Koşuya ilk defa başladım

Herkese merhaba ilk defa koşuyorum bu sporda bilgili deneyimli arkadaşların tavsiyeleri olursa memnun olurum. Buraya koşu verilerimi bırakacağım bilgili arkadaşlar bu verilerin nasıl bi fikir verdiğini açıklarsa ve süreci nasıl devam ettirmem gerektiğini paylaşırsa mutlu olurum. Koşu mesafesi kısa farkındayım aşil tendonumda ağrı hissedince bırakmak istedim. Artırarak kademe kademe ilerletme düşüncesindeyim tavsiyelere açığım. 27 yaşında 179 boyunda 75 kiloyum Herkese teşekkürler.

Tam da yeni başlayanlar için hazırlanmış bir içerik.

Motivasyon amaçlı forumda “antrenman günlükleri” başlığında koşularınızı paylaşabilirsiniz. Sakatlık ağrı varken o an bırakmakla iyi yapmışsınız, sakatlanmadan ufak adımlarla birşeyler oturup zamanla gelişir,sağlıklı koşular.

1 Beğeni

Yorumunuz için teşekkürler, koşu sırasında 190 nabız gördüm normal midir? Bilinen veya hissettiğim hiçbir sağlık problemim yok

Nabız ölçümü konusunda ve koşuya başlamadan önce doktor kontrol tavsiyesi yukarıdaki bağlantıda değinilmiş. Yüksek nabız olan koşucular var, forumda aratabilirsiniz.Yalnız olmadığınızı göreceksiniz.Ancak yine ilk bağlantıda belirtildiği gibi kendimizi başkası ile kıyaslamalıyız.

Doktor kontrolü
Doğru ölçüm nabız değeri
Daha yavaş, kısa mesafe koşular.

Sağlıklı koşular :raising_hand_man:

2 Beğeni

Öncelikle hoş geldin. Umarım sen de buradakiler gibi koşuyu sever ve devam ettirsin.

Fotoğrafa bakınca direkt ilk koşumu hatırladım :slight_smile: Tavsiyede bulunmayacağım, üstte paylaşılan konu birçok sorunu cevaplandıracaktır.

Herkes gibi ben de ne kadar hızlıysam o kadar karlıyım diye sürekli bu tarz hızlı koşuyordum. 2km dahi koşsam her yerim ağrırdı :slight_smile: Sakatlıklar, koşudan soğumalar… Sonra ben okumaya ve araştırmaya başladıkça bu işi daha doğru ve sağlıklı yapmayı öğrendim. Bu ağrılar 5km koştuktan sonra ortaya çıkmaya başladı, devamında 10 devamında 20. Sen de zamanla vücudun güçlendikçe ve doğru bir şekilde çalıştıkça bunları daha az hissedeceksin. Sonra geçmişe dönüp baktığında ne kadar ilerlediğini gördüğünde bunlar güzel bir anı olarak kalacak :slight_smile:

O yüzden yukarıdaki konudan başlayarak okumaya ve araştırmaya başla, ki zaten başlamışsın :clap: Ne kadar çok bilgi sahibi olursan, vücudunu yönetmeyi ve tanımayı iyi anlarsan koşuyu da o kadar çok seveceksindir. Çünkü yaptığının karşılığını alabildiğini göreceksin. Hem mental hem fiziksel olarak hayatına büyük bir etki katacağına eminim. Yarışlar da eğlenmekte cabası :slight_smile:

4 Beğeni

Yorumunuzu keyifle okudum önerileriniz için teşekkür ederim. Zannediyorum hızlı koştuğumdan bahsetmişsiniz size göre benim için ideal dk/km ne olmasını önerirsiniz. Yavaş koştuğumda sıkılacağımı da düşünüyorum ben biraz daha bedeni zorlayan eforlu koşu ve antrenmandan keyif alıyorum lakin limitleri bilmek gerekir tabiki limitleri aşmak değil de zorlamak açısından bi öneriniz var mıdır? Kendi limitlerimi nasıl öğrenebirim bunu veri analizi olarak nasıl saptayabilirim elimdeki donelerle. Teşekkürler.

1 Beğeni

Yeni başlayan birinin limiti bence;
x km 'yi y dakika süre koşmaktan ziyade koşu alışkanlığı, sabrı,keyif alması yada almaması.

Sayısal bir değer için, dün koştuğun rahat koşunun üzerine inşa ettiğin herşey.Şimdi ölçme, koş ve keyfini çıkar.

Gerçek limit, başlangıçta sakatlandığımız nokta da denilebilir.

3 Beğeni

Koşu sağlıklı olduğu kadar keyifli bir spor Şahsi düşünvem şu dakika,şu km,şu nabız,şu saat derken koşunun keyfini kaçırmayalım Tabi organizasyon,geliişim takibi için önemli bu veriler Önemsiz demiyorum Ama Koşunun Efor için değil Sağlıklı yaşam için olduğunu unutmamalıyız

3 Beğeni

Aşil tendona dikkat, bir kez arıza çıkardı mı iyileşmesi zor ve aynı sorunun tekrarlama olasılığı yüksek.