acikcasi gecmisinizi bilmedigim ve cokta deneyimli olmadigim icin size dogru yorum yapamam. kalp efor, saglik durumunuz icin de bilgim yok, yorum yapmam dogru olmaz. ama 1 yil ara versem ilk antrenmanimi bu nabizda hatta 25 dakika ekstrem bolgemde yapmam. (saatiniz
bile sizin bilgileriniz ile bu sekilde belirlemis) yakin donemde antrenmansiz olarak birden kendinizi zorlamaniz hem metabolizma olarak riskli, hem de kas eklem olarak sakatlik riskli.
nabiz grafiginizden anladigim saatiniz bence gayet iyi olcum almis. bu islerle biraz bogusmus biri olarak temiz bir nabiz olcumu diyebilirim. hatta spor gecmisi olan birinin grafigi gibi kesintisiz bir antrenman olmus gorunuyor.
soylemek istedigim, saglikli baslamak ve devam etmek istiyorsaniz daha dusuk tempolu baslayabilirsiniz. ssdece tavsiye. ayrica forumda veya google da zone 2 antrenman arastirip en azindan ilk antrenmanlarinizi bu turde yapabilirsiniz.
acemi biri olarak hersey iyi gorunuyor
bu verilerinize ulassam jubilemi yaparim umarim bir gun senin nabiz ve pace ile maratin kosabilirim
yasiniz genc nabzi daha da asagiya dusurebilirsiniz. (dusuk nabiz takintili biri olarak hangi nabzi gorsem daha duser mi diyorum, bu nedenle kisisel fikrim ama bu spor turunun de gercegi, 130-140 nabiz ile 4-5 pace kosuluyor )
ikinci konu kadans. maalesef kisa sure once kadansi ogrenmis ve artirmaya calisan biri olarak, kadansinizi arttirabilirsiniz. orada da genel gecer hedef 180 ama 170-180 arasida uygun deniyor. ayrica muhtemelen uzun boylu birisin ve bence kadans uzerine calisirsan, nabiz, hiz hepsi pozitif etkilenecek potansiyeli var gibi. arastirirsaniz
Bugün zorlu bir antrenman yaptım kadansa önem vererek uzun olduğu için düzenleyip notlara yazdım antrenman şu şekilde nabızlar bana yüksek geldi normalmi sizce yaşım 22
2x2000m-3x1000m-2x400m
7dk32s pace 3.46 nabız 180
7dk26s pace 3.43 nabız 182
Kadanslar 174-174
Yanıtınız için teşekkürler. Bugün eski kayıtlarıma baktım, 2022 ilkbaharında 5 kilometreyi 35 dakikada ortalama 150 nabız ile koşmuşum. Antreman yaptıkça nabzımın düşeceğini umuyorum.
O gaza hepimiz maalesef geliyoruz Sonra antrenman sonuna kadar o küçük hata peşimizi bırakmıyor.
Koşu bandında en son sanırım 4-5 ay önce koştum. Eskiden koşu bandını sever, koşması daha kolay gelirken, artık o kadar sıkıcı geliyorki hiçbir koşumu yapasım gelmiyor. Bir yandan da kış geliyor. Mecbur kalacağız maalesef zaman zaman. İyi koşmuşsun eğer koşu bandıysa.
Şu ana kadarki en güzel koşumu gerçekleştirdim diyebilirim sanırım. 7. km’de tuvalete gitmek zorunda kaldığımdan 4dk antrenmanı durdurmak zorunda kaldım. Dün geç ve fazla yemenin cezası. Onun haricinde tamamen durmaksızın koştum. Bu duraksamanında çok etki edeceğini düşünmüyorum. Çok erken oldu zaten.
Hava kapalı ve hafif soğuktu. Özellikle rüzgar yer yer çok yoğundu. Güneş ve sıcak olmaması kalbimi olumlu etkiledi ve 138-140 ile devam ettim uzun süre. Bu benim normalde tutunabildiğim bir aralık. Daha düşüğünü pek göremiyorum. Terlemediğimden su ihtiyacım pek olmadı başta. Normalde 10. km’de su ve elektrolite yüklenirim ama bu sefer 15km’e kadar ihtiyaç olmadı. Sonra endurance’i içtim ve enerji direkt vurdu haliyle. Beni çok fena etkiliyor o ürün. Kalbim 140’ı ilk kez o zaman aşmaya başladı ve uzun süre 145-150, arası devam etti. Devamında da zaten ben risk görmediğimden umursamadım ama elimden geldiğince 4. bölgeye hiç çıkmadım. Çıkınca kendimi dizgilenmeye çalıştım. Zaten kesinlikle vücudumun istemediği bir efora kalkışmadım. Özellikle ilk 15km tamamen nasıl rahat hissediyorsam öyle koştum. İlk 10km ortalamam 7 pace olabilir. Sonra vücut ısındıkça ve elektoriliti alınca vücut hız istedi haliyle. Gaza gelmeden
ve 28. km’de 2 wup jel tükettim. Bacaklarda oluşan halsizliğe çok iyi geliyorlar. Onun haricinde yer yer su almak dışında bir besin tüketmedim.
Garmin 175 dese de koşu kadansım 180-182 gibiydi. Işıklarda, su içerken vs durduğumdan kadans 0 oluyor ve ortalamayı çok etkiliyor. 180 kadans ile 6.:40 koşmak hoş oluyor. Koşu boyunca ağrı hissetmedim. Koşudan sonra daha çok shin-split olmak üzere, dizlerime de yer yer ağrı giriyor. Onun haricinde beklediğimden iyi atlatacağım gibi ama saatler sonra bile yürümek zor gerçekten. İlk dakikalarda adım dahi atamıyordum.
Özetle maraton için umutlarımı yeşerten son 30km üzeri koşum oldu. Haftaya tarsus yarı maratonu ve sonraki hafta 17-18km gibi bir uzun koşum var. Devamında maraton haftasına girmiş oluyoruz. Heyecan dorukta
kosu bantlarinin belli donemlerde bakima girip kalibrasyon yapmasi gerekir…bir ara tum kosularimi kosu bandinda yapiyodum (is yogunlugu sebebi ile) kafayi kirip bunun nasil yapilcagini falan ogrenmistim, oturdugum site yonetimi kabul etmeyince maliyeti sebebi ile (benim karsilamami istediler), bende kosu bandinin 1km’deki sapmasini hesaplayip, Garmin footpod’a adjustment degeri giriyordum ve o sekilde duzeltiyordum mesafeyi…
bu arada kosu bandinda hep 1% egim onerilir, hem hava direncini kopyalasin hem de sakatlik riski icin…
O son deparı atmayacaktım hissi Koşu bandında koşmayı oldum olası sevmem. Bende hamster duygusu uyandırıyor. Allah koşu bandında düşürmesin. Bazen kolaylık ama bence zor.
Emeğinize sağlık. Kalibrasyon durumunu hiç akıl edemedim. Hepi topu senede 1-2 kere çıkıyorum o da mecbur olursam vs. ama kullanma sıklığımı artırırsam tavsiyenizi dikkate alacağım teşekkürler
Maraton öncesi son Pazar uzunu. Şunun arkasına bir de 41e kadar atak gelirse tadından yenmez. Ama önce dünün yıkımlarına adapte olmam gerek. 5 Kasım’a kadar yüklemeleri ve tempoyu azaltarak ilerleyeceğim.
10 gun aradan sonra, 2 kez kopek saldirili sacma sapan bir antrenman. once kacmaya calis, pesinden kostuklari icin dur, yerden bisey bulup atmaya calis bla bla bla. kopeksiz kosabildigim herhangi bir guzergah kalmadi cunku her yerdeler. havalarin sogumasi ve karanlik ile iyice bolge savunucu oldular.
neyse hepsini kisirlastirinca bu sorunlarimiz kalmayacak insallah.
Şu başıboş köpekler gerçekten inanılır gibi değil… Ben de bu zamana kadar defalarca saldırıya uğradım. Onların ısırmasından korkmuyorum da bir anlık dikkatsizlikle onlardan kaçarken, yönümü değiştirirken başıma başka bir şey geleceğinden korkuyorum daha çok…
ben tam tersini dusunuyorum. isirilip kuduz olup sacma sapan ölme riski, kacarken basima birsey gelme riskinden daha korkutucu. dun birinde yola attim kendimi, şansıma yol boştu. hindistan gibi bir ulke olduk cok fazla soylenecek bisey yok…
neyse, 10 gun aradan sonra bu kadar zor olacagini dusunmemistim. nefes almada bir sorunum var, sanki zorla aliyor gibiyim. gecirdigim gribin semptomu mu anlamiyorum. ayrica kadansa alismisken yeniden canima okuyor devam
Bugün çorumda düzenlenen cumhuriyet koşusuna katıldım 4 kişi vardı büyük erkekler kategorisinde 1. Oldum bize 2km koşulcak denildi ama fazla koştuk 6.44 geçtim 2 bini 6.30 vardı hedefimde nasip değilmiş birdahakine inşallah sağlıcakla koşun
Tebrikler, koşularımızda tam ölçünün tutmaması normalleşmiş bir olay genelde daha az koştururlar 10k dır ama 9750 metre gibi, saatin gps inde hata payı var en doğrusu harita üzerinde yolu hesaplamak.
21 derece, sivi kilo kaybi 0.9.
2 hafta once 3 gunluk gribin mi, kadansin mi, duzenli antrenman yapamamanin mi etkisi bilmiyorum ama 6.3 pace ile basladigim antrenmani 8.2 ile bitirdim. ve bu kadar yavaslamama ragmen nabiz hedefimi tutturamadim. son 2 antrenmanda oldugum yerde seksem 140 nabizdan asagi dusemeyecek gibiyim. neyse yanlis bisey yok devam…