Koşu Forum Antrenman Günlükleri

yoo ! yo ! Geronimo ! :grin:

etrafra insan olmasa sağlam drill olur

2 Beğeni

Şükür Günlük spor ihtiyaçlarımı (spor benim için bir aktivite değil yemek,içmek gibi hayatı idame ettirme koşulu) sağlıcakla yerine getirebiliyorum Hafif ağırlık ve yürüyüşün yapılmadığı 1 dinlenme günü geniş kapsamlı bir esnetme,germe antrenmanı ile sürdürüyorum

Herkese gelişimli sporlar Sağlıcakla

9 Beğeni

Sevdiklerim ;
koşmak
çok koşmak
her zaman koşmak

sevmediklerim
yağışlı havalarda yağmurluk giymek
günlük kaloriye dikkat etmek
Bacaklar için ağırlık çalışmak

7 Beğeni
6 Beğeni

Yaklaşık 30 gün koşmaya ara verdikten sonra ilk koşumu yaptım. Temkinli başladım ama aldığım tepkiler beklediğimden çok daha iyiydi. 10k/5:02 ile nispeten rahat ve sorunsuz tamamladım.
Ama Garmin öyle söylemiyor; VO2max 55’ten 51’e, HRV ise 55-61 aralığından 44’e düşmüş. Bir süre rakamları takip etmek ama takılı kalmamak mental olarak iyi olacak :laughing:.

7 Beğeni

Bence her zaman takip etmek ama çok takılmamak gerekli, bir sürü değişken var, çok fazla önem verip moral bozmaya gerek yok, insan kendini biliyor :grinning_face:

4 Beğeni

Takip edemedim, neden ara verdiniz?

Belli bir süre ara verdikten sonra, ilk koşudaki hissiyatımiz genelde iyi oluyor . Bundan sonraki iki-üc koşuda da iyi geçerse işler yolundadır.

Yine belli bir süre ara verdikten sonra gördüğümüz VO2max değeri tam oturmamış oluyor. Biraz daha veri girince daha sağlıklı sonuç çıkar. 10k’da 5:02nin karşılığı aslında 51den de düşük. 51’in 10k karşılığı 4:10 - 4:15 ler civarı. HRV için değil ama VO2max’i dediğiniz gibi bir süre dikkate almayın bence.

1 Beğeni

Benim VO2max 50 ölçüyor saat(ne kadar doğru bilemem) ama hayatımda 4:10 - 4:15 pace civarı 10k koşmadım, 5k da koşmadım :sweat_smile:

3 Beğeni

sol talocrural eklemimde yoğun ağrı yaşıyorum 1/1,5 yıldır, halâ da devam ediyor. Tibia ve talus’un birbirine bakan taraflarında da kemik sivrileşmesi var, bu sivrilik artık biribirine temas ediyor hocam. Haliyle bölgede çok acı var. Yine talus kemiğimde bir de geçmeyen kemik iliği ödemim var. hepsi bir araya gelince ayaklardan birisi yok hükmünde spor yapıyordum.

Osteofit oluşan bölgeye bir doz kortizon atışı yapıldı o biraz acılarımı dindirdi, birazda ilik ödemi için ara verdim falan derken ortaya bu resim çıktı işte. tespiti zor sakatlıklar yaşamak doktor ve çözüm bulmak açısından çok zorluyor. hatta insan ihtisas alanının dışında bissürü gereksiz bilgi ve terim öğreniyor.

sakatlıklar koşmayı bıraksak bile artık yürürken dahi acılar yaşamaya sebep oluyor. koşamadığım zaman aralığını kuvvet, denge ve bisiklet ile telafi etmeyi denedim ama farklı disiplinler olduğu için bu kadar koruyabildim.

7 Beğeni

Nette ‘VO2max ile pace arasındaki ilişki’ yazıp aratınca, görseller sekmesinde bir çok farklı tablo çıkıyor. Herhangi bir VO2max değerine karsilik gelen, 100mt sprint… 1km… 5km… 10km… 21km… 42km… hepsi için ayrı ayrı süre veya pace öngörüleri var.

Bu tablolarda VO2max 51ml/kg/da için 10km mesafeye karşılık gelen ‘süre’ 40:30lar ile 43:00lere kadar değişiyor.

@ggunerkaya geçmiş olsun.

1 Beğeni

çok teşekkürker. :folded_hands:

evet bahsettiğiniz değer aslında doğru. 10k sub40 yapabiliyorum ama bunu sadece yarışlarda yapıyorum. yani bu hızları görmek evet mümkün ama sürekli hızlı koşmuyorum. ağrıları dindirebilirsek belki ayda 1-2 hız denemesini programa sabitleyebilirim.

2 Beğeni

50 VO2max süper (imza 40 VO2max). Ben süper desem de Garmin mükemmel demekte :slight_smile: Bisiklet yük bindirmemesi açısından güzel bir spor. Bu kadar ağrı veya sakatlık durumunda ayda 1-2 hızlı koşu denemezdim; tempomu daha da azaltırdım eğer koşabiliyor ve sakatlık etkisini göstermiyorsa. Zamana bırakmak en iyisi.Geçmiş olsun.

2 Beğeni

Bilemiyorum, ben de uymuyor :upside_down_face:

1 Beğeni

Bence bir süre yavaş ilerleyip ufak ufak arttırın tempo ve mesafeyi, ara verdikten sonra genel kondisyon çok düşmese bile dizlerin ya da bileklerin kondisyonu daha fazla düşebiliyor. İyi hissettiğiniz için yüklendikçe sakatlık riski artabilir, bir süre yavaş gidip kondisyonu tam arttırırsanız daha iyi olur sanki. Ne demişler, az koşmak hiç koşmamaktan iyidir :slight_smile: En ufak bir sakatlık uzun bir süre ara vermenize neden olabilir.

4 Beğeni

duvara yazilacak söz.:+1:

3 Beğeni

Bizim köyde pek yokuş yok ama kumu iyidir :grinning_face:

11 Beğeni

Bugünden önce son koşu 2 hafta önce ve kaval kemiği diz vs hassastı. Bugün 8 pace, yavaş koşu.Niyet mayısta 26km koşmaktı.(26mil maraton mesafesi, benim için uzun bir süre denenmez mesafe)

8 pace koşmak da güzel, sıkılmadım.

Bundan sonrası özel, sayısalcı kafası.Tıkla

3 hafta önce olsa 8 pace 26km biterdi.Koşunun bir bölümünde 13km eşittir 26 tane 0,5km, iyidir dedim…Niyeti 13km yapmışken 8. km civarı 26x400 nedir, hemen telefondan çarptım…Beden gitmiyor., 13km değil, 10,4km de olmayacak..En son 340mx26 hesaplayıp, kalan 200 metreyi de koşup yavaşça tamamladım.

Özel olan koşmak, yürümek değil 26’ya dair bir adım atmak.26 mil gelir gelmez, önemsiz.Gün ile doğmak, engin günler görmek özdekilerle, mayısta tutulan söz.108-110kg stabil

16 Beğeni

Bugün benim doğum günüm. 33 yaş hatırası için 33.33km koşayım dedim ve 17 Nisandan itibaren kendimce antrenmanlar yaptım. Bu yılın ilk koşusu 17 Nisan başlangıçlı. Geçmiş koşu tecrübem 2 yıl. Ortalama aylık koşu hacmim 300+km
(17 Nisan itibariyle sadece koşu antrenmanı. Fitness, bisiklet, yüzme gibi destekleyici antrenman da yapmak lazımmış. Bugün onun eksikliği deneyimledim)

Geçen yıl 32k denedim ama beceremedim. Öğlen sıcağında 14.30 da 32k denemesi mi olur? Geçen yıl hafife almıştım. 5k koşup yer içer dinlenir tekrar koşarım diye planımsı birşey yapmıştım. Evdeki hesap çarşıya uymadı. 23km de pilim bitti. Küstüm, arabaya bindim eve gittim. 1 yıldır kafayı buna taktım. Hatta geçen yılki bu hezimet beni koşudan soğuttu. Koşuya o kadar küstüm ki zor bıraktığım sigaraya bile başladım.

Bu yıl hedef 33.33k idi. İyi hazırlandım. Eski antrenörlerimden kalan bilgiler, forumdaki yazılanlar, deneyimler, koşu gazetesi yazıları, Mert hocamın ritim blogu derken bayağı kendimi tekrar koşunun içerisinde buldum ve güzel bir plan ile başladım. Önce beslenmeyi çözmem lazımdı. Dengeli beslendim. Alkolü azalttım, sigarayı bıraktım. Multi vitamin+omega3+D3 takviyesi kullandım. Daha önceden deneyimli olduğum için ihtiyaçlarımı biliyordum.(Tavsiye değildir, deneyim aktarımıdır) Kan testi yaptırmadım çünkü zaten depresif bir psikoloji içersinde idim. Kan testi yaptırsam bile çoğu değerin sınırın altında çıkacağını hissediyordum. Bu konularda “insan ne yaşadığını bilir” düsturunu içselleştirdim.

Kutlu gün geldi çattı. Benim bu seneki hedef yarışım buydu. 33.33k bitirmek. Gün ağardı ve başladım koşmaya. İlk 10k çok iyi hissettim. 6 pace kendimi yormadan gider diye planlarken. 4.40 paceler falan.. harbiden kafaya takmışım. Geçen yılın intikamı gibiydi. Nabız 180 olunca dedim bu böyle olmaz kral. 160 nabız 5 pace bari takıl. Öyle yaptım.

İlk 21k su gibi aktı. Jel+izotonik+muz+tuzlu haşlanmış patates ile yiyip içip koştum. Ağrımayan kaslara ağrı girdi kramp girdi. Durdum, esnettim, aldım karşıma azarladım. Ağrıyacak zaman değil. Evde istediğin kadar ağrı şimdi gidiyoruz! Ama sonlara doğru sol diz yan bağ inceden sizlamaya başladı. ChatGPT’ye göre IT band sendromu imiş. (26.km) Bu daha önce antrenmanda olmuştu. İlk önce psikolojiktir vücut strese girdi dinlenmek istiyordur diye düşünmüştüm çünkü antrenmanda yan bağ sızısı eve gidince sanki hiçbir şey olmamış gibi geçiyordu. Bu sefer de öyle olacağını düşündüm. Yürüyüşe geçtim. Hedefim asla yürümeden 33.33k bitirmek idi. Bu biraz moralimi bozdu. Bu sefer yanımda kardeşim vardı. Destekçinin faydasını ilk defa deneyimledim. Şimdiye kadar hep ben ona pacer olurdum. (Kendisi kilo verme yolunda). Bu gün o bana pacer oldu. Hem de yürüyüş pacerı. Yürüyemeyecek noktaya geldim. Minimum tempoda yürümeye zorladım. Zorladıkça hızlandım. Hızlandıkça tekrar koşabilir seviyeye ulaştım. Tabi ilk 4.40 paceler gibi değildi ama dizde yine sanki hiçbir şey olmamış gibi kendiliğinden sızı geçmişti. Böylelikle planımı gerçekleştirdim. Seneye 34 yaş 34 mil düşünüyorum. (Dün 34 saat olur mu acaba diye düşünürken bugünkü enteresan ağrı, kramp deneyimleri 34 saatin daha vakti olduğunu gösterdi) ne denebilir ki? Bazen en güzel rekabet kendinle olan rekabettir.

26 Beğeni

Pistte yaptığınız intervallerde çivili pist ayakkabısı kullanıyor musunuz? Bu arada biraz daha sürat kazanabil ek adına interval mesafelerimi kısaltıp hızı arttırmak istiyorum. Çivili ayakkabı ile ilgi fikriniz nedir?

Fatigue index niye bu kadar yükseldi daha dün dinlenmiştim oysaki:) Huawei bu puanları neye göre hesaplıyor? Gün içerisinde hiç yorgun hissetmesem de fatigue puanım hep yüksek.

1 Beğeni