Kalp atışı-pace

merhabalar,

Düzensiz aralıklarda koşu sporuna 1 senedir devam ediyorum. Çeşitli nedenlerde sakatlıklar yaşadığım, hastalandığım dönemler dışında elimden geldiğince koş-yürü, orta tempo yürü, koş şeklinde çeşitli antremanlar yaparak hem keyif yapıyorum hem spor yapıyorum. 1 ay kadar önce amazfit neo marka bir yarı akıllı koşu saati satın aldım ve kalp atışımı izleyebiliyorum. Bugün yaşadığım bir olayı siz değerli dostlara sormak istedim.

Koşum Mesafesi: 3 km,
Ortalama Pace: 8.22,
Ortalama kalp atışı: 160,
Maksimum kalp atışı: 183,
VO2 max: 171-191 times/min, %42, 11:06,
Anaerobic: 152-170 times/min, %37, 09:58,
Aerobic: 133-151 times/min %6, 01:46,
Intensive: 114-132 times/min, %7, 02:02,
Light: 95-113 times/min, %3, 00:59,
Kadans: Ortalama 145, Maksimum 162

Bu veriler ışığında kalp atışım, pace’e göre biraz fazla değil mi? Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Bir sorun mu var yoksa normal mi?

Merhaba, yaşınız nedir ? Zone dağılımlarına bakıldığında bu nabız değerleri normal gibi duruyor.

1 Beğeni

Merhaba, ne kadar başarılı olurlarsa olsun bilekten ölçüm cihazlarına pek güvenmeyin. Bu cihazlar medikal amaçlı ürünler değiller. Bir kardiyologa başvurup koşu sporu ile ilgileneceğinizi bu yüzden genel kontrolden geçmek istediğinizi söyleyebilirsiniz. Yalnız eğer verileriniz yürü-koş değil de sadece koştuğunuz bir antrenmansa kadans bana düşük geldi. Ortalamanın 180 civarı olması gerektiğini biliyorum. Yanılıyor olabilirim.

Sağlıcakla kalın,
Saygılarımla.

2 Beğeni

yazmayı unutmuşum kusuruma bakmayın, 30 yaşındayım.

ilgili veriler, koştuğum aktiviteye ait veriler. İlgili verinin düşüklüğü neye sebep oluyor, yükseltmem için ne yapmam gerekiyor?

pace ve cadance ile hesaplarsak adim araligi yaklasik 0.9m cikiyor, cadance tek basina cok dusuk gorulse de pace de ayni oranda dusuk oldugu icin bana normal gozuktu…o cadence ile 4 pace ciksaydi degisik olurdu :slight_smile:

2 Beğeni

@ozguratalay91 ilgili verinin düşüklüğünün neye sebep olduğunu bilmiyorum. Yanılıyor olabilirim demiştim zaten. Yükseltmek için adım sıklığınızı arttırmanız yeterli. @erinc bir sıkıntı olmadığını söylemiş. Forumdaki diğer tecrübeli arkadaşlar da gerekli yönlendirmeleri yapar sanırım.

Sağlıcakla kalın,
Saygılarımla.

2 Beğeni

Amazfit neo pek verilerine itibar edilecek bir cihaz değil. Değerlendirme için boy, yaş kilo bilinmesi lazım. Kadans düşük 160 ile 180 arasında olmalı(sürekli koştuğunuzu varsayıyorum).

2 Beğeni

8.22 pace için nabiz 160 yüksek, kilo fazlası olabilir, yorgunluk birikimi olabilir, kullanılan ilaç etkileyebilir, zamanla kondisyon arttıkça düşecektir

3 Beğeni

gerçekten kusuruma bakmayın yazmam gereken verileri sorular geldikçe giriyorum dolayısıyla sizlerin aklında soru işareti kalıyor. Boyum 1,80 metre, kilom 73. Hastalık olarak geçtiğimiz sene covid geçirdim. Sakatlık olarak net bir sakatlık değil, acemi hatalarından kaynaklı sakatlıklardı. Mevcutta bir ilaç kullanmıyorum.

3 Beğeni

Çevrenizde bilindik saat markası ve hr strap kullanan varsa ödünç alıp bakabilirsiniz.Hisler de önemli, koşarken rahatsanız, koşarken hafif tempoda konuşabiliyorsanız cihaz problemi diyebiliriz. Covid de formun düşmesinde ,kalp atımının artmasında etkili. Dinlenik nabız, yürürkenki nabız ve farklı cihaz da göz önüne alınabilir.

2 Beğeni

Peki biraz hazıra konmak gibi olacak ancak tüm yapılan yorumların neticesinde bana uygun temel bir antreman programıyla hem pace’imi, hem dayanıklılığımı, hem nabzımı düzeltebileceğim bir antreman bütünü öneriniz var mı? Hiç acelem yok. 30 yaşına kadar spor yapmamış biri olarak birkaç ayda 5-6 pace’lere ineyim, maraton bitereyim gibi uçuk hedeflerimde yok. Sürdürülebilir bir şekilde sakatlıksız keyif ala ala bu spor kültürünü hayatıma daimi şekilde entegre etmenin peşindeyim ve siz değerli dostların yönlendirmeleri benim için kıymetli.

1 Beğeni

3km rahat şekilde koş.Vucut zorlanmasın. İstakrarlı, sürekli şekilde devam ettikçe zamanla mesafe de artar.Antrenman keyif için koşuda sakatlanmadan, mutlu koşarak,devam ettirdiğin iyidir.

2 Beğeni

Değerlere bakınca gözönümde kısa boylu şişman biri canlanmıştı oysa ki tempolu yürüyüşle 10 pace’in altına inebilmeniz gerek. Bu Nabız değerleri gerçekse koşunun sizi oldukça zorlamış olması gerek zorlamamışsa ölçümler hatalı olabilir. Tempolu yürüş arada koşu zamanla koşu oranı artıp yürüyüş oranı azalsın ve yok olsun.

2 Beğeni

ilk yapman gereken bunu duzenli hale getirmek…haftada en az 3 defa derdim ama hayatin buna izin vermiyorsa, bunun icin kendini ilave strese sokmana gerek yok…hayati da kacirmamak gerekir…bir kac ay sporu aliskanlik haline getirip getiremeyecegine bakman gerekir, yuru/kos yapabilirsin…belk bir kac ayin sonunda soyle 5-6 aylik base building bir programla baslaman daha dogru olabilir (yaz da geliyor, bulundugun yerin iklimi de yeni baslayan birisi olarak idman duzenini negatif etkileyebilir)

2 Beğeni

@fatihboyaci’ya katılıyorum. Yazdığınız tempo saatte 7 km hıza karşılık gelir ki hızlı yürüme temposu sayılabilir. Eğer nefes nefese kalmıyorsanız, konuşabiliyorsanız saatiniz çok iyi ölçmüyordur. Aynı koşuyu bilindik bir saat ile yineleyip sonucuna bakmakta yarar var.
Diğer taraftan bugüne kadar herhangi bir sağlık problemleri gözükmeyen ama yaşları 40 ve 50 üstü olmasına rağmen 180-200 nabızlarda koşan insanlarla da tanışmışlığım var. Bu tip normaller çoğunluğun değerine göre yani medyana göre oluşturuluyor ama her zaman bir grup normalin dışındadır.
Eğer ölçümler doğruysa, bu tempoda nefes nefese kalıyor ve bazen durmak zorunda kalıyorsanız belki bir doktora görünmekte yarar olabilir.

2 Beğeni

Aletlere, rakamlara bu kadar kafa yormak spordan zevk almayı engelleyebilir. Koşarken kendinizi nasıl hissettiğiniz en önemli göstergedir. Hiç alet almadım, ölçme biçme yapmadım. Ama hala iyi kötü koşabiliyorum, yaş 72. Tecrübeye saygı lütfen! :smile:

10 Beğeni

Benim de soruma en uygun yer burası sanırsam. Yaşım 18,kilom 68,boyum 1.76
Saat olarak Huawei band 6 kullanıyorum ilk aldığım zamanlar (1.5 ay önce) nabız vs. gayet normal gözüküyordu şu an ise düşük tempoda bile anaerobik kalp atışı (160-170) gösteriyor ama 170 gösterirken bile rahatlıkla konuşuyor ve kendimi iyi hissediyorum yine de nabzım düşene kadar koşmuyor yürüyorum nolur nolmaz diye. Ne tavsiye edersiniz? Şimdiden teşekkür ederim

1 Beğeni

Forumda bu ikinci Huawei ile yüksek nabiz vakası. Başka bir saatle ya da göğüs bandı ile deneyerek cihazı test etseniz iyi olabilir.

3 Beğeni

Bilekliğin yanlış ölçüyor kardeşim. Sıkıntı yapma

2 Beğeni