Kalp - Aort Genişliği Sorunu

@Mburak84 bir sonraki kontrolde de umarım Aort genişliğinde artma olmamış, kontrollü şekilde sabit, olumsuzluk olmadan gündelik işlere devam etmişsinizdir.
Anahtar, burada tecrübesini paylaşan arkadaşların dediği Aort genişliğinin takibi.(2-4 hafta var sanırım kontrole) Geçmiş olsun.

1 Beğeni

arkadaşlar, tıp, tüm radyoloji, MR, ekg gibi tanı yöntemlerinde sıklıkla hata yapıyor.
bunu ben söylemiyorum, doktorlardan duydum ve bizzat yaşadım.

bir dönem boyun damarlarımda kan akışının sınırın altında olduğunu söyleyen doktorlar, 3 ay sonra yaptırdığım yeni ölçümde iyi durumda olduğunu söylediler, nedenini sorduğumda ölçüm hatası olağandır dediler.

o ölçtürdüğünüz aort, kapakçık, atrium, ventrikül, vb ölçümlerinde ± % 10-20 oranında değişiklikler sıklıkla olabiliyor.
birkaç kez ölçtürdüğüm bu değerlerin, genellikle gelişigüzel şekilde farklı olduğunu görüyorum.

bebeklerde birkaç kez ultrasonda kemik boyu ölçümü nedeniyle yaşadığım sıkıntılar olmuştu, sonrasında ultrason değerlendirmede hata yaptıklarını, izometrik bakış ve mühendislik bilgileri olmadığından, bizim yukarıdan bakış düzlemimize açılı bakan kemik uzunluklarını anlamadıklarını ve hatalı ölçtüklerini gözlemledim.

senelerce bir sürü tanı sistemiyle teşhis konamayan birçok hastalık gözlemledim yakınlarımda.
bir hekim arkadaşım da ‘‘gözümle görmediğim, yani artroskopi yapmadığım sakatlıklarla ilgili tam olarak emin olamam, sakatlıklarda altın standart artroskopidir’’ demişti.

kısacası:

bu tip ölçümlerde cihazdan cihaza, marka, model, imal yılı, teknoloji farkı, yorumu yapanın özel ilgi alanları, teknik bilgisi vb. bir sürü nedenden dolayı büyük hatalar olabiliyor.

çok ekstrem konular bunlar, bu konularda uzmanlaşmamış ve spor geçmişi olmayan bir hekim, çok yanıltıcı olabiliyor.
öyle ki, bambaşka ve yanlış ilaçlara başlayıp boş yere bütün sistemlerinizi harap ediyor bile olabilirsiniz.
karar vermeden önce bu niteliklere sahip başka hekimlere de başvurun.

2 Beğeni

Fatih bey, teşekkür ederim ilginize ve iyi dileklerinize, ilaçlı tomografi çekildim mayıs ayında aort kökü 41mm ölçüldü doktorum korkulacak bişey olmadığını damar çapının sınırda olduğunu, spora devam etmemde herhangi bir sakınca olmadığını söyledi, Kasım ayında tekrar usg ile ölçecek, takibi elden bırakmayacağız

3 Beğeni

@muzozmen deki gibi takip.Gözünüz aydın; kontrollu yüksek zonelara tempoya yada mesafeye çıkmadan, beslenme sıvı tüketimi dikkate alarak,hepimiz gibi spora devam; sağlıklı günler🙋🏻‍♂️
Bizlerden, çoğumuzdan farkın kalp doktoruna kontrol olmanız :nazar_amulet::nazar_amulet::nazar_amulet::nazar_amulet: Bizim de ihmal etmememiz gereken bir durum belli yaş, aile geçmişi, kilo sorunları vs olsa da olmasa da bir görünmeliyiz.

5 Beğeni

Merhabalar, konuya denk geldiğim için yazmak istedim.Son 13 ayda yani neredeyse 1 yıl içinde 3 farklı doktor 3 farklı hastane ve 3 farklı eko sonuçlarımı sizinle paylaşmak istiyorum.

19.06.2021
Aort :anatomical_heart: Çapı 3.8 cm (olması gereken aralık 2.2-3.7)
Doktorum isminden bile bahsetmedi sonuçların normal dedi.

2,5 ay sonra tekrar stres yaptığım için eko testine gittim. (Stresim aort topuzu vs değildi…)

Burada aort çapım 2,5 cm gibi bir sonuç çıktı :slight_smile: aradaki farka bakar mısınız? 1,3 cm küçüldü mü?? Ben bunlara o süreçte pek dikkat etmedim. Çünkü tüm doktorlar hiçbir şeyin yok dedi.

10 ay sonra tekrar gidiyorum. Aort kökü çapı 3.0 cm çıkıyor.

Şimdi gelelim konumuza aort çap,kök vs. birisinin sonucu 3,8 diğeri 2,5 sonuncusu 3.0 cm hangisini dikkate alacağız? Baştakinde sınırı geçmişim , ortadakinde küçülme olmuş :slight_smile: sonra orta yolu bulmuşuz… Kısaca her doktor o kısmı kendisine göre ölçmektedir. Belki de o süreçte strese bağlı olarak basınç artınca damar genişleyebiliyor.

Göğüs hastalıkları doktoru siyah beyaz akciğer filminde bana tansiyon hastası mısın veya aort topuzun genişlemiş kardiyolojiye git dedi diye 2.gidişimin sebebi ! Onda da en düşük değerler çıkmış! Uzun lafın kısası herkes kendine göre bir ölçüm yapıyor ama farklar ortada ciddi derecede… Bence bu ölçümleri yaptırırken ben dahil herkes tek bir doktoru seçip eski sonuçlarını da kendisine götürüp göstermeli ki daha detaylı bakabilsin. Saygılar sağlıcakla kalın.

5 Beğeni

Çok ilginç tam bir çıkmaz olmuş. Ama özet güzel “orta yolu bulmuşsunuz” :blush:

Diğer ülkeleri bilmediğim için tek bir pencereden yorum yapacağım. Ülkemizde özellikle bazı bölgelerinde doktor işi tamamen kumar şansı. Neden böyle oluyor…

3 Beğeni

Merhaba Gökhan Bey. Sonuçların bu kadar farklı çıkması gerçekten çok ilginç. Ben yerinizde olsam tekrar 2.5 cm çıkan yere tekrar muayene olmayı düşünürdüm. Milimetrelik farklar yüzünden ameliyat kararları alınırken sizde cm mertebesinde fark çıkması bana çok ilginç geldi. Hekim arkadaşlar yorumlarsa süper olur. BT çektirince sonuç daha doğru ise BT çektirelim o halde USG yerine. Bu kadar fark gerçekten kafamı karıştırdı.
Birde emin değilim ne demek bilmiyorum ama bakmanız gereken değer asendan aort olabilir. Yani sizin için 3.8-2.7-3.5
Sanırım aynı saatlerde Vo2max takibi yaptığımız gibi hep aynı cihaz aynı hekime görünüp ilerleme olup olmadığını takip etmek en doğrusu.

2 Beğeni

Çok mantıklı. Aynı doktorlar a gidilip tekrar muayene olmak. Her iki taraf içinde

Bu tür rahatsızlıklarda en doğru teşhis BT ANGİO İle verilir .bu tetkikte hasta ölçümü yapılırken 3mencio ile görüntüler 3 boyutlu hale getirilir ve ölçüm dahada kesinleştirilir.Bunları nerden biliyorum kosmına gelirsek Aort genişliklerinde 5 santim üzeri kapalı olarak yada açık cerrahi ile müdehale gerektiri.Buda EVAR YADA TEVAR denilen sistemlerle yapılır işte ben bu sistemleri tüm Türkiye çapında dağıtım yapan bir yurtdışı firmasının çalışanıyım.bu hafta birlikte çalıştığım kardiyolog arkadaşlarıma ve vasculer cerrah arkadaşlarıma bu sayfayı okutup onların yorumlarınıda burda paylaşıcam .Kamuya açık yerlerde hasta izni olmadan tetkik sonuçları paylaşmak suç olduğundan bu sayfada sonuç paylaşan arkadaşlarımın hekim arkadaşlarımla danışmam için bana izin verdiklerini düşünüp hareket ediyorum .Sakınca gören arkadaşlarım lütfen bildirsinlerki yanlış bir anlamaya sebebiyet vermeyeyim.Dikkate alınması gereken kısımda bu hekim arkadaşlarımın yorumlarıdır.Her nekadar rahatsızlık hisseden kişi ile görüşülmeden yapılan yorumlar değişiklik göstersene en azından genel hatlar belli edilmiş olur bence.Toraks BT de iyi teşhis yöntemi

3 Beğeni

BT Angio demisken… Konuya baglanti olussun diye ekliyorum.

4 Beğeni

Okudum yav bunu .hani derler Bedevi’nin şanssızı :smiley:

2 Beğeni

Arkadaşlar bu 2,5-3-4 cm vs. Elle tutulur yanları vardır. Yukarıdaki arkadaşın dediği gibi 5 cm sonrası tehlikelidir. 3 hekim arkadaşın ortak tek kararları bize biri 5 yıl diğeri 30-35 yıl uğrama olmuştur.

1 Beğeni

Bu damarın 3,5 cm olması standart. 4 cm ‘ye kadar geniş olması normal kabul edilmektedir. Ortadaki aort kökü önemlidir. O da 3 cm çıkmaktadır. Diğer hekim 2,5 ölçmüştür. Valla ben kendimi yeteri kadar sağlıklı hissediyorum :slight_smile: son bir yıl içinde 5 ekg, 3 eko ve 2 efor testine tabi tuttum ve ortak karar bak işine gelme bize dediler ! Bu süreçlerde beyaz önlük tansiyonum olmasına rağmen… Otururken efor öncesi tansiyon 16/9
Koşuda/eforda tansiyon 15/9-17/10 civarı olduğu için strese bağlı yükselme teşhisi koydular.

1 Beğeni

Gencer bey tabi paylaşabilirsiniz. Hatta şundan da bahsedebilirsiniz… ilk sonuç sırasında vücudumda strese bağlı aşırı adrenalin vardı. (Bunu kardiyolog söyledi)

İkincisinde aşırı sakindim. (Dinleme yaparken nabız 60 bpm, tansiyon 12/8’di.)

Üçüncüsünde aşırı stresliydim. Beklerken nabzım 120 bpm , tansiyon 16/9 civarındaydı. Hastane fobim var da :slight_smile:

Burada ilk ve son kontrollerde aşırı stres ve tedirginlik
İkinci kontrolde aşırı sakinlik mevcuttu.

Hatta hepsi muayene öncesi size holter takabiliriz demişlerdi ama sonuçlardan sonra gerek yok diyip gönderdiler.
Selamlar, iyi günler

2 Beğeni

Selamlar, adım Asil… Bu sorunun bir benzerinden birebir ben de muzdaribim. 42 yaşındayım ve 6 senedir severek koşuyorum. Koşmayı hayatımdan çıkarırsam yerine ne koyarım da gerçekten bilmiyorum. Koşmaya başladığımdan beri sigarayı bıraktım, ayrıca 20’ye yakın kilo verdim. Normalde kalp kontrollerimi düzenli olarak her senede bir yaptırırım. Ancak geçen seneye kadar aort köküne dair bir tespit konmamıştı bana. Bu arada şu ana kadar tespit edilmiş hiç bir kalp rahatsızlığım da yok.

1- Geçen sene Mart ayında bir kardiyolog eko ile yaptığı kontrolde aort kökümüm 40 mm’ye yakın olduğunu, şimdilik bana koşmayı yasaklamayacağını, ancak bu artarsa koşmamı yasaklayacağını ifade etti. Bu kalp doktoru bir doçentti ve o zaman kendisine ön yargı ile yaklaşsam da şimdi kendisinin sorumlu bir hekim olduğuna kanaat getirdim.

2- Bundan 6 ay kadar sonra bir kalp kontrolü daha yaptırdım ve bu kontrolde de aort kökünün sadece 2,2 mm olduğu iletildi. İlk önce ilk ölçümün yanlış olduğunu düşündüm. Hayatıma devam ettim.

3- Üzerinden bir altı ay daha geçmeden bir kontrol daha yaptırdım. Bu seferki doktor bir profesördü. Ölçümü yaptı, o da aort kökünü ekoda 39-39,5 mm ölçtü. Ama rapora 40 mm yazdı ve BT toraks radyoloji taraması istedi. Çıkan sonuca göre benim aort köküm 36 mm. Ancak doktor bey buna rağmen bana uygundur raporu vermediği gibi, koşmanın peşinen iyi bir şey olmadığını, ilk koşan maratoncunun da antik Yunan’da öldüğünden filan bahsetti ve alay ederek beni rapor vermeden yolcu etti!!! Ayrıca koşmak yerine bisiklet ve yüzme önerdi…

4- Bundan sonra bir kardiyolog doktora daha gittim. Kendisi yine prof’du. Eko ile ilk ölçüm yaptı 39,5 mm buldu ama o da ayrı BT toraks istedi. BT toraks çekildi ancak ilginç olan net bir sonuçtan ziyade benim aort kökümün aralığını veriyor olması. Buna göre benim değerlerim 39,4mm-41,0mm arasında. Komik olan da şu ki bu bir hata payı ile verilmiş ve hata payı %4. Bu doktor bey de benim koşmamın artık riskli olduğunu ve tercihen maraton, yüzme, bisiklet ve kürek yapmamamı önerdi.

Durum şu ki bu süreçte 4 doktora gittim ve gerçek ölçümlerimi hala bilmiyorum ve emin değilim. En son kendisi de koşan bir kardiyolog prof buldum ve ona da gideceğim. Süreçte yaptığım maliyetin haddi hesabı da yok… Ancak size de sormak istedim, acaba tanıdığınız bu konularda ne yaptığını bilen bir spor kardiyoloğu varsa benimle de paylaşabilir misiniz acaba?

Teşekkürler…

3 Beğeni

Bu da bir çözüm değil kardeş. USG de yaklaşık bir değer veriyor bence. Son bir ayda USG’yi yeterli bulmayan doktorların tavsiyesi ile geçen ay iki tane BT çektirdim. Birisine göre aort köküm 36 mm, diğerinde de aort kökümün 39,4 mm ile 41 mm arasında. Yalnız bu dedikleri aralık net %4 sapmaya denk geliyor.

USG kontrollerinde 39,5-40 mm arasında çıktı hep aort köküm. Gerçekten anlamak çok ama çok zor… Aklı başında bir doktor bulunca resmen peşinden ayrılmamak ve sadece ona gitmek gerekiyor galiba…

1 Beğeni

Geri kalanlar hakkinda bir sey soylemek zor, dediginiz gibi kosan, bu isten anlayan bir hekim daha gormek mantikli olabilir. Harcadiginiz paraya da cok takilmayin, sonucta bu sizin hayatiniz. Ama bir doktorun su asagidaki sekilde davranmasi gercekten cok uzucu.

Bir alanda unvan sahibi olmaya yetecek kadar egitim almak yetmiyor. Insanin okumasi, arastirmasi, kendini azicik da olsa gelistirmesi gerekiyor.

4 Beğeni

Merhaba,
Size kardiyoloji uzmani bir kosucu olarak cevap vermek isterim. Kosan ve kosmayan kisilerde spontan olarak rastlayabiliyoruz aort dilatasyonu durumlarina. Genellikle ekokardiyografide saptaniyor. Ya da bazen akciger filmini şüpheli yorumlayarak hastalari yonlendiriyorlar. Ekokardiyografi ile dogru yeri ve hatta gorebildigimiz her yeri dikkatli incelemek önemli. Fakat yapan kişi bagimli bir yontem oldugu icin ufak farkliliklar olabiliyor. Fakat genel pratigi degistirmiyor. Altin standart Bt anjiografi olsa da, yüksek riskli veya operasyon gereken hastada basvuruyoruz, çünkü kontrast ajan verilerek çekilmesi gerekiyor.
Tüm bunlari bir kenara koyarsak, bu tip bir durumla karsilasildiginda kisinin risk durumunu belirlemek önemli. Örneğin ailede bu tip rahatsizligi olan 1. Derece yakını var mi? Eslik eden kapak sorunu var mi? Bunu tetikleyecek hipertansiyon rahatsizligi var mi?. Muaynesinde baska bir sorun var mi?
Yüksek riskli durumlar tespitinde spor kisitlama ve cok ciddi durumlarda önerilmemesi gibi durumlar soz konusu.
Burdaki esas sorun bu spektrumun neresinde oldugunuzun tespit edilmesi, çünkü spor fizyolojisi basli başına damar ceperini guclendirici etkiye, tansiyona olumlu etkilere sahip. Fakat oncesinde haberimizin olmadigi yuksek riskli durumlardan haberdar olmak icin ozellikle orta yaşlarda mutlak bir bazal kardiyoloji kontrolü sart.
Degerlere cok takilmamak gerekir (yuksek riskli ve yakin takip gerektiren durumlar haric). Her birey cok farkli oldugundan kisiye ozel degerlendirmek de onemli. Tarif ettiginiz ölçümler eger dogruysa yine kontrol altinda spor yapabilirsiniz. Fakat belli araliklarla sureci takip etmek önemli.
Sporun da size olan katkisini hice saymamak gerekir. Sporun mutlak yasaklanabilecegi durum sayisi biraz az bana göre. Insan fizyolojisinin buna ihtiyaci var, bizlerin de var. Siddet ve miktar degiskenlik kisi bazinda degiskenlik gosterebilir. Bunu belirlemek de bizim gorevimiz diye düşünüyorum.
Size risk durumlarini iceren bir tablo paylasiyorum, burda egzersiz klavuzunun onerilerini ve risk durumlarini goreceksiniz.
Saglikli spor dolu gunler dilerim :slight_smile:

18 Beğeni

Selamlar hocam,

En son gelişme de tavsiyenize paralel şu şekilde oldu… Bu cumartesi 23.03.2024 tarihinde bir ölçüm daha yaptırdım ve tespitinize paralel bir yorum aldım. Muayeneyi bir profesör kardiyolog yaptı. Allah’tan sonuçlardaki tutarsızlıkları doğru yorumlayıp farklı doktor görüşlerine başvurduk. Yoksa spor hayatımız bitmişti.
USG ölçümü daha önceki 4 ölçüme benzer bir şekilde 39,5 mm çıktı ve doktor bey son bir senede bir değişim olmamasına istinaden hareket kısıtlaması önermedi. Son BT Toraks ölçümünde de zaten bana 39,4 mm-41 mm gibi bir aralık verilmişti. Doktor bey bu %4’lük farkın en boy ölçümünden kaynaklanmış olabileceğini belirtti ama bu daha önceki doktorun tespitine ters düştüğü için emin de olamıyoruz bu noktada. İkisinin ortalaması bile alınsa 40 mm’ye çok yakın bir değer elde ediliyor. Ayrıca aort kökümün bittiği noktanın genişliğinin de 3,2 cm olduğunu iletti. Bir sene sonra bir USG kontrolü, 2 sene sonra da bir BT Toraks kontrolü daha yapacağız.
Eğer bir büyüme varsa ona göre aksiyon alacağız. Ancak şimdilik stresten kurtulduğumu söyleyebilirim. Kısacası gelecek Mart’a kadar vize aldık :slight_smile:

6 Beğeni

Aynı sorunla bende karşılaşmıştım. Gata da ölçümler yapılınca beni göğüs bölümüne göndermişlerdi, nefes testi de yaptırdılar bir sorun çıkmayınca tansiyon ilacı kullanmamı önerdiler,(zaten tansiyon için gitmiştim). Benim aort değerlerim sınır çizgisinde idi.
Başka özel bir hastanede detaylı kalp muayenesi de oldum. Dr arkadaşımız sporcuydu ve çok faydalı bir muayene yaptı. Aort çapımım gayet normal olduğunu söyledi.
2-3 yıl sonrasında bu sene hacettepede uzun koşanlar ile ilgili bir araştırmada detaylı bir kalp
Kontrolü daha yapıldı. Dr arkadaşlar aort ölçümlerimi nırmal gördüler. Max çap 36 gibi aklımda . Bu konu için iyi bir süreç örnrği olduğundan dolayı bu eklemeleri yaptım. Sporla ve sağlıkla kalın…

2 Beğeni