İçe Basanlar için Hangi Ayakkabıyı Önerirsiniz?

Merhabalar. İçe basma sorunum var, bunun için hangi ayakkabıyı önerirsiniz? Daha önce Asics ve Brooks kullandım ve gayet memnundum, ancak Brooks Türkiye’de satılmıyor, Asics de bez olduğundan uç kısmı hemen yırtılıyor. Fiyatı önemli değil, kaba durmayan bir ayakkabı önerirseniz çok sevinirim.

Bir de, içe basma sorunu olanlar gündelik ayakkabı da bakabilir mi yoksa yalnızca koşu ayakkabılarına mı odaklanmamız gerekir?

Teşekkürler.

merhaba, neutral ayakkabı içine kişiye özel tabanlık ile model konusunda çok daha özgür olup içinize sinen ayakkabıyı kullanabilirsiniz diye düşünüyorum.

1 Beğeni

Kişiye özel tabanlık kullandınız mı? İçe basmayı gerçekten önlediği konusunda şüpheliyim açıkçası. @Newbie

özel tabanlıklarla ilgili benim şahsi tecrübem olmadı ancak 2 arkadaşım biri kendi biri çocuğu için kullanıyor ve çok memnunlar ancak problemlerin detaylarını bilemiyorum.

1 Beğeni

İçe basma sorununuz olduğuna kendiniz mi karar verdiniz yoksa bu bir hekim tespiti mi?

4 Beğeni

@spinodal güzel soru… Ayakkabılarım hep içe doğru yamulduğundan ve yürürken zorlandığımdan dolayı kendim fark etmiştim. Daha sonra iki farklı doktora gittim, zannettiğin kadar aşırı içe basmıyorsun diyip röntgen vs. çekip tabanlık verdi her ikisi de. İlk doktor jel tabanlık al dedi, medikalden aldım ancak bir faydasını görmedim. İkinci gittiğim doktor özel tabanlık almam gerektiğini söyledi, özel tabanlık yapan yer bulamadığım için de henüz yaptıramadım. Özetle çareyi ayakkabıda arıyorum.

1 Beğeni

Bu içe veya dışa basma konusu geçmiş zamanda ayakkabı satmak için kullanılmış, şimdilerde çok fazla önem verilmeyen bir konu. İçe basma yani pronasyon normal bir ayak hareketi ve neredeyse her insan az ya da çok bu hareketi yapıyor. Bunun hangi noktada sorun haline geldiği ise muğlak ve ancak çok fazla olursa üzerinde durulması gerektiğini söyleyenler çoğunlukta. Ayakkabı tipinize ilk andan bu bakış açısıyla karar vermeyin. Ne yazık ki deneme yanılma olmadan doğru ayakkabıyı bulmak çok zor. O nedenle neutral bir model ile denemelere başlayın derim. Zaten birçok ayakkabı modeli de (neredeyse %80-85 oranında) neutraldir. Stability veya motion control gibi ayakkabılara şimdiden yatırım yapmayıp, neutral bir şeyler deneyin. Bunu bu kadar rahat söyleme cesaretini iki hekimin de size aşırı içe basmadığınızı söylemesinden alıyorum. Çok düşük hacimlerle koşmaya başlar ve vücudunuza biraz zaman verirseniz ayaklarını ve bacaklarınız neutral ayakkabılarla koşmaya alışacaktır.

6 Beğeni

Çok teşekkür ederim bilgilendirmeler için, aldığım ayakkabıyı ve deneyimlerimi paylaşırım.

1 Beğeni

Ben footbalance da tabanlık yaptırdım. Memnunum.

2 Beğeni

Selamlar, düz tabanım ve içe basıyorum.

Genelde Nike Structure kullanıyorum ama sorunuz kişiye özel. Footbalance’da ölçüm ve kişiye özel tabanlık yaptırarak neutral koşu ayakkabılarında kullanabilirsiniz. İçe basan, neutral ayakkabı kullanırsa ne olur diye sorarsanız, Pegasus Trail 3 + Nike Zoom Fly 5 ve Merrell Rubato’da deneyimlediğim kadarıyla taban formu bozuluyor. İlk başta her şey normal ama 300 kmlerden sonra içe doğru form değişiyor ve daha fazla içe basmaya başlıyorsunuz.

Beni arkadan görenler çok içe basıyorsun diyorlar ama yapabilecek bir şey yok bileklerim ve sistemim bu basışa artık alıştı bir sorun yaşamıyorum. Sadece Nike Structure’dan Zoom Fly’a geçerken basış şekli değiştiğinden ağrı yerleri değişiyor. Güçlendirmeleri ve esnemeleri aksatmamak gerekiyor.

Muhtemelen Structure serisine geri döneceğim.

Bu arada Trail-Patika ayakkabıları ise büyük bir soru işareti, yanlış ayakkabı seçimi ve uzun koşular kronik sakatlıklara yol açabiliyor.

Yürüyüş ve koşu dinamiği farklı olduğu için koşu ayakkabısını gündelik olarak kullanmanızı tavsiye etmem. Bir süre kişiye özel tabanlık denemenizi tavsiye ederim.

Bu arada footbalance’ın fırında pişirilen tabanlıkları bende işe yaramadı, kendi yerinde özel olarak üretilen tabanlıklarını ise denemedim belki onlar fayda olabilir.

5 Beğeni

Merhaba. Konu üzerine gelişmeler oldu, benimle aynı problemi yaşayanların dikkatine.

Öncelikle, araştırmalarım sonucu asıl sorunumun içe basma değil, dizin geriye kaçmasına neden olan “genu recurvatum” adlı bir aşırı esneklik (hypermobility/hyperextension) hastalığı olduğunu öğrendim. Kalple (bağ doku) bağlantılı genetik bir problemmiş. Doktor ameliyat önerdi, yaptırmazsan diz kapağında erken yaşta kireçlenme olur dedi ama ameliyattan sonra ne oranda düzeleceğime dair pek umut vadedici konuşmadı, şimdilik ameliyat düşünmüyorum umarım mecbur kalmam.

Ek olarak içe basma problemim de varmış, FootBalance’dan tabanlık yaptırdım, pek bir faydasını görüyor muyum emin değilim, daha doğrusu içe basma o kadar da hayatımı etkileyen bir problem değilmiş ama ayakkabılarınız içe doğru eziliyorsa tabanlık almanızı tavsiye ederim.

Bu arada, ayakkabı olarak da Nike Pegasus 40 almıştım, ucu bez olduğundan mütevellit(?) 6 ayda yırtıldı. Garantiye göndersem kuvvetle muhtemel kabul etmeyecekler, bir de 3800 lira para vermiştim. Bundan sonra içi Goretex olmayan bez ayakkabı almayacağım.

3 Beğeni

Ayakkabı değil de footbalance veya yerli muadili (ben de kullanıyorum oldukça memnunum) reestep öneririm.

2 Beğeni