Bugun planda 50 dakika hafif, konusma temposu da kosu vardi. Saganak altinda olunca tempo ister istemez yukseldi, sonuc olarak sirilsiklam oldum fakat hizim yukseliyor, nabiz dusuyor. Kosmaya devam.
@Mustafa10Saglam Mahsuru yoksa zone aralıklarınızı öğrenebilir miyim?
Ben Garmin’e yaş kilo istatistiklerimi girdiğimde aralıklarım aşağıdaki gibi görünüyor.
95-112 bpm Zone 1
113-131 bpm Zone 2
132-150 bpm Zone 3
151-169 bpm Zone 4
170 ve üzeri Zone 5
Düşük nabız koşusu yapmak istediğimde daha başlar başlamaz nabzım 130-140 aralığında oluyor ve 7 tempo ile koşarken doğrudan 140 üzerine çıkıyor. Tempomu ayarlayarak 150 altında tutmaya çalışıyorum. Bu da Zone 3 demek oluyor.
Zone 2 ile koşmak için galiba sadece hızlı tempo yürümem gerekiyor. ![]()
Buradan hareketle bilenlere şunu sormak isterim. Düşük nabız koşusu yapmak illa Zone 2 koşmak demek midir? (Benim örneğimde 113-131 bpm ki dediğim gibi ancak yürürken yapabilirim bunu). Zone 3 antrenmanları ile bir süre devam etsem aynı tempoda zaten nabzım düşeceğinden bir süre sonra Zone 2 antrenmanı yapacak duruma gelirim diye tahmin ediyorum. Zamanla nabzım düşerken tempom da artacaktır doğal olarak.
hahaha kral laf ![]()
neden böyle yorumladın, yüksek nabız yorucu olduğu için mi, düşük nabız daha zevkli olduğu için mi?
zon 1-2 konusu tam bir bomba.
nette koşuyla ciddi olarak uğraşmayan hemen her sayfada anlatıldığı gibi, düz adam tarzı hesap yapıp 220-yaş x 0,70 gibi bir şeyler yapsam, benim zon 2, 111 max. oluyor.( kısacası sen koşma diyorlar)
ben ritimblog’dan aldığım taktikle, en hızlı 30 dakikamın son 20 dakikasının nabız ortalamasına göre (hr.ort:157) hesap yapıp, max. nabzı da deneyerek (hr max:169) bulup, biraz oradan, biraz hal ve gidişten, biraz ‘’ dinlenik nabzım çok düşük’’ biraz da ‘‘ruhum genç benim’’ diye esneterek max.140 buldum, oradan yürüyorum.
sicaklardan uykusuzum, ustune yogun bir is gunu, aksam olmasina ragmen asiri sicak…bittiginde goruyorun ki, iki gun onceki antrenmanin nabzini pacesiini copy paste yapmisim. sanirim yavas yavas alisiyorum
Benim de zone aralıklarım sizinle hemen hemen aynı oynasa oynasa 1-5 bpm oynar. Aslında ben orada saatte gördüğüme değil de hissiyatıma göre ayarlama yoluna gidiyorum. Bu konuda belirlediğim sınır 142 ve altı. Çünkü o atımlarda gerçekten rahatım. Kendi sınırımı o şekilde belirledim ve antrenmanlarımı da o şekilde yapıyorum.
Zone 2 başlarda benim için de yürüme temposuydu. Yaklaşık 2 ayda iyi seviye diyebileceğim bir yere geldi. İlk başlarda 8 pace civarıydı şu an 6.50 pacelerde koşuyorum. Sanırım yıl sonunda bu tempo daha da artacak. Ama ne acelem var ne de ciddi hedefim. Tek motivasyonum sağlık ve devamlılık. Zevk aldığım sürece bence çok dert değil. Ama işin sırrı sabretmek ve devamlılık. Amatör sporcu olarak diyebileceğim en azından bunlar ![]()
Yüksek nabız zevkli mi? Evet zevkli. Kendi adıma 160 nabıza kadar sürdürürebilir performans olarak kalıyor. Ama gelişim kendi test ettiğim ve her yerde yazıldığı gibi sürekli 142 nabız aralığında antrenman yapmak. Benim programım haftada 4 antrenman ben bunun 3 ünü rahat dediğim antrenman türünde yapıyorum. Hafta sonu olanı da ortaya karışık. Ha sağlık ve devamlılık nerede gelir bence ki bencesi de yok öyle zone 2 dediğim sohbet pace de. Hem gelişimde bununla geliyor.
Kaldı ki 6.50 pace ortalama 142 nabızla koşuyorum bunun 20 sn iyileştirdiğimde nabız 150-155 arasına çıkıyor. Konfor açısından tercihim 6.50 pace ki o da zamanla iyileşecek. Ama sürekli yüksek nabızda yapsam antrenmanlarımı sanmıyorum ki yarasın. Ya da yarasa da farklı bir amaca yarar.
@Mustafa10Saglam bu verdigin bilgiler benim icin cok kiymetli. bu isin tabiki gecmis ve genetik tarafida var ama sen bunu uygulayip 8 pacelerden buraya dusmus olman bile benim gibiler icin harika bir ornek ve dahasi motivasyon. tabiki ayni gelisimi gostermeyi beklemiyorum ama en azindan guncel bir orneksin. verdigin bilgileri sayisal aktarman da kendim icin karsilastirma yapma imkani taniyor, bu da ayri bi guzel veri oluyor bana…
bugun benzer bisey farkettim mesela, nabzi kontrol altinda tutacagim diye cok fazla saate odakliyim. etrafimi gormuyorum. halbuki senin gibi artik tempomu nabzimi az cok tahmin edebiliyorum, neden saate daha az bakmayayim dedim. etrafi izle, kosunda baska seylere odaklan, basislarini iyilestirmeye calis, nefes egzersizi yap vs vs…hatta bugun bi ara durup gokyuzunu izledim ve kizil manzaranin fotosunu cektim. sanirim bir sure biraz daha akisina birakip kendi kendine degisimi izleyecegim.
yani seninle ayni fikirdeyim. bu seyi kendimiz icin sevdigimiz icin sagligimiz icin yapiyorsak cokta performans odakli olmanin anlami yok.
tekrar tesekkurler
Rica ederim ne demek. Her zaman yazabilirsin. Forum bunun için var. Biz olduğumuzu hissetmek için.
Hele bi tepe antremanlarına yada yokuş intervallerine bi başlayın görcem ben sizin zone limitlerinizi arkadaşlar :))))
Ege’de o antrenmanlara EŞOY antrenmanı diyoz biz.
İstemeye istemeye çıktığım bir antrenman oldu. Sırf iç disiplinimi korumak adına çıktım. Üstüne stadda koşmayı hiç sevmem üstüne sıcak eklenince nabız bir tık yüksek çıktı. Bu da böyle olsun. Sabah saatlerinin gözünü seveyim.
Yarın sabah erken kalkmak iyi bir neden; Ankarada sabah iyi ama İstanbul veya birçok kıyı bölgesi nem nedeniyle sabah da zor.
16.00dan sonra kısalı uzunlu 3 toplu taşıt, 6km yürüyüş, 2 toplu taşıt ile eve dönüş 3kg sıvı kaybına neden oldu.Kısaca ekstrem bir dönem sıcaklık.
Antrenman açısından:
Son 7 günün 6sında yürüyüş,
Alınan yol 94km, sol topuk huzursuz, kiloya etkisi 2-3 hafta devam etmeden olmayacak.Hedef 150km civarında 2 hafta kalmak.
Fatih hocam normalde sabah 5.30 civarı çıkıyorum hafta içi ort sıcaklık 21-22 derece oluyor. Tadında antrenman çıkıyor. Ama akşam olmasına rağmen 30 fan aşağıya inmedi sıcaklık. Bitse de gitsek diye koştum İnan.
6ceyrekte başlamama rağmen ekstra sıcaktı. Öncesi+sırası+sonrasında toplam 2 litre sıvı tükettim, bir kısmı elektrolit de içeren. Ortalama nabiz 143. Güneş yükseldikten sonra 150den asagi inmedi.
3 gun dinlenme sonrasi nispeten biraz daha esintili ve serin ama yine de nemli bir aksamda devam. sag sol bilek cift saat kostum, saatimde pil ve birkac sorun var denemek icin. saat, kosu, nabiz, pace, anlik dogruluk herseyi bir kez daha karsilastirmis, kafamdaki soru isaretlerini gidermis oldum.
bu km ve sureyide standartlastirdim sayilir. yarin aksam aynisindan bi tane daha yapip nasil hissetigime gore antrenmanlari siklastirmayi deneyebilirim…
herseyi deneye deneye devam…
Tebrikler. Çok iyi. Antrenmanların faydası.
Burun ameliyatı olduğumdan dolayı yaklaşık 1.5 ay spordan uzak durdum. Kıyas olması açısından son koşum 11 Haziran’da ki Kadıköy yarı maratonu idi ve 165 bpm, 5:50 pace ile bitirmiştim.
Şimdi ise bırakın 5:50 pace’i, ben 6:20-6:30 pace altına hiç düşmememe rağmen kalbim 170-180 attı. Resmen koşuya başladığım ilk günlere döndüm ![]()