Bu konu kafamı kurcalıyordu, oturup irdeledim. Belki kimine göre gereksiz detay ama ilgisini çeken için bir video hazırladım.
Boyle seylerle pek ilgilenen yok. Ya da herkesin bildigi bir seyi Captain Obvious misali videolastirmisim
Ama sanki forum daha cok, satin alma, satma, magaza sorunlari, hangi ayakkabiyi alayim tipi konulara odakli.
Fakat icim elvermiyor ana sayfada hizla asagilara kaymasina. Bu yorumun tek amaci da o
Bu skor modelden bağımsız olarak tüm garminlerde çıkıyor mu?FR245 kullanıyorum ve hiç rastladıgımı hatırlamıyorum…
Videonun basinda soyledigim gibi tanimli antrenmani uygulamak gerek. Yani onun onerdigi veya sizin manuel tanimladiginiz. Normal antrenmanlarda yok. Bildigim kadariyla fr245’te de var. Bircok modelinde var bu ozellik.
Benim tanımladığım ve yapmış olduğum bir idmana baktım.Videodan gördüğüm kadarıyla görselde işaretlediğim bölgede olması gerekiyor skor.Buradan hareketle kullandığım modelin desteklemedigini düşünmekteyim
Fenix 7 ile geçen hafta önerilen programdaki uzun koşuyu dışarda koştum. Aslında pace olarak önerilen pace’e de uygun koştum ama aşağı eğimli olan yerlerde ister istemez hızlanıp yokuş yukarı olan yerlerde yavaşladım, programın önerdiği süre kadar koştum. Sonuç olarak antrenman yürütme puanını %25 olarak verdi. Dün koşu bandında interval antrenmanı yaptım, paceleri, süre aralıklarını ve total süreyi de aynı şekilde saate uygun takip ettim. Tempo değişikliğinden önce verdiği uyarıda, koşu bandının hızlanma süresini de dikkate alarak aslında dinlenme aralığı bitmeden hızı arttırdım ki süre bitiminde tam olarak istenilen pace’e gelmiş olabileyim. Sonuç olarak antrenman uyumluluk puanını %97 verdi.
Konuyla bağlantılı bir şey sormak isterim. Fenix 7’de (diğer modellerde var mı bilmiyorum) antrenman sonunda 1 en az 10 en çok olacak şekilde hissedilen efora dair ve çok zayıf-zayıf-normal-kuvvetli-çok kuvvetli olacak şekilde hissedilen duruma dair geri dönüş girdisi girilmesini istiyor.
Antrenman sonrasında girilen bu değerlerin sonraki antrenmanların pace ve sürelerinin belirlenmesinde bir etkisi var mıdır? Örneğin antrenman uyumluluk programına uygun koşmama rağmen çok zorlandığım bir koşu sonrası programda bir sonraki adıma geçmesi söz konusu olur mu yoksa saatin kendi ölçtüğü değerler mi burada esas kriter olarak alınıyor?
Ben de Forerunner 945’ten 965’e yeni geçtim. Aldığımdan beri her antrenman öncesi öneride bulunuyor. Tam yine es geçeceğim sırada 1 saat 41 dakikalık antrenman önerince bu sefer koşayım diyerek başlattım. Koşarken arkadaşla denk gelip saatin önerdiği tempodan 25-30 saniye daha hızlı pace ile koştuk. Geri dönüp baktığımda ilk 6 km’nin 5 km’si hızlı koşulmuş. Süre olarak tam, 5 km’si biraz hızlı koşuda (toplam koşu mesafesi 18,82 km) hedefe uyumluluk skoru olarak %70 puan almışım.
255 ve 265’te oldugundan eminim ama 245 icin bakmak lazim, hakli olabilirsiniz.
Bildigim kadariyla o sadece bizim kendimizi takip edebilmemiz icin. Onu kendi hesaplarina dahil etmiyor diye biliyorum. Ama tabii Garmin bu konularda cok acik olmadigindan cevap tersi de olabilir. Ben kendi yanitimi training status vs gibi seyleri nasil hesapladigini anlatirken bu konuya hic deginmemesinden cikariyorum.
Kendi onerilerinde cok genis araliklar kullaniyor, bazen de sadece ust veya alt limit oluyor. Oyle bir durum oldugunu dusunuyorum.
İnterval için
Plandaki alt değerinden şu kadar azsa,
Eksi 1-2sn–>%80
Eksi 3-4sn arası–>%50
Eksi 5-6sn arası–>%30
Eksi 7 ve altı–>%0
Plandaki üst değerden şu kadar fazlaysa,
Artı 1-2sn–>%60
Artı 3-4sn arası–>%40
Artı 5-6sn arası–>%20
Artı 7 ve üstü–>%0
KIsmını alırdım.
Aralık dışında kalanı tümden yok saydığı için aralığı geniş tutmak gerekiyor, videoda anlatıldığı gibi.
Herkes Garmin kullanicisi degil bir de o gozle bakmak lazim diye dusunuyorum. Mesela ben Suunto kullanicisiyim once 9 simdi de Race modeline sahibim. Suunto Coach uygulamasi var fakat o antrenman onermiyor sadece antrenmanlarinizi analiz ediyor. Aslinda ufak bir anketle forum Garmin kullanicilarinin orani gorulebilir. Benimki nacizane bir oneri sadece.
Suunto kullanıp da (üstelik koşmayan) merak edenler de var Ama düzenli antrenman yapan biri olarak @Orkun garmin kullanıcısı da olsaydı ilgi daha farklı olurdu.
Onca antrenmanı yapıp, saat " olmamış yüzde 40 tutmuş" dese saate bozulurdum, suuntoda olmaması iyi.
Haklisin onu dusunemedim. Benimki zaten genel bi serzenisti bu konudan bagimsiz. O genel serzenisi yapayim hem de konu yukari tasinsin dedim
o zaman Inci Sozluk yaklasimi yaparak ardi ardina soyle yapalim
Konu up
up
up
up
Maalesef çok fazla konu var. Özellikle ayakkabı bireysel olmasına rağmen, ‘yeni ayakkabı alacagim, hangisini alayım?’ sorusu tekrar tekrar ve de yeni başlıklar açılarak soruluyor. Şu yukaridaki ifadene dayanarak, konularda olduğu gibi, kategorileri de sessize alma imkanımiz olsaydı diye bir mesaj atacaktım ki, belki vardır diye bir kontrol ettim. Varmış . Malzeme ve Teknoloji kategorilerini sessize aldım. Anasayfa daha faydalı konularla doldu
245 model kullanırken öneri çıkmıyordu. Birkaç aydır 255 modelini kullanıyorum ve bunda öneri çıkıyor. Önerdiği antrenmanları yaptığımda %80 ila %90 arası puan veriyordu, bu puan beni tatmin etmezken diplerdeki puanları görünce şaşırdım. Puanımın yüksek çıkmasının nedeni analiz edildiği üzere aralığın geniş olmasından kaynaklı demek ki. Örneğin 5:00 pace ile koş dediğinde 4:45 ve 5:15 arasında kaldığım sürece puanım düşmüyor. Puanımı düşüren tek şey ise kızlanma veya yavaşlama sırasında gerçek hızımın doğru olmasına rağmen saat bunu bir süre doğru hesaplayamıyor, çok hızlısın veya çok yavaşsın uyarısı veriyor. Hızımı değiştirmeden devam edince tekrar “aralıkta” durumuna dönüyor. Bu durum sonda çıkan grafikte açıkça görünüyor.
Garmin connect web sitesinde skorun hesaplanması ile ilgili bir şöyle bir açıklama var.
"Yürütme puanında birkaç faktör dikkate alınır. Bunlardan en önemlisi, antrenmanın kritik adımları için antrenmanın hedef bölgesinde geçirdiğiniz sürenin yüzdesidir. Örneğin 60 dakikalık bir koşu adımında 30 dakika boyunca aynı dilimde kaldıysanız bu adım için skorunuz %50 olur.
Daha yeni Garmin cihazlarda ısınma, soğuma, dinlenme ve toparlanma adımları diğer antrenman adımları kadar ağırlıklandırılmaz. Bu nedenle, bu adımların hedeflerine bu denli yakın kalmazsanız genel skorunuz bu kadar ağır cezalandırılmaz."
Buna göre, benim anladığım eski modeller ile yeni modeller arasında da skoru hesaplarken fark olabilir.
Evet sizin hissiyatınızı baz alarak yeni öneride bulunuyor.
Garmin koç ile antrenman planı uyguluyorsanız yine bu geri bildirime göre hedefe yakınlığınız gösteriliyor ve yeni programınız oluşturuluyor.
Çok ilginç öyleyse. Dün antrenman bitiminde çok efor sarf etmediğim ve güçlü hissettiğim yönünde geribildirimde bulundum, sahiden de yarınki antrenman süresini (dün gösterdiği süreye göre) 30 dakika arttırmış.
Aslında geribildirime göre programı kişiselleştirmesi programı size özgü, biricik yapması yönünden güzel bir özellik gibi görünüyor. Fakat antrenmanda hissedilen eforu etkileyen çok fazla faktör var, mesela yoğun geçen bir günde yorucu olan bir antrenman normal bir günde o kadar yorucu olmayabiliyor. O yüzden burada sanırım biraz da kullanıcıya bunu dikkate alarak geribildirimde bulunması konusunda biraz iş düşüyor.
Ancak her şeye rağmen benim gibi körlemesine koşanlar için oldukça faydalı buldum, en azından belirli bir ilerleme sürecine göre antrenman yapmamı sağlıyor.