Dizde Ufak Bir Menisküs Yırtığı

Merhaba. Dizimde ufak çapta menisküs yırtığı olan biri 10K koşularına hazırlanıp koşabilir mi? Eğer koşabilir ise hazırlık aşaması ve kullanacağı aparatlar nasıl olmalı? Nelere dikkat etmeli? Antrenman programı nasıl olmalı? (elbette soktor ile görüştüm ama tecrübesi olan insanlar da olabileceğini düşündüğüm için onların deneyimlerinden de faydalanmak istedim) Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

4 Beğeni

Öncelikle çok geçmiş olsun. Bahsettiğiniz konunun genel tedavi yaklaşımları olmakla birlikte tamamen size özel bir sakatlık olduğunu unutmayın. Yırtığın büyüklüğü, yeri, bacağın genel güç durumu, hedef 10k koşusunun tarihi vb. gibi değerlendirilmesi gereken birçok konu var. Dolayısıyla doktor (özellikle koşucu dostu bir spor hekimi) tavsiyelerini takip etmek çok önemli. Bende de şu an 20 sene kadar önce geçirdiğim ön çapraz bağ tamirini takiben menisküs dejenerasyonu var ve sağ diz üstü çapı soldan 1,5 cm kadar kısalmış. Bana önerilen diz çevresi kaslarını güçlendirme (özellikle quad ve hamstring), kolajen hap ve istenirse PRP. Ameliyat son seçenek. Doktorumun koşuya devam etmenin bir problem olmayacağını söylemesine rağmen tamamen sağ bacağı güçlendirmeye odaklanmış durumdayım. Güçlendirilmiş diz çevresi kasları ile düz yol 10k koşusunun problem yaratacağını düşünmemekle birlikte sakatlığın size özel olduğunu ve spor hekimi ile değerlendirmenin elzem olduğunu düşünüyorum. Ani yön değiştirmelerden kaçının. Geçmiş olsun ve kolaylıklar.

12 Beğeni

Verdiğiniz bilgiler gerçekten kıymetli. Çok teşekkür ederim. Geçmişte 6 sene futbol oynadım. Ayak bileğimin sakatlanmasından dolayı bırakmak zorunda kaldım. Şimdi ise koşmaya başladım. İlk koşum ise Ata Koşusu oldu. O kadar keyif aldım ki, adeta yeniden doğdum. Sanırım biraz da gaza geldim ve kendğmi zorladım. Doktorumun bana menisküste ufak yırtığın var demesi gerçekten çok üzdü. Çünkü koşmak ve keyif almak istiyorum. Tabiki doktorum da koşamazsın demedi. Ama sizin gibi tecrübeli birinin sözleri beni daha çok rahatlattı emin olun. Bir de kolajen dediniz, benim durumum içğn tavsiye edebileceğiniz bir kolajen var mı acaba?Tekrar teşekkür ederim.

5 Beğeni

Menisküs dejenerasyonu ve hafif yırtılmalar yaşamış biri olarak şöyle bir tavsiyede bulunabilirim. Belli bir zamanda sert zeminde koşulmamalı, ayakkabı tabanı uygun yani darbe emici olanı seçmeli, futboldan kaçınmalı, dejenereyi onarıcı takviyeler almalı, belli bir süre deparlı ve darbeli sürelerden kaçınmalısınız. Ayrıca arkadaşlarım dediği gibi ilgili bacak kaslarını kuvvetlendirici hareketler de yapmalısınız.(not; menisküs dırumununuzu doktor arkadaşlar daha iyi bilecektir.)

6 Beğeni

Çok teşekkür ederim Hüseyin Bey. Uyarılarınızı dikkate alacağım. Onarıcı olarak önereceğiniz bir takviye varsa onu da öğrenmek isterim.

4 Beğeni

Geçmiş olsun. bana da 3 ay önce menisküs yırtığı tanısı kondu. benimki biraz daha ileri seviyede. ama çok şükür ağrım yok. 1-2 hafta ağrı oldu ama sonra geçti. şu ana kadar yaptıklarım

1- 2ay koşuya ara verdim. sonra yavaş yavaş başladım. en son İstanbul YM koştum. belirtmek isterim hızlı koşan biri değilim. belki hızlı koşsam sorun olurdu.

2- 2 seans dize sülük yaptım. salgıladığı enzim dokularda iyileşme sağlıyor.

3- koşu grubundan bir arkadaşımın tavsiyesi ile ilaç aldım. Osteo bi-flex (bitkisel içerikli)

4-Yemeklere bamya tohumu tozu ve zerdaçal serpiyorum. internetden faydalarına bakabilirsiniz.

5- Kemik suyu kaynatıp içiyorum. Ayrıca kolajen tozu aldım.

6- Doktorun verdiği hareketler var, bunları yapıyorum.

5 Beğeni

Anlaşılan çok kişide bu sorunlar var, ve herkes bir şekilde mücadele ediyor. Çok teşekkür ederim. Sülük okayını araştıracağım ve takviye kokajen. Size de geçmiş olsun

4 Beğeni

Arkadaşlar, tabii ki alternatif tıbbı tamamiyle reddedip kötüleyecek değilim ama sülük vs. gibi garip işlere girişmeden önce bildiğimiz bilimsel tıptaki çözümlere odaklanmak daha iyi olur düşüncesindeyim. Elimde kanıt olmadan reddetmek istemem ama risk almamakta fayda var. Elimizde bilimsel yöntemle elenmiş, en iyileştirmiş risksiz yöntemler varken, tükenmemişken bu tip şeylere girmemenizi öneririm.

5 Beğeni

FDA sülüklere onay vermiş

https://www.uhhospitals.org/blog/articles/2020/03/how-leeches-can-save-lives-and-limbs-for-some-patients#:~:text=Preventing%20a%20Rare%20Complication%20After,congested%20blood%20in%20the%20tissues.

1 Beğeni

Bir sülük grubu bir kişiden fazla kişide kullanılmıyordur, umarım sanırım (Kan hastalıkları). Yapılacalsa hastane ortamı güvenilir bir yer olmalı.Diz ile ilgili sülük işe yarar mı bilmem ama hep aklıma salyangoz geliyor sülük denildiğinde.

Bendeki son diz durumu artroflex suya katılan tozlarla devam ediyorum.İçimi güzel.Lokman hekimde 300tl pahalıya aldım, sormak lazımmış ama pişman değilim.Yürüyebilmek bile nimek diz ağrısını yaşayınca anladım.

2 Beğeni

manganez ve bor içeren takviyelerde işe yarıyor .

2 Beğeni

Hangi amac icin verdigi onemli. Bildigim kadariyla buradaki konu ile ilgisiz. Yanlis bilmiyorsam onay verilen kullanim alani: kan damarlarını genişleten, kan akışını artıran ve pıhtılaşmayı önleyen kan inceltici (antikoagülan) olarak belirli tip ameliyatlardan (ozellikle estetik, parmak veya baska kopmalar) sonra

3 Beğeni

Merhaba, 2023 yılında iki dizimde birden menisküslerimin parçalandığına dair tanı konuldu. Doktor ya çok yaşlı olmam ya da kaza geçirmiş olmam durumunda menisküslerin bu halde olacağını söyledi ama ikisi de değil, sanıyorum genetik bir alt yapısı da var bu işin. Bi kaç doktor gezdim, hepsi de yukarıda da paylaşıldığı gibi ameliyatı son çare olarak önerdi. Doktorların hepsinin genel tavsiyesi bacak kaslarımı güçlendirmem yönünde oldu, bisiklet ve koşu konusunda dizlerime yüklenmemek kaydıyla hepsi devam edebileceğim yönünde görüş paylaştı.

Benim pratikteki tecrübeme göreyse spor yaparken en önemli korunma yöntemi öncelikle spor tarzınız. Örneğin bisiklette de koşuda da ciddi yüksek kadans tercih etmelisiniz. Her iki sporda da dizlere binen yükü azaltmanın en iyi yolu bu. Koşu için çok daha önemli çünkü her adımda dizlere önemli bir darbe yükleniyor. Benim 90+ kilo bi bedenle koşmaya çalıştığım düşünülünce daha önceleri 140-150 kadanslarla koşarken şu an en az 170’i hedefleyerek koşmaya çalışıyorum, gerçekten de dizlerimin ağrısı gün geçtikçe artarken bi 5-6 kilometrelik yüksek kadanslı koşu sonrası bi kaç günlük bi rahatlık geliyor ağrı açısından. Diğer konu düz ve mümkünse yumuşak zeminde koşmayı tercih etmek lazım. Diz ne kadar çapraz yüklere maruz kalırsa zarar görme ihtimali o kadar artıyor. Burada hem parkur profilinin düzlüğünden hem de zemin bozuklukluklarından bahsediyorum. Son olarak da ayakkabı konusunda araştırmacı ve seçici olmanız lazım. İstanbul yarı maratonundan önce hayatımda ilk defa ciddi bi araştırma yapıp bi ayakkabı aldım, bu kadar fark edeceğini gerçekten tahmin edemezdim.

3 Beğeni

Benim dizimde de ufak bri menisküs yırtığı var. Bundan önce mesaj yazan arkadaşların söylediği gibi bu kişiye özel bir hastalık. Yırtığın büyüklüğü, tam vs. Ben kendi tecrübemi yazayım; yeni sayılabiliecek bir koşucu olarak geçen hafta İstanbul yarı maratonunda 10k’ 1 saatte tamamladım. Çok şükür hiç bi şikayetim yok. Hatta koştukça olan şikayetlerim geçti. Genellikle çok yüklenmedim bu süreçte, hafif tempolarda koştum. Gerçekten güzel , iyi bi ayakkabı aldım. Bir de ısınma & soğuma hareketlerimi hiç aksatmadım. İnşallah siz de sorunsuz bir şekilde ilerlersiniz

3 Beğeni

Teşekkür ederim, elbette tavsiyelerinize uyacağım :folded_hands:

2 Beğeni

sülük bir kez kullanılır. 2500 yıllık bir geçmişi var. sülük ve hacamatı yıllardır bazı hastaneler de uyguluyor. benim yaptırdığım kişi de kendisi doktor.

3 Beğeni

Bilmem işinize yarar mı ama ben kendimi bildim bileli menüsküslerim yırtık. Dizim ağrıyor diye doktora gittiğimde detaylı muayene yapıyorlar ve bir şey yok devam et ama bir MR çekelim diyorlar. Sonra MR sonucunu görünce acil ameliyat diyorlar :slight_smile: 2001 yılında (23 yaşımdayken) Menüsküs ameliyatı oldum ama hayatımda bir şey değişmedi. 2012 yılında koşuya başladım, Birkaç maraton ve üstü mesafe koştum ama menüsküs beni hiç etkilemedi. Hala dizim ağrıyor diye doktora gittiğimde aynı senaryolar oluyor :slight_smile: Farklı ve daha ciddi bir şey olmadığı sürece diz için doktora gitmiyorum. Son 5 senedir de barefoot ayakkabılara, sadaletlere falan başladım. Sıfır tabanlı bir deniz ayakkabısıyla maraton da koştum ama bir zararını görmedim. Bence önemli olan menüsküsün yırtık olması değil, size nasıl etki ettiği.

4 Beğeni

Dizde Ufak Bir Menisküs Yırtığı gönderisinden tartışılmaya devam ediliyor:

son çekilen MR da sağ dizde madial lateral menisküs de 2. derece yırtık ve ön çapraz bağ kopuk çıktı.işin ilginç yanı doktorum bunun çok eski olduğunu söyledi.esas branşım olan futbolu sakatlıkdan dolayı 2007 de bırakmak zorunda kaldım ve 2009 senesinden beri koşuyorum ( yaş 60 ).burada en önemli mesele dizi kuvvetlendirmek ve kendi sınırlarımızı bilerek koşmak , sonuç da her ne kadar koşabilsek de sağlıklı sıfır bir dize sahip değiliz.eğer amacınız hedef zaman odaklı koşmak değilse ve sadece sağlıklı bir yaşam tarzı içinse ameliyat olmadan da bu durumda koşabilmek mümkün.geçmiş olsun

6 Beğeni
2 Beğeni

Ben koşu da yeniyim. İlk defa bu ay Ataşehir Ata koşusu na katıldım. Ve inanılmaz keyif aldım. Bunu devam etirmeliyim dedim ve Cadde 21 K ya kaydoldum. 2 gün önce Caddebostan sahilde 10K denemesi yaptım. Koşu anında iki dizim de hafif ağrıdı. Sonra evde buz ve krem yaptım. İyiydim. Ama mesela dün, birkaç kere merdiven çıkıp ineceğim bir yere gittim ve merdivenler dizimi çok ağrıttı. Moralim elbette bozuldu. Ama bu sabah 21K koşusuna kadar hiç zorlamamaya, sadece güçlendirme çalışmaları yapmaya ve koşu günü de keyif alarak zorlamadan koşmaya karar verdim. Şu an moralim iyi. Sanırım diğer arkadaşların da yazılarındaki ortak nokta şu; Bu rahatsızlık kişiye özel ve kişi kendi limitlerini bilerek ve buna dikkat ederek antrenman yapmalı. En azından orada olup o havayı soluyacağım düşüncesi ile moral buldum :slight_smile: Bu sırada da güçlendirme ve minik koşulara devam…

3 Beğeni