Merhabalar, ben yanıtınızı biraz geç gördüm, kusura bakmayın. Konuyu açtığım tarihten sonra bahsettiğim arkadaşımla görüştük, konuştuk ve sürecini takip ettim. Şu an bakınca resmen 1 sene geçmiş bile, görüyorum Öncelikle arkadaşım kendisini yalnız hissetmediği için, başka insanlar tecrübe ve görüş paylaştığı için mutlu oldu. En son görüştüğümüzde de “Doktorlar, beni kısıtlamak için ‘onu yapma bunu yapma’ demelerinin hayatım üstündeki etkisini anlamıyorlar. Psikolojimi düşünen hiç kimse yok, bana alternatif veren veya sabretmemi söyleyecek kimse yok” demişti.
Aradan geçen 1 sene de arkadaşım bir nevi temiz raporu aldı, çeşitli doktorlar gördükten sonra. Şu an koşuya yavaş yavaş dönüyor ve çok mutlu. Temiz raporu dediğim de aslında en sonunda doktorların “Koşmanda, spor yapmanda sakınca yok” demesi.
49 yaşındayım,7 yıldır düzenli olarak koşuyorum.3 defa yol maratonu,biri 63km olmak üzere üç defa da ultra maraton deneyimim var.Cumartesi de İstanbul Ultrada 60k parkurunu deneyimleyeceğim.Koştuğum süre boyunca kalbimle ilgili herhangi bir sorun yaşamadım.
Aileden kalp krizi öyküm olduğu için de düzenli kardiyolojik kontrollerimi düzenli yaptırıyorum.Yeni yaptırdığım kontrollerde her zaman yapılan eko-efor-tahlil kontrollerine ilaveten doppler ve sanal anjiyo da istedi kontrol eden doktor.Çıkan sonuçlarda ana damarda (LAD) milimetrik kireçlenmeler olduğunu söylendi.Genel önlem olarak kullandığım kolesterol ilacının dozu arttırıldı ve düzenli olarak kan sulandırıcı ilaç reçete edildi.
Koşu hacmimi de söylediğimde pek çok kişinin de karşılaştığı gibi korumacı bir tavırla azaltmam önerildi.Bu başlık ve forumdaki konuyla ilgili bir kaç başlıkta da sorulmuş ancak ben de tekrar sormak isterim.Konu ile ilgili ilave görüşler de almak istiyorum.O yüzden özellikle dayanıklılık sporları ile uğraşan bir kardiyolog tavsiyeniz varsa ve buradan veya özelden paylaşabilirseniz çok memnun olurum…
Merhaba, yukarilarda uzun uzun yazmistim ama siz gereken kontrolleri yaptirmissiniz zaten. Ustelik kolesterol ilaci da baslanmis. Bu asamadan sonra kolesterol hedefine ulasmayi periyodik olarak kontrol ederiz. Tansiyon var mi diye ekstra uzerinde dururuz. Sigara gibi risk faktorlerini ortadan kaldirmayi hedefleriz ( spora ragmen hala kullananlar var malesef ). Eger sikayet yoksa da klasik eko ve eforla kontrollere devam ederiz. Kan sulandirici ben kendi pratigimde bt anjiografide orta yuksek riskli durumlar yoksa baslamiyorum. Spor yaparken travmalarda kanamayi cok arttirabiliyor cunku. Eger trail agirlikli kosuyorsaniz biraz dusme cizik vs durumlarda ne demek istedigimi anlamissinizdir. Ek merak ettikleriniz icin bana ozelden ulasabilirsiniz.
Merhabalar yaşım 61 bende ultra maraton koşmaya 4 yıl önce başladım 6 tanesi 60k üstü olmak üzere30-35 arası trail koşusu yaptım ben yolda koşmayı pek sevmiyorum. Yaklaşık 1 ay önce sanal anjiyo oldum LMCA da %10 dan az darlık oluşturan mist plak mevcut olup bunun dışında cidari ve lümen kalibrasyonu doğaldır diye rapor sonucum geldi.Yaşadığım şehirde kardiyolog beni bana bayağı stres yaşattı.Ancak ultra maraton koşularından tanıdığım prof.dr.CEM ARITÜRK bey’le sosyal medya üzerinden yazıştım ve Allah razı olsun çok kısa bir sürede bana telefonla dönüş yaparak beni çok rahatlattı kendisinin kalp damar cerrahi olduğunu ve benim ultra maraton koşan ve sporcu kardiyoloji olan 2 doktor tavsiye etti ben sporcu kardiyoloğu Doç.Dr.AKIN TORUN beyefendiyle görüştüm ve ayrıca 12 eylül 2026 tarihinde UTMB Kaçkar 20k maratonuna katılacağımı söyledim oda bana şu anda maratona katılmamla ilgili bir problem olmadığını söyleyince çok rahatladım.Tabiki maraton bittiminde gidip daha detaylı bir şekilde görüştüm alış verişini bulunacağız kısaca size durumumu iletmek istedim yardımcı olabildiysem ne mutlu bana…Ayrıca detaylı görüşmek isterseniz telefon numaram 5356341688 günün her saatinde arayabilirsiniz.Ben Merrell belgrad ultra 60k yı geçen yıl koşmuştum..
Namık bey size Dr. Davut bey’le birlikte Gölpazarı ultra trail koşusunda kalp krizi geçiren koşucu Selahattin Hasköy arkadaşımızın videosu sayesinde sanal anjiyo yaptırmıştım sizlere müteşekkirim bir videonun ne kadar faydalı olduğunu şimdi daha çok anlamış oldum…