Sporcular ve Aort Kapakçık Yetmezliği Hakkında (Çeviri)

Selamlar,

Elit sporcular veya bu forum sitesinin çoğunluğunu oluşturan amatör sporcular için ana hedeflerden belki de en önemlisi sağlıklı bir şekilde spor hayatını sürdürebilmek. Sporun insan sağlığına yararları ile ilgili binlerce kaynak bulunuyor ve hemen hemen herkesin ortak fikri bilimsel ve beslenmeye odaklı düzenli sportif aktivitelerin sağlık açısından olumlu olduğu yönünde.

Konuya amatör olarak spor yapanlar ölçeğinden baktığımızda profesyonel bir destek alınmadığı müddetçe, kişinin spor hayatı boyunca kendisini sürekli takip ederek antrenmanlarında ilerleme kaydetmeye çalışması gayet normal bir durum. Ancak sağlık konusunu ele aldığımızda ise işler biraz değişebiliyor. Aktiviteler esnasında sakatlık yaşamamış sporcu sanırım çok fazla değildir. Antrenman kaynaklı sakatlıklar çoğunlukla kendisini acı, ağrı vb. şekilde hissettirebilidikleri için üzerine fazla gidilmeden bir uzmanın yardımı ve dinlenme ile geçebilmektedir. Ancak insanın fizyolojik yapısı o kadar karmaşık ki, bazı rahatsızlıklara sahip olsak da bunlar bazen herhangi bir semptom göstermedikleri için varlıklarını yıllarca fark edemeyebiliyoruz.

Geniş kapsamlı bir tıbbi kontrol veya konusunda uzman bir hekimin tesadüfen farketmesi dışında varlığından bi haber olunacak bir rahatsızlık olan biküspid aort kapağı olarak da bilinen Aort Kapakçık Yetmezliği bunlardan birisi.

Ben bu rahatsızlığa doğuştan beri sahip olmama rağmen ne deniz kuvvetlerinde çalıştığım 25 yıl boyunca yapılan rutin sağlık kontrollerinde hiçbir doktor farketti (ki aslına bakarsanız o muayeneler başlı başına trajik komikti, "bir şeyin var mı? yok “iyi çıkabilirsin”) ne de 2010 yılından bu yana aktif olarak hayatımın bir parçası haline getirdiğim kardiyo ağırlıklı koşu ve yol bisikleti sporlarında bir rahatsızlık hissetmediğim için kendim bir doktora gittim.

Geçen bir yarış öncesi artık doğru düzgün bir muayene olmak için gittiğim kardiolog tespit etti bendeki Aort Kapakçık Yetmezliğini. Bendeki seviyesi şu an ameliyatı gerektirmeyecek seviyede olmasına rağmen doktorlar yine de koşmama sıcak bakmıyorlar. Ben de önceki dönemlerde olduğu gibi tempo odaklı koşular yerine nispeten daha az yıpratıcı koşular yapıyorum.

İnternette Aort Kapakçık Yetmezliği yazdığınızda pek çok kaynağa ulaşabiliyorsunuz ancak bunun sporcuları ilgilendiren kısmı ile ilgili pek bir şey bulamıyorsunuz. Aslında Aort Kapakçık Yetmezliği, dünyadaki bireylerin yaklaşık% 2’sinde ortaya çıkan en yaygın doğumsal kalp rahatsızlıklarından birisi ve doğal olarak sporcular arasında yaygın olabileceği değerlendirilen çok ciddi bir tehlikeyi de barındırıyor çünkü kendisini belli etmiyor. Etiiği zaman da iş işten geçebiliyor bazen maalesef.

Konu ile ilgili yabancı bir makaleyi Türkçeye çevirdim. Çeviride hatalar olabilir bu nedenle yazının aslını buraya bırakıyorum.

indir

Muhtemelen biküspid aort kapağı olarak da bilinen Aort Kapakçık Yetmezliği olan sporculardan diğer kalp problemleri yaşayan hastalardan daha fazla soru alıyorum. Belki de kalp cerrahı olduğum ve Aort Kapakçık Yetmezliği olan birçok kişinin bir noktada ameliyata ihtiyaç duyduğu düşünüldüğünde bu pek de şaşırtıcı değil. Bununla birlikte, tanı konulması, sporcu için çıkarımlar ve tedavisi açısından bu durumla ilgili önemli bir kafa karışıklığı olduğunu düşünüyorum.

Aort Kapakçık Yetmezliği hakkında ilk olarak 2009’da blogumda bir yazı yazmıştım. Bahse konu yazım aslında bu makalenin de başlangıç noktasını oluşturuyor.

Hızlı bir şekilde gözden geçirmek gerekirse Aort Kapakçık Yetmezliği sorunu olan bireyler kalplerinde, normalde 3 aort kapakçığı yerine 2 aort kapağına sahiptir. Sonuç olarak, bu kişiler kapak yaprakçıklarında daha erken kireçlenme geliştirerek daralmaya yol açar. Ayrıca, kan akışını kalpten uzağa taşıyan büyük kan damarı olan aortun genişlemesine yatkındırlar. Bu, kapak yaprakçıklarının uzamasına ve kapak yetersizliği olarak bilinen sızıntıya neden olabilir.

Blogdaki okuyucu yorumları ve bazı sporcuların bu konudaki sorularını inceleyerek bu yazımda konu ile ilgili bazı bilgiler paylaşmaya karar verdim.

Öncelikle yalnız değilsiniz!

Aort Kapakçık Yetmezliği, bireylerin yaklaşık% 2’sinde ortaya çıkan en yaygın doğumsal kalp rahatsızlıklarından biridir. Genç, yarışmacı sporcular için büyük ölçekli katılım öncesi kardiyak tarama programlarında, Aort Kapakçık Yetmezliği en sık tespit edilen anormalliklerden biridir.

Tarihsel olarak, bu rahatsızlığın en yaygın teşhisi kalp üfürümüydü şeklindedir. Günümüzde ise, tarama veya tanı amaçlı ekokardiyografi (ultrason) Aort Kapakçık Yetmezliğinin saptanmasının en yaygın yoludur.

Neticede sporcular bu rahatsızlıktan muaf değiller. Birkaç elit triatletde Aort Kapakçık Yetmezliği var v
e onların hikayelerini şu şekilde yazmıştım:

Diğer sporlardan örnekler verecek olursak bunların arasında Arnold Schwarzenegger’i sayabiliriz.

Arnold Schwarzenegger Aort stenozu adı verilen bir kalp kusuruyla doğdu ve bu, kalbin aort kapakçığından kan almak için normalden daha fazla pompalamasına neden oldu. Doktorların 90’lı yıllarda aort kapağını tamir etmek için kullandıkları yönteme Ross prosedürü adı verildi; burada kişinin doğal pulmonik kapağını alıp aort pozisyonuna dikmesi ve ardından eksik pulmonik kapağı bir kadavradan alınan kapakla tamamlanması şeklinde özetleyebiliriz.

Peki Arnold’un neden bir daha pulmonik kapağının değiştirilmesi gerekti?

90’ların sonlarında, doktorları doğuştan Aort Kapakçık Yetmezliğine neden olan iki kapağa sahip aort kapakçığını çıkarttıklarında biküspid aort kapağını çıkardıklarında ve onu pulmonik kapakçığıyla değiştirdiklerinde, bu prosedür onu bir pulmonik kapaksız bıraktı. Pulmonik kapağa kadavradan alınarak takılan kapakçığın da ömrü en iyi ihtimalle yaklaşık 20 yıldı ve bu süre bitince Schwarzenegger’in kalp sorunları yeniden başladı.

Aslında o dönem bu ameliyatı yapan doktorlar bunun olacağını öngörmüşlerdi ancak o dönemdeki tıbbi gelişmeler bundan daha iyi bir seçeneğe olanak tanımıyordu. 1997’de seçenekleri şunlardı:

  • bir kapakçık arızası yaşamadan önce belki 20 yıla kadar süre tanıyan bir Ross prosedürü;
  • aort pozisyonunda, hayatının geri kalanı boyunca kan sulandırıcı kullanması gerektiği anlamına gelen mekanik bir kapak değişimi veya
  • bir biyo protez kapakçık, (inek veya domuz parçalarından yapılan) ancak ömrü en fazla 10 yıl olacaktı ve yeniden ameliyat olması gerekecekti.

Sonuçta Terminatör Ekim 2020’de yeniden ameliyat olmak zorunda kaldı.

Rahatsızlık elit olmayan günlük sporcularda da ortaya çıkıyor. Anthony DiLemme’nin bloguna göz atın,Anthony’nin Kalp Kapağı Değiştirme Efsanesi. Kendisi tanıdan değerlendirmeye, yaklaşan kapak değişim ameliyatı hazırlıklarına kadar Aort Kapakçık Yetmezliği ile öyküsünü kronikleştiren 30 yaşında 8. sınıf fen bilgisi öğretmeni, bisikletçi ve açık hava sporcusu. Onun hikayesi tipik.

İşin iyi yanı, modern çağda, genel nüfusa kıyasla Aort Kapakçık Yetmezliği olan kişiler için yaşam beklentisinin kısaltılmadığına dair bol miktarda kanıt var. Bunu aklınızdan çıkarmayın.

Ameliyata gerek kalmadan önce Aort Kapakçık Yetmezliğiniz olup olmadığından iyice emin olmalısınız.

Aort kapak stenozu veya yetersizliği veya aort genişlemesi ile ilgili sorunların yanı sıra, Aort Kapakçık Yetmezliği olan kişilerde aniden aort diseksiyonu sorunu gelişebilir. Aort diseksiyonu ile aort, iç duvarında bir yırtık oluşturarak katmanlarının çözülmesine ve hatta yırtılmasına neden olabilir. Bunun yetişkinlerde yılda yaklaşık % 0.1 oranında meydana geldiği düşünülmektedir. Bu yaşamı tehdit eden bir sorun olabilir ve aortun ilerleyen genişlemesi ve kontrolsüz yüksek tansiyon ile ortaya çıkması daha olasıdır.

Amerikan Kalp Derneği (AHA) ile birlikte Amerikan Kardiyoloji Koleji (ACC), Aort Kapakçık Yetmezliği olan kişilerin değerlendirilmesi, izlenmesi ve tedavisi için kılavuzlar yayınladı:

Aort kapakçık yetmezliği olan hastalar şunları yapmalıdır:

  • Aort kapağını darlık veya yetersizlik açısından değerlendirmek ve diğer yapısal kalp problemlerini değerlendirmek için bir ekokardiyogram.
  • Uzunluğu boyunca çeşitli noktalarda aort çapının ölçümlerini yapmak için bir göğüs BT taraması.
  • Kardiyak CT taraması veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI), ekokardiyografi mevcut değilse veya herhangi bir nedenle mümkün değilse, alternatiflerdir.
  • Aortun başlangıç kısmında 4.0 cm’den fazla genişleme varsa, kişi aort çapının yıllık değerlendirmesini yaptırmalıdır.
  • Medikal tedavi, aort kapakçığı boyunca kan basıncını ve kan basıncını düşürerek aort kapak hastalığının ilerlemesini ve aort genişlemesini yavaşlatmak veya durdurmak için yararlı olabilir. Beta blokerler (örn. Metoprolol) bu amaçla önerilir.
  • BAV kalıtsal bir durum olabileceğinden, Aort Kapakçık Yetmezliği olan kişilerin birinci derece akrabaları değerlendirmeye alınmalıdır.

Bence bunlar hem sporcular hem de sporcu olmayanlar için faydalı kılavuzlardır. Kılavuzlar, Aort Kapakçık Yetmezliği olan bireyler için sürveyans sıklığını ele almamaktadır. Bu bireyler için, ilgili başka bir kalp hastalığı olmaması koşuluyla, her 2 yılda bir takip ekokardiyogram ve/veya BT taraması yaptırmak uygun olabilir.

Aort Kapakçık Yetmezliği olan sporcu hastalarda hastalığın ilerlemesine ilişkin veriler sınırlıdır. Özellikle sporcular için kılavuz ilkeler, 2005’teki 36. Bethesda Konferansı Bildirilerinden alınmıştır. Kısaca, bir güncelleme zamanı gelmiş olabilir. Yönergeler, o sırada mevcut olan bilimsel bilgilere dayanarak bir uzman paneli tarafından geliştirilmiştir:

  • Aort Kapakçık Yetmezliği olan, kapak darlığı veya yetersizliği olmayan ve aort çapı 4,0 cm’den küçük olan sporcular sporlarına tam olarak katılabilirler.
  • Aort Kapakçık Yetmezliği olan ve aortun 4,0 ile 4,5 cm arasında genişlemesi olan sporcular, yalnızca düşük ve orta yoğunluktaki sporlara güvenle katılabilir (bu, tipik dayanıklılık sporları olan yüzme, bisiklet, koşu, triatlon vb. hariçtir).
  • Aort Kapakçık Yetmezliği olan ve aortu 4,5 cm’den büyük olan sporcular yalnızca düşük yoğunluklu sporlara (örn. Golf, bowling, bilardo) güvenle katılabilir.

Konu çok iyi incelenmemiştir, ancak son zamanlarda yapılan bir çalışma, spora 5 yıl boyunca devam etmenin, Aort Kapakçık Yetmezliğinin doğal tarihini ve ilerlemesini değiştirmediğini göstermektedir. Bunun yerine, sürekli spor katılımıyla bile, hem kapak hem de aort hastalığının ilerlemesi genel popülasyondakinden farklı değildir.

Kimlerin ameliyata ihtiyacı var?

Şiddetli aort kapak darlığı, ciddi kapak yetersizliği veya aortta önemli genişleme varsa ameliyat gereklidir. Yine, işlemin ne zaman gerekli olduğuna ilişkin ACC/AHA yönergeleri vardır:

  • Şiddetli kapak stenozu olan hemen hemen tüm hastalar için aort kapak değişimi önerilir (kapak açıklığı 1,0 cm2’den az)
  • Yetersizliğe bağlı semptomlar (örn. Eforla nefes darlığı) veya yetersizlik (sol ventrikül genişlemesi) nedeniyle kalbin acı çektiğine dair kanıtlar varsa, şiddetli kapak yetersizliği olan hastalar için aort kapak değişimi önerilir.
  • Aortun 5,0 cm’den fazla genişlemesi varsa veya aort çapındaki artış hızı yılda 0,5 cm’yi aşıyorsa, aortun başlangıç kısmının onarımı veya değiştirilmesi önerilir.

Bazen ameliyat için birden fazla endikasyon mevcut olabilir, bu nedenle aort darlığı veya yetersizliği nedeniyle ameliyat olması gereken hastalar için ek kılavuz vardır:

  • Darlık veya yetersizlik nedeniyle kapak değişimine ihtiyaç duyan hastalarda, aort çapı 4,5 cm’yi geçerse aort onarılmalı veya değiştirilmelidir.

Son birkaç yıldır sporcularla yaptığımız tartışmalardan kardiyologlar ve kalp cerrahları arasında bu kılavuzlar hakkında fikir ayrılıkları olduğunu biliyorum. Bu görüş farklılıkları meşru olabilir. Mutabakat kılavuzları geniş ölçüde uygulanabilir olacak şekilde geliştirilmiştir, ancak yönergeleri, belirli bir sporcu hastasının durumunda geçerli olmayabilir. Karar verirken dikkate alınması gereken çok sayıda hastaya özel durum vardır. Sadece kardiyoloğunuz ve kalp cerrahınız bu değerlendirmeleri yapacak konumda olacaktır.

Uygulamada, şiddetli aort darlığı veya şiddetli aort yetersizliği için aort kapak değişimi endikasyonları açık ve tartışmasızdır. Ayrıca, aortu 5.0 cm’den fazla olan hastaların aortun değiştirilmesi için ameliyata ihtiyaç duydukları da açıktır.

Görüş farklılıkları için özellikle olgun görünen bir durum, Aort Kapakçık Yetmezliği olan, önemli bir darlığı veya yetersizliği olmayan ancak aort çapı 4,5 ila 5,0 cm olan sporcunun durumudur. Bu, atlet hasta için talihsiz bir durumdur çünkü fikir birliği kılavuzları henüz ameliyatı önermemektedir, ancak yorucu spor aktivitelerine karşı tavsiyelerde bulunmaktadır. Bu durumda dayanıklılık sporcularına kişisel yaklaşımım, hasta dayanıklılık sporlarına katılmaya devam etmek istiyorsa (ameliyattan sonra) ve ameliyatın risklerini üstlenmeye istekli ise ameliyat önermek olacaktır. Ancak tüm kardiyologların veya kalp cerrahlarının aynı fikirde olmayacağının farkındayım.

Ameliyat seçenekleri

Yedek valfler. İnsan aort kapağını değiştirmek için kullanılabilecek 2 geniş kalp kapağı ikame kategorisi vardır: mekanik kapaklar veya biyoprotetik (“doku”) kapaklar.

  • Mekanik valf. Bu vanalar, esasen sonsuza kadar dayanacak şekilde tasarlanmış yüksek teknolojili malzemelerden yapılmıştır. Ne yazık ki, bu malzemeler yüzeylerinde küçük kan pıhtılarının oluşmasına neden olabilir ve bu nedenle hastalar bu komplikasyonu önlemek için sonsuza kadar kan inceltici ilaçlar (örn. Warfarin) almalıdır.
  • Biyoprotetik kapak. Bu tür kapakçıklar esas olarak hayvan dokularından yapılır. Bir örnek, bir domuzdan alınan aort kapakçığıdır. Diğer bir örnek, ineğin kalp zarından alınan bir kapakçıktır. Bu kapakçıklar, yüzeylerinde kan pıhtılarının oluşma ihtimalinin çok daha düşük olması avantajına sahiptir, bu nedenle hastaların uzun vadede kan inceltici ilaçlar (belki aspirin dışında) almaları gerekmez. Sonsuza kadar sürmemeleri dezavantajına sahipler. Bu kapakçıkları alan genç hastaların, bir noktada “yıprandığı” için kapağın yeniden değiştirilmesi gerekebilir.

Aort değişimi. Aort, Aort Kapakçık Yetmezliği ortamında büyütüldüğünde, birkaç olasılık vardır: Valfin değiştirilmesi gerekir - ya da olmaz:

  • Valf değişimi ile. Aortun aort kapakçığı ile birlikte değiştirilmesi gerektiğinde, bu prosedüre aort kökü değişimi diyoruz. Bu, teknik olarak karmaşık bir işlemdir ve hastanın özel durumuna çok dikkatli bir şekilde uyarlanmalıdır. Seçenekler şunları içerir:
    • Mekanik valf kanalı.
    • Biyoprotetik kapak kanalı.
    • Medtronic Serbest Stil valf.
    • Ross prosedürü.
  • Valf onarımı ile.

Ameliyat Sonrası

Herhangi bir hasta için kalp ameliyatından iyileşmeyi tahmin etmek zor olabilir, ancak genç, aksi halde sağlıklı hastaların başarılı olma eğiliminde olduğunu biliyoruz. Çoğu hasta ameliyattan sonra yaklaşık bir hafta hastanede kalır ve daha sonra eve gidebilir.

Ameliyattan hemen sonra ve belki de ilk ay boyunca, omuzlar ve göğüs kemiği üzerinde stres oluşturan aktiviteleri tipik olarak sınırlandırıyoruz. Bu, operasyon sırasında yarılmış olan göğüs kafesinin tamamen iyileşmesine fırsat verir. Bu nedenle, ilk ay boyunca, genellikle araba kullanma, kaldırma, çekme, itme, uzanma vb. Bu ilk ay boyunca, en iyi egzersiz şekli olarak bolca yürümeyi öneriyoruz. İlk aydan sonra, hastaların genellikle kademeli olarak önceki tüm aktivitelerine dönmelerine izin verilir.
Aort kapak replasmanı ve / veya aort değişimi geçiren hastalar, doktorları tarafından periyodik ekokardiyogram ve / veya göğüs BT taramasıyla ömür boyu izleme gerektirecektir. Zamanla, protez kalp kapağı ile ilgili sorunlar ya da aortun bir kısmının (daha önce değiştirilmemiş olan) genişlemesi ile ameliyat gerektiren bazı hastalar olacaktır.

Sporcular sporlarına ne zaman dönebileceklerini soracaklar. 36. Bethesda Konferansı Bildirilerinden alınan fikir birliği yönergeleri şunları tavsiye etmektedir:

  • Mekanik veya biyoprotetik kalp kapakçığı olan sporcular, düşük ve orta yoğunluklu sporlara katılabilir.
  • Kan inceltici ilaçlar alan sporcular, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden kanamayla birlikte bedensel yaralanmanın meydana gelebileceği sporlardan kaçınmalıdır.

İlk öneri, dayanıklılık sporlarını içermez. Gerçek şu ki, dayanıklılık sporlarına dönerlerse böyle sporculara ne olacağı hakkında çok fazla bilimsel bilgi yoktur. Sorun, yoğun egzersize eşlik eden tekrarlayan yüksek kalp hızı ve yüksek tansiyon ataklarının potansiyel uzun vadeli etkileridir. Cevaplanmamış sorular şunları içerir:Bir biyoprotez kapak beklenenden daha hızlı yıpranabilir mi? (değiştirilmemiş) aort zamanla genişliyor mu? Öyleyse, ne kadar çabuk? Beta blokerler gibi ilaçlar herhangi bir potansiyel zararı sınırlıyor mu? Bunların cevapları henüz tam olarak bilinmiyor.
Yine de, Aort Kapakçık Yetmezliği olan kişiler için çeşitli ameliyatlardan sonra, muhtemelen doktorlarına danışarak dayanıklılık sporuna geri dönen çok sayıda sporcunun şahsen farkındayım. Sporcular, ameliyattan sonra egzersiz yapmak için herhangi bir ihtiyatlı sınırlama hakkında doktorlarıyla ayrıntılı tartışmalı ve karşılıklı olarak kabul edilebilir bir plana karar vermelidir.

16 Beğeni

Emeğine sağlık.Böyle detaylı bilgi bulmak zor.

2 Beğeni

Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok teşekkür ederim.

1 Beğeni

Merhabalar hocam, bende de biküspit aort rahatsızlığı var. Şuan 4,06 lık genişliğe sahibim. Şahsen ağırlık sporu yapmadan yaşayamam. Doktor tamamen yasakladı. Acaba spor yapmaya devam edersem genç yaşta ani bir ölüm yaşar mıyım yoksa ilerki yaşlarda mı bana sorun çıkartır? En azından annemin böyle birşey yaşaması söz konusuysa bunu bilip buna göre risk almak istiyorum. Sağolun şimdiden

1 Beğeni

Sağlık risk alınacak bir konu değil, doktor tamamen yasaklamışsa kalbi zorlamayacak derecede açık alanda yürüyüş, belki çok hafif koşu durumlarını doktora sorabilirsiniz.

Düzenli kontrolünde bu değerin ne olduğuna bakabilirsin;şurada farklı farklı aort çapı değerleri tetkiği sonucu var.