Selamün aleyküm iyi forumlar. Öncelikle kendimi tanıtmak isterim . Ben Onur Yıldız. 3000 metre ağırlıklı orta ve uzun mesafe koşuyorum.Profesyonel atletizm yapmak isteyen biriyim. İyisiyle kötüsüyle 8 yıllık koşu geçmişim var. 3 km 9.42 5 km 16:30 10 km 36.04 derecelerim var. Koşu tekniğimle ve stilimle ilgili eleştiri yapacak insanlara ihtiyacım var ve ben de yardımcı olabileceğim noktalara değinirim. İlgilenen insanlar yardımcı olursa çok sevinirim![]()
Şimdi birçok kişi gelip bir şeyler yazacaktır. Ben önden yazayım.
Koşu tekniğiniz ve stiliniz size has bir şeydir. Genetik yapınız, o andaki kaslarınızın gelişme durumu, koşu hızınız vb şeylerle ortaya çıkan bir “sonuçtur”. Herhangi bir şeyin sebebi değildir. Bu yüzden koşu stili ile uğraşan profesyonel atlet göremezsiniz. Koşu stilini daha acemi koşucular kafaya takar. 30dk 5k koşarken 15dk 5k koşanların koşu formunu taklit etmeye kalkar acemi koşucular. Koşu formu değiştirme çalışmaları çoğu zaman sakatlığa sebep olur. O yüzden hiç tavsiye etmiyorum.
Bunun yerine güç antrenmanlarına odaklanın. Romanian deadlift, Squat, Bulgarian Split Squat, Hip Thrust, Walking lunge gibi egzersizler koşucuların çok işine yarar.
Aynı zamanda drillere odaklanın. Drilleri koşu sonrası yapılacak bir şey gibi görmeyin. Bir antrenman gününüzü sırf drillere ayrın. Driller adım uzunluğunu ve adım hızınızı artırır. Kalçaya mobility ve flexibility verir. O yüzden başlı başına bir antrenmanmış gibi alınmalıdır.
Kısa intervalleriniz çeşitli olsun. Programınızda 20sn, 30sn, 1dk, 2dk, 4dk bol çeşit interval olsun.
İnterval, güç antrenmanı, driller falan derken koşu stilinizi kafaya takacak vaktiniz olmayacak. Şimdiden kolay gelsin
Şimdi biraz daha kendimden bahsetmek gerekirse bilinçsiz antrenör yüzünden lisede 4 yıl boşuna atletizm yaptım. Drilleri, farklı hareketleri kendim araştırarak öğrendim. Üniversitede ise 2 yıldır Bekir Karayel gibi bir isimle çalıştım. Kendisi mesafeci olduğu için teknik anlamda özverili çalışmalar yapmıyorduk. En son 1 yılı aşkın Turgut Demirkıran hocamla çalışıyoruz. Haliyle antrenman teknikleri değiştiği için stilim de değişti. Liseden kalan kötü tekniğimi geliştirmek için kendim sürekli değiştirmeye çalıştım. Sonunda sakatlandım ve yanlış olduğunu anladım. Şimdi ise amaçladığım şey şu hem iyi dereceler hem de estetik koşmak. Mükemmeliyetçi biriyim ondan kaynaklı olabilir. Bahsettiğiniz drilleri, intervalleri yapıyorum.E haliyle profesyonel olmak isteyince insan iyi teknik de istiyor. Benim aradığım şey ise tekniğimin neresinde yanlış varsa o nokta hakkında hareket olur, video olur kim yardımcı olabilirse o tarz çalışmalarla efektif sonuç almayı hedefliyorum. İsteyene video atabilirim analiz için
Alttaki videoya bakın. Berlin maratonu kazananı Sebastian Sawe 2:51 pace ile koşarken (her 5k yı 14:30 ile geçti) estetik koşmak gibi bir uğraşa girmiyor. Aşırı içe basma yaşadığı halde Berlin Maratonu gibi bir yarışı kazanabiliyor.
O yüzden işin estetik kısmını sizde kafaya takmayın. İşin estetiği ile uğraşırken kendinizi sakatlayabilirsiniz veya gelişim için harcayacağınız enerjiyi buna harcadığınız için yeterli gelişememiş olursunuz.
Geçenlerde sosyal medyada şöyle bir klip gördüm. Özetle ABD yarı maraton ve maraton rekorlarını elinde tutan Conner Mantz’ın koşu tekniğinde bir sürü ideal olmayan durum olmasına rağmen yine de en hızlı ABD koşucusu olduğu ve en iyi formun size en uygun form olduğu vurgulanıyor.
Videodaki mantık yürütme metodunu kısmen hatalı buldum. Sebep sonuç ilişkisini, sonuçtan yola çıkarak kuruyor. Mantz’ın en hızlı ABD koşucusu olması koşu formunun önemsiz olduğunu göstermez. Belki de zaten koşu formunu düzeltmek için çok fazla uğraşıyor ve en ideal formunda şimdiki rekorunu iyileştirebilecek, bunu bilmiyoruz.
Dediğiniz kişiyi izledim. Mevzu içe veya dışa basmak değil.Bu tabanlıkla desteklenebilir. Sawe akışkan,fuleli ve ekonomik koşuyor. Dediğim gibi ben de 3000 metre koştuğum için daha fuleli, akışkan ve ekonomik koşmak zorundayım. Yine de teşekkür ederim ![]()
Evet ben de bunu savunuyorum. Kendi koşu tekniğimi en optimum seviyeye çıkarmaya çalışıyorum. Kaldı ki benim boyum 1,72m. Bacak boyum aşırı uzun değil. Benim de bunu tekniğimle kapatmam gerekiyor. İlgilendiğiniz için teşekkürler![]()
Bizde teknik ve form her şeyden önce gelir. Yaşı tutanlar hatırlar, Naim Sülaymanoğlu Türkiye’de BESYO okurken, tekniği bozuk diye halter kaldırmadan sınıfta kalmıştı ![]()
Bence koşu formunuzdan çok genel vücut formunuzda bir sorun var mı diye bakın, ya da baktırın.
Mesela şöyle:
https://www.instagram.com/p/DWjsQnICo99/
Hip açıklığınızda sorun varsa onu düzeltin, ayak bileklerinizin mobilitesi farklıysa onu düzeltmeye çalışın vb.
Evet ayak basışlarımda problem var. Önceden içe basıyordum. Şimdi sadece dışa basmaya çalıştığım için ayak dengem bozuldu ve çukur tabanlık oluştu. Bunun sonucunda biyomekaniğim bozuldu ve sağa sola kaymalar başladı. Çizgisel koşamıyorum. Fizyoterapiste görünsem nasıl olur acaba?
Anlayan birini bulursanız süper olur ama çook zor
Aşırı içe basanlarin koşu ekonomisi daha mı verimsiz sanki ayak boşa daha fazla çalışıyor gibi görünüyor.
Elitlerde durum fakli olabilir diğer taraftan metaspeed serisi giymiş ve aşırı içe basan bir koşucu sanki ayakları sürekli yere batıyormuş ve kurtulmak için çırpınıyor gibi bir görüntü oluşuyor. Stabilite ayakkabı giyenler de bu görüntü oluşmuyor.
Onur serkanbaybuganin dediklerine katılıyorum. ilaveten Kalça kaslarının mobilitesi ve esnekliği düşünce ayaklar sopa gibi atıl kalıyor, koşarken dizleri ve ayak uçları ileri değilde sağa sola bakanlar kalça mobilitesi sorunu yaşıyor olabilir.
Bu hesapta çok güzel egzersizler var.
https://www.instagram.com/p/DXqTmHUjyz3/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=NTc4MTIwNjQ2YQ==
Yapsak çok işe yarar ama yapmıyorz ![]()
ilk mesajlarımda da anlatmaya çalıştığım şey buydu aslında. Biz acemi koşucular sürekli görüntüye odaklanıyoruz. Görüntü bizim yapımıza ve hızımıza bağlı olarak değişen bir son çıktı. Aynı koşucunun 6:00 pace, 5:00 pace, 4:00 pace ve 3:00 pace ile koşma görüntülerine bakalım. Hepsinde farklı görüntüler göreceğiz. Yani 5:00 pace koşarken 3:00 pace koşanların şeklini oluşturmaya çalışmak gereksiz.
Yani demek istediğim şey işin görüntü kısmına takılmayalım, görüntü kısmını değiştirmek için enerji harcamaya gerek yok. Hız ve güç kazanmaya odaklandığımız zaman bizim için en iyi sonucu elde edeceğiz.
Dünya maraton rekortmeni görüntüsü için kafa yormazken biz niye bunu tartışıyoruz ki?
Görüntü kısmında haklısınız, benim sorduğum görüntüye bakarak aşırı içe basanlarin koşu ekonomisi hakkındaydi
Aşırı içe bastıkça ayak boşa daha mı fazla çalışıyor, elitletin epey kısmı böyle basıyor , normal koşucular için sormuştum
Normal koşucularda da o kadar çok görüyorum ki, iyi de koşanlar var aralarında, ayakları dönüverecek diye gereksiz telaş yapıyorum oysa benden iyi koşuyorlar
Pronasyon dogal bir harekettir, miktari kisiden kisiye degisir. Uc noktalarda sorundan soz edilebilir. Ama uc noktalar toplumun %10’unu olusturur. 10 kisiden birimiyimdir diye sormak gerek.
Garbalosa ve arkadaşlarının 234 ağrısız ve sağlıklı ayağa sahip kişiyle yaptığı bir çalışmada, yalnızca %5’inden azının “ideal” nötr ayak postürüne sahip olduğu bulundu. Yani büyük çoğunluk bir ölçüde overpronation yapıyor ama hiç ağrı yaşamıyor.
Elitler koşu formlarını optimum seviyeye çıkardıkları için bir sorun oluşmuyor onlar için ama ben koştuğum zaman ayak tabanlarım ağrıyor düzgün basmaya çalıştığım için. Günlük olarak alt ve üst ekstremite mobilitesi yapıyorum. Daha spesifik çalışmalar yapmam gerektiğini düşünüyorum. Bu tarz videolar varsa elinizde memnun olurum
Teşekkür ederim video için![]()