Demekki @sryz 105den 106. koşuya geçince yada 95 saat yıl içinde koşunca istemesen bile form tutuluyor; düzensiz birkaç hafta olduğunda da koşuyu tümden bırakmayıp sürdürmek onca koşuyla temel oluşturmuş
motivasyonunuz icin tesekkurler fatih hocam.
dun aksami tekrarlar ve anlamli iyilesme saglarsam, insalik icin mikroskobik ama kendim icin buyuk bir motivasyon olacak.
Şiddetli diz ağrısından dolayı vermek zorunda kaldığım arayla birlikte 10 hafta süren kanepeden 5km’ye serüveninin son antremanı. Programa uzun zamandır başlamayı planlıyor fakat bir şekilde sürekli erteliyordum. Yirmili yaşların sona ermesi, boyun fıtığı kaynaklı ağrıların gitgide artması ve sigarayı bırakmamın üzerinden iki sene geçmiş olması sonucunda, “şimdi değilse ne zaman” dedim ve başladım. Bu 10 hafta boyunca bol bol forumu okudum, bilgilendim ve motive oldum. Bu vesileyle topluluğa teşekkür ederim.
Bu hafta hava durumu galip geldi dolu üstüne yağmur yağdı rüzgarda hızlanınca hasta olmamak icin bırakmak zorunda kaldım nazarlık olsun bu seferlik
Niye böyle olur anlamıyorum. İznik’te de 5K Tarihi Kent yarışı 4.6’da bitmişti.
Lefke Kapısından döndükten sonra atak yaparım diyordum, kapıdan döndüm 200m sonra yarış bitti
muhtemelen benim icin en zor antrenman olmasi gerekiyordu ve oldu
3 derece gosteriyordu ama hissedilen -4 gosteriyordu. ruzgarin pek acimasi yoktu. giyecek olarak kismen hazir oldugumu anladim. bu konuda alisverisi otelemememin bedelini odedim.
sonucta benim icin bu kadar soguk havada ilk antrenmanimi yapmis oldum. devam
Dun aksam programa gore 10k derin, temizlenmemis kardaydi antrenman. Pazar gecesi son 40 yilin en yogun kar yagisindan sonra bir gecede 15 santim kar da yaginca zor olmadi kosacak yeri bulmak. Yer yer parkta kayakcilarin kaydigi derin yerlerde kosmayi denedim, yer yer parkta da cam gibi buzlu kisimlarda kostum. Derin karda kosmak sanki kumda kosuyormus gibi oldu, nabiz dusuk pacelerde 160-165 leri gordu. Sonuc olarak verimli bir antrenman oldu.
Herkese sağlıklı günler… Bu başlıkta kadansla ilgili denemelerini paylaşanlar olmuş. Amatörün de amatörü olarak birkaç farkettiğim pozitif sonuç aldıgım bişey paylaşmak istiyorum
Kadansla ilgili araştırmalarım ve denemelerim sonucu bikaç fikrimi paylaşmak istiyorum.
Koşu formu ve drillerle ilgili aylardır videolar izliyorum. Öncelikle koşu formu videolarının geneli kısa ve orta mesafeciler yani yüksek hızda kısa süre koşan pro sporcuların koşu formları genelde.
Bu videolardaki driller hız için adım uzunluğunu artırıp diz çekerek yani dizi yukarı kaldırarak koşmaya alıştırmak bunları zaten biliyosunuzdur. Bu koşu tarzını denediğimde bacakların güçlü gidebilmesi için ekstra kasılması özellikle kalf kasından destek alara vücudu ileri itme odaklı.
Biz uzuncularak bu istemediğimiz birşey kasların o2 kullanımını ve aşırı kasılmasını engellemek için koşarken ayak basış şeklini topuk mu basıyorum tam taban mı basıyorum orta taban mı yada parmak ucu mu basıyorum kesinlikle düşünmemek. Bunun nedeni kalf kasını gereksiz derecede aktif edip o2 kullanımını minimuma indirmek.
Şimdi bana kızanlar olucak topuk basmak dizleri olumsuz etkileyecek diye ne kadar dril yaparsanız yapın 50 senedir koşan bir abim 63 yaşında 12k yı 3:30 paceden topuk basarak koşuyor basış şekli bacakların yapısı vücut yapısına göre şekillenen bişey ne kadar dril yaparsan yap düzelmiyor. Birçok sporcu gözlemledim sonuçlar bu yönde.
Kendi çalışmalarım sonucu yaptıklarım:
1.Koşu formunu düşünmeden koşarak kalf kaslarının kasılmasını önlemek. Bunun için koşarken yerden fazla yükselmemek (zıplamamak) ayak bileklerini serbest bırakarak koşmak.
- Koşarken itişe değil de çekişe odaklanmak. Ayakları yeri iterek değil de süpürürcesine geriye çekerek koşmak.
Ayak basış şekli adım uzunluğu işin teferruatları zaten koşarken o kadar şeyi kontrol edemiyorsunuz. Yüksek nabız koşarken bunlar düşünüp değistirmeye calışamayız zaten değıstirdigini söyleyenler gercekte yüksek nabızda denememistir pek mümkün olmuyor soluk alıp vermekten nacizane görüşlerim önerilerim bunlar
bu konular ile ilgili olup bilgi paylastiginiz icin tesekkurler.
sizin gibi ozellikle az cok arastirma ve deneyim iceren bilgiler daha cok kiymetli.
farkli bir bakis acisi sundugunuz icin de tesekkurler
ben su an bu basliktaki son amator gonullu kobayim bir planim uygulamaya calisiyorum, gerceklestirirsem sonucunu paylasacagim.
50 yasinda topuk basan orneginizi kendim icin dogru bulmuyorum, cunku gercekten eklem yapisina cok yuk bindiren bir yontem. ama insanlarin neyi nasil yaptiklarindan cok, asil yaptigi seyin onemli oldugunu dusundugum icin tebrik ediyorum. umarim saglikla devam eder.
aslinda bu alanda yillarca arastirilmis, deneyimlenmis, pozitif sonuclar az cok gorulmus seyleri uygulamaya calisiyoruz ki ileride daha iyi olmayi umuyoruz. driller, kadans, basis sekli, nabiz kontrol, antrenman turleri, beslenme, hatta giysi vs vs.
aslinda bu suna benziyor, arabaniz var isinana kadar cok basmassiniz, ani hizlanma ve fren yapmazsiniz, cukur tumsekten yavaslayarsk gecersiniz, yagini vs zamaninda degistirirsiniz, yazin yaz. kisin kis lastigi vs vs. neden? cunku gecmiste deneyimlenmis veya bilimsel kanitlanmis seylerin gelecekte basiniza gelmesini engellemek veya geciktirmek icin. yani bunlarin sonucu olabilirde olmayabilirdd ama bunca zaman deneyimlenmis seyleri yok sayip amerikayi bastan kesfetmeye calismakta mantikli olmaz.
simdi arabada bunlari yapmazsaniz mesela kasislerden hizli gectiniz bir sure sonra araba sorun cikardi, usta on takimin omrunu bitirdigini ve degismesini gerektigini soylerse, bedeli karsiligi yenileyebilirsiniz. ama 50 yasindaki abi 55 yasinda bir eklem sorunu yasar ve doktor eklemlerini asiri yiprattigini soylerse? yenilemek mumkun mu?
yaptigimiz bircok sey dunden daha iyi olmak icin. ama bazilarida yarinlarda, bugunlere yakin halde olabilmek icin. veya temkinli olmak icin. kadans ve diger benzer konularda performanstan ziyade biraz olani korumaya hizmet ediyor diye dusunuyorum.
ancak bunun disinda diger oksijen, kas konulariniz yoruma acik. bu konuda bilgili arkadaslar yorum yaparsa cok sevinirim.
mesela ben kadans ornegi icin hic boyle dusunmemistim ama kadans calismaya baslayinca daha hizli yorulmaya basladim. ancak bunu farkli kaslarida calistirmaktan ziyade genel kosu dinamigimin degismesine bagliyordum. yine de buna kisa surede alistim ve alismaya devam ediyorum.
kosmak icin guzel bir hava vardi bugun. ama haftanin hayatin yorgunlugu ile daha fazla devam edemedim…
Bu güzel havayı ben de iyi değerlendirdim. Geçen hafta koşamamanın hırsıyla, hedefim olan 4.00 pace’i rahat bir şekilde geçtim. İlk 2 binde 4.00 pace ile kendimi denedim, baktım rahat bacaklar yavaş yavaş hızlandım. Hızlanmaya devam, sağlıcakla kalın.
@KeiAn Hedefi 3000m 12dk yani bu pace i 12 dk koşabilmek için yaklaşık 1.5 senedir uğraşıyorum belkk kilomdan dolayı biraz yağlı bi yapım var bu süreleri henüz göremeyen biri için iyi bir antrenman bu hızda 50dk 13k gitmek iyi bir geçmiş iyi bir vo2max olduğunu düşünüyorum sağlıklı günler hocam.
Kendimden bahsetmem gerekirse, 2017’de başladım koşuya. 2 sene amatör bir şekilde yarım yamalak koştum. 2020’de sakatlık yaşadım, hamstring kasında yırtık çıkmıştı. O zaman ilk defa sakatlandığım için ne yapacağımı, nasıl iyileşeceğimi bilmiyordum. O yüzden pek koşamadım. 2021’de antrenör eşliğinde tekrar düzenli bir şekilde başladım. 2022’de salon şampiyonasında 1500m’de 4.20 derecesi, 3000m açıkta 9.47 koştum. Benim için iyi, yaşıtlarım için kötü bir derece, bu sene ocakta salon şampiyonasına tekrar gideceğim, 1500m’de 4.00 hedefimiz var. Antrenmanlar çok yoğun geçiyor, haftanın 7 günü bazen günde 2 idman oluyor. Dinlenme günü olarak pazartesi, çarşamba, cuma 50 dk jog atıyorum. 4.30-5.00 pace aralığında kalan günler ise tempo. Pazar günü hızlı uzun gidiyorum. Vo2max’ım saatin ölçtüğü şu an 59 gösteriyor, geçen sene 66’ya kadar çıkmıştı. Gerçekten severek, istikrarlı bir şekilde yaparsanız, yaptığınız işi elbet bir gün hedefinizi geçebilirsiniz. Detaylı soru sormak isterseniz, özelden iletişime geçebilirsiniz. Sağlıcakla kalın.
Bugun interval gunuydu, kac gundur durmadan yagan karda - 15 de temizlenmemis karda hizli bolumlerde 4.45 lere kadar hizlanabildim. Tabi karda patinaj yapa yapa kosunca civili ayakkabilara ragmen nabiz yukseklerdeydi. Kosmamak icin bahane yok, kosmaya devam.!
Vay bee, su ortamda interval yapmak yurek ister. Tebrikler. Ben sakince 7-8 km kossam oper basima koyarim.