Garmin Execution Score (Antrenman Yürütme Puanı)

Aslında ben, konu başlığında olduğu gibi ve yukarıdaki arkadaşların da dediği gibi saatlerdeki kimi verilerin çok dikkate alınmaması gerektiğini kafamda netleştirmek için soruyorum. Zira saate manuel olarak yüklenen, idman yapılan yer ve varsa hedef yarış özellinde hazırlanan program daha doğru olabilir. Burada sadece sizin uyku durumunuza göre kendinizi değerlendirmeniz gerekir.

Selamlar,

En önemli ölçümler olan, yatay, dikey mesafeler ve nabiz sensörlerinde,

Nabzı 6.000 TL’lik Huawei kadar sağlıklı ölçemeyen,

Yatay mesafeyi ölçerken kullandığı sensör ve sistem 1.000TL’lik Amazfit Nexo ile aynı olan, (barometre… dolayısıyla altimetre ölçümleri hakkında bilgim yok)

Kullandığı algoritmalar ve oluşturduğu planlar çeşitli platformlarda gördüğüm kadariyla abaküs hesabını geçmeyen,

Ürün kalitesini yukarıda saydığım noktalara dayandirmayip, cam, kasa, vb… materyallere dayandıran… Ürünlerine en yüksek fiyatları biçerken ve en büyük maliyet unsuru, sponsorluklar, reklam, tanıtım gibi harcamalar iken…

Hedef kitlesi, kolunda xxx 7 varken, xxx 8’in çıkış tarihini merak eden kişilerden oluşan bir marka, neden öyle bir zahmete girsin ki? Girdiyse de müşterilerine belki biraz saygı duyma gereği hissetmislerdir, Ticari kaygı ile… hani o kadar da zorlamamak adına.

3 Beğeni

Dur yaa o kadar da gömme :smiley: Bir sürü güzel özellikler de eklediler ama. PacePro özelliği çok başarılı mesela. Özellikle arazi yarışlarını nasıl koşacağını planlamanı çok kolaylaştırıyor. Yarış parkurunun topoğrafik haritasını çıkarması, segmentlere bölmesi, anlık konumunu yükselti haritasında göstermesi vs vs çok başarılı :+1:

4 Beğeni

Umarım kimseyi kirmamisimdir, böyle bir algı olduysa da özürlerimi kabul edin. :slightly_smiling_face:

Bakis açımız, belki beklentilerin farklılıklarından kaynaklanıyordur. Benim için 3 ana parametre var.

-Yatay mesafe ölçümü,
-Anlık irtifa ve yükseklik kazanımı ölçümü,
-Nabız

Bunlardan (ve günün şartlarının getirdiği hissiyattan) elde edeceğim verileri işleyip, kendi antrenman planlarımı ve parkur içindeki planlamaları yapmaktan keyif alıyorum. Bir başka kişiye veya yapay zekaya bırakmak demek, aldığım keyfin bir kısmından feragat etmek demek. Bu parametreleri doğru olcemeyen veya ölçüm sağlığı konusunda muadillerinin fiyatını üçe, beşe katlayan bir üründen bahsediyoruz. Markalaşma yolunda ilk zamanlarda illaki doğru işler yapmışlardır… ki bu noktaya gelmişler ama şu anda benim gördüğüm, zamanında gösterdikleri performansın ekmeğini yiyorlar.

Bir de şu nabız konusu ayrı yer kaplıyor sanırım. Benim garmin olmayan saatimin optik sistemi ile elde ettiği bilgi ile, telefon+polar H7 bandın elde ettiği sonuçlar örtüşüyor. Durağan iken, sabit hızda, intervalde (sadece tempodaki ani degisimlerin nabizdaki etkilerini geç algılıyor veya ekrana geç yansıtıyor, ama sonuçta ortalama ve Max veriler tutarlilik gösteriyor), Apple kullanıcıları da ısrarla saatlerinin nabız verilerini sağlıklı bulsa da, optik sistem eleştiriliyor hep. Tamam optik sistemin teorik olarak olumsuzlukları var, kullanım şartlarında daha fazla dikkat edilmesi konular var ama optik sistem gereğinden fazla eleştiri alıyor. Optik sistem ile nabız ölçmek belki medikal açıdan güvenilir olmayabilir ama sportif ölçümler için aslında oldukça iyi bir yerde. Optik sisteme getirilen eleştirilerin, ağırlıklı olarak garmin kullanıcılarından geldiğini düşünüyorum… Aslında bunu gözlemliyorum da.

1 Beğeni

Fenix 7 kullaniyorum. Cok mutluyum. Cunku beklentilerimin tumu %100 karsilaniyor. Nedir beklentilerim?

1. Kosuya baslarken hizla gps bulsun ve duzgun takip etsin. En son ne zaman gps bulmasini bekledim animsamiyorum. Evden cikiyorum, run’a basiyorum, 50 m yurumeden bulmus oluyor.
  2. Pili hemen bitmesin. Spartathlonu 2 defa kostum, sarj etmeksizin. Genellikle unutuyorum en son ne zaman sarj ettigimi. %2-3 kalsa bile gunluk kosumu cikartiyor. Hizla sarj oluyor.
  3. Kosumu kaydetsin, sorun cikarmasin, save edince hemen connecte yollasin. Bunlarla ugrastigimi hic animsamiyorum (genel bir sunucu sorunu yasamadiklari surece).
  4. Gps anlamli hata paylari disinda sapitmasin. Hic animsamiyorum boyle bir sey yaptigini.
  5. Firmware update olunca bir gariplik yasamayayim. Hic animsamiyorum.

Nabzi da ya gogusten ya da coros kol bandi ile olcuyorum zaten.

Bunlar disinda beklentim yok denecek kadar az. Bunlar zaten gunluk kosu rutinimin %95’i.

Extra ozellikleri benim icin olmazsa olmaz degil, sadece ilgimi cekenleri kurcaliyorum. Yoksa bana kosma dediginde kosuyorum ya da sunu yap dediginde yapmiyorum.

9 Beğeni

Peki bu kadar az beklenti için bu kadar uçuk bir para vermeye gerek var mı diye soramadan edemiyorum?
Zira ben bir garmın zede olarak ne garmın e ne de suunto ya çok büyük paralar verilmesine karşıyım artık. Her ikisini de kullandığım için . Eğer nabız için ayrı ürün alacaksam , çoğu saat artık gps i iyi , geriye şarj süresi kalıyor ona da bir çözüm bılunur illaki . :slight_smile: . Artık saatte çoğu zaman pace bakmıyorum, hissiyatla koşuyorum . Tabii bu benim deneyimlemelerim ve düşüncelerim .

2 Beğeni

Evde Garmin’in dusuk bir modeli de var (esim kullaniyor). Ikisini karsilastirabiliyorum. O mesela tum bu saydiklarimi tam anlamiyla karsilamazdi. Ote yandan gunluk rutinimin %95’i dedim. Kalan %5’i de oldukca basarili karsiliyor, onlari saymadim. Yani hem cok fazla sey yapabiliyor hem de onlari iyi yapabiliyor. Ote yandan teknolojinin sinirlarinda oldugundan gelismeleri takip edebiliyorum. Yani mesela uyku konusu genel olarak (bilim ve teknoloji siniri anlaminda) koldan tam olculemiyor halen ama bunu en iyi yapabilen cihazla hasir nesir olmak bilimi ve teknolojinin geldigi noktayi deneyimlemek oluyor. Ya da fitness takibi veya training load gibi konularda hangi noktadayiz onu takip edebiliyorum. Teknolojik olarak bu seviyedeki bir cihaz neleri yapabiliyor neleri tam yapamiyor izleyebiliyorum.

Her sey bir yana “ucuk” veya “buyuk” para kime gore, neye gore? Ben sahsen ayakkabi fiyatina limit koyarim kendimce. Yani eskiden 100 pounddu limitim simdi 130-150 bandina cektim. Ne kadar kazanirsam kazanayim daha pahalisini almam ama teknoloji ilgi alanim o nedenle hayatimin buyuk bolumunu olusturan iki onemli hobimin (kosu ve teknoloji) kesisim noktasina bu kadar para vermek bana garip gelmiyor. Evet ayakkabi teknolojisi de cok ilgimi cekiyor ve onun da her modelini deneyimlemek istiyorum ama o daha cok bir sarf malzemesi gibi oldugundan o tarafta harcamak mantikli gelmiyor.

Ayrica her yeni modele de saldirmam, bir saati en az 4-5 yil kullanirim. 17 yilda 5 model (surada detaylari var) - ki biri bozuldugu icin upgrade olmustu. Garmin fenix 7 Sapphire DLC Titanium modelini de 2022’de indirimde 685 pounda almistim. Pound kazaniyorum pound harciyorum, TR, YTL ve TR vergileri ile karsilastiramiyorum, ama bana iki onemli hobimin kesisim noktasinin o zamanki teknolojisinin sinirlarini deneyimlemek icin cok asiri pahali gelmemisti.

Benim yukarida yapmak istedigim Garmin’in en ust modelini almayi makul hale getirmek herkese bunu salik vermek degildi. Sadece sunu soylemek istedim: aslinda bircogumuzun gunluk kosu rutini cok az beklenti iceriyor.

9 Beğeni

Mert hocam, buradaki konu forumda yarış fiyatlarının konuşulduğu gibi, kişilere göre algılama konusu değil.

Soru, kime göre değil, ana parametrelerde aynı işi (ve hatta daha iyisini yapabilen) diğer saatlere göre, sorusu.

Nabzı çok daha stabil olcebilen, konumu 50 metre yürümeye gerek kalmadan 15 metrede bulan cooook daha uygun fiyatlı saatler de var. Şarj süresi konusunu kabul ediyorum.

1 Beğeni

Ben de bir Fenix 7 kullanıcısı olarak katılıyorum. Yurtdışından aldım. Yıllarca kullanacağım bir saat için bana çok da pahalı gelmedi. Başka marka kullanan arkadaşların ya da daha basic model kullanan arkadaşların zaman zaman karşılaştıkları problemlerin hiçbiriyle karşılaşmıyorum. Örneğin GPS bulma süresi bende 15 saniye değil saniye belki. Bilgisayarda Mac kullanmak gibi akar bir yapısı var.
Özellikle GPS konusunda rakipsiz olduğunu söyleyebilirim(DCrainmaker da söyler). Hele açık denizde yüzme konusun gelince, işler çok değişiyor. Zaten saatten en büyük beklentimiz de bu sanırım(GPS tutarlılığı). Şarj kablomu sık sık nerede olduğunu unutuyorum çünkü yaklaşık 15 günde bir şarj ediyorum, çoğu zaman müzikli kullanıyorum ve sık kullanan bir kullanıcı olduğumu düşünüyorum.
Fener özelliği bile, geceleri yanlışlıkla kedilerimin canını acıtmam ya da parmak ucunu köşeye vurarak kendi canımı acıtmam değil birçok konuda engel oluyor ve kullanışlı. Metriklerinin hemen hemen hepsini kontrol ediyorum ama hayatımın merkezine koymuyorum.
Buna verilecek değer kişi bazında değişir. Ben verilen paraya değmeyen bir ürün ve ürün içi hizmetler bütünü olduğunu düşünmüyorum. Ama çok da öznel şeyler bunlar.

7 Beğeni

Ya ben 50’yi uydurmustum. Cok kisa bir sey soyleyeyim diye. Yani run’a basiyorum, birkac saniye sonra gps hazir demek istedim. 15 ve 50 m arasi gercekten tartismaya acik mi yaa? :smiley: Dedim ki 50 diyeyim kimse bir sey soylemesin, ama meger 15 de varmis. Duzeltiyorum 14 metre yurumeden buluyor gps’i. :smiley: Aslinda yurumek de opsiyonel, ben bacaklarim acilsin diye yuruyorum :smiley: (Saka ediyorum, halimize gulelim diye, yanlis anlasilma olmasin)

Bir de onu yapan ama sarji 10 saat surmeyen bir sey istemiyorum ki. Saydiklarimin tumunu en iyi yapani ariyorum. :nerd_face: Yani gps’i aninda bulayim diye otururken de pil harciyorsa bu daha iyi bir sey degildir.

Bu saydigim beklentileri %100 karsilayan ve uzerine de bir yigin daha yetenek ekleyen 650 pounddan ucuz saat var mi? Varsa ben de alirim.

Tabii bir yandan da hizmet konusu var. Garmin connect’de tum verimiz. Bu da insani biraz bagliyor. Simdi Coros’a gecsen bir de orada account, kosularin bir kismi orada olacak filan. Yani aslinda hizmetlerle de bagliyor seni markalar.

Aslinda “neye gore” kismini o yuzden yazdim? Sadece “kime gore” demedim.

Ayrica Garmin fanboylugu yapiyormus gibi de gorunmek istemem. Dedigim gibi ilk yazmak istedigim sey gunluk rutinin beklenti darligi idi. Ama yavastan pisman oluyorum :smiley:

4 Beğeni

Selam,

Böyle bir saat var mı gerçekten? Ancak multiband saatler hızlı buluyor gps’i. Onların fiyatları da ucuz değil. Fenix 7 ile gelen en önemli özelliklerden birisi bu. Fenix 6 ile gps’i bulsun diye beklerken Fenix 7 nerdeyse aktiviteyi açar açmaz gps sinyalini yakalıyor.

Diğer markalarla çok kıyaslayamıyorum. Çok önceden suunto kullanıyordum. Gps performansı felaketti.

Fiyat konusu kişiden kişiye değişir. Ben Fenix 7’yi bir kampanyaya denk getirip yurtdışı fiyatına almıştım. Eskisini de 2. el satınca gayet mantıklı bir rakama gelmişti. Fakat şimdi koşuya yeni başlıyor olsam ve bir koşu saati alacak olsam gidip Türkiye yetkilisinden garantili Fenix 8 alır mıyım? Muhtemelen almam. Gerçekten çok para. Çok daha uygun fiyata saatler var.

Selam,

Benim saatim Huawei GT 4.

Koşuya çıkacağım zaman kapıdan çıkar çıkmaz 'acik alanda koşu’ya basıyorum. Yaklaşık 7 saniyede konum tesbitini yapip, aktiviteyi başlatmaya hazır hale geliyor. Bu süre mesafe olarak, O anda 12 pace ile rahat yürüyor iken, 10mt’ye denk geliyor.

Deneme amaçlı, bir hafta kadar Fenix 6 kullanmıştım. GPS hassasiyetleri ve çizdikleri rotalar arasında bir fark göremedim. Nabız konusunda ise, huawei’in daha iyi olduğunu söyleyebilirim.

7/24 nabız kontrolü ve rutin koşularım ile ortalama 5 günde bir şarja takmak zorunda kalıyorum. Full şarj ile 10-12 saatlik bir koşuyu idare eder diye hesaplıyorum.

Dokunmatik ekrana ve 2 adet düğmeye sahip. Kullanımı çok pratik ve akıcı.

Telefondaki applicationu sağlık için iyi, spor icin berbat. Ekim ayı başında 42 olan VO2max değerimi 46’ya kadar yükseltti. 5km ve 10km süreleri ile VO2max değerinin iliskilendirildigi tablolardaki süreler ile benim fiili sürelim tutarli. Yani VO2max gelişimi ve şimdiki değeri doğruya yakın. Ama applicationda fiili 5km ve 10km sürelerim bulunmasına rağmen, %22-23 fazla sürelerle koşabilecegimi söylüyor.

Barometre sensörü ile elde ettiği ve altimetre sistemi ile sunduğu yükseklik kazanımı bilgisi, aktivite esnasında havanın ısınması/soğuması sonucu oluşan basınç değişikliklerinden veya rüzgârli havada yer değiştiren basınç sistemlerinin etkisinden yanılabiliyor. Bu saatin değil, barometre’nin gerçeği. Bu yanilma, belki rotanın geçtiği eşyukselti haritaları ile birlikte kullanılarak düzeltilebilir ama benim saatin böyle bir yetenegi yok.

Harita yükleme özelliği yok. Ama olsa da, harita kullanımında elim kadar ekranı olan telefonu tercih ediyorum.

Özetle GPS konusundan memnunum, optik nabız çok iyi, denemedim ama kesintisiz 10 saate kadar şarj sorunu yaşayacağımı düşünmüyorum. Bundan sonra da 10 saat üzerinde bir koşuya katılıp katılmayacağımi bilmiyorum ama katılırsam, zaten o boyuttaki aktiviteler için yanimda bir powerbank bulunduruyorum. Yükseklik kazanım eğrileri, 30km üzeri esen rüzgarlı anlarda veya karasal iklimde sıcaklığın, ani değiştiği gün batımı gibi anlarda güvenilmez olabiliyor. Ve saatimi 3 ay önce 6350 TL’ye almıştım.

3 Beğeni

Mert hocam, ben bu sorunu çok yaşadım.

Koşmaya başladigim zaman, ilk altı ay İstanbul Maltepe sahilde bisiklet yolu üzerinde bulunan 100metrelik mesafe bilgileri ve telefonun saati ile koştum. Yani o dönemden hiç bir kayıt yok. Manuel olarak kendim de tutmamistim.

Sonra, telefona yüklediğim Runkeeper uygulaması ile, sadece sahilde, (mesafe bilgileri olan yolda) değil de sokak ve caddelerde de koşabileceğimi görüp koştum. Bu koşuların kayitlari runkeeperda vardı. Bu kayıtların arasına, koşu haricinde başka etkinlikleri de kaydetmiştim, dolayısıyla içeriği zamanla oldukça karıştı. Bu süre de 3 yıl kadar sürdü.

İlk saatimi (Polar m400) alinca, Telefonda runkeeper uygulamasından vazgeçtim. Haziran 2017 ile Temmuz 2020 arasındaki tüm verilerim ‘polar flow’ sayfasinda.

Temmuz 2024te tekrar başlarken, belki tutunamayip vazgeçerim diye, piyasada gps ve nabız ölçen en ucuz saati (1000TL-amazfit nexo’yu) aldım. Temmuz Ekim arası verilerim ‘zepp’ uygulamasında.

Ekim ayı başında, devam etme konusunda gayretli olmaktan da öte, istekli olduğumu farkedince şimdiki saatim Huawei Watch GT4’u aldım. Bu dönemin verileri de, Huawei health uygulamasında.

Özellikle GPS’siz geçen ilk dönem ve sonrasındaki Runkeeper’in içeriğinin karışık olması, Polar saate geçince, orada da bir kayıt alanı açıldığını görünce, polar saatin paralelinde 1 Haziran 2017 itibari ile Excell’de kayıt tutmaya başladım.

-Tarih
-Mesafe
-Yukseklik kazanımı
-Koşu/zemin tipi
-Ortalama nabız
-Max nabız
-Gunun notu

Bunları (ki saatten neden 3 ana parametre şeklinde beklenti içinde olduğum da burada açıkça görülebiliyor) manuel girip, excell’in, formülleri, filtreleri, pivot tablelari, grafikleri vb gibi sunduğu imkanlar ile analizler yapmaya başladım. Örneğin nabizdaki değişimi, pace ile ilişkilendirerek takip ettiğim gibi, çok rahat şekilde ‘beats per minute’ yerine ‘beats per kilometers’ olarak ta takip edebiliyorum. Veya eğer bir degisim/gelişim/gerileme varsa ‘hemen’ göze carpabiliyor. Excell’de kayıt tutmanın görünmeyen bir faydasi da, koşu bittikten sonra kaydı girerken, son bir kaç haftaya kısa bir göz atma ve bunun sağladığı motivasyon. Hani veriyi girmek için PC’yi açmak bile keyif veriyor.

Tabi, excell’de gpx gibi rota verilerini (aslında saat uygulamasında rota ‘dışarı aktar’ deyip, oluşan gpx dosyasına, excelldeki kayıt satırından, bir köprü oluşturulabilir) tutmuyorum.

Excell’in en büyük faydası, biliyorum ki yarın öbür gün saatimin markasını değiştirsem de verilerime, fiziki ortamı bana ait olan, tek bir yerde ulaşabileceğim.

1 Beğeni

Hocam saatin senin beklentilerini ve taleplerini karşılıyorsa fazlasına gerek yok. Aynen devam. Aslında bu tüm ekipmanlar için geçerli: Ayakkabı, şort, tshirt, yağmurluk vs. vs.

Fenix 8 çıktığında telefondan çağrı cevaplama özelliğini görünce “bunlar da smartwatch derdine düştü, ne gerek var, saçma” demiştim. Fakat şimdi sadece bu özellik için alabilirim diyorum. Ben tüm yarışlara ailemle gidiyorum. Dolayısı ile yarış sırasında eşim ve kızım tarafından aranıyorum. Telefonu çantanın arka bölmesine atarım. Göğüs bölgesine koyunca illa bir problem çıkarır çünkü. Şimdi düşün sağanak yağmur altında gece vakti İznik’te zeytin tarlalarının balçığında debeleniyorsun ve telefonun çalıyor. Hadi telefonu çıkar çantadan ve cevapla :smiley: Cevaplamazsan bu sefer aklına bin türlü endişe düşüyor. Aynı şekilde arayanların da aklına bin türlü endişe düşüyor. Halbuki saatinden cevapla durumunu söyle devam et. Tertemiz. Sadece bu durum için bir okazyon yakaladığımda düşünmeden alacağım Fenix 8. Gerek var mı yok mu? Herkesin cevabı farklı olacaktır. :slight_smile:

7 Beğeni

Şimdi aklıma geldi :slightly_smiling_face:, saatten de konuşulur mu diye düşünüyordum, pratik olmaz babında. Tercih te etmiyordum.

Geçenlerde berberde tras olurken, telefon montun cebinde, mont duvarda askıda, arama geldi. Bir saate baktım, bir monta doğru duvara baktım. Sonra kendi kendime ‘e kullan işte, madem böyle bir özelliği var’ deyip saatten cevapladım. Pratik kullanımının olduğu yerlerde varmış.

Koşarken gelen aramaları saatten cevaplamak eminim çok pratik olur.

3 Beğeni

Aslında güzel program çıkarıyor hafta içi kısa joglar bir gün interval hafta sonu da uzun koşular veriyor tek kafama taklan hafta içi hep 42 dk jog veriyor neden 45 değil 50 değil :)) fenix 6

Pace ile çarpıp mesafeyi kontrol ettiniz mi hiç? Bana jog da verse interval de verse hep 7 K mesafe yapıyor total mesafe. Varsa hedef yarışınızın hazırlık dönemine göre süre ve pace tavsiyesi veriyor yüksek ihtimalle.

1 Beğeni