Kalp rahatsızlığı sonrası koşuya veya spora geri dönüş

Merhabalar,
Kalp rahatsizligi yasayip hatta bypass sonrasi kosmaya veya baska bir spora geri dönen var midir? Bununla ilgili herhangi bir tecrubesi veya tanidigi olan var ve paylasabilirse cok sevinirim :slight_smile: Turkce bilmeyen ve aktif spor yapip bypass ameliyati olmasi gerekn bir arkadasim icin yaziyorum. Internette baska bloglarda olan örnekler de genelde uc durumlara denk geliriz. Daha ortalama hikayeler var mi diye merak ediyoruz. Uc derken sunu kastediyorum aslinda, profesyonel olarak tam zamanli kosucu olan birinin basina gelen degil de duzenli spor yapan ama bunu hayatinda tam zamanli yapmayan insanlar bu durumu nasil yasayip zihinsel olarak ustesinden nasil geliyorlar.
Tesekkurler ve iyi gunler!

8 Beğeni

Her insan farklı, her kalp rahatsızlığı farklı diyerek şurada paylaşımda bulunan birinin linkini bırakıyorum;belki arkadaşınız izlemiştir.

5 Beğeni

Öncelikle geçmiş olsun diyorum arkadaşınız için. Yıllardır kalp ameliyatlarına giren bir anestezi uzmanı ve koşucu olarak şunu belirtmek isterim ki bu tamamen kişiye özel bir durum. Genel bir tavsiye vermek kesinlikle uygun olmaz. Mevcut rahatsızlığından ötürü kalbin pompa gücü ne kadar etkilenmiş , by-pass yapılacak damar sayısı, bunun dışındaki damarların tıkanıklık durumu, akciğer kapasitesi vs. hepsi başlı başına büyük birer etken. Ameliyattan sonra hekimi uygun görürse kardiyopulmoner rehabilitasyon planlanıp kapasitesi artırılabilir, sonrasında yine hekimi uygun görürse aktif spora tabii ki dönebilir. Olası bir kalp yetmezliği ya da ciddi ritim bozukluğu vs. durumunda tüm bunları konuşmak maalesef anlamsız olur. Süreçte herşeyin yolunda gitmesini dilerim :pray:

6 Beğeni

Bursa dan sosyal medyadan tanıdığım ,yaşı 60 civarında bir beyefendi var bypass ameliyatı oluktan sonra ,takip ettiğim kadarıyla düşük hızlarda koşmaya uzun mesafelerde koş yürü yapmaya devam ediyor.

3 Beğeni

Merhaba ,
42 yaşındayım Nacizane bende 6 yıl kadar trail kosu kış dağcılığı ve bisiklet sporu ile amatör olarak haşır neşirdim . 4 ay önce gögsümde sıkıntı yasadım ve doktora gittim 2 stent takıldı.Genetik damar darlığı Bu kadar hareketliyken bu nasıl oldu vb…psikolojik olarak çok yıprandım . Bu konuda bir kaç diyeceğim husus var .yaşayarak gördüm .

Doktorlarımız iyiki varlar fakat benim gittiğim 2 doktor inanılmaz koruyucu ve negatif yorumları oldu buda beni anksiyete kangı bozukluğuna itti .senin yasam tarzın ve hikayenle çok ilgilenmiyorlar.
klasik ilaçlar yazıp gönderiyorlar . bu süreçte 6 ilaçla basladım . ilaçlar yüzünden inanılmaz sıkıntısını yaşadım . alışırsın dediler alışamadım . ve günün sonunda iyi bir doktora önce kendimi anlattım .çok sağolsun dinledi.beraber yol aldık şu an 2 tane ilaç kullanıyorum . çok iyi hissediyorum .

Bende çok araştırdım . bu süreçte kesinlikle herkesin hastalığı bıraktığı tahribat aynı değil . ama geçirdiğim rahatsızlığı orta şiddetli nitelendiriyorum. Kendimi dinliyorum fiziken çok iyiyim. fakat psikolojimi o kadar bozdular ki hastalık hastası oldum . etrafım ailem çok koruyucu olduğundan

son 1 aydır parkta yürü koşular yapıyorum , doğa yürüyüşleri yapıyorum hafta sonları atletizm pistinde 7.8 pace 4.5 km durmadan nabız odaklı koşmaya başladım . bana burada kılavuz olan ve cesaretlendiren antreman metodu MAF method ( zone 2 antremanları) oldu . kurallara uyduğum takdirde bir problem yaşamadım .

Erken harekete geçtiğimin farkındayım . fakat geçmeseydim . psikolojik olarak olay başka yerlere gidecekti . artık 1 km kaç pace değil hangi nabızda bitirmeliyim . sloganım bu oldu .

İçimi dökecek yer buldum uzattım teşekkür ederim .

22 Beğeni

Merhabalar,

Konuya Kardiyoloji Uzmanı olarak yanıt vermek isterim.
Kardiyovasküler risk faktörlerine sahip olan ya da olmayan birçok kişi spora başlıyor. Ülkemizde öncesinde spor geçmişi olan ya da olmayan birçok kişi bireysel ya da rekabetçi organizasyonlara katılabiliyor. Bu yüzden uğraştığımız hastalıklar normal vatandaşlarda da ortaya çıkıyor, maraton bitiren master bir tanıdığımızda da ortaya çıkabiliyor malesef.
2 uç örnek vermem gerekirse;
Timothy O’Donnell, 2019 Ironman Dünya 2.si, 2021 de Challenge Miami etkinliğinde bisiklet etabında sebepsiz yere yavaşlamaya başladı. Sonra yarışı bıraktı, miyokart enfarktüsü (kalp krizi) geçiriyormuş meğer. Koroner anjiografi ile stent takıldı. Aktif spora geri döndü.
Conrad Anker, efsane dağcılardan biri, 2016 yılında Lunag Ri (6895mt) expedisyonu sırasında kendini tuhaf hisseder. İrtifa gibi düşünse de göğsünde baskı hissi artar ve partneri David Lama’ ya (genç yaşta çığ sonucu hayatını kaybetti :frowning: ) haber verir. 9 saat sonra Nepal ’ de hastaneye ulaştırılır. Miyokart enfarktüsü (kalp krizi) olduğu saptanır ve anjiografi ile stent takılır.

Sebepler çok fazla; genetik, yaşam tarzı, beslenme, zararlı alışkanlıklar… diye liste uzuyor.
Ne yapmalıyız? Yaş ne olursa olsun, spor öncesi detaylı sağlık kontrolü şart. Ülkemizde yarışlardan önce aile hekiminden alınan spor yapabilir belgesi çok gülünç bence. Çevremde gördüğüm spor yapan herkesi bir tur tarıyorum açıkçası :slight_smile: Spora başlandıktan sonra ise risk faktörleri durumuna göre daha sık olabileceği gibi, bir problem yoksa yıllık veya 2 yılda bir kontrol öneririm. Çünkü hastalığı anlık değil, risk faktörlerini yok ederek önlemek genel prensibimiz.
Aktif spor problemi yapan birinin sonrası durumu yaşadığı duruma göre çok değişken. Miyokart enfarktüsü ( kalp krizi) geçirip stent takılan da gördüm, açık kalp cerrahisi ile koroner by-pass olan da gördüm. Hasta bazında değerlendirme yapmak, belirli bir rehabilitasyon döneminden sonra egzersize dönmesi neredeyse büyük çoğunluk için öneriliyor ve mümkün. Egzersiz miktarı, tipi ve yoğunluğu hastanın durumuna göre çok değişken. Ve bazı durumlar var ki kompetetif sporu önermeyebiliyoruz.

Egzersiz bir etkinlik olmanın yanısıra aslında reçete edilmesi gereken bir durum aslında. Bu sebepten her durumda herkes için bir egzersiz mümkün düşüncesindeyim. Reçete evin koridorunda 5 kere git gelden, VO2 max testi yapıp pace belirleyip haftalık tempolar ve nabız aralıkları belirlemeye ya da powermetre takibi ile bir saat Zwift antremanına kadar çeşitlik gösterebiliyor.
Özetle; spor öncesi bazal bir kontrol, hastalık sonrası detaylı bir kardiyoloji değerlendirmesi ile aşamalı dönüş desteklediğimiz bir durum. Detay merak edenler olursa hasta bazında konuşmak gerek.

Herkese sağlıklı, hastalık/sakatlıksız egzersizler dilerim.

26 Beğeni

boyle bir konuda zaman ayirip detayli aciklmaniz icin cok tesekkurler.

yaziniz ve verdiginiz ornekler ile kendim icin birkac cikarimim oldu

  • spor yapmaniz, kardiyovaskuler rahatsizlik yasamayacaginiz anlamina gelmiyor
  • her ne seviye olursa olsun, vucudun anormal verdigi bir tepkide temkinli olup, en erken saglik destegi almak gerekiyor
  • kardiyovaskuler bir rahatsizlik tespiti veya tedavi sonrasi genelde egzersiz tamamen yasaklanmaz ama rahatsizliga ve duruma gore seviyesi farkli egzersizler tanimlanabilir.
7 Beğeni

Cevabiniz icin cok tesekkurler!

2 Beğeni

Aciklamalariniz icin cok tesekkurler!

2 Beğeni

Detaylı yazınızı okuyunca sormak istedim. İstanbul Kartal da sahile yakın bir yerde yaşıyorum. Koşularımı sabah saatlerinde yapmaya çalışıyorum (trafiğin minimum olduğu saatte). Buna rağmen oksijen kalitesinin yılın büyük bölümünde çok kötü olduğunu düşünüyorum. Acaba böyle bir ortamda spor yapmak faydadan çok zararlı olabilir mi?

Aynı saatlerde birçok bisiklet ekibi yanımdan geçiyor. Bence daha çok egzoza maruz kalıyorlar. Bu etkiyi araştırmış bir çalışma var mı?

3 Beğeni

Merhaba,
Bir dönem ben de Kartal - Atalar civarında yaşamıştım. İster istemez sahil hattı her zaman güzel alternatifti :slight_smile:
Literatürde kötü hava koşulları olan şehirlerde bunu epey araştırmışlar. Kanda özellikle PM2.5, CO, O3, NO2 gibi major hava kirleticilerini ölçtükleri yayınlar var.

  • Air Pollution Characteristics and Jogger Inhalation Exposure in Typical Running Area of Beijing]. Huan Jing Ke Xue. 2018 Aug 8;39(8):3580-3590. Chinese. doi: 10.13227/j.hjkx.201711178. PMID: 29998664.

Mümkünse trafiğe uzak alanlar, ya da sizin verdiğiniz durumda sahil hattından, denize yakın kısımdan gitmek mantıklı görünüyor. Fırsatınız varsa antremanlarınızı çeşitlendirmek adına yeşil alanlara da yönelmelisiniz. Erken saatler de gayet mantıklı, benzer düşünceyle ben de koşardım. Hava kirliliği ile atletik performansın özellikle yeni başlayanlarda daha fazla etkilendiğine dikkat çekilmiş. Hava yolu hastalıklarında da artış bildirilmiş. Fakat hava böyle diye koşmamak veya egzersiz yapmamak çok doğru bir yaklaşım sayılmaz ( ciddi hava yolu hastalıkları, astım vb. olan kişileri hariç tutarsak).

6 Beğeni

Teşekkür ederim :pray: Alıntıladığınız yayını inceleyeceğim.

3 Beğeni

Hazır uzmanını bulmuşken sorayım. Ben genellikle “Yahu adamların işi başından aşkın, gidip boşuna yük olmayayım.” diye düşündüğümden zorunlu haller dışında pek doktora gitmemeye çalışıyorum. Arada bir aile hekimim kan tetkiki istiyor ki onlar da artık bazı değerleri isteyemiyorlar diye biliyorum. Siz çevrenizde gördüğünüz spor yapan herkesi taradığınızı söylemişsiniz. Bu bağlamda benim gibi düşünen biri için öneriniz ne olur? Hem ülkemizde artık değer görmemeye başlayan doktorları yormamak, hem de hastanelerde fazla koşturmamak adına bu işi hangi birimde hangi tetkiklerle temel seviyede gerçekleştirebiliriz? Her yerde spora başlamadan doktor kontrolünden geçin diyor ama bu genel ifade. Bu ifadeyi yeni başlayacaklar ve aktif spor hayatı olanlar için netleştirebilir misiniz?

5 Beğeni

Merhaba,
Sizin durumuzda biri icin, spor yapabilme acisindan bir kardiyoloji muayenesi yeterli olacaktir. Temel risklerinizi bilme ve bunlara gore diyet yasam bicimi belirleme konusunda size fikir verir.
Dediginiz gibi rutin yogunluk arasinda daha detaylarla pek ilgilenemiyor bazen, kosucu doktor bulmak, benim icim de kosan bir hasta bulmak günün güzel bir tesadüfü oluyor genelde :slight_smile:

5 Beğeni