191 bpm !!! yaş 52 değil mi
Karvonen mezarında ters döndü
Mart 1970 dogumluyum
50 yaşında iken 3 kere 201bpm gördüm.
koldan ölçüm yapan bir tansiyon cihazı tavsiye ederim yüksek bpm gördüğünüz koşulardan sonra dinlenme süresince kontrol faydalı olur
3km ısınma
5km tempo
3km soğuma
Karvonen’e selamlarımla, Max nabız 195bpm. Biraz yuksek olduğunu kabul ediyorum, çok zorlandim.
Son bir haftadır solunum yolumda sorun var, üşütme veya enfeksiyon. Son hafta Dinlenik nabız ortalamam, son bir ayın ortalamasına göre 5 bpm falza.
22-48km/sa arasındaki hizlarda GGB rüzgar, başlangıç ve bitiş noktaları aynı olsa da kayıp kazançtan çok oluyor.
Bugün 5km sürem: 22:16 (PB+30sn)
4 yıllık aradan sonra gelişimim,
04 Aralık, 5km, 23:41 (PB+01:55)
10 Aralık, 5km, 23:08 (PB+01:22)
24 Aralık, 5km, 22:36 (PB+00:50)
PB 5buçuk yıl önceye ait.
Edit: saatim VO2max değerimi birkaç gün önce 46’dan 47’ye guncellemisti. Kullandığım VO2max ve mesafe/süre bilgilerinin eşleştirildiği tabloya göre 47’nin 5km karşılığı -5sn gibi küçük bir sapma ile 22:11.
VO2max degerinin güncellenmesi, çok yoğun interval ve tempo çalışmaları sonrası geliyor.
PB’ye 30 saniye veya VO2max olarak sadece 1 birim kaldı
1973 doğumluyum arasira saat takıp nabız bakıyorum 170 bpm üstü görmedim, dik yokuşlarda yada 4 pace üstü hızlarda 174 bpm max .
nabız yaşı diye bir ölçü varsa benim ki tutuyor
Her hafta 1 kez, saat optik ölçümü ve telefon+göğüs bandı birlikte nabzimi takip ediyorum. Aralarında ortalama ve Max değerlerde en fazla 2bpm fark görüyorum. Ölçümün sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Bu koşudaki ölçüm saatle optik ölçüm. 50 yaşında 201 bpm’i göğüs bandı ile görmüştüm.
Lineer nabız yaşı diye birşey olduğunu sanmıyorum. Yani en azından 220-yaş formülünü değersiz buluyorum.
Yaşlandıkça nabız yavaslayabilir. Ama özellikle ‘220-yaş’ formülündeki gibi lineer bir azalmayı savunmak çok zor. Belki kişinin kendi özelinde, sağlık geçmişinin, genlerinin etkin olduğu ‘belli bir yaştan sonra’ lineer veya, ivmeli bir şekilde azalma olabilir. ‘220-yaş’ hiç yoktan iyidir mantığıyla, içi fazla dolu olmayan bir bilgi gibi görünüyor.
Eforlu EKG icin banda çıkartıp, bu formülü uygulamışlardı. Bana göre yanlış. Onların benim için bictikleri zone-4, benim için zone-2’ye denk geliyor. Bu sadece bana özgü değil, forumda yüksek nabizli bir çok arkadaşın bulunduğunun farkındayım.
Edit: şimdi aklıma geldi, 20 sene önce Max nabzınizin 194 olduğunu sanmam. Koşmaya devam ederseniz de 5 sene sonra 169a düşeceğini sanmıyorum. Bu değerleri bugün ki maxinizi 174 alarak kullandım.
Aynı yıl doğmuşuz. Yakın zamanda eforlu EKG yaptırdım ve maksimum nabzımı 166 olarak gördüm o esnada. Antrenmanlarımda hiç o kadar yüksek bir nabza çıkmadım henüz. Maksimum 158 gördüm o da bu yıl koştuğum yarış esnasında…
düşük nabız sayısı avantaj olarak düşünülebilir , yaş ilerledikçe düşecekse daralan bir " range" var
oğlumla yokuş yukarı koşarken 201 bpm onunki 174 bpm benimki ,ayni işi yapıyoruz o daha fazla kalp atimi kullaniyor ben daha az yada o daha fazla bpm ile daha az kalp kuvveti harciyor bende ise az bpm çok kalp kuvveti mi ?
Bazal metabolizmanın gerektirdiği ihtiyaçlar onda daha fazla. Akciğer hacimleri farklı, alyuvar, hemoglobin, sayıları farklı, kasların enerji üretirken harcadığı oksijen miktarı farkı, mitokondri etkinliği farklı. Belki vucud kitle endeksi ve kütleler farklı. Bir çok etken vardır.
Ama nabzın lineer azalması, özellikle spor yapan kişilerde çok zor. Spor yapmak yaşlanmayı geciktirdigine gore, spor yapmayan sedanter insanlara daha uygun olan lineer azalma savı, spor yapanlara icin çok doğru bir yaklaşım değil. Burada özellikle ‘220-yas’ formülündeki lineer azalmayı kasdediyorum. Özellikle kardiyo çalışan kişilerde, yaşlılık ile nabız eğrisi, belirli bir süre yavaş sonra hızlanan olması daha gerçekçi geliyor bana. 220-yaş, bilimsel değil. Bilim hayatın gerçeklerini yalanlayamaz. Aksine açıklamak zorundadır.