Koşu giyimi için merak ettiklerim

Merhabalar,
Koşu giyimi hakkında bilgi arıyorum. Yaz aylarında şort ve teri dışarı atan t-shirt ile işi çözüyordum ancak havalar serinlemeye başlayınca nasıl bir kombinasyon yapmak lazım emin olamadım. Tayt üzerine şort ile çıkıyorum son birkaç zamandır alt kısım için ve hava sıcaklığı 10-15 derece dolaylarındayken hiçbir sıkıntı olmuyor aksine fazla bile geliyor. Üst kısım içinse, teri dışarı atan t-shirt üzerine uzun kollu koşu tshirtü denilen ürünü kullanıyorum;

eğer çok erken çıkıyorsam onunda üzerine şu rüzgarlığı giyiyorum;

bu sıcaklıklarda bazen fazla bile geliyor ancak benim asıl sorum havalar dahada soğuyunca bu kombinasyon yeterli gelecek mi? bu ekipmanların dışında ne alınıp kullanılabilir? sizler soğuk günlerde nasıl bir kıyafet kombinasyonu ile çıkıyorsunuz?

3 Beğeni

10 derecenin altında ciddi rüzgar olmayınca, orta katmanı biraz daha kalın tutup, eldiven, boyun ve başı koruyan buff ve bere, rüzgarlıklarla yeterli oluyor. Ama soğuk rüzgar, yağış gibi durumlarda 6-7 derecenin altındaki havalarda özellikli bir dış katman gerçekten konfor sağlıyor. Yağmurluğun nefes alıyor olması ve havalandırma açıklıklarının olması yine önemli bir konu benim için.

4 Beğeni

Benim kombinlerim bu şekilde ama eksi derecelerde koşmadığım için daha da soğuklar için yorum yapamıyorum.

İyi bir eldiven, bere, buff önemli.

Sıcaktan soğuğa doğru:

  1. T-shirt - Rüzgarlık
  2. T-shirt - Uzun Kollu T-shirt - Rüzgarlık
  3. T-shirt - Uzun Kollu T-shirt - Yağmurluk
  4. İçlik - Uzun Kollu T-shirt - Yağmurluk

Ek olarak Mert Derman’ın yazısını okuyabilirsiniz:

7 Beğeni

Bu mevsimde gündüzleri tişört yetiyor, sabah çok erken olursa kalenji içlik üzerine tişört ve buff ile kombinliyorum. Kışın ise kalenji içlik üzerine yine hafif kalın ikinci katman giysi yeterli oluyor, yağış varsa üzerine yağmurluk. Alt tarafta kısa tayt diz hiç değişmez. Ama uzun süren kış yarışlarında uzun tayt olmazsa olmazim. Birde ellerim çok üşür eldiven sürekli var bazen çift eldiven

3 Beğeni

Sıcaklık 10 ila 0 derece aralığında:
Rüzgarsız havada Baselayer - Uzun kollu koşu sweati - Şort - Baldırlık
Rüzgarlı havada: Baselayer - Tshirt - Rüzgarlık - Şort - Baldırlık

Sıcaklık eksinin altına düştüğünde:
Baselayer - Tshirt - Bir adet daha Tshirt veya İçlik - Uzun kollu koşu sweati - Rüzgarlık - Alt tarafa koşu taytı

Hemen her senaryoda Baselayer mutlaka kullanıyorum. Bu arada yukarıda bahsettiğim tshirtlerin tamamı koşu için uygun kumaştan bedeni saran yapıyı tercih ediyorum. Pamuklu malzemelerden uzak durmalısınız.

2 Beğeni

Kafayı ve elleri korudummu yetiyor bana .En çok oralardan üşüyorum

5 Beğeni

Bence de ileri ki haftalarda koşuya uygun iyi bir eldiven, buff ve bere yeterlidir.

3 Beğeni

Merhaba,

Ben kış aylarında, içlik üstüne t-shirt (yağmurun durumuna göre yağmurluk veya rüzgarlık ) alt kısımda da tayt ve üstüne şort ile koşuyorum. eller için eldiven, kafama da baf alıyorum.

2 Beğeni

Hava 10 derecenin üstündeyse t shirt şort, normal şapka (kelimi koruyor) ve bazen eldiven.

Hava 10 derecenin altındaysa uzun kollu üstü mm t-shirt ya da yağmurluk. Altta şort elde eldiven.

Hava 10 derecenin altında ve koşu uzunsa uzun kollu shirt üstü yağmurluk, altta şort ve elde eldiven. Ayrıca kulakları kapatacak bir bandana.

Hava 0 dereceye yakın ve altındaysa koşmuyorum :slight_smile:

4 Beğeni

Biraz ortalığı karıştırayım. Ne de olsa herkesin yanlış dediği şeyleri yapıyorum. Fakat şimdiye kadar bir sıkıntıyla karşılaşmadım.

Nereden okuduğumu hatırlamıyorum ama temel prensip koşacağınız için hava sıcaklığını mevcut sıcaklığa göre 10 derece daha fazla düşünmeniz. Yani formül basit: o anki hava sıcaklığı + 10derece = hazırlanmanız gereken sıcaklık.

Alt taraftan başlayayım, yaz kış denklem sabit sonuçta eşofman altı. Tek dikkat ettiğim ceplerinin fermuarlı olması ve paçasının lastiksiz olması.

Üst tarafa gelince ise yaklaşık +10 +12 derecenin üzerinde eski tişörtlerimden giyiyorum. Doğal olarak pamuklu tişörtler de giydiğim oluyor. Çok üst seviye olanlarını denemedim ama ter tutmaz denen tişörtleri de sırılsıklam yapmışlığım var sonuçta. Hatta onlar ter tuttuğunda daha çok üşütüyor.

Hava sıcaklığı yaklaşık +5 +7 dereceye kadar düştüğünde üstüne eski bir sweatshirt veya hoodie ekliyorum.

Eğlenceli kısımlara yani 0 derece ve altına geldiğimizde ise 0 dereceye kadar varolan katmanların üzerine, içindeki poları çıkartıp askeri parka ekliyorum. 0 derecenin altında ise polar katmanı da parkanın içine bağlıyorum. Parkayı da ağır olacağı için eleştiriyorlar. Fakat yağmurlu ya da soğuk senaryolarda aman ıslandım mı, üşüdüm mü derdi olmuyor. Güvenliği konfordan daha önde tutuyorum ki bol cebi olduğundan aslında konforlu da bir ekipman benim için. Kışın eksi derecelerde cep telefonum soğuktan çalışmamazlık ederken bile parka beni koşturmaya devam ettirdi.

Aksesuar olarak ise yaz kış farketmeksizin güneş gözlüğü ve buff ve kafa üstü kablosuz kulaklık kullanıyorum. Kışın buffı ikilediğim de oluyor yani bir boyun bir de kafa için. Eldiven denedim, pek keyif alamadım. Ufak bir yer de olsa üşümesi insanı dinç tutuyor aslında. Görüntünün tadını çıkartmak istediğimde güneş gözlüğünü cebime atıyor ya da elime alıyorum, doğanın sesinin tadını çıkartmak istediğimde ya da işitmenin zayıf olmasının tehlikeli olduğu durumlarda da kulaklığı boynuma asıyorum.

Derecelere çok fazla takılmamak biraz da hissi davranmak lazım. Üşüyeceğimi düşündüğüm günlerde 0 derecenin altına düşmeden de parkaya polar bağlamışlığım var mesela. Özellikle rüzgar denklemi bozabiliyor fakat yine de rüzgar durumunu takip etmiyorum.

Sağlıcakla kalın,
Saygılarımla.

3 Beğeni

Kış giyimi işi biraz abartılıyor.

Yarışlarda enerjimi ekonomik kullanmak için giyimime dikkat ederim.
Yarışlarda vücudum ısınmak için değil, koşmak için enerji harcasın isterim.
Ama antrenmanlarımda bunu dert etmem.
Antrenmanlarımda, 7 dereceye kadar yaz günleri gibi şort, tişört koşarım.
0-7 derece arası uzun kollu kışlık tişörte geçerim.
0 derece altında eldiven ve bere eklerim.
-7 nin altında tişört üzerine rüzgarlık eklerim.

vücudunuzun soğuk ile mücadelesi de bir nevi antrenmandır.
Vücudunuzun bu antrenmanı yapması ve soğuğa karşı direnç kazanması için ona izin verin

5 Beğeni

10 derece santigrat her yerde 10 °C olmuyor. Coğrafi durum (Ankara İzmir’in farklı olması, rüzgar, havada bulut olup olmaması gibi), kişisel üşüme/terleme/tempo/toplam süre gibi durumlar da etkili. Genel kanı ince, katmanlı,teri dışa atan olması, bacak kaslarının üst gövdeden daha az üşüdüğü. Koşu bitimini evin önü, üst değiştirilebilecek bir yer/özel arabayla eve gidiş vs durumlar tercih edilebilir.

4 Beğeni

Kuru soğuk bişey değil .esas ayaz varsa yandın işte

2 Beğeni

musadenizle bu basligi hortlatayim. genelde yeni baslik acmak yerine arsive bakip varsa ilgili bir konu devam etmeyi seciyorum. hem okudugum bilgilerin, hem gecmis yorumlarin uzerine konusulmasi daha uygun oluyor.

tefrisati bitirip sadede geleyim, malum havalar sogudu ve benim gibi bir acemi soguk havaya alismaya calisiyor. kisaca ozetlersem

  • kafa, boyun, sac : sanirim burayi buff ile halledecegim. decathlon bufflari kullandigim urunler. belki daha soguk havalarda bere deneyebilirim. sinuzit gecmisten beri en ciddi saglik sorunum dikkat etmem gereken bir bolge. ancak burayi cokta isitip asiri terletmemeliyim. bu bolge icin son alternatifim balaklava da olabilir. bir yandan kisa sureli bisiklette kullanmaya basladim ve onun icinde hafif cozumler ariyorum. decathlon bu urunu bisiklette kullandim fena degil. kosu icin daha soguk havalarda deneyecegim. burasi tamam gibi

VAN RYSEL Balaklava 500 - Dikişsiz Bisiklet Maskesi
190,00₺

  • ayakkabi - normalde cok usudugum bir bolge ama kosarken ve dondugumde bir usume hissetmiyorum. burasi da tamam

  • ust vucut - yazlik dry fit kosu tisortu ve ustune ruzgarlik ile sanirim ust taraf icin bir denge buldum. acikcasi baska kosu tisortumde yok ama daha soguklar icin decathlondan uzun kollu versiyonlari deneyebilirim. ancak burada ikinci katman ruzgarlik ve arada olusan hava bariyeri simdilik benim icin optimum cozum. biraz daha kalin bisey terletir, biraz daha ince usutur durumundayim. ruzgarlik icin buldugum cozumu de paylasayim, cok ucuz cok kaliteli degil ama havalandirma, hafiflik vs benim icin harika bir urun kesfi oldu. burasi da tamam

KALENJI Erkek Koşu Rüzgarlığı - Siyah - Run Wind
450,00₺

  • bacaklar, kasiklar - bugun neredeyse 2-3 derecede klasik kosu sortu ile kostum. kasik bolgem ve bacaklarim fazlasiyla usudu. cozum basit ic camasiri, tayt, esofman vs. ama hangisi?

decathlon taytlara baktim. bana cok kalin geldi. daha ince yuzeysel bir katmana ihtiyacim var. veya piyasadaki kalinlik bu mu tecrubem olmadigi icin yorum yapamadim.

tayt uzun mu kisa mi? bana kalsa sort ile minimum devam edecegim ama hadi tayt alacaksam kisa dize kadar alayim diyorum ama soguk havalarda kaval kemik bolgesinden usumeye devam edeceksem uzun mu almaliyim karar veremiyorum.

ayrica taytin artilari eksikleri nedir bilmiyorum? kosarken tahris vs. ekstra olarak icine kosuya uygun camasir giyilmeli mi mesela?

veya tayt sart degil, kosu icin alternatif esofman onerisi mi verilebilir? gerci bu sporun geneli tayt, esofman artisi eksisi nedir?

cok cahilce olabilir ama kalin kadin corabi bile dusundum ama beden bulunur mu veya onun artisi eksisi nedir deneyen eden var mi?

acikcasi alt bolge icin cozum, tavsiye, oneri, deneyim, urun tavsiyesi herseye acigim

1 Beğeni

Bacaklar için Dry Fit eşofman altı benim için yeterli oluyor. Daha soğuklarda Therma Fit eşofman altı giyiyorum. Therma Fit eşofman altı ile kar yağarken koştum üşümedim. Eğer terlersem paçadaki fermuarı açıyorum, yeterli serinlemeyi sağlıyor.

2 Beğeni

Şu ürün tshirt altına uyar, yolun düşerse 100 ve 500 modellerine bakabilirsin. (100 modeli 220TL, 500 modeli indirimde 240TL).

https://www.decathlon.com.tr/p/erkek-ust-termal-kayak-i̇cligi-siyah-bl-100/_/R-p-302821?mc=8510029&c=SİYAH

1 Beğeni

Merhaba.
Bende 2 yıl önce sizinkine benzer bir çözüm arayışı içerisindeydim. Tayta geleneksel olarak mesafeliydim ve bir tane koşu pantolonu edindim. Sonrasında da gerekirse içimede giyerin diye tayt ta edindim. Fakat tayt koşmak için gerçekten çok konfor sağlıyor. -5 -6 gibi soğuklarda çok taytla koşmaya çıkmadım. Ama yine de yeteceğini düşünüyorum.

Ben amazon da satılan danish endurance diye bir markanın taytlarını almıştım. Başka marka hiç kullanmadım. Karşılaştırma yapamıyorum ama Tavsiye edebilirim. Fiyat performans açısından hakkını veriyor bence.

Günün fırsatı: DANISH ENDURANCE Kompresyon Tayt, Koşu, Spor Salonu ve Egzersiz, Hızlı Kuruma, Erkekler için, 2’li Paket Amazon.com.tr

4 Beğeni

bu forum harika bisey, bu saatte 3 farkli yorum :blush:

eklemeyi unutmusum, istanbula yakin bir bolgenin havasindayim. 0 derece altinda karda kosayim derdim yok ama bugun 2-3 derece gistermesin ragmen siddetli ruzgar ile hissedilen -3-4 tu. acikcasi ruzgar olmasa cok usumeyebilirdim ama ruzgar bitirdi. yine de 10 derece alti benim icin cozum bulmam gereken bir deger.

@1Roadrunner hocam marka model link vs tavsiyeniz olur mu acaba

@fatihboyaci hocam ekonomik olduklari icin bunlara bu hafta sonu baktim ama terden sonra bunlar zor kurur. tesekkurler tavsiyeniz icin

@eyavas hocam bugun amazonda bunlara baktim ama fiyat tedirgin etti. iclik gibi geldi acaba ne kadar kalin anlayamadim. teri atar mi? guvenemedim. yorumlariniz icin tesekkur ederim urunu degerlendirmeye calisacagim. yarim veya uzun tayt konusunda bir yorumunuz olur mu?

bu arada bu urunler ile 100 mil ultra kosan ve soru yasamayan varmis. sasirtici

2 Beğeni

@sryz ,

Nike BV4840
DV9267
DD2122

Adidas HL5996

Bunlar koşuda soğuk havada kullandığım alt eşofmanlar.
Soğuğa en dayanıklı olanı DD2122. Kar yağarken 2 saat koştum, üşütmedi. Su geçirmez veya su itici özelliği yazmıyor; ancak ıslansa da içeri su geçirmedi.
Soğuğa ikinci sırada dayanıklı olan Adidas.
Nike’ın kalan ikisi kendi arasında eşit.
Sıcaklık, soğukluk, üşümek çok kişisel bir durum. Benim bunları giyindiğim havada yanımdan şort ile koşup geçenler oluyor. Kendilerine saygı duyuyorum. :blush:

3 Beğeni

detayli bilgi icin cok tesekkur ederim.

sanirim once tayt deneyecegim, hatta en incesini. cunku biraz da usumenin bagisiklik sistemi icin iyi gelecegini dusunuyorum.

yarim veya 3/4 dedikleri tayt kullanan ve tecrube verrbilecek olan var mi acaba?

2 Beğeni