Buraya bir dipnot bırakmak isterim. Bu sene buna benzer bir olay benim başıma, hem de çok kişinin katıldığı ünlü bir organizasyonda geldi. Aynı şekilde ucu belirsiz bir süre, dolmuş dolana kadar beklemem gerektiği söylendi. Malesef bu durum tek bir yarışa özgü bir durum değil. Organizasyonlar misafir ettikleri sporseverleri, sakatlandıklarında mazot parasının fırsat maliyeti müşteriler olarak görüyorlar. Ben artık her yarışa, can güvenliğimi kendime emanet ederek gidiyorum. Organizasyona güvenerek plan yapmamak gerekiyor. Bu tek bir yarışın değil, Türkiye’nin gerçeği. İstisnalar vardır tabi.
Su seviyesi ayak bileğini bile geçmezken dereye ip geren organizasyonlar da var(mış) ![]()
![]()
Kesinlikle haklısınız hocam. Mesafem öncesine göre kısa olduğu için rahattım ve çok umursamıyordum. Ama gece gök gürledikçe ara ara yarış iptal olur mu diye duyuru var mıdır diye takip ettim. Beklentim de vardı açıkçası. Sabah biraz gürlemeler sakinleşince ne olacak göreceğiz moduna girdim. Başlangıçtan sonra da 36K rahatlığı ile baya eğlendim. Seneye kısmet dememin sebebi o, içimde kaldı. ![]()
2021’de çay geçişinin üstüne demir bir elektrik direği miydi bir şeyden köprü yapılmış, koşucular emekler şekilde geçerken görüntüler vardı. Kendim koştuğum parkur daha erken olduğu için bizde öyle bir şey görmemiştim, o kadar su da yoktu.
Akşamdan araçla Mıhlı üstünden geçerken de herhalde dere içinden geçirmeyecekler, koşucuları oradan geçirmeye bir yol yordam bulmuşlar, bir şeyler yapmışlardır diye düşünüyordum, hani bir şey yapılmadan geçilmeyeceği belliydi. Bakalım Mıhlı’dan insanları nasıl geçirecekler diyordum. Ama hiçbir şey yapılmamış ki, insanları düzgün geçiremediler. Tehlikeli olabilecek yerlerde zaten uyaracak edecek kimse de yoktu, anca yönlendirmeler için birkaç kişi gördük. Alternatif rota yoksa bile böyle geçişlerde güvenliği sağlayacak önlemler alınmalı.
Alternatif rota ve Ekim’de vs. daha erken yapılması edilmesi koşucular arasında tartışıldı ama organizasyonun ruhu duymamıştır muhtemelen.
https://www.youtube.com/watch?v=QULTNt-THnw.
@bikeg @sis651 Buradaki videoya göre organizasyon en problemi yer olan Mıhlı Çayı geçişi için alternatif güzergah belirlemiş ve koşucular çayın içinden geçmeyip direkt köprüye gelmişler. Daha geride aslında hiç problem olmayan yerler de taşmış. İnsanlar oralarda problem yaşamışlar. Gerçekten inanılmaz yağmış.
Hocam aslında tek dere geçişi var. O da videoda köprüyle geçilen yere gelmeden önce. Normal rotada o köprünün altından akan dereye bir süre paralel gidiyorsun, eski bir değirmenin içinden geçip köprüye çıkıyorsun. En riskli bölge orası aslında. Oraları bypass etmişler. Videoda dere geçişi olarak gördüğümüz yerler aslında normal zamanda çok kısa 3,5 adımda geçilebilecek adına dere denmeyecek yerlerdi. Fakat nasıl bir yağmur indiyse oralar dahi coşmuş.
Aslında yukarıda dediğim gibi o köprüyü geçtikten sonra kalan parkurda öyle zorlayıcı bir dere geçişi yok. Gene ufak geçişler var. Fakat zeytin tarlaları bir hayli balçık olmuştur o yağmurla. Muhtemelen Polat 2021’de “neden iptal etmedin” söylemlerinden sonra gene aynı duruma düşmek istememiştir.
Ben İda parkurunu çok seviyorum. Bu sene de gitmek istiyorduk ama iş, güç, lgs derken planlayamadık. @bikeg kızacak ama seneye “kısmet” diyelim ![]()
Yakın olmasına rağmen (hatta kısa parkurları rahatça konaklama olmadan koşabilecek kadar yakınım) 2021 yılından sonra kayıt olup koşmadım. Bu sene yine olanları gördükçe iyiki katılmıyorum dedim.
Sağlık sorunlarım nedeniyle bu yıl 110K kaydım maalesef yandı. Aslında her şey yolunda gitseydi bu yarış benim için yılın son uzun koşusu ve ilk 100K deneyimim olacaktı. Fakat organizasyon günü yaklaştıkça, hem kişisel tercihlerimde hem de organizasyonlara bakışımda geçen yıla göre bazı değişiklikler oluştu. Bir noktadan sonra kendi kendime “İyi ki gitmiyorum.” dedim.
Yarış sonrası yapılan yorumları dikkatle okuyorum. Evimizden kilometrelerce uzağa gidip aylarca hazırlandığınız bir yarışı bitirememek çok acı olurdu. Gidenlerden duyduğumuz kadarıyla bu durum sadece bizde değil; dünyada yaşanan bir durum.
Elbette sağlık her şeyden önemli, herkesin bildiği temenni cümlelerini tekrar etmeye gerek yok. Fakat böyle durumlarda olumsuzlukların zirve yapması ister istemez “Reklamın iyisi kötüsü olmaz.” sözünü hatırlatıyor. Bu organizasyon özelinde demiyorum ama herhangi bir koşuda koşucu sel götürse, ertesi yıl mutlaka “Savaşa geri döndük!” tarzı paylaşımlar yapan biri çıkıyor. “Burada ciddi risk var, aman dikkat.” demek yerine “XXX Dağı ile yarım kalan hesabımız var.” gibi söylemler daha çok ilgi topluyor.
Hayatında hiç mangal yakmamış insanların çadır kurup ateş yakarak fotoğraf paylaşma derdinde, şehirde ayakkabısına su girince morali bozulanların dağda kendini Rambo sanması artık sıradan bir durum. Risk faktörü, bilinç, organizasyon kalitesi, organizasyonun sürdürülebilirliği… Katılımcıların kaçı bunları gerçekten önemsiyor? Bence sayı çok düşük. Etkileşim için gelenlerin sayısı arttıkça bu tip sorunları da daha sık yaşayacağız gibi duruyor.
Benzer düşünceleri Kaçkar parkuru için de taşıyorum. Evet, bazı geçişlerde ip vardı ama ip olmayan, ayağın kaydığında iki gün uğraşarak ancak kurtarılabilecek noktalar da vardı. Kimin umurunda? Kimsenin. Zamanla düzelir mi? Açıkçası sanmıyorum.
Dilerim ilerleyen yıllarda en azından süreklilik adına, bazı organizasyonlar acil durumlarda alternatif rotalar da planlr ve sırf figüran sayısı artsın diye yapılan bazı gereksiz mesafeleri kaldırarak süreci daha profesyonel yönetir.
Sıkıntı daha iyi belli oluyor o zaman bu videolarla. Mıhlı çözülmüş öngörülmemiş diğer dereler sıkıntı olmuş demek.
Cidden çok yağmıştı. Cuma günü Balıkesir istasyonu idi galiba 40 mm civarı gösteriyordu, Cumartesi de 50 küsürdü diye hatırlıyorum. Bu belki benim burada mevsimlik bir yağış. Gece bir ara diner gibi oldu, sakinleşti. 5 mm civarı yağış vardı. Radara baktım İzmir tarafından gök gürültülü bir kütle geliyordu. O kütle ulaştığında da güzel bir yağış ve gürültü bıraktı. Üstü cam araba içinde hoştu ışıkları uğultuları dinlemek ama uyumaya çalıştım hep. ![]()
yorumları okuyunca aklıma bir hikaye geldi.
Hikaye bu ya; eskiden Anadolu’dan birisi İstanbul’a gelir. Buraya ilk gelişidir. Eminönü’nden geçerken oradaki balık ekmekçileri görür. Bunlardan bizim oralarda yok, şunlardan bir balık-ekmek alayımda hem karnımı doyurayım hem nasıl bir şey olduğunu göreyim der.
Alır ve tezgahtan uzaklaşmaya başlar. ama daha ilk ısırıkta görürü ki; hem ekmek kötü hem balık kötü hem lezzet çok kötü. Yani her şeyi ile kötü. Sinirlenir ve geri döner. Satıcıya “kardeşim utanmıyor musun bu kadar kötü şey satmaya” gibisinden sitem etmeye başlar. Satıcı bunu hemen durdurur. Beğenmezsen alma kardeşim, burada başka satıcı yok. Burada insanda çok. Yani müşteri sıkıntım yok der ve bizimkisini gönderir.
Yani demem odur ki; müşteri sıkıntısı çekmeyen tok esnaftan iyi hizmet beklemek saflıktır.
Her yil kayit olmayi düsünüpte, olmayip, sonra da bu yasananlari gorunce de iyi ki gitmedigim bir organizasyondur. Tüm kosuculara gecmis olsun ![]()
Ertesi gun hicbisey olmamis gibi after parti yapilmasi gercekten tuhaf, kürsüde ödüller verilmesi ise komedi olmus, sonuclar neye gore kime gore tasniflenmis? Tombala mi cektiler acaba
Merhabalar bu yarışa 110K katıldım yarış bölgesine gelirken çok yağmur vardı akşam saatlerinde kitlerimi aldım ilerleyen saatlerde yağmur daha çok yağmaya başladı fırtınaya döndü otelin yanına arabamı çektim sabaha kadar otele arabaya gittim geldim yağmur hiç durmadı aksine hızlandı şiddetlendi yarış sabahı inanın dişlerim bir birine vurarak otele gittim giyindim hazirlandim daha yarış bölgesine gitmeden ıslandım yarış bölgesine otobüslerle gittik şoför dikkatli ve hızlı bir şekilde yarış bölgesine vardı orada küçük kafe gibi bir yerde başlangıç saatini bekledik yarışmacılar üşüyordu sıcak birşeyler ikramında bulunabilirlerdi birşey içmek isteyen ücret ödemek zorunda kaldı neyse yarış saati geldi iyi kötü başladık ilk 2 km çıkarken yağmur çok fazla yağıyordu kafa lambası etki bile etmiyordu rüzgarın etkisi ile önümüzü görmek zordu benim için eğlenceli oldu ama başkaları için söyleyemem ilerleyen saatlerde adatepeye gelmeden önceki köy geçişi cp durdum bir su içtim hemen devam ettim 6 sırada olduğumu öğrendim ama oradaki görevli beni Arnavut kaldırımli dar yolda yanlış tarif ederek zaman kaybına uğrattı sağ demek yerine sol dediğinde gittigimde 15 dakika kaybettim tekrar o noktaya geldiğimde sitemli bir sekilde nereden diye bağırdım yolu tarif Ettiler ama ben sıralama yerimi kaybettim 9. Geriledim köprü gecisinden sonraki dereler çok akıyordu ilk geçeceğim yerden birşey olmaz diye adım attım resmen takla attırdı beni o jandarmanın oradan geçerken jandarma yoldaydi dereye inmemisti orada resmen yüzdüm suluklarim kayboldu kafa lambam sular içindeydi telefonum poşetin içinde olmasına rağmen ıslanmışti devamında Adatepe cp ye varmadan fotoğraf çeken abi yarış iptal olacak herhalde dedi bende cpye vardığımda oturdum yarışı birakacakmisin dediler hayır dinleniyorum ve yarış iptal değil mi dedim cevap alamadım neyse ben orada iken yarış iptal oldu benden önce gidenler sadece bir iki üç ve dört siralamadan bahsediyorum benden 25 dakika önce olmalarına rağmen ne ara teras tepeyi geçtiniz ne ara sanayi cpsine vardiniz da yarıştan sonra bunu öğreniyorum ama imkanı yok oralara varmalarinin günahları boynuna diyorum yarış sonrası organize eden insanlari arıyorum sıralama nasıl olacak diyorum ya işte oraya varanlar şampiyon falan diyor ya oraya nasıl varmışlar imkanı yok diyorum mantıklı olun diyorum dinleyen yok eğer oraya o saate o dakika vardılar ise gerçekten parkur rekoru kıracaklardi herhalde bir iki siradakilar hemde aynı saat ayni dakika aynı saniye salise ile yarış sonuda beni yarıştan cekilmis olarak göstermişler ben yarış numaramı cipimi teslim etmeyi bırakın çekilmeyi düşünmeyen kürsüye çıkmayı düşünen adam çekilmiş gösteriyor ilginç iletişim kurdum ama kayda değer birşey olmadı ilgili yok bilgili yok böyle bir yarıştı yani eğer organize edenler ileri görüşlü olamayacaklarsa bence yapmasınlar bu yarışları yazık o kadar insanı mağdur ettiler orada daha anlatmadiklarim var ben İsa Yıldız 021 numara yarışı dokuzuncu olarak goturen insan inşallah bir yerlerde birlikte yarışıriz adil bir şekilde buradakiler ile hoşçakalın