Garmin Fenix 6 Kendini Gösterdi

Geçtiğimiz hafta Youtube’da yayınlanan bir video ortalığı biraz karıştırdı. Bunun sebebi Garmin’in bu videoyu hemen ortadan kaldırması oldu. Garmin’in bu davranışı videonun içeriğinin doğru olduğuna dair bir işaret olarak algılandı. Görünen o ki Garmin bu versiyonda (MARQ ve 945’e oranla) yeni birşeyler deneyecek; Güneş enerjisi. Geleneğini bozmayarak 2020 Ocak ayındaki CES’te duyurulacaktır. Alfa üretimde olduğunu ve test edildiğini bildiğimize göre DC Rainmaker şu anda kolunda Solar modelle ve yüzünde büyük bir gülümseme ile koşuyordur diye düşünüyorum :slight_smile:

5 ve 5 Plus serilerinden farklı olarak bu sefer her modelin bir “PRO” versiyonu var. X modelinde ise her iki saatinde PRO olduğunu görüyoruz, buna karşın bir tanesi “Solar” olarak adlandırılmış. Hemen akla daha önce de forumda tartıştığımız "Matrix Power Watch"u akla getiriyor.

Benzer bir şekilde güneş enerjisini pilini şarj etmek için kullanacağını düşündürtüyor. Solar modelinin saat arayüzünde orta bölümde bir güneş simgesi yer alıyor ve bu simgenin çevresinde yüzdesel olarak doluluk gösteren bir indikatörü var. İşe yarar mı göreceğiz.

Tasarımda çok büyük değişiklik yok. Halihazırda kullandıkları tasarım dili güçlü ve şık. Bu sebeple bunu değiştirmeyip sürekli geliştirmelerini çok olumlu buluyorum. Yazılım ve donanım altyapısı olarak (Solar modeli hariç) Marq ve 945 ile aynı olacaktır. MARQ’ı pahalı, 945’i ise fazla plastik bulanlar için tercih edilecek bir Fenix modeli olacaktır. Türkiye’de hangi fiyat aralığından satılacağını merak ediyorum, ama tahmin ettiğim gibi olursa birhayli üzüleceğiz sanki. Yine de bir şekilde test etmek konusunda şimdiden çok heyecanlıyım doğrusu.

Kaynaklar :

11 Beğeni

Fenix3 ü yeterli bulup 5 i almaya değer görmemiştim ancak Fenix 6 ı dört gözle bekleyenlerdenim.Güzel haber

Eyvah, erkenden ortaya döküldü gibi görünüyor :slight_smile: Detay fotoğrafları gerçek ise (ki yazılım ürünü gibi görünmüyorlar) ekran 5 pluslar ile aynı olacak gibi.

https://gpsrumors.com/fenix-6-first-pictures

Fenix 5 x plus’ın 750 usd olduğunu düşünürsek sanıyorum en az 1.000 usd’den başlayacaktır fiyatlar. Garmin’in nabız sensörünü çok eleştiriyorum ancak yeni çıkardığı cihazlarına yeni özellikler eklemeye çalışması sevindirici. Güneş enerjisi bence mantıklı bir sistem. Keşke tansiyon ölçme işine de girselermiş.

6x pro modelinde 21 gün batarya süresi olacağı ve ECG ( elektrokardiyografi, hali hazırda Apple Watch 4’te mevcut) sensörü olacağı söyleniyor.

Bunların yanı sıra;
Vivoactive 4 (Amoled Ekranlı, amoled olacağına dair çok emin yorumlar var),
Vivomove 3 (klasik saat tasarımı),
MARQ Commander,
Instict Tactical Coyote

olmak üzere Fenix harici 4 model daha varmış videoda.

1000 $ civarinda olacak gibi…

6X Saphire icin bir an Amazon’da ortaya cikip sonra kaybolan sayfa:

1 Beğeni

Teşekkürler Mert, benim de tahminim 800 dolar ile 1200 dolar arası (modeline göre). Ben 5X’i yeni 6’lardan birini almak için satmıştım. Sonra Türkiye fiyatını kabaca hesaplayınca (tahmini tabi, umarım yanılırım) 5XPlus alarak çıkıp ucuzlamalarını beklemek mantıklı göründü.

Uzun zamandır konuştuğumuz , beklediğimiz güneş enerjisi sonunda geliyor. Çok fazla farklı özelliklere gerek yok solar şarj bu saati tam bir ikon halına dönüştürecektir. Fiyatı 1000 dolar ama Türkiye için 7000 TL den az olmayacaktır. Bakalım görelim.

Bu saatler bize sanırım 1000 dolar civarı bir fiyata ulaşır. Amazon görüntüsündeki modelin üstüne biraz daha kar eklenince oldukça alınmayası fiyatlara ulaşacaktır. MARQ modellerinin fiyatlarına bakınca 1500 dolarlık Athlete 12 bin TL civarı ise, bu görüntüdeki 950 dolarlık model de 8 bin lira civarına ulaşılır olur herhalde. :sweat_smile: Aşırı pahalı.
Her ne kadar platformdan şuan çarpıcı özellikler beklemesem de, yine de merak ediyorum özelliklerini. Neyse ki duyurulmasına çok az kaldı.
Güneş enerjisi kısmı iyi bir özellik ama, bunun sadece en pahalı saatte olmasının bana anlamı yok. LTE de olacak deniyor bu saatte ki, sadece aktivite eşitleme, takip ve müzik dinleme harici pek bir şeye yaramayacak bir bağlantı sistemi için boşa para vermiş olacak güneş enerjisi meraklısı. Ayrıca saatlerde güneş enerjisi olayı da kolay yönetilen bir şey değil. Güneş enerjili Casio saatlerin pilleri birkaç yıl sonra zayıflayıp değiştirilmesi gerekiyordu. Sürekli şarj deşarj döngüsü pilleri zorluyor. Hele Garmin’in ürün ve pil kalitesi, şarjı kestikten sonra bile pil seviyesinin yükselmesi vs. şeyler düşünüldüğünde…
GPS olarak artık çok bir beklentim yok Garmin’den, son GPS 2.5 sürümü MARQ serilerini biraz iyileştirmiş deniyor ama gördüğüm aktiviteler biraz şans işi. Çift frekans GNSS olabilir deniyor ama bu modda da batarya ne olur onu bilmiyorum. Polar V800 ya da eski Garmin’lerin yapabildiğini onca gelişen teknolojiye rağmen hala yapamazsa bu saatler fena…
MARQ modellerini de takip ediyorum ki, yazılım tarafında fiyatlarına göre stabil değiller. Hani o kadar fiyata satılan saatlerde yazılım dökülüyorsa, Fenix 6 saatler beta değil, alfa yazılımla çıkacak sanırım.
Bir de Garmin renk çeşitliliği sağlamalı. Fenix 5X’i yani en pahalı Fenix 5’i siyah kaplamayla sunup çizilmesini seyretmesi olayını MARQ serisinde de yaptı. 6’larda her seride bir metal renk çerçeveli saat imkanı sunsa güzel olurdu.
Ekran olarak Fenix 5’ler ile aynı ekranı kullanması normal olur. Bir modelde 1.4" ekran kullanacakmış ama öyle bir ekran üreten üretici görmedim. Gerçi FR230 serisi yarı yuvarlak ekranı üreten üreticiyi de bulamadım. Fenix ekranlarını JDI üretiyor ama onların da Fenix 5X ekranı üstünde bir çözünürlük ya da boyutta bir yuvarlak ekran için bir dökümanları yok.
Neyse, az kaldı. Özellikleri öğrenip ilk incelemeleri almaya başlayınca anlarız tam ne olduğunu. Benim alasım var merak noktasından ama ederinde fiyatları olmadığını geçtim MARQ serisine bile yeterince önem vermeyen bir firma Fenix’lere ne yapar bilemiyorum.

1 Beğeni

5x yine iyiydi, üzerindeki boya bir nevi yarı saydam kaplama şeklinde. 2 yıllık kullanımda kayda değer bir çizilme göstermemişti. 5x Plus’ın ise şimdiden (4 ayda) birçok noktadan boyası kalkmış vaziyette. Ama 5x’e göre genel olarak daha iyi bir saat olduğunu söyleyebilirim. Birçok yerde 6’nın 29 Ağustos’ta duyurulacağı yazılıp çiziliyor. Özellik seti olarak ise görünen o ki daha “outdoor” görünen bir 945 geliyor. Ekranın değişeceğini ben de sanmıyorum. Bir süredir Garmin saatleri güncelleme işini boşlamıştı, sanıyorum Marq-945-245 sorunlarıyla (yeni sensörlerle) ve yeni Fenix’in yazılımıyla uğraşıyorlar. Çok birşey beklemiyorum ama yaptıklarını bozmasalar iyi olacak. Şu an bir önceki firmware’de olmayan bir pil tüketimi ve bluetooth / kulaklık bağlantı kopması sorunu başgösterdi. İşin ilginç tarafı nasıl beceriyorlarsa hepsinde olmuyor ve ortalık birbirine girmiyor :slight_smile:

Açıkcası ben fiyatının uçacağını düşündüğümden (ve Climb Pro ile müzik olayına girmek istediğimden) yakın zamanda Plus modellerine geçiş yaptım. Dolayısı ile bir süre geçmeyip fiyatının biraz daha indirime girmesini bekleyebilirim, hem de bu arada Garmin yazılımı düzeltir, ben de saçımı başımı yolmam diye düşünüyorum. Elbetteki Garmin Forum’da çıldıracak (ve yakalayabilirse Garmin yazılım ekibinin saçını başını yolacak) kullanıcıların dertlerini bilgisayar başında ah vah ederek okuyacağım :slight_smile: Ne yapayım bu sefer beta testerlıktan istifa etmiş olayım :slight_smile:

Şu halde alırsan incelemeyi senden bekliyor olacağız @sis651 :slight_smile:

Fiyatlar ise : Fenix 6 (Safir / Pro – $599-$999), Fenix 6S (Safir / Pro – $599-$899) ve Fenix 6X (Safir, Pro - Solar – $749 - $1199) olarak belirtilmiş. Bu hesapla Fenix 6x Pro almak istersek Türkiye fiyatının 10.000 lira civarı olması beni şaşırtmaz doğrusu. İlk Garmin’ini 600 liraya almış bir giyilebilir teknoloji sevdalısı olarak bu enflasyon beni zihnen aşıyor. Bakalım Garmin Türkiye nasıl bir yol izleyecek.

2 Beğeni

Alma hevesim var ama aldığımı düşününce gözüm korkuyor birden. :smiley: Bakalım, kısmet. Alalım da, yazılım, donanım her türlü inceleriz. :smiley:

Tam da söylendiği gün duyuruldu, Ray’den geliyor :grinning: Bana bayağı eğlence çıkacak gibi görünüyor :rofl:

Kısaca bir göz attığımda Garmin’in epey değişiklik yaptığını ve doğru noktalarla uğraştığını görüyorum. Solar modelinde saydam bir güneş pili ile saatin tüm cam yüzeyinin enerji üretebilmesini sağlamışlar. Bu müthiş bir ilerleme. Dolayısı ile oldukça uzun süreler aktivite kaydedebilen saatler üretmişler. Saatin enerji çeken tüm donanımlarını görme, bunları ayrı ayrı kapatabilme ve pilin güç düzeyi ile bu veriler çerçevesinde ne kadar sürelik bir aktivite kaydedilebileceğinin gösterilmesi gibi özellikler eklemişler. Bunlar parça parça başka saat üreticilerinde varolan özellikler ancak Garmin daha detaylı bir çözüm sunduğu iddiasında. Yazacak çok şey var, özellikle de 5 ve 5+ sahiplerini ilgilendiren bazı yazılım değişiklikleri de mevcut olacak gibi görünüyor. Pek yakında demiş olayım :slight_smile:

Okuduklarım beni etkiledi malum, ancak Garmin’in saat lansmanını UTMB’de yapmış olması meseleyi ne kadar iyi anladığının bir göstergesi, benim bu detay çok hoşuma gitti doğrusu.

Ray yine üniteler çıkmadan uzun zaman önce eline geçirip deniyor, bu sefer Alp’lerde koşmuş, yine uzun ve detaylı bir inceleme ile karşımıza çıkıyor. Ray bu konuda bayrağı taşıyan kişi buna kuşku yok deyip hemen incelemesine tıklıyoruz :slight_smile:

Garmin Basın Bülteni’de aşağıda.

https://newsroom.garmin.com//press-release/garminr-announces-fenixr-6-series

Fiyatlar konusunda da pek sürpriz yok, sevgili Garmin Türkiye, acı bize :slight_smile:

3 Beğeni

New York’taki koşularını incelemeden kesinlikle bu saatleri almayın. :smiley: FR945 GPS olarak kök söktürmüş resmen. Sanırım yakışıklılık için metal çerçeve ısrarı performansı olumsuz etkiliyor. Aynı yongada böyle bir fark sürücü farkı ile tabii ki olabilir ama aynı sürücü versiyonuna sahiplerse Fenix 6’ların forum konularında da uzun GPS doğruluğu başlıkları olacaktır. :smiley: DCR’ın Youtube videosunu izledikten sonra GPS’i iyidir gözüyle yazıyı okuyunca anında soğudum saatten. Biraz daha kullanıcı izi gördükten sonra tam kararımı veririm ama, şuanki haliyle GPS hayal kırıklığı. FR945’ten metrelerce alakasız yerde koşmuş F6X Solar. Tabi saatlerin kendi aralarındaki yapı farklarından dolayı kendi aralarında da performans farkları olması muhtemel, zamanla kullanıcılar satın aldıkça göreceğiz. Garmin 10 sene önceki saatinin GPS performansını veremiyor hala bu saatlerinde yahu, sen nasıl bir şeymişsin Surf. Sen de nasıl bir şeymişsin Broadcomm ki, senin yüzünden saçma GPS olaylarıyla uğraşıyoruz…
Optik nabızda da saçmalamalar var ama 51 mm saatler büyük olduğundan kola tam oturamayabiliyorlar, bu da saçmalamalara sebep oluyor. Ancak 42mm 6s modellerinde kayış pinlerini gövdeye daha yakınlaştırmışlar ki, bu pinler ile kol arasındaki boşluğu kapattığından daha iyi oturuacak, daha stabil bir konum verecek ve optik nabız performansı da daha iyi olacaktır. Zaten ciddi kullanıcı Decathlon’dan 200 liralık kayış alsın, daha iyidir.
Solar sürüm iyi ama fiyatına değeceği tartışılır. Türkiye’de diğer saatlere bakarak 8 bin civarında bir fiyattan gelebilir ama o fiyattan gelmez umarım. :sweat_smile: 50 bin lux ışık istiyor tam performans şarj olmak için. Az önce telefondan deneyince 30 bin gördüm cam arkası açılı gelen güneş ışığından. Yani saatin iyi bir güneş görüşü gerekli iyi verimle şarj olması için. Bu arada ikinci güneş pili camın değil de ekranın altında da yer alıyor olabilir. O kalın plastiğin altından %10 şarj performansı iyi bile. :thinking:

1 Beğeni

Ben bu kadar seçeneğin yanlış olduğunu düşünüyorum.
Arasından seçecek bu kadar çok olasılık olunca insan almakta zorlanıyor.
Okumayı sevenler için şu:

İzlemeyi sevenler için şu:

3 Beğeni

Saatlerdeki metal çerçeve gps performansını olumsu mu etkiliyor? Ben hep anten görevini gördüğü için özellikle metal çerçeve gerekli sanıyordum.

Işte bunun için @erol ve @sis651 iyi ki var.Incelemelerini bekliyorum ben şahsen farkları yazsinlar aliriz bir tane.Nabiz bandini da yenilememiz gerekecek mi ? @erol

2 Beğeni

Maalesef, plastik gövde içinde anten daha iyi sonuç veriyor (Evet bir 910 XT’m var :slight_smile: ). Exo anten meselesi çok tartışıldı Erhan, problem yansıtıcı yüzeylerden gelen sinyallerin uydudan direk gelenlerle ayırt edilememesinden kaynaklanıyor. GPS sinyali aslında bir radyo yayını. Yörüngedeki uydular belirli periyodlarla içlerinde bulunan atom saatlerinin gösterdiği (kusursuz ayarlanmış ve tabi yanılmayan) zaman verisini radyo dalgaları yoluyla Dünya’ya yolluyor. Kolumuzdaki GPS alıcıları da basitçe bu dalgaları alarak kilitlendiği uydularla arasındaki mesafeyi bu zaman verisinin kendisine ne kadar süre içerisinde ulaştığını hesaplamakta kullanıyor. Minimum üç tane uydudan bu veriyi aldığında bir üçgen çizip dünya üzerinde nerde bulunduğunu anlayabiliyor (GPS için konuşuyorsak 10 metre yanılma payı ekleniyor, aslında hassasiyeti cm’ler mertebesinde. Peki arabalar için olan GPS’ler veya telefon nasıl bu kadar iyi yolu izleyebiliyor dersen “Gps iz noktasını en yakın yola kilitle” diye çok güzel bir komutları var :slight_smile: aynı komut Garmin’lerde de mevcut bu arada, dilersen deneyebilirsin).

Burada sorun, yüksek binalar, yüzey şekilleri, yoğun bulutlar, bitki örtüsü / ağaçlar gibi engellere çarpan radyo dalgalarının yansıyarak başka yüzeyler üzerinden saate gelmesi. Saat bu dalgalardan hangisinin uydudan direk gelen veri olduğunu bilemiyor. Bu sebeple saatin GPS alıcı çipi kadar üreticinin bu çipin “hayalet” radyo dalgaları ile ne yapacağına karar verdiği algoritmalarda önemli. Exo anten saatin bu hayalet dalgalara daha fazla maruz kalmasına sebep verdiği için eleştiriliyor. Bu Fenix 3’te Exo antene geçildiğinden beri süregiden bir tartışma.

Tam da aynı sebeple Garmin’in Sony çipsetine geçtiği bu dönemde yazılımla ne yapacağı önem taşıyor. Sony çip içerisinde bu hayalet dalgalarla başa çıkacak bir algoritması olduğunu aynı zamanda kolun ileri geri hareketinden kaynaklanan okuma hatalarını da düzeltebildiğini açıklamıştı. Ancak GPS tabanlı saat tecrübem Fenix 6 satın alan kullanıcıların en azından bir süre Garmin geliştirme ekibi ile sıkı iletişim hali içinde olacağı yönünde. Ray bile yeni Sony çipset kullanan Garmin’lerin gps izini “kem küm” ederek yazıyor. Aynı durum Mediatek çipset için de geçerliydi. Fenix 3’ü düzeltmeleri (ki bu düzeltme saati ancak vasat bir doğruluk seviyesine getirdi) yaklaşık 1 yıl sürmüştü. Halen 5 serilerini bir bozup bir düzeltiyorlar. (Biliyoruz ki aynı bilekteki iki saat bile birbirini etkileyebiliyor, üzerine aynı saat aynı parkurda iki farklı günde görünen şartlar değişmemişken bile farklı davranabiliyor. Sıklıkla şahit oluyorum.)

GPS tabanlı saatlerle ilgilendiğim zaman içerisinde üzerlerinde yer alan hiçbir değerin mutlak bir doğruluk içerisinde düşünülmemesi gerektiğini kabullendim. Bu sebeple beni fazla üzmüyor. Aksine bir saat olası bir parkur içerisinde kusursuza yakın bir iz çıkardığında bunun şaşırılacak birşey olduğunu düşünüyorum :).

Ne yazdın bu kadar özet geç bölümü : Garmin güzel göründüğü, camı koruduğu ve premium bir algı yarattığı için neredeyse tüm saatlerinde metal bezel kullanıyor. Bunu bir tasarım felsefesi olarak oturtmuş durumda. Yansıyan hayalet dalgaları elemek için yazılım / algoritma kullanıyor, şimdi yeni bir çipsetleri var (ve bu çipsetin Suunto ve Polar’da da felaket olabildiğini biliyoruz, Amazfit’te nasıl çok iyi olduğu benim için de muamma, belki de anten tasarımı ile ilgilidir) ve bu çipseti de denemek, kusurlarını görmek ve yazılımla kapatmak için uğraşıyorlar. Bir süre bununla uğraşacaklar, Marq, 245, 945 ve Fenix 6 varyantlarını almış olan / ve alacak olanlar bazen hayal kırıklığına uğramayı göze almalılar. Ama yine bana sorarsan bu çok az kullanıcı için gerçekten önemli bir şey :slight_smile:

3 Beğeni

Katılıyorum Mert, bu kadar karmaşık bir segmentasyonun ne işe yarayacağını pek anlamadım ben de doğrusu. Aslında grafiğe bakınca sahip olmayı isteyeceğim 6 varyantının hangisi olduğunu çok hızlı bir şekilde tespit edebiliyorum. Peki 245 ve 945 varken aynı niteliğe sahip 6S ve 6 varyantını sadece birazcık daha kalın ve açık renk bezele sahip diye mi satın alacak insanlar? Benim görüşüm Pro olmayan modellerin satılmayacağı ve hızla ortadan kalkacağı yönünde olacak. Garmin’in iyi yaptığı şey saatlerinin müzik çalabilmesi ve topo haritalara sahip olması. Peki daha pahalı ve “şekilli” varyantlar eğer “klas” bir görünüm için yapıldılarsa MARQ serisi niye piyasada?

Bu “sadeleştirmeyi” Garmin yerine kullanıcılar yapacaktır diye düşünüyorum. Satılmıyorsa Garmin üretmekle uğraşmayacaktır.

1 Beğeni

Haklısın ne diyebilirim :slight_smile: İlki bezelin hemen dibinde ince bir çerçeve şeklinde ama direk güneş ışığı vurmuyorken görünmüyor, ikincisi ise ekranın altında. Şu Solar meselesi dikkatimi çekti doğrusu, tek soru işaretim bu kadar şarj / deşarj döngüsüne bu pilin hali nice olur? Pil döngüleri ile ilgili teknoloji tarihinde komiklikler/şakalar hatırlıyorum birkaç büyük markanın başına gelen, bu şakaların öznesi olmayalım diye korkarım :slight_smile: Bu sebeple bu güzel hikayeleri kolumdaki bir alete ara ara ürken bakışlar atarken değil Garmin Forum’dan okumayı tercih ederim diye düşünüyorum, en azından bir süre :slight_smile:

1 Beğeni

Çok teşekkürler güzel sözlerin için Serdar. Umuyorum Garmin Türkiye’de senin gibi saatin test edilmesi gerektiğini düşünür :slight_smile:

Öte yandan hayır nabız bandını yenilememiz gerekmeyecek. Nabız bandı son derece basit bir teknoloji kullanıp ürettiği datayı yine son derece basit iki metodla (Bluetooth / ANT+) saate yolluyor. Dolayısı ile en eski bantlar bile en yeni saatlerde (eğer saat ANT+ bağlantısına sahipse) kusursuz çalışıyor. 245’in nabız ölçümünü test ediyorum, 945, MARQ ve Fenix 6’lar aynı sensör setini kullanıyor, bakalım HRM’ler karşısında ne yapabilecek?

2 Beğeni

Zaten cevap verilmiş ama ben de yazayım, kusura bakma geç gördüm. Garmin metal çerçeveyi EXO antenna diye tanıttı Fenix 3 ile. Anladığım kadarıyla teorik çalışma şekli, elektromanyetik dalgaları toplayıp rezonans ile tekrar dağıtıyor çevresine. Gerçek anten ise saatin içerisinde ve çerçeve ile arasında yaklaşık 1 mm boşluk var. Boşluk olmayıp da direk temas etse saate dokunduğun gibi GPS sinyali kaybolur muhtemelen.
Garmin bunu her ne kadar bir özellik olarak tanıtsa da genele bakıldığında vadedilen mükemmel performans yoktu. Burada GPS hesaplamasını yapan yonganın da muazzam önemi var. Garmin Çinli MTK’nın yongalarını kullandığı için de eleştiriliyordu. Hatta kendi forumlarında yöneticiler diğer cihazlarla aynı yerde yapılmış koşu linkleri ve dosyaları istiyordu firmaya GPS performansının kötü olduğunu anlatmak için. Sonrasında yeni saatlerde Sony yongalara geçtiler. Esas tercih sebebi sanırım güç tüketiminin çok az olması tabi. FR945 vs. modellerde performans beğenilirken DCRainmaker’ın incelemesinde Fenix 6 örneklerini görünce fikir yine metal çerçevenin olumsuz etkilerine kaydı gibi. Tabi bunlar henüz çok ham örnekler, zamanla daha iyileşecektir. Ancak aynı yazılımla FR945’in yoldan gittiği yerde F6 yol dışına kayma yapıyorsa ben de anten sorunu diye düşünürüm.
Polar V800, SU A3 ve eski Garmin’lerde ise Sirf GPS yongaları kullanılıyor. Ve bu saatlerde Glonass vs. desteği bile olmadan yeni cihazlardan daha beğenilen GPS çizimleri yapıyorlar. Bu yonganın cidden önemine bir kanıt. Tabi onlardaki antenler de kol yere paralel iken gök yüzüne bakacak şekilde, Garmin antenleri ise yere bakıyor. Farklı meseleler var hani böyle ama olaya yeterince teknik yaklaşıp inceleme yapan pek kimse yok.

2 Beğeni