Koşu yapılan zeminin önemi (beton, taş, pist, vs)

Merhabalar. Ben Ankarada koşarken yürüyüş pistinde koşuyordum, bilirsiniz halı gibi olanlar. Yaz için İstanbula geldim, burada koşu yaptığım parkın zemini beton. Sanki daha zorlanıyormuşum gibi hissediyorum, tabi birde burada ara ara 10° belki 15° derece eğim var. Sizce sert zeminlerde daha rahat nasıl koşulur? En azından ayakkabı değiştirmeden, bir teknik var mıdır?

Herkese iyi günler
Koşu yaptığınız her gün en güzel gününüz olması dileğiyle

1 Beğeni

Eğer koşuda yeni iseniz sert zeminlerde yavaş koşun ve yere basışta zemine ilk temas topuk olmamalı.

2 Beğeni

Birkaç soru daha sormuştum hatırlarsınız, şubattan beri koşuyorum. Aslında genel sorun yokuş inerken kendimi yavaşlatmak veya adımlarımı sabit tutmak. Şuan 6.8 pace koşuyorum, düzlükte 6.5 ortalamam vardı, sanırım 7ye çıkartmalıyım

Yokuş inerken neden kendinizi yavaşlatmak istiyorsunuz!? 8 yıldır atletizm yapıyorum (her gün koşuyorum) hatta en sevdiğim şey: “YOKUŞU KOŞARAK İNMEK”. DAHA DA HIZ KATIYOR EĞİM. ÇIKMAK İÇİN AYNI ŞEYLERİ SÖYLEYEMEYECEĞİM. AŞİL TENDONUNDA AĞRIYA SEBEP OLUYOR. Yokuşu koşarak inmek de şunu fark ettim: " İNSANI DAHA AZ YORUYOR". Nasıl? Bir misketi düz zeminde yuvarlandığında, ne kadar hızla gider? Daha çok kuvvet uygularız değil mi (elimizle iteklemek gibi)? Eğimli zeminde ise çok daha az kuvvet uygularız. Kısacası, yokuş inerken sabit hızla inemeyiz tam tersi daha da hızlanırız.

1 Beğeni

Peki kontrolu nasıl sağlıyorsunuz, limitlerde mi hızlanıyorsunuz yoksa kontrollü bir şekilde mi? Onu biraz anlatabilir misiniz?

Anlatmak istediğim hızınızı ne kadar arttırıyorsunuz?

1 Beğeni

Merhaba, koştuğum yokuşlar farklı oluyor. Hepsinden bahsedeyim:

1.) Yokuşun eğimi giderek azalması (yüksekten alçağa). Not olarak şunu yazacağım: "YOKUŞTA KOŞARKEN ARABA ÇIKABİLİR, AYAKKABI KAYABİLİR (AYAKKABI SEÇİMİ ÇOK ÖNEMLİ), YERE SIKI BİR ŞEKİLDE BASMAK. Sağdan sola, soldan sağa koşarsanız hız yavaşlar. Sabit düz bir şekilde koşmanız gerekiyor. Yokuşun başında koşmadan bahsediyorum bu arada. Yavaş bir şekilde başlasanız bile, eğim olduğu için hız ister istemez artıyor. Hız ne zaman azalmaya başlar? Yokuş bitse bile, düz zeminde belli bir süre bu hız devam eder. Sonrasında sizin kontrolünüze kalıyor hızı.

2.) Düz zeminden yokuşa. Düz zeminde sabit hızla koşuyorsunuz diyelim. Yokuşta daha da hızlanıyorsunuz. Lakin, burada tek fark; yokuşa daha hızlı koşmaya başlamanız. Giriş kısmı hızlı, üsteki maddede ise yavaştan başlar. En hızlı yokuşta koşma şekli bu. Yine burada da hız giderek artar.

3.) Alçak, yüksek, alçak… Başta hız sabittir, nedeni düz zemin (kontrol sizde). Düz zeminde koşarken karşınıza yokuş çıkıyor ve burada hız yavaşlanıyor. Yokuş çıkmak hızı yavaşlatır. Yokuş çıkmak insanı yoruyor. Başladığınız sabit hızdan daha az olacağı kesin (düz zemine gelince). En zor olan bu.

4.) Yüksek, alçak, yüksek… Birinci ve ikinci madde gibi fakat sadece yokuş çıkıp durmak. Üçüncü maddade ise yokuş çıkıp + düz zeminde yürümek. Burada ise yokuş çıkmak sadece.

Birkaç adım sonra hız giderek artar ( yokuş inerken).

Geç yazdım, kusura bakmayın.

1 Beğeni

Çok çok teşekkür ederim, şimdi anladım. Mutlaka dikkat edeceğim

İyi koşular

1 Beğeni

Strava uygulamasında maps–>segments kısmından başka koşu alanlarına da bakabilirsin.%10 eğim baya ciddi, bazı insanlar eğim arar.Uludağdan inişle ilgili bu forumda böyle inişlerin ne kadar zorlayıcı olduğuna değinmişlerdi.
Bu yuvarlanan peynir tekerleğini yakalamaya çalıştıkları tepeden iniş gibi. Keyifli sporlar.

Forumdaki o konu:

5 Beğeni