Milli Sporcu Sezgin Ataç Sevilla'da 2:08 Koştu

Türkiye’de doğmuş koşucular içindeki en iyi maraton derecesi Sevilla’da geldi.

https://www.taf.org.tr/Haber/Detay/sezgin-atacdan-tarihi-derece

23 Beğeni

Muhteşem sonuç, imkan verilirse neler yapılabileceğinin kanıtı.

5 Beğeni

Atletizm para kaybettiren bir hobiden para kazandıran bir mesleğe dönüşemiyor. Hal böyleyken başarı da gelmiyor.

3 Beğeni

Bunun neresi başarısızlık?

5 Beğeni

Bu seviyelere çok daha ve daha ilerisine daha önce gelinebilirdi. genç nüfusumuzu düşününce iyi bir yerde olduğumuzu düşünmüyorum.

4 Beğeni

Bunun Bir Çok Nedeni Var. En Birinci Neden Beslenme. Türkiye de Özellikle Amatör Branşlarda Gerekli Sporcu Beslenmesi Yapılamıyor Gerek Ekonomik Nedenler (Birinci Sırada) Gerek Bilinçsiz Beslenme. Amatörde Beslenme Yapamayınca Prof Olamıyorsun Olsanda Ülke İçinde Kalan Bir Prof Oluyorsun. Beslenmeye Bağlı Sakatlıklar, Uyku Düzensizliği vs İp Söküğü Gibi İlerliyor Herşey

6 Beğeni

Fazla kibirin kimseye bir faydası yok.
Spora dünyada en çok yatırım yapan ülkelerden birisi ABD’de ABD’li koşucular arasında en iyi maraton derecesi 2:05 civarında.
Bu bağlamda Sezgin Ataç’ın derecesi ve olduğumuz yer hiç fena değil.

Bunun TEK bir nedeni var.
O yegane neden halkımızın kendisi.
Şöyle açıklıyayım ;
Halkımız futbolu çok seviyor. Futbolu izlemek için para harcıyor.
Onların harcadığı paralar elbette sporculara, onların beslenmesine ve diğer şeylerine yansıyor.
Mesela ABD’de amerikan futbolu, beyzbol seyrediliyor. Halk onları izlemek için para harcayınca onların sporcuları bundan nasipleniyor.
Mesela Pakistan eski İngiltere sömürgesi olduğu için Kriket sporu çok yaygın. Halk çok zengin değil ama Kriketi seviyor, izlemek için para harcıyor. Bu sayede kriket oyuncaları iyi imkanlar elde edebiliyor.

Yani her ülkede farklı spor dallarında sporcular iyi imkanlar elde edebiliyor.
Ama kilit nokta halkın ta kendisi.
Halkın izlemediği, izlemek için para harcamadığı hiç bir spor dalı büyüyemez, o dalın sporcularına yatırım olmaz ve o dalın sporcuları gelişemez.

10 sene önceki maçta atılan golleri bilen, şu andaki takımların kadrolarını ezbere sayan halk, maç günleri statları doldurmak için veya paralı kanalları izlemek için onca para harcıyor.
Peki bu halk atletizm izlemek için ne yapıyor ?
Suçu hemen atletizm yayını yapmayan TV kanallarına veya yatırım yapmayan kurumlara atmayalım.
Kimse izlemeyecekse bir TV kanalı niye bir şeyin yayınını yapsın ki?

Peki biz koşucular bu sporu sevdirmek için, bu sporun daha çok izleyici çekmesi için bir şey yapıyor muyuz ?

Aşağıdaki bilet fiyatlarına bir bakın. 90dk maç izleme bedeli Kapadokya Ultra 120k kayıt ücretinin 3-4 katı fiyat. Ve bu biletler kapış kapış gidiyor.
Bizse halen organizasyonların pahalı olmasından yakınıyoruz.
Halen atletizmde suçu ona buna şuna atıyoruz ama halk olarak kendimize toz kondurmuyoruz.

10 Beğeni

Konu (başarı başarısızlık) Sezgin Ataç değil, koşucumuz efsane bir derece elde etti.
Biz bu seviyelere çoktan gelmeliydik, bir iki koşucuyla değil; 2:05 altında koşan atletimiz olduğuna göre maratonda ABD’den öndeyiz !(ironi).

4 Beğeni

Ben bu seviyelere, ya da çok daha ilerisine daha önce gelinebileceğine inanmıyorum. Sezgin’in başarısının da kendine (ve tabi hocasına) istisna bir durum olduğunu, dolayısıyla geldiğimiz yerin bir seviye olmadığını da düşünüyorum. Bizim olduğumuz ve geleceğimiz seviye bu(Sezgin’i çıkardığımızda bulunduğumuz seviye). Bunun değişmesi için birkaç jenerasyona ihtiyacımız var.

5 Beğeni

Sezginin bir marka sponsorluğu yok sanırım, süreklü farklı marka kıyafet ve ayakkabılar var, ilginç.

4 Beğeni

asla durmanın shorts una göre ilk maratonuymuş ona rağmen adam tarih yazdı

1 Beğeni

Bir atlet ilk maratonunda cok iyi bir derece yapinca sasiriyoruz ama aslinda bu cok sasiracak bir konu degil. Atletler bizim amatorler gibi cok yavas maratonlarla baslayip giderek cok hizlanmiyorlar. Bildigim kadariyla Sezgin’in 1:02 yari maratonu var. Bunun ustune iyice calisarak ilk maratonunda 2:12’nin altinda sonuc cikarmasi beklenen bir durum. Tabii ki maraton da deneyim ister, onda da hizlanilir. Bu Sezgin’in daha da hizlanabilecegine bir isaret.

En guzel orneklerden biri hayatini yeni kaybeden Kiptum. Kiptum ilk maratonunda 2:01:53 kosarak tarihte 2:02 altina inen 3. isim olmustu. Sonrasini zaten biliyorsunuz iki maraton sonra 2:00:35 kostu.

Demem o ki, bircok profesyonel atlet kisa mesafelerden yukselerek geliyorlar ve aslinda potansiyelleri farkedildigi icin maraton bransina geciyorlar. Ve ilk maratonlarinda cok cok iyi isler cikariyorlar. Kimisi hic o mesafeye gecmez, cunku o mesafeye uygun degildir.

Ama tabii tum bu yazdiklarima ragmen ilk maratonunda bu kadar iyi kosmasi takdire sayan. Ve buyuk tebrigi hak ediyor.

13 Beğeni

Sezgin’i tebrik ederim, dilerim daha büyük başarılara imza atar ve güzel destekler görür.

6 Beğeni

Muhteşem bir başarı, ekibini kutlamak gerekiyor. Benim için başarı kendi (genetik ve çalışma) kapasitemizin sınırlarına ulaşabilmek, bizde de çok iyi atletler çıkmaya başladı, ama daha önemlisi Japonya gibi bir gelenek oluşturabilmektir.

6 Beğeni

Dilerim kadın voleybol takımı gibi başarı yakalayabileceğimiz bir dönem olur, “gelenek, kültür” oluşmasını gönülden isterim.

8 Beğeni

Evet aslında tam olarak anlatmak istediğimi söylediniz, derece bence inanılmaz, bizim genetiğimize uygun mu, bence evet, yüksek rakımlı yerlerden de çok iyi sporcular çıkmaya başladı, daha önemlisi alışkanlıklarımızın olması, Sezginler pastadaki çilek, daha çok 2,10 civarlarında koşabilecek sporcuları bulabilmek, kabul etmek gerekirse 2,05 altları yine Afrikadan çıkacak, rekor da yine aynı ırktan çıkacak, ama Japonya olmayı, tabana yayılması daha çok tercih ettiğim bir durum.Sayg,

8 Beğeni

federasyon butce veriyor genelde. markalar da ne yazik ki sporcu degil influencer seviyor ulkemizde…

5 Beğeni

Fenerbahçe Spor Kulübü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü sporcusuymuş (tabiki aynı anda değil,yıllar içinde).

Futbol yorumcusu, Fenerbahçe amatör branşları kapamalı demesinden yıl geçmeden voleybol, yüzme ve eminim bilmediğim onca amatör branşta ülkemizi harika temsil ettiler sporcularımız.

3 Beğeni
4 Beğeni

bu yarismaya federasyon bunyesinde milli takim olarak gittiler. o manada yazdim. ibb den ayrildi bildigim kadari ile hatta sorunlu bi ayrilma oldu sanirim.

1 Beğeni