Beyaz eşyada 10 yıl, mobil telefon Bilgisayar gibi ürünlerde 5 yıl yedek parça ve servis desteği verilmek zorunda. Saatte de muhtemelen 5 yildir.
Saati 5 yıl bitmeden götürdüğünüzü varsayarsak, o saati tamir etmek zorundalardı. Yanlız şöyle bir şey var. Servis ücreti olarak saatin fiyatı kadar ücret talep edebilirler. Bu durumda da konu hukuki yollara taşınırsa (tüketici heyeti veya mahkemesi gibi) saat sadece bozuk parçadan ibaret olamayacağı için (örneğin, kayışı, gövdesi, ekranı vs vs…) makul bir fiyat tesbit edilebilir.
Siz zaten Garmin’den bıkmışsınız ve konuyu bir kenara bırakmışsınız. Ben sadece garanti süresi bitiminden sonra da 'servis destek süresi’ni hatırlatmak istedim.
Bir de Bilgisayar, çamaşır makinesi, TV, Araba vs vs. gibi birçok bileşenden oluşan ve arızalanan parçanın değişimi, ürünün fiyatının yanında önemsiz kalan bir durumda bu durumu yaşadığımızı düşünelim. 30.000 TL’ye bir PC alalım, 1.500 TL tutan bir parçası garanti süresi bittikten sonra (5 yıldan önce) bozulsun. Yetkili servis destek vermezse 30.000 TL’lik yeni bir PC almak doğru olmaz herhalde.
Haklarımızı bilelim diye yazdım.
Saatlerin güvenilirligi konusuna ben de katılıyorum. Sadece süre, tarih, mesafe, elevation ve nabız (burada hep aynı hatayi yaptığını varsayarak, zamanla, sıcaklıkla, benim o günkü sağlığımla ilgili değişimi takip etmek adına bu veriyi de) alarak yıllardır MS Excel’e giriyorum. Ne sonuç cikartirsam orada çıkarıyorum. Şu an son kullandığım saatin applicationu 10km tahmini koşu süremi, kendi kayitlarindaki gerçek 10km koşma sürelerimin çook üzerinde gösteriyor. Ona göre10km’yi ben ancak yürüyerek bitirebilirim herhalde.
Excel’de veri tutma çok daha avantajlı ve keyifli. Zaten kendimce söylediğim birşey var hep. Antrenman planı çıkartmak, koşmak kadar keyif veriyor bana. Başkasının çıkarttığı planı uygulamak, bir rehberin arkasina takılıp keşfedilmemiş doğada yürümeye benziyor. O mola ver deyince vereceğim, o su iç deyince içeceğim. Haa belki eve sağ salim donecegim ama o etkinliği ben başardım diyemedikten sonra onemi yok bence.