Son iki yıl içerisinde Türkiye Atletizm Federasyonu onaylı ve yol ölçümü yapılmış herhangi bir;
42K koşusunu 6:20 zaman diliminde bitirmiş olmak,
21K 3:25 zaman diliminde bitirmiş olmak,
Son bir yıl içerisinde Türkiye Atletizm Federasyonu onaylı ve yol ölçümü yapılmış herhangi bir;
10K koşusunu 1:30 zaman diliminde bitirmiş olmak
15K koşusunu 2:15 zaman diliminde bitirmiş olmak,
Kayıtları ücretleri ve dönemleri şöyle olmuş.
1. Dönem: 1 Aralık – 5 Ocak → 750 TL
2. Dönem: 6 Ocak – 9 Mart → 1.000 TL
3. Dönem: 10 Mart – 13 Nisan → 1.250 TL
Yarımaraton için 8000 ve 10k için 12000 kontenjan belirlenmiş.
İlk iki gün İstanbul Maratonunda kit teslim alanlara ödeme esnasında 2026 YARI MARATON İÇİN REZARVASYON İNDİRİMİ İNDİRİMİ adı altında %20 indirim sağlanmış.
Geçen sene tüm odağım 2025 İstanbul Yarı Maratonu’nda PB ile dönmekti. Temmuz 2024’ten Şubat 2025’e kadar tam motivasyon ile hazırlanırken Şubat ayı ortasında aniden gelişen boyun fıtığı ile ilk 2 haftası çok zor geçen 2 aylık bir süreçte sportif ve tarımsal herhangi bir faaliyeti yapamaz oldum. Sadece hayvanlarımla ve kendimle ilgilenebildim. Yani kısacası 2025 İstanbul Yarı Maratonu hayal oldu… katılamadım
Belki burası yeri değil ama boyun fıtığı ile ilgili bir hatırlatma yapayım. Önde köprücük kemiğinin altında ve arkada kürek kemiği civarında oluşan, gezen ağrılar boyun fıtığının habercisi. Bu bende 6 yıldır vardı. Soğuk havalarda 2 hafta kadar rahatsız eder sonra geçerdi. Eklemler arası oluşan bu fıtıkta da en iyi mücadele yöntemi, eklemler çevresindeki kasları, egzersizler yoluyla güçlendirmek.
Yarı Maraton kısmından devam edersek…
Yukarıda @Duman 'in da bahsettiği kriterleri ben saglayamiyordum. Son koşum 2020’deydi. Bunu aşmak için 2024 Sancaktepe Cumhuriyet Koşusuna kayıt yaptım. İstanbul’dan bir arkadaşım benim kitim ile koştu. Böylelikle Yarı Maraton’a kayıt hakkı kazandım. Bu şekilde kuralın çevresinden dolaşmak tartışılabilir belki. Ben kimsenin hakkına girmediğimi (aksine bir kişiye faydalı olduğumu) ve organizasyonu zora sokmadigimi düşünüyorum. Kayıt olduğum Yarı Maratona boyun fıtığının yarattığı etkiler nedeniyle katıl(a)madım. (yarış haftası oncesinde sorunum bitmişti ama 2 aylık süreç beni yıprattigi gibi katılma motivasyonumu da yitirmeme neden olmuştu). Belki de İlahi Adalet. Neticede katılma kriterlerini hile ile saglamistım Sancaktepe’de yerime koşan arkadaşım burada da benim kitim ile koştu.
O koşu ile de İstanbul Maratonu’na katılma kriterini sağlamış oldum. Ve (2014’te koşuya başladığım en baştaki gibi) 5-6 yıl sonra da ilk yarışım yine 42km oldu. Ona (2025’e) süre hedefsiz bir şekilde katildim. Sonuçtan memnunum. Yarı maratona katılım kriterini aşmak için kullandığım aynı hileyi maratonda da kullandim ama bu sefer İlahi Adalet kararliligim karşısında bana bir şans verdi diyelim . Şimdi artık kriter sorunum kalmadı.
2025 Maraton öncesinde de aklımda yine yarı maraton vardı. 2 Kasımdan sonraki 3 gün boyunca dinlendikten sonra, kendimce 2026 İstanbul Yarı Maratonu’nu hedefleyen bir plan oluşturdum. Aradaki 24 haftayı (monotonluğu önlemek ve ara hedeflerle canlı/keyifli kalmak için) 3 eşit parçaya böldüm. İlk 8 hafta 5K PB, ikinci 8 hafta 10K PB, üçüncü ve son 8 hafta 21K PB odaklı bir plan. 3 dönemin sürelerinin eşitliği eleştirilebilir mi?.. Evet. Neticede ilk dönem olan çalışmalar diğer dönemlere de katkı sağlayacak. Belki 8-8-8 yerine 9-8-7 veya 10-8-6 daha doğru olabilirdi. Ama ben 5K’da PB’e yakın hissettiğim için ve 10K ve özellikle daha fazla dayanıklılık isteyen 21K ya hazırlanırken, dayanıklılık antrenmanlarına vakit kalması için süreleri eşit tuttum. Şimdilik bol intervalli bir dönem geçiriyorum. Çok ta keyifli oluyor