Koşmam doğru bir karar mı?

Öncelikle herkese merhaba,
Konuya vakıf olabilmeniz için kendimden ufak bahsedeyim. Herhangi bir profesyonel bir spor geçmişim yok. Geçmişte kısa bir süre koştum ve bisiklet sürdüm. En son koşumun 2019 yılında yaptım. Şimdilerde tekrar koşuya başladım ancak samimi spor arkadaşlarım senin bu kiloyla koşman kendine eziyet dedikleri için fikrine güvendiğim sizlere danışmak istedim. Boyum 1.90 kilom ise 100 diyebiliriz. Haftanın 5-6 günü antrenman yapmaktayım. Ortalama nabız seviyem 140-165 arası. Sizce koşmam doğru mu ? Ya da kilo verip mi antrenman yoğunluğuna girmeliyim? Şimdiden değerli görüşleriniz için teşekkürler. Done olması açısından son iki antrenman özetimi aşağıya ekliyorum. Sağlıcakla kalın.


2 Beğeni

Mesajı okurken bayağı güldüm. Bu kiloda koşman vücuduna eziyet diyen çok bilmiş arkadaşların uzmanlık alanı ne. 100 kilonun üzerinde iken yarımaraton koştum (1,78 cm boy). Bu hızlarda dediğiniz nabız aralıkları yüksek geldi vücut alışmadığı için olabilir kilodan dolayı su kaybı fazla olacaktır su almayı ihmal etmeyin.

2 Beğeni

Kendisi bir dönem benimle birlikte koşuyordu sonra ben bıraktım o sakatlandı vs şimdilerde bisiklet yapıyor. Verdiğiniz cevap için teşekkürler. Su alımına dikkat ediyorum başlamadan önce antrenman sırasında ve sonrasında su alımına devam ediyorum.

1 Beğeni

5-6 gün her biri koşu antrenmanı ise fazla gelmez mi? Benim tavsiyem tempodan uzak, koşu mesafesi çok olduğu günlerden sonra uzun mesafe koşu koymamak, sakatlık ağrı vs hissedildiğinde koşuyu o an bırakmanız.

Boy kilo değeri çok kötü değil ama 5kg daha verirseniz daha rahatlar, 10kg verirseniz süper olur; koşu ile kilo vermek bazılarında zor olabilir,bazılarında kolay.Uzun uzun konusu var şurada;

1 Beğeni

Benim profesyonel bilgim yok. O yüzden seni yanlış yönlendirmek istemem. Sadece bende benzer şeyleri düşündüm zamanında. Benimde kilom 1.80 boya 98 kg gibiydi. Belki dizlerime zarar veririm düşüncesi ile koşmak için kilo vermeye karar verdim. Bisiklet ile 10 kg verdim. Gym’de de 6 km hızla yürüdüm ve 5-10 dk boyunca 8-10 km hızda moduma göre koştum, ki kendimi hazırlayım. Kilomu verdim. Şimdi daha gönlüm rahat koşuyorum.

3 Beğeni

Parçalar bir bütünü oluşturur. Daha yeni koşuya başlayacaksanız eğer ya da uzun aradan sonra tekrardan başlayacaksanız… Koşmadan önce, normal bir yürüyüş ile başlanılması gerektiğini düşünüyorum. Tabii, sağlık sorunları ve kilo problemi (obezite) olmaması gerekir. Normal yürüyüş hızını, yavaşça sürekli artırmak. Direkt koşmak yanlış. Sakatlığa yol açabilir. Sağlıklı günler dilerim.

2 Beğeni

Şöyle ki bazısı kısa koşular 30 dk gibi fazla zorlama tempo değil bazısı 1 saatlik koşular bazıları da 1.5 saat 2 haftada 1 interval yapıyorum. Şu an zorlamıyor ama kilo aklıma takılmıştı. Fikirleriniz benim için değerli teşekkür ediyorum. İlgili konuyu okuyacağım teşekkürler. Hafta sonu ise 1 saat koşunun ardından 30 dk dinlenme yüzmesi yapıyorum bu şekilde. Hedefim kasımda İstanbulda 10 k yı 45 dk da koşmak tabi maks 150 nabız ile. Temennizlerimiz bu yönde, ilginiz için teşekkür ederim. Sağlıklı günler.

1 Beğeni

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Rutinim şu şekilde min 5 dk ısınma ardından antrenman onda da 140 150 nabız ama 145 üstüne çıkmak istemiyorum genelde hafif kolay koşuyorum. Bu antrenman temposuna başlamadan önce kardiyolog muayenesine girdim herhangi bir problem görülmedi. Durum bu şekilde.

2 Beğeni

Ben 8 yıldır koşuyorum. 2020 tarihinde ayak tarağım burkularak kırıldı ve bir ay alçıda kaldı. Alçı çıkınca direkt koşamadım. Yavaş yavaş hatta küçük adımlar halinde yürüdüm. Sonrasında adımları hızlandırdım. 2 ay sonra koşmaya başladım. Alçı çıkar çıkmaz koşamadım. Şimdi ise eskisi gibi koşuyorum. Koşmamak çok kötü bir şey. Benim için çok zor oldu. Rüyamda bile koşuyorum. Kediyle bile koşu yarışı yapıyorum :rofl:. 15 yaşında koşuya başladım ben.

1 Beğeni

Yazdıklarınızı takip ediyorum. Bu denli spor aşığı olmanız hoş bir şey. Antrenmanlarınızı aldığınız verimleri ve deneyimlerinizi paylaşmanızı bekliyoruz. Sağlıklı günler dilerim.

1 Beğeni

Öncelikle çok teşekkür ediyorum size. Hürmetlerimi sunuyorum. Sağ olun. Bu yanıtınız beni çok mutlu etti, inanın. Ben, atletizm aşığı bir kadınım. Bazıları tuhaf karşılayabilir. Ölene kadar koşacağım. Koşu bağımlılık yapıyor, gerçekten. Koşu yapmak, insanı mutlu ediyor. Stresi azaltıyor. Koşmadığım gün, öldüğüm gündür. İyi geceler. İyi koşular :slightly_smiling_face::running_woman:t2::man_running:t2:

3 Beğeni

Okuduğum tüm kitaplarda ısınma süresi 15 dakikadan aşağı değildi. Ben de bu yüzden en az 15 dakika ısınmaya ayırıyorum. İstenmeyen sakatlıkları önlemenin en iyi yolu kas gruplarını iyice ısıtmaktan geçiyor.

Haftada 5-6 günde çok yorucu ve belki de sıkıcı olabilir. Programlar dahilinde daha etkili koşu takvimine sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek burada gerekse adım adım sitesinde paket programlar mevcut. Temel olarak 1 gün dolu bir gün boş yada jog tarzı oluşturuluyor ki dinlenirken de kas gelişimine fırsat veriliyor. Uzun koşular ardına kesinlikle dinlenme konuluyor.

Birde ekleyeceğim şey her bir 500 gr kilo eksiltmeniz interval sürenizde ciddi iyileşmeye sebebiyet veriyor. Bunu gördükçe insan ideal kilosuna ulaşmaya çok daha kolay odaklanabiliyor.

Sağlıklı koşular dilerim.

3 Beğeni

Merhaba,
Öncelikle tavsiyeleriniz için teşekkürler. Isınmayı ve soğumayı 5 ile 10 dk arası yapıyorum. Genelde önem verdiğim bir konu. Antrenman programıma gelirsek onu da revize ettim. Adidas Running programını kullanıyorum onu kilo vermeye endeksledim o doğrultuda bir program verdi şu an onu uyguluyorum. Haftada 3 gün 30 40 dk yürü koş şeklinde bir program. Üstüne diyetisyen eşliğinde bir diyet programına başladım hedef kilom 80-85 arası. Mevcut 103 civarı. Şimdilik durum bu. Hedefler revize edildi daha real hedefler koyuldu. İdeal kiloya kadar durum bu şekilde.

3 Beğeni

Önemli olan sizin koşarken ne hissettiğiniz. Bacaklarınız rahatsa, nefesiniz rahatsa, ağrı duymuyorsanız temponuz ve nabız aralığınız yaz ayları için ideal. Sadece bu kilo ile interval koşusu sert zeminde desteği az bir ayakkabı ile olursa soru işareti olabilir diye düşünüyorum. Keyifli koşular…

2 Beğeni

Bilginlendirmeniz için teşekkürler. Yaklaşık 2 aydır antrenman yapıyorum gün geçtikçe durum daha iyiye gidiyor. Kilo vermeye başladım ve kardiyovasküler kapasitem artmaya başladı. Antrenmanlarımı genelde tartarlı bir zeminde yapıyorum ve yastıklaması fena olmayan bir ayakkabı kullanıyorum. Sağlıklı ve mutlu bir yaşam dilerim.

2 Beğeni

Merhaba dostlar,
Başlık kirliliği olmasın diye kendi açtığım başlıkta yine konuyla ilgili olduğu için sizlerden fikir almak istedim. Hali hazırda azıcık koşu + beslenme ile şu an 90 civarlarındayım. 91,92 duruma göre yani stabil ideal bir kilodayım. Sizlerin fikrini almak istediğim konu ise şudur; Nisanda İstanbul Yarı Maratonuna katılacağım. Hedefim vs yok tek hedefim hobi olarak koştuğum için sadece tamamlamak ve sakatlanmamak. İş ve hayat tempom yoğun olduğu için haftada çoğu zaman antrenman yapamıyorum ya da ayda 1 2 defa iyi ihtimal antrenman yapıyorum. Sorum şu; haftada 1 antrenman yaparak yarı maraton koşulur mu? Cevabınız evet ise sizde bu antrenman nasıl olmalı? Yani hafif tempo uzun koşular mı? İnterval mi? Ya da başka bir şey? Şimdiden yazan, okuyan herkese teşekkür ederim. Kalın sağlıcakla.

2 Beğeni

Nisanda yarı maratonu ayda 1-2 antrenmanla koşmanın yerine,
° haftada 1-2 antrenmanla bahara gelip,
° haftada 2-3 antrenmanla sonbahara kışa kadar devam etmek,
° kısa süreli hedeften önce süreklilik bence önemli.

(Bu konuda ben sınıfta kaldım)
Yarımaraton koşulur, sonrası?
Keyifli sağlıklı koşular.

Haftanın 5 gününden ayda 1-3 koşuya düşmek iş koşulları,stres,mevsim,sağlık durumum vs çok etken vardır. Antrenman günlüklerine (forumda var) koşuları yürüyüşleri atarak motivasyonu yukarı taşıyabilirsiniz.

Havalar bu sıcaklıkta giderse haftasonları uygun olabilir (gribe yakalanıp hastalanmış olan birinin tavsiyesi)

2 Beğeni

Aykut Çelikbaş’ ın SÜREKLİLİK üzerine yazdığını ekledim, devamlı site ziyaretçileri bu linki bir çok defa görmüştür. Ara sıra siteye uğrayan veya yeni koşucularımız için faydalı olacağına inanıyorum.

Koşuda süreklilik için kendimce yaptığım akıl oyunları, rutinler, renklilikler ki bir çoğumuz da eminim benzer şeyleri uyguluyor;

  1. Eğer işten sonra koşacaksam koşu kıyafetlerimi yanıma alıyorum, arabada giyiniyorum Eve girersem beni kandıracak bir çok unsur var :slight_smile:
  2. Yeni bir koşu ayakkabısı, koşu kıyafeti motivasyonu artırıyor, günümüz şartlarında çok zor maalesef, ya da en sevdiğiniz koşu kıyafeti, ayakkabı, aksesuarlar diyelim
  3. Hep aynı yerde koşmak (pist, evin etrafı veya şehirde belli yerler) sıkıcı olabiliyor, farklı rotaları denemek ilginç olabilir. Amerikaya yeni taşınan bir arkadaşım koşarak şehri keşfediyor ama kendi şehrimizde bile bilmediğimiz o kadar güzellikler var ki
  4. Müzikle koşmayı çok seviyorum, listelerimiz bize koşarken heyecan veriyor, ancak asfaltta koşacaksanız dış sesleri açık yapın ya da tek kulaklık kullanın
  5. Uzun mesafe koşucularının vücutları bir süre sonra şekil değiştirmeye başlıyor, süreçte devamlılığı sağladığımızda kilo vermeyi düşünmüyorsunuz bile, çünkü veriyorsunuz. Yemeği seven biri olarak koşmak bana bu fırsatı veriyor, koşarken yiyeceklerinizi düşünmek :slight_smile:
  6. Strava veya benzeri aplikasyonları kullansam da her koşu sonrası excele verilerimi giriyorum, bir önceki ay ile karşılaştırmaları yapıyorum. Gelişimi görmek ayrıca motive ediyor.
  7. Programımdan üç adet çıktı alıyorum, evde, işte ve arabada görünebilen bir yere asıyorum, göz önünde bana devamlı hatırlatıyor.
  8. Evet bazı günler çok yorgun hissediyoruz kendimizi ama istemesek de o şortu, ayakkabıyı giymek bile start verdirebilir. Zaten 15dk sonra iyi ki bugün koşuyorum diyeceğiz :slight_smile:
  9. Sabah erken koşmayı deneyebiliriz, bu herkes için uygun olmayabilir ancak günün geç saatlerinde koşmaktansa sabah erken koşmak bana daha çok yaşadığımı hissettiriyor.
  10. Runbuddy bulmak ya da bir grup ile koşmak motive edebilir, koşu gruplarının belli günleri ve saatleri vardır, mecbur uyarsınız.
  11. Kötü hava yoktur, uygun ekipman vardır derler, hava şartları bahaneniz olmasın. Evde koşu bandına geçmeyelim, kıyafetleri uygun tutarsak her hava şartında koşulabilir.
  12. SİZ DE LİSTEYE EKLEMELER YAPARSANIZ ÇOK SEVİNİRİM, EMİNİM MOTİVASYON EKSİKLİĞİ HİSSEDENLERE FAYDASI OLACAKTIR!!!
12 Beğeni

Bu da benden kucuk bir ek: Koşu Düzeninizde Kırık Pencereler Olmasın – Koşu Gazetesi

7 Beğeni

“Kırık Pencere” kavramını ilk Cengiz Arca’ nın “Psikiyatri ve Duvarın Ardı” podcastinde duymuştum. Ayrıca buradaki konuyu dağıtmadan hangi podcastleri dinliyoruz listesi de ayrı bir başlık yapılabilir(belki de açılmıştır.)
Favorilerim Ayarı Kaçanlar, Fularsız Entellik, Psikiyatri ve Duvarın Ardı, Açık Koşu ve Steve Magness ile yapılan söyleşiler (tam ayarı kaçanlara yakışacak bir konuk :slight_smile: )

7 Beğeni