Öncelikle herkese merhaba.
Başlığı bu konuyu herkes okusun diye biraz abartarak yazdım elbette doğru antrenman yoktur.
Antrenman bireyseldir ve aslında bir antrenman prototipi oluşturmak ve herkesin bunu uygulamasını beklemek yanlış olur. Ancak bugünkü anlatacağım konu “Koşuyu destekleyecek doğru antrenman metodu nedir?”
Benim çevremde gördüğüm kadarıyla koşucu arkadaşlarımın birçoğu kuvvet antrenmanını “koşuyu destekleyecek” şekilde yapmıyor. Peki nedir bu hata: HİPERTROFİ.
Koşucular için iyi bir kuvvet antrenmanında hipertrofi öncelik değildir. Ancak burada bir parantez açmak gerek, hangi koşucu? Benim anladığım kadarıyla forumda birçoğu kişi uzun mesafe koşusuna gönül vermiş. Ancak eğer kısa mesafe koşucusuysanız veya uzun mesafe koşucususunuz ama vücudunuz hipertrofik görünsün istiyorsanız bu anlatacaklarım sizi kapsamıyor.
Uzun mesafe koşucuları için anahtar kelimemiz: KASSAL DAYANIKLILIK
Sizi uzun mesafelere daha sağlıklı ve daha güvenilir bir şekilde taşıyacak olan kuvvet antrenmanı da kassal dayanıklılık üzerine olmalı. Nedir bu kassal dayanıklılık? Antrenmanları nasıl düzenlemek gerekli? Gelin kısaca size kuvvet antrenmanlarını özetleyeyim
Önce RM kavramından bashetmek lazım
1RM (Repetition maximum) : Bir kas grubuyla bir kere kaldırabileceğiniz (ikinciyi kaldıramamanız gerekiyor) maximum ağırlık. Ancak hareketi doğru teknikle yapmak lazım.
RM yi hesaplamak için bazı formüller de var mesela Epley Formülü:
RM=Ağırlık x (1+tekrar sayısı/30)
Hemen bir örnekle formülü açıklayayım. Mesela bicepsi kullanarak 10kg’lık bir dumbell ile maximum 12 tekrar yapabiliyorusunuz. Formüle yerleştirirsek.
RM=10kg x (1+12/30)
RM=10 x (1+0.4)
RM=14kg
Peki RM’yi her kas grubu için ayrı ayrı hesapladıysak gerisi kolay. Şimdi bunu antrenman çeşidinize göre kullanabilirsiniz
Maksimal kuvveti Arttırmak için (mesela halterciler için önemlidir) : RM’nini % 80-100’ü ile kabaca 5 tekrar.
Hipertrofi için RM’nin %60-80’i ile kabaca 10-15 tekrar,
Kassal dayanıklılık için %40-60’ı ile kabaca 20-30 tekrar atmak gerekir.(tercihen 30)
Tüm bu anlattıklarımı tek cümlede özetlersem düşük ağırlık ile çok tekrar koşuyu destekler diyebilirim. Kassal dayanıklılıkta hipertrofiye kıyasla kas içi mitokondri sayısının, hacminin ve yüzey alanının daha fazla arttığı, yağların taşınımı salınımı ve kullanımı ile ilgili enzimlerin daha fazla arttığı, hemoglobin konsantrasyonunun daha fazla arttığı gösterilmiş.
DİPNOT: Antrenman bireyseldir lütfen önce spor hekiminize veya fitness koçunuza danışın.