Kişisel olarak şunları önerebilirim:
-
Ben koşu saatimden mesafe, nabız, pace, yükseklik gibi değerleri takip ederken ayrıca koşu saatimin hedef yarışlarıma göre verdiği antrenman programlarını uyguladıkça motive oluyorum. Strava gibi uygulamalar aynı şey değil. Eğer bir koşu saatiniz yoksa almanızı ve koşu istatistiklerinizi takip etmenizi öneririm. Ayrıca antrenman ve yarış sonuçlarınızı sosyal medyada yayınlamakta motive edici olabilir.
-
Koşu gruplarında koşmuyorsanız düzenli olarak mutlaka katılın. Ben bugüne kadar 16 ayrı koşu grubuyla koştum ve çok faydasını gördüm. Bunlardan halen Salomon How To Trail Run, Merrell One Trail, Boyner Dynamic, No Reason Co. ile haftada 3-4 gün düzenli olarak koşmaya devam ediyorum, bazen farklı gruplara da gidiyorum. Tek grup yerine bir kaç grupta birden koşmanızı öneririm. Koşu gruplarının etkinlikleri, burada kazanılan arkadaşlıklar büyük motivasyon kaynağı oluyor.
-
Sadece gruplarla değil tek başınıza koşmak ta önemli, işte buradaki motivasyon da yarışlara hazırlık, hedefler ve antrenman programınıza bağlı kalmakla oluyor. Karda, yağmurda, çamurda, buz gibi havada hiç üşenmeyin atın kendinizi dışarı ve uygun ekipmanla koşun. Tek başınıza koşarken sıkılıyor musunuz? koşarken video çekin ve sosyal medyada yayınlayın, müzik dinlemeyi seviyorsanız bluetooth kulaklıkla koşarken müzik dinleyin.
-
Eğer antrenmanlarda ya da yarışlarda önceki performanslarınıza göre gerilediğinizi hissederseniz hiç moralinizi bozmayın, koşulara düzenli olarak devam edin. Her zaman iyi performans ya da sürekli gelişim olamıyor, çoğu koşucu gibi bazen geriye de gidebilirsiniz hiç önemli değil istikrarlı koşmaya devam. Maalesef bir çok koşucu arkadaş gerilediği zaman morali bozuluyor koşuya uzun süre ara veriyor sonra yeniden başlamak istedikleri zaman da sıfırdan başlamak zorunda kalıyorlar.