Son zamanlarda çalıştığım işyerinde elimden geldiğince günlük merdiven inmeye ve çıkmaya çalışıyorum. 13.Katta çalışıyorum. 13.Kattan -3.Kata iniş, -3.Kattan 16.Kata kadar çıkış, sonra tekrar -3.Kata iniş şeklinde. Sonra da asansör ile ofise dönüş. Zaman zaman evde de 9.Kattan zemine iniş, çıkış yapıyorum.
Ultra maraton orta mesafe yarışlarına katılıyorum. Bu merdiven hareketimin İznik Ultra 50 km de bayağı faydasını hissettim. Koşularımın büyük çoğunluğu normalde parkta ve yükselti kazanımı olmayan yerlerde olduğundan fayda sağlar diye merdiven antrenmanını bir süredir yapıyorum.
Biliyorsunuz doktorların bir kısmı bu hususta farklı farklı görüşlere sahipler, mesela bir doktor bana iniş yapma , çıkışta zarar olmaz demişti. İniş eklemlere çok zarar vs demişti.
Ayarı Kaçanlar Bölüm 78 de de Merdiven Tırmanma üzerine konu işleniyor. Aslında bana biraz orası da ilham oldu diyebilirim.
Sizlerin bu hususta görüşleri nasıl? Uzun vadede problem olacağını düşünenleriniz var mıdır? Şahsen ben olmayacağını düşünmeye yatkınım ya da öyle olsun istiyorum:) fakat sizlerin düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi merak ediyorum.
şahsi görüşüm, repertuarınıza eklediğiniz her yeni hareketin, özellikle tekrarlamaya yönelikse, sakatlık riskini arttıracağı yönünde. Özelllikle başlangıç aşamasında bu çok oluyor. örneğin: tırmanışa başladığınızda omuz ve parmak tendon sakatlıkları, koşuya başlanınca çıkan shin splints vs. Dolayısıyla repertuarınıza eklenen hareketlerin hangi sakatlıklara neden olacağını önden tespit edip, onları engelleyecek mobilite ve güç antrenmanlarıyla önleyici çalışmalar yapmak gerekiyor. Aslında merdivenle yüksek elevasyonlu koşular yapmak anatomi olarak çok benziyor görünüyor.
Dolayısıyla hamstring tendinopathy ya da groin straine yönelik önleyici çalışmalar ve güçlenme antrenmanlarıyla destekleyebilir, vücut formunu bu sakatlıklar olmasını engelleyici şekilde oturtmaya çalışabilirsiniz. Örneğin groin strain için, aşağı inerken yükü orta tabana yaymak ve bacakların arasını biraz daha genişletmek gerekebiliyor.
Ya da, benim de yaptığım gibi, sık kullanımdan dolayı oluşacak sakatlık kendini belli etmeye başladığında rehabilitasyon uygulamaları yapabilirsiniz. Tabi geç kalmış oluyorum hep.
Pandemide 2 sene boyunca asansör kullanmamak için 8. kattaki evime hergün merdiven ile çıkıp indim. Bana baya katkısı olmuştu, ben de trail yarışlarına katılıyorum. Şimdilerde bıraktım merdiveni ama arada aklıma geliyor çıkıyorum yine de. Bir sakatlık yaşamamıştım ama tabi @ggg nin de yorumuna karşı çıkamam.
Dağıtım sektöründe çalışırken günde ortalama hiç abartısız 40-50 Kat merdiven inen çıkan biriydim 13-15 Katlı yerler dahil Ben aynı zamanda gezi ve kampçıyım kilo vermeye başladım diz bölgeleri oldukça zayıfladı Daha sonra diz bölgelerinde ağrılar oluştu ben ağrılı bir şekilde devam ettim Bir süre sonrası ağrılar çoğaldı yarı asansör yarı merdiven dedim…Sonra merdivenleri çıkmaz oldum Eklemlerde arılar oluştu Ortopedi ve travmatoloji danışıklığımla Quadriceps kaslarını kuvvetlendirici fizik tedavi hareketleri verildi Şöyleki bisikletle yokuş çıkmak yürüyerek çıkmaktan kolay hale geldi günlük antremanlarımda da görülebilir Haftanın bazı günleri Mekik,şınav,barfiks yatmadan önce esneme germe Bazı günleri 1 saat yürüyüş 30 dk iki set halinde
Sporun bahanesi yoktur koşulamassa yürünür,barifks olmassa şınav gibi gibi Ama benim tek tavsiyem ağrı başlangıcı bir alarmdır ve ara vermek gerekir ki spor hayatınız ruhen ve bedenen sürdürülebilir olsun Sağlıcakla
@spinodal bir ayarı kaçanlar podcastinde yine konuk ederseniz, Sezgin Şarban’a bu merdiven konusunu sorarsanız dört kulakla dinleriz.
Spor amaçlı yapılacaksa 20-30 kat yerine haftada bir, haftada iki 5 kat-7 kat-10 kat vs artırımı uzun süreye yaymak daha iyi olmaz mı?Diz bu, insan endişe ediyor; @yoldabirivar yaşadığı olumsuz deneyimde ortada.
İnerken ve çıkarken çalışan kaslar farklı, inerken kontrolü kaybetmek daha mümkün @yoldabirivar ın deneyimine dönersek bir günlük çalışma süresi boyunca eylemi nasıl gerçekleştiği önemli rahatsız bir konumda yolculuktan sonra kaslar ısınmadan oldukça hızlı bir şekilde merdiven çıkma eylemini gerçekleştirip bir soğumanın sağlık şekilde yaşanmaması bu şekilde oldukça fazla tekrar yaşanmışsa dizler için zararlı olur tabi ki. Koşu sırasında bir yokuşu çıkıp ardından bir iniş inmek gerekince insan tuhaf oluyor.
Peşpeşe günlerde yapma derim,
Yani p.tesi,Salı,Carş yapma,
Haftada bir en güzeli yapabiliyorsan…
Özellikle inişlerde Tek Tek in,
İkişer,ücer basamaklar inme.!
“Hiçbir Madalya,Diz ekleminin yerine geçmez”
Tutarlılık Esastır,
bu hafta 4 tekrar haftaya 24 tekrar yapma…!
“Kıkırdağın kendini orijinali gibi yenileme yeteneği 1 yaşında sona erer… Kıkırdak bir kez hasar gördüğünde, bir daha düzelmez. Bu, Hipokrat’tan bu yana bilinen bir gerçektir. Kıkırdak harabiyeti başladığında, eklemlerdeki kıkırdak yapı bozulur.”
Bunu bilerek yapmak lazım merdiven idmanlarını. Yokuş idmanı yapmakla aynı şey değil merdiven inmek çıkmak. Çok daha fazla dikine hareket yapıyorsunuz, dizlere çok daha fazla yük biniyor. Yaşınız kaç bilmiyorum ama benim gibi 50’lerindeyseniz kesinlikle tavsiye etmem. Günlük yaşamınızda karşınıza çıkan merdivenleri inin, çıkın ama bu şekilde şiddetli merdiven idmanı yapmayın bence.
Ben son çalıştığım şirketin bulunduğu iş hanında (İstanbul Dudullu OSB) 2 yıl merdiven ‘koştum’.
Merdiven koşusunu bir antrenman çeşidi olarak haftada bir gün yaptım. Tüm binanın boşalmasını (benim mesaim bittikten sonra, yaklaşık 2 saat) bekleyip koşuya çıkıyordum.
Bina bodrumdan (-2’den) çatıya, 5 kat merdiven çıkıyordu. Bina içinde, bu 5 katın son 3 katına paralel, 3 kat ta araç yolu vardı.
Topuklarımı basamağa temas ettirmeden, ayak ucuyla basıp, 5 kat (98 basamak) olarak çıkışları yapıp, İnişleri 3 kat araç yolu 2 kat merdiven olmak üzere tamamlıyordum.
İlk kez koştuğum gün, 10 turdan (10x5 kattan 50 kat), sürecin sonunda son koştuğum gün, 66 tura (66x5 kattan, 330kat) kadar çıkmıştım. Her bir seansta 10 turu bir önceki 10 turdan daha hızlı olacak şekilde negatif pace ile yapıyordum. Yaklaşık 01:42 /5kat (çıkış+iniş)
Bina içindeki ofislerin klimalarının dış üniteleri bu merdivene yakındı. Yani klimaların iç üniteleri yazın ofisleri ve üretim alanlarını serinletirken, dış üniteler merdiven bölgesini ısıtıyordu. Sıcaklık akşam 21 sıralarında 38 derecelere varıyordu. Su istasyonu kurmuştum. Bir koşuda 4 litreye kadar su içiyordum. İçtiğim sular alt eşofmanın parçalarından ter olarak damlıyordu.
Nabzım inişlerde düşüyor çıkışlarda üst sınırlarına dayanıyordu. Bir nevi dikey interval. Sonra işyerim adres değiştirip kendi düz ayak binasına taşınınca merdiven de benim için bitti. Yerine, Aydos ve Kayışdağı’ndaki %30dan fazla eğime sahip yangın yollarını koydum ama merdiven kadar faydasını göremedim.
Sol dizimde genel olarak bir ağrım vardı. Merdivenden sonra o ağrı kayboldu. Sebebi nedir bilemiyorum. Belki merdiven birşeyleri güçlendirdi belki de o dönemle çakışan başka etkenler.
Ben merdiven çalışmasının faydasını fazlası ile gördüm. Herkese olmasa da Sky Trail koşan tüm arkadaşlara öneririm.