İda Ultra Trail 2025

Selam arkadaşlar,

Avantajlı kayıt dönemi 28 Şubat’ta sona eriyor, şuan kayıtlı katılımcı sayılarına baktığımda 66K’da 1 kayıt, 110K’da ise katılımcı bulunmuyor. Aslında bu yıl 110K denemek için senenin son yarışı olarak İDA’yı düşünmüştüm veya tekrar 66K koşarak deneyimleri pekiştirmek istemiştim ama erken kayıtta talebin düşük olması planlarımı gözden geçirmeme neden oldu.

Aramızda erken kayıt dönemi önemli değil yıl içinde İDA 110K düşünen kimseler var mı?

6 Beğeni

Merhabalar. Hatırlatma için teşekkür ederim. 66 veya 110 düşünüyorum açıkçası. 110 için şu an hazır değilim ama seneyi güzel bir uzunla kapatmak güzel olur.

2 Beğeni

110k kaydımızı yaptık, hızır yoldaşımız olsun…

8 Beğeni

İda Ultra geldi çattı. Çok sevdiğim parkurlardan birisi. Bu sene 36 K ya kayıtlıyım ama büyük bir hata yaptım. 2 gün önce deneme amaçlı bir Hyrox antrenmanına katıldım. Quadriceps kaslarım epey zorlanmış, oturup kalkarken hala hissediyorum. Yarın nasıl koşucam bilmiyorum, bitiremeyebilirim ama mümkün olduğunca doğanın keyfini çıkarıcam. Herkese başarılar. Bu arada Hyrox da koşucu olup olmadığımı sordular, aerobik kapasitem yüksekmiş diye, çok mutlu oldum :grin:

7 Beğeni

merhaba, 27. kilometreye kadar temkinli gitmenizi öneririm. Son çıkış 6 km sürecek ve ilk 3 km en zorlu kısım olabilir. Buraya mental açıdan güçlü girmek daha keyifli olur. Şimdiden herkese başarılar.

6 Beğeni

Yaklaşık 24 saattir yağmur yağıyor. Tüm arkadaşlar hazırlıklı olsun. Bol yağışlı ve çamurlu bir yarış bizi bekliyor.

5 Beğeni

Gece boyunca şiddetli yağmur, fırtına, şimşek gürültüsü uyutmadı. Sabah da hava aynı şekilde olunca tedirgin oldum ve koşmamaya karar verdim. Sonradan otelde karşılaştığım bir koşucunun nehirde sele kapıldığını ve zor kurtulduğunu öğrendim. Umarım kimseye birşey olmamıştır

8 Beğeni

Bu videodan net anlaşılmaz ama bir fikir verebilir.

@ggg @nkoner idada koşan, koşup video çeken varsa yarış raporlarını merak ediyorum.

5 Beğeni

4 Beğeni

:joy:

8 Beğeni

Önceki yıllarda bu videodaki dereyi hatırlamıyorum. Yani muhtemelen üstünden atlayıp geçtiğimiz yerlerden biriydi önceden. :slight_smile: Şimdi geçişte baya zorluyordu. Az ayağımı kaldırsam hemen götürmeye çalışıyordu su.

Güre’ye yarıştan önceki akşam geldim. Gelirken Mıhlı çayına baktım anayolda üstünden geçerken. Köprüye kadar su vardı neredeyse. Acaba bizi Mıhlı geçişinden nasıl geçirecekler, köprü falan mı kuracaklar ne yapacaklar diyordum. Gece de arabada kampladım. Bir ara yağış dindi gibi oldu. Radara baktım anlık dinmiş ama Ege üstünden koyu bir yıldırımlı ok geliyor. İki saat uykudan sonra o ok bir sağlam girdi, gümbür gümbür. Arabanın üstü de cam tavan, iyi aydınlandım içeride. Arada yarışın sitesine Instagram adresine falan bakıyorum. Herhangi bir duyuru var mı diye. 2021’deki yağışlı yarıştan önceki toplantıdan yağmur için iptal olmayacağını vurguladıklarını hatırlıyordum. Ama aklıma tek soru. Mıhlı’yı nasıl geçeceğiz? :smiley:

Neyse sabah oldu, otobüse bindik yola çıktık. Otobüs içinde yağmur yağmaya başladı, üstümüze su akıyordu falan. Koşuya başladık. Çok iyiydi, çok zevkliydi. Taa ki ilk CP’ye varana kadar. Vardım, bir kalabalık, iptal falan kelimeleri duyuluyor. Bir açıklama falan yok. Sordum, harbiden iptalmiş. Üzüldüm. 2 sene 66’da süründükten sonra 36’ya eğlenmeye gelmiştim ve dere geçişidir, çamurda yürüyüşüdür, gerçekten eğleniyordum. Mıhlı’yı geçmeyi bırak göremedim bile. Sonra başkaları gelmeye devam etti. Kadının biri nereden devam edeceğiz diye yol soruyor. Dedim devam etmiyoruz. :smiley: Nasıl yani dedi, dedim iptal. Herkes bu şekilde öğreniyordu iptali de. CP’de abandık yiyeceklere. Soda, kola, fıstık mıstık, otobüsler geliğp Güre’ye götürene kadar yedik. O arada üşüdük tabi, çoğu kişi yanında taşıdığı alüminyum battaniyeleri ilk defa kullandı falan. Güzel, üzücü, garip bir gündü.

Neyse ilk 15K’yı zevkle koştuk ama tadı damağımda kaldı. Seneye kısmet.

10 Beğeni

Hafta sonu uzaktan seyrettim olan biteni. İda’da her yağmur yağdığında aynı şeyleri konuşmak ve yazmak… Artık ders alınsın diye umut ediyorum ama bu böyle sanki kadermiş gibi devam edecek gibi görünüyor. Bir kere koşucu seneye kısmet diye yazdığında bu organizasyonun düzeltilmesi için bir alan yok demektir ki… (sözüm sadece size değil @sis651 mesele başka..) Halbuki olan biten yaşananlar tamamen organizasyonun eksikliğidir.

Örnek vereyim. Western States’te meşhur bir dere geçişi vardır. Web sitesini açtığınızda orayı şöyle tanımlar.

River Crossing: At 78 miles, runners must ford the American River near the Rucky Chucky crossing. The ford is dangerous and SHOULD NOT BE ATTEMPTED ON TRAINING RUNS. On Run Day, a guide rope will be stretched across the river, with personnel available for assistance. River rafts are used in high-water years.

Bu noktadaki su seviyesi her yıl en çok merak edilen konulardan biridir. Sular yüksek mi alçak mı?

Fotoğrafta gördüğünüz gibi, (eminim daha iyileri de vardır, ilk bulduğumu ekledim) bu ip geçişinin de bir kuralı var. Tanımlanan duruma göre, gönüllüler 1’er metre arayla suyun içinde ipe dizilir. Tek tek geçişler kontrollü yapılır.

Şimdi bunun İda ile ne alakası var diyebilirsiniz. İda’da ilk kez yağmur yağmadı. Var olan dereler taşıyor, olmayan dereler de dere oluyor. Bunu artık biliyor olmalıyız ve artık bir kurallar ve önlemler tarifi geliştirmeliyiz.

Fakat bizde ne oluyor?

Her yıl aynı güvensiz ortamda koşucular maceraya atılıyor. Yine şansımız varmış da bir şey olmadı diyip geçiveriyor sonra zaten hızlıca unutuyoruz.

Belki henüz 1.5 ay önce Kackar’a yapılan ve parmak sallayarak yazılanları hatırlarsınız. Gidenler organizasyona destek olduğu için nerdeyse suçlu, organizasyon ne yaptığını bilmiyordu. Vay son dakikada iptal mi olurmuş? Son dakika rota mı değişirmiş? Yok betonda mı koşturacaklarmış? Herkesin söyleyeceği ve yazacağı bir şey vardı. Sonunda yarış resmen afete rağmen “güvenli” ve alternatif bir rotada ve bir şekilde yapıldı. (Ben) Koşanlar mutlu ayrıldık.

Şimdi soruyorum. Buradaki sessizlik de biraz garip değil mi?

Alternatif bir rota neden yok hala İda’da. Derenin ve derelerin oluştuğu yerler belli, buralara gelmeden rota aşağıya inemez mi? Belki de böyle bakmak lazım olan bitene.

Yine, herkese büyük geçmiş olsun.

24 Beğeni

Şöyle görselle örnek vermiş olayım bu son idadan. Birinin koyduğu videodan aldım.
Herhangi bir görevli ve yönlendirme yok, benim anlamadığım kısımda bu.

10 Beğeni

Ben cumartesi sabah Balıkesir Gönen’e gittim. Giderken Bursa civarı başlayan inanılmaz yağmur saatlerce yağdı. Arabanın silecekleri yetişmiyordu. Aklıma İda geldi. 2021’deki yarışı ben de koşmuştum. Dedim dereler gene taşacak, bakalım ne hikayeler dinleyeceğiz.

Gönen’e geldim yarışın iptal olduğunu öğrendim. 2021’de Polat’ın en büyük hatası yarışı iptal etmemesi demiştim. Fakat artık bu bile bile lades yani. Sanki 3,4 senede bir bu bölge düzenli olarak inanılmaz yağış alıyor gibi. Önceden önlem alınması şart. En büyük problemde Mıhlı çayı. Mıhlı çayı çevresinde bir kaç yerde senin dediğin gibi yarış zamanı ip geçişi hazırlanmalı. Bir kaç gönüllü ve iyi bir planlama ile çözülecek bir konu aslında. Mıhlı’yı geçtikten sonra problem çıkartacak başka da bir dere geçişi hatırlamıyorum ben. O yüzden zaten problemli bölgeyi geçip yoluna devam eden 110K ve 66K yarışçıları için üzüldüm.

Bir diğer problem de 36K yarışında -göreceli- tecrübesiz çok fazla katılımcının olması. Kimseyi yerecek halim yok ama Caddebostan’da, Belgrad’da koşup ben oldum diyip gürül gürül akan dereyi görünce ne yapacağını şaşırıyor insanlar. Buna da bir çözüm bulunmalı. Ya daha basit kolay bir 36K parkuru olmalı ya da seçim kriteri getirilmeli.

Yarışa katılan herkese geçmiş olsun

9 Beğeni

Öyle yürekten katılıyorum ki. Bir gün önce hiç durmayan yağmur altında yarın çok eğleneceğiz dereler taşacak diye konuşan kişilerin videolarını görmüştüm, onlar adına telaşlandığım için kendimden bir an utandım. Gerçekten ben anlamıyorum, o noktada algı kıtlığım var diye düşünmeye başladım.

5 Beğeni

O sorunlar olmadan önce önlemler alınsa burada konuşuyor olmayacaktık aslında. Bu konuda daha profesyonel ekiplere ihtiyacımız var diye hissediyorum. Ben Kaz Dağlarına aşık bir insanım, koşuya başladığımdan beri orada yarışma hayalim var ama bu organizasyona güvenim olmadığından hiç katılamadım, yani ne olduğunu uzaktan görmek zor değil. Ya da benim canım tatlı ve tatlı su koşucusuyum, bilmiyorum. Bu olanlara üzüldüm açıkçası.

3 Beğeni

Bu paylaşımlar arşiv için burada dursun.

10 Beğeni

Youtube da Habip Albayrak ın videosunu seyrediyorum. Defalarca sudan geçiyor.
Ama 13.20 de olan bölüm çok fena. En tehlikeli geçişlerden biri ki Habipte belirtiyor.
Jandarma var ama araç içinden sesle yönlendirme yapıyor. İnanılmaz…

4 Beğeni

Bu foto 2023 İda 36 K dan. Hava günlük güneşlikti, iki dere geçtik ve bu, daha sığ olanıydı. Gördüğünüz gibi o zaman bile ciddiye alınması gereken bir geçişti. Bunu yaşadığım için yarışa başlamadım bile. Sonuçta çoğumuz trail yarışlarına güvenli bir macera yaşamak için o kadar parayı veriyoruz. Organizatörlerin önce güvenliği sağlamaları lazım.

6 Beğeni

Şimdi Mustafa Araç ın videosuna baktım. 09.10 da 36k startı öncesi Polat parkurda sorun yok açıklaması yapıyor.
Mustafa ilk geçişte kapılıyor suya..

7 Beğeni