Pancarın etkisi muhakkak vardır ama bu kadar olduğunu düşünmüyorum
1- Pace’in oralarda olması kesinlikle mümkün değil. Her zamanki hızımdan 1 tık hızlıydım ama bu olsa olsa işte normal günde 6,45 olsa hızlı dediğimde 6,30 pacedir. Ama bu şekilde kesinlikle değildir.
2- Apple Watch 7 kullanıyorum. Her ne kadar bilekten ölçüm cihazlarına güven olmasa da 2 kere hastanede efordayken kolumdaydı eş zamanlı ölçüyordu. Ama bugün olduğu gibi daha önce sapıtmadı.
3- Koşuya başlamadan önce sıkıyorum ama sabah fazla sıktım diye düşünüp biraz oynamıştım. Ben ona bağlıyorum.
4- Ben saatin kendi uygulamasını kullanıyorum strava ile senkron oluyor. Genelde aralarında fark yok denebilecek kadar az.
5- Kesinlikle ölçüm hatası olduğunu düşünüyorum. Test etme şansım var. H.içi her sabah aynı güzergahta hemen hemen aynı mesafeleri aynı nabızda tamamlamaya çalışıyorum ki farklılıkları göreyim. Hatta giydiklerim bile aynı bazen ayakkabı değişir o kadar.
Bunun cevabını aksilik olmazsa yarın alacağız bakalım. Pancara devam
Saygılar.
tesekkurler bilgi icin. benzer durumu bu seviyede olmasa da bende bir iki kez yasadim.bu nabiz ne ya dedigim oldu. saatin nabiz olcumu kadar gps konumlamasi da onemliymis cunku saatler bircok bileseni bir araya getirip bir anlamda nabzinizi dogruluyor, hesapliyor. huaweinin en alt modelini kullaniyordum, bazen kosu sirasinda dakikalar bazen daha uzun sureler nabzi olaganin disinda veya pace yi normalin disinda hesapladigiji gordum. huawei bu modelleri icin eski ve yavas isletim sisteminin hesaplamada yavas kalmasi ve sapitmasi olarak tanimlanmis. yanlis anlasilmasin bu cok sik degil arada sirada olusan bir degiskendi, benim gibi bir amatör icinde 1 saatlik kosuda iki dakika nabzi yukarida gormek beni cok etkilemiyordu. kaldi ki bu bir hata degil belki nabzim oralara cikiyordu, bilemiyorim. neyse, yeni isletim sistemli bir saatine gectim ve simdi onu takip ediyorum, bu saat oyle bir gecikme yapmadi simdilik.
bunlari size sormamin sebebi, bu saatlerde bi hata payi muhakkak var. ama ne kadar? huawei bunu yapti diger saatler yapmiyor mu? veya nabiz bandi kullansaydiniz nasil yorumlayacaktik.
acikcasi ben bunlari merak etmek ile birlikte artik sizin yasadiginiz gibi major bir degiskenlik olmadigi surece cok onemsemiyorum. zaten az cok bu isin icinde olan insan bir gunde pace de 50 saniye iyilesme olmayacagini bilir. (bu arada sihirli bir dokunus ile belki performansiniz da artmis olabilir bu da bir ihtimal)
o zaman pancara ve kosmaya devam en kisa surede temin edip beslenmeme ekleyecegim…
Not: herkes icin ufak bir not, yuzmede kan dolasiminizi etkilemeyecek kadar siki baglayin. yuzmede araya su girdiginde ki girecek olcum sapitiyor. suda da konumuzu kulac sayiniz hiziniz swolf degeriniz ile kosudaki gibi birden fazla degisken ile nabzini dogrulamaya hesaplamaya calisiyor…
yine sicak, nem, yine bira, oncesinde 1-2 km yuzme ki bu konuda da firsat bulmusken gelismeye calisiyorum. parkurda yol, inisli cikisli duz degil…sonuc ter icinde, dengesiz nabiz, dengesiz berbat bir kosu. neredeyse sallana sallana yurudugum sacma sapan zevk almadigim bir kosu oldu. dogal olarak gun sonu bittik durumdayim. bunlari neden yaziyorum, hani normal sartlarda standart bir antrenman degil, tatili bos gecmeyelim hesabi yorulmaca…bir de yaptigim antrenmanlar ile ilgili sirf baskalarina belki ufakta olsa tecrube olur dusuncesiyle birkac cumle yazacagimi belirtmistim yaziyorum…
birkac etkiyi cikarirsam, triatlon ve ironmancilere saygim bugun birkac kat daha artti. ne sicak ne dalga ne yol secme sanslari olmadan farkli disiplinleri arka arkaya yapabilmeyi, denemeyenin anlamasi gercekten cok zormuş…
tatildeyim aksam da biraz farkli seyler yapmak istiyorum. ancak asil amaclarim farkli, hem yorgunlugumu test ediyorum hem birazda irade mi
hem de farkli nedenlerden cesitlenmeye calisiyorum.
ben kosularimi is vs hep aksam ve gece yapiyorum. (sabah kalkamiyorum o konuya girmiyorum). gunduz toplamdan 10 kez kosmadim ama yakin zamanda bi 10k ya katilacagim sicak havaya da alismaya calisiyorum… ayrica bu isin dogasinda sadece serin hava yok, trail kosulari var sicak havalarda yapilan troatlonlar var.
bir de gunduz kosularina alismak istiyorum, aksam gece kosmak guzel ama bu seferde uykular kabusa donusuyor. agri yorgunluk nabiz metabolizma vs. vucut durmuyor uykuyu haram ediyor. surekli gece kosanlar ne demek istedigimi anlayacaklar. bu artik uyku kalitemi etkiliyor ve bir baska noktadan acik verir hale geldim.
bir de bir baslikta (gercekten hatirlamiyorum surekli eski yeni ne varsa okuyorum) sicak hava kosu antrenmani ile ilgili bir yazi paylasilmisti. hatta sauna falan. metabolik etkileri, gelisim vs. oglen sicaginda olmasa da hafiften sicak havada kendimi zorlamak istiyorum. sonucta bu isler zorladikca gelisiyor. yani bende cok bir gelisim saglamaz da en azindan vucut sicak havayi da deneyimlesin.
bir de (ucuncu oldu cok terleyen biriyim. ozellikle yuzum kafam. bu ter ile bas etmeyi ogrenmeliyim. ne giyecegimi takacagimi arastiriyorum ogreniyorum deniyorum. mesela alina bandana utaniyordum ara ara takiyordim ama harika bi cozummus…
ozetle kosuyu ben hayatima sadece belli hava sartlarinda, belli parkurlarda yaptigim bir aktivite olarak degil, yagmur kar camur sicak soguk her sarta adapte olacak sekilde ama yavas yavas yapmak amacindayim…yani ornegin 2-3 bin metre yuzebiliyorum ama havuzda. denizde 100 metre yuzemiyorum gibi birsey demek istemiyorum…
Yaptıkların ile yeni bir alışkanlık kazanmaya çalıştığını anlayabiliyorum; alışkanlıklarını değiştirmek istemen, bi rutinin parçası olman, şartları zorlaman, bunları takdir ediyorum. Bu aşamada doğru vücut formu, bel sırt boyunun duruş şekli, kalça ve core bölgesinin önemi, kolların salınımı, açısı, neden parmaklarmızın hafifçe bele değmesi, omuzların serbest rahat olması, koşu için drillsler konularını araştırmanı ama önce sizde kadansın (doğru basış ile) ve sonra nabız konuları üzerinde durmanızı öneririm. Herkes için optimal kadans farklıdır, kimilerinde 160-170, kimilerinde 180-190 verimlidir, koşu şekline göre değişir. Sadece kadansı ve formu düzelterek koşuyu sevmelerine sebep olduğum arkadaşlarım var. Kardiyak sistemde koşarken sorun yok ise nabız sayılarına başlarda takılmayın, iyi bir ısınmadan sonra sadece sohbet edebileceğiniz, marşımızı bağırarak söyleyebileceğiniz (deli derler ama olsun) bir kadans, tempo tutturun, 45-50dk geçmesin, kadans konuları ile ilgili çok sayıda video ve yazı var. Saygılarımla, CB
degerli bigiler ve desteginiz icin tesekkurler. kadans konusunu tavsiyeniz ile arastiracagim. diger dikkat cektiginiz konular belli dikkate almam gereken seyler ama inanin onlara zaman ayirman prk mumkun degil. su anki durumum daha once belirttigim gibi kondisyon kazanmak. bunu da dusuk kalp hiziyla yapmak cunku yas etkisi ile yuksek nabzin ilerleyen yillarda benim icin dogru olmayacagini dusunuyorum. ayrica bu isin gercegi de bu antrenman turu.
aslina bakarsaniz, koş nasil koşarsan koş mottosundayim yandan tek sokusturmaya calistigim dusuk nabiz. interval hiz maraton pace pb pr gecen ay 10 kostum bu ay 15 hicbiri umrumda olmadan yapiyorum. tek motivasyonum bugun kostum ve mutluyum, bu…
Genel manada hafta sonu yüksek nabız ve karma antrenman yaparım. Bugün de öyle oldu. Ama yemekten sonra (30 dk) antrenman yapılmaması gerektiğini unutmuşum. Tatsız bir antrenman oldu.
tatil bitti, nispeten aksam serininde dumduz parkurda ayni degerler ile dusuk nabiza devam…
bu arada ter olcumune basladim. 1 saat 30 fakikalik bu kosuda sivi kaybim, kosu oncesi ve sonrasi yaklasik 1.4 kg. kosuda 250 ml su ictim toplamda 1.65 kg. vucut agirliginin %1-2 kayip normal, uzeri riskli olarak kabul ediliyormus.
neden olcuyorum? asiri terleyen biriyim ve antrenmanlarim 1,5 saat ve uzerine cikmaya basladi ve havalarda sicak. Kosu oncesi ve kosu sirasinda sivi kaybini artik takip etmem gerekiyor. Sivi kaybi olarak vucudumu tanimam ve sivi kaybini ona gore optimum da tamamlamam gerek. ne fazla ne eksik.
ulan, 8 pace ile kostugunu sanip yuruyon, takildigin seye bak demeyin lutfen kendimce biseyler yapiyorum iste
En yavaşı yaklaşık 5km 46dk (pace 9dk8sn) ile deneyimleyen biri olarak; 8 pace koşu 8 pace yürümekten en azından kaval kemiklerine baskı olarak daha sağlıklıdır.
Sende bende 8 pace rahattır, başkasında 6 pacedir.
Vücudunun gitmediği, yorgun hissettiğin koşularda daha fazla sıvı kaybı yaşadığını göreceksin.Ölçmek iyidir.
Dakikada ki adım sayısı düşük gözüktü artırmalısın. Ben henüz hedeflerime ulaşamadım biraz kilo verirsem olacak gibi. Aynı kararlıkla çalışmaya ısrar et zamanla hızlanacaksın.
Bunu 30-40 belki daha fazla antrenman sonrası yaptığını da eklemeli.Belki 6 ay önce denesen yine 5dk altı 1 km koşardın ama nabız ile sakatlanma riski, sonraki günlerde yakın pace koşuların zor olma durumu olurdu.
Sabreden ve çalışan kazanıyor
Böylesi daha değerli, o 1km için 1 yıl artı 5dk