Koşu Bandı Hakkında Düşünceleriniz?

Merhaba, eski bir koşucu olarak 2 çocuktan sonra yeniden koşuya dönmeye kararlıyım. İnternette gezinirken bu forma rastladım hemen üye oldum. Çok ihtiyacım olan bir forumdu, kuranlara teşekkürler… Benim ilk sorum, koşu bandında antreman hakkında düşüncelerinizi merak ediyorum. Özellikle benim gibi 20 kg vermesi gereken ve koşuya dönmeye çalışan biri için. Bu arada eskiden düzenli Viyana Kadın koşusuna katılırdım. Her sene kendi grubumda 1. olurdum. Çocuklardan önce 5 kmyi 25 dakikada koşmuştum. Sonra maalesef bıraktım. Seneler sonra yeniden Viyana’ya gidip katldım, maalesef sürem 40 dkyı buldu. Bu sefer hedefim 5kmyi 15 dakikada koşmak. Bunun için ne kadar süre gerekir? Henüz tabi ki maratonlara başlamayı düşünmüyorum. Hem kilo vereceğim hem de koşu performansımı arttıracağım bir programa ihtiyacım var. Forumda rastladım bir kaç programa. Sonuç olarak koşu bandında antreman hakkında düşüncelerinizi merak ediyordum. Şimdiden teşekkürler…

1 Beğeni

Şu başlığa eskiden koşsanız da aradan geçen zaman ve kilo fazlalığından dolayı göz atmanız faydalı olabilir.

Koşubandı sizin ne kadar kullanacağınızdan altüst kat komşuya, kapalı alanda ne kadar sağlıklı olduğundan bandın araç olduğu gerçeğine kadar uzar gider. Bir miktar kiloda hafifleyip (20-30kg fazlası olan biri olarak söylüyorum) sonra yavaştan koşu sürdürülebilir, dengeli hale getirilebilir.

Sizle ilgili değil ama bazen aynı insanın farklı nicklerle 100m 10sn, yarı maraton 1saat, 10km 30dk koşmayı hedefliyorum diye trollediğini düşünüyorum . 5km 15 dakika hedeflemek güzel bir hayal.

Koşu hadi koştum oldu bitti değil; 40dakika uygun kilo ile aylarca sakatlanmadan koşmak 15dk’ya inmekten yeğdir bence; yavaş istikrarlı.

Bir spor salonunda koşubandlarını bir süre deneyebilirsiniz; yatay bisikletler de size binen yükü azaltmaeı açısından tavsiye ederim.Yürümek de iyidir.

2 Beğeni

Gelişmiş bir spor salonunda her türlü alet var, ben sadece koşu bandına odaklandım sanırım. Artı yüzme de olacak. Peki koşu için ideal kiloya düşmemi beklemem mi gerekir sizce? Cidden çok kafam karışık. Yürüyüş ve hafif jogging bir süre yeterli midir?

Yürüyüş ve jog yeterli.10kg verdim, şimdi jog’u bırakıp tempo ve uzun uzun koşuyum yerine hız mesafe artırımları temkinli yapmak, en fit antrenmanı durumda bile temkinli olmayı bırakmamalı.50 kez yürüyüş, aralara 5-10 jog veya herşey yolunda iken 50 jog, aralara 5-10 bir tık hızlı koşu; binayı sağlam inşa etmeli.

20 yıl önce ideal kilosu 80kg olan biri, şu an 90kg ise ideal kilo 85 olqbilie (belki 90)…Ama şu an 120 kg ise ideal olan 80 değil 95kg, jog’a başlama kilosu 105kg.(Tamamen rasgele örnek, kişi ne zaman jogg ne zaman yürüyüş yapacağını, ne zaman 5km, ne zaman 8km yürüyeceğini vs zaman içinde bilir)

Yeni başlayanlar linkine göz atın bence.

Hedef koymak çok güzel. Ama ulaşılabilir hedef koymak önemli. Kadınlar 5km dünya rekoru 2021’de ancak 14:40’ın altına düşebildi. İlk kez 1995’te 15 dl koşuldu .Bence ilk hedefiniz düzenli koşabilmek, sağlıklı zayıflamak ve önceki performansınıza dönmek olmalı. Kim bilir belki sonrasında gerçekten daha hızlanır ve dünyanın en iyileri arasına girebilirsiniz. Ama önce daha yakın ve kolay ulaşılabilir olanlara odaklanın bence.

Sürekli koşu bandında antrenman yapacaksanız çok iyi bir banta erişiminiz olsun. Ama dışarıda koşmakla aynı şey olmaz hiçbir zaman. Artıları olduğu gibi eksileri de var. Dilediğiniz eğimi ayarlayabilirsiniz mesela ama koşu mekaniği az da olsa farklı olur.

3 Beğeni

Çok teşekkür ederim cevabınız için, dediğiniz gibi yapacağım. Önce ideal kiloya ve eski performansıma ulaşayım, sonra gerisi gelir bu şekide istemeye devam edersem. Tavsiyelerinizi dikkate alıp antremanları bir üniversitenin koşu parkurunda haftada en az 2-3 kere yapmaya karar verdim. Gidemediğimde koşu bandında zorlamadan devam ederim. Zamanla da koşu parkuruna daha çok gidebilmeye gayret edicem.

Şimdilik ulaşılabilir hedefim eskisi gibi 25 dk olsun 5 km için ama sonra yine burdan sorarım 15dkya indirmek için ne yapabilirim diye. Biraz hedefi yüksek tuttum, akademik hayatımda çok işime yarıyor, koşuda da yarar diye ümit ediyorum.

2 Beğeni

Dün foruma yazdıktan ve sizin cevabınızı okuduktan sonra antremanları yapabileceğim bir antreman sahası aklıma geldi. Orada daha sık antreman yapmaya çalışacağım. Forma ilk girdiğimde yeni başlayanlar için bölümünü okumuştum, tekrar okurum, benim merak ettiğim koşu bandının etkisiydi. Çok teşekkür ederim cevabınız için. Tavsiyelerinizi dikkate alacağım.

1 Beğeni

5 km’ yi 15 dakikada koşmak çok zirve bir hedef. Başarılar dilerim. Lütfen 5 km için profesyonellerin yarış derecelerini inceleyin.

1 Beğeni

İşin teknik kısmını bilemem ama kosu bantlarının en büyük handikabi Türk tipi ev yapimidir. Eğer müstakil veya villada yaşamıyorsaniz, en modern evde bile yalıtım cok az olduğu için kendinden çok komşularla sorun yaşayabilirsin. Türkiye’de ki evlerde hapşursan yan komşudan cok yaşa duyacak kadar yalıtım sorunlari var.

Ha belki gündüz herkes isteyken sorun olmaz ama hele akşamları evde koşu bandında antrenman yapman hedefini tutturmaktan daha cok komşularla gürültü problemine yol açabilir.

Darbeli bir spor olan koşmak ciddi gürültülü spordur.

Dediğim gibi İşin teknik taktik kısmını bilemem.

3 Beğeni