Berg Sky Race-Tahtalı Run to Sky 2023

6 Mayıs Cumartesi 00:00’da Berg Sky Race, saat 7:00’de ise Tahtalı Run to Sky Race’e start verildi.
2023 edisyonunun koşu camiasına, amatör koşuculara, organizatörlere, yerel yönetimlerin hafızalarında ders alınacak bir yarış olarak yer alması gerekiyor.

Bir facianın eşiğinden dönüldü. Çin’deki ölümlü yarış akıllara geldi. Zirvede hipotermiye girmiş koşuculara battaniyelerimizi, dropbaglerde kullanmadığımız yedek eşyaları verdik.

Önce koşucular için öz eleştiri:
Teknik toplantıda hava koşulları ile ilgili açık uyarılar yapıldı. Tabii teknik toplantıyı dinleyenler olduysa!

Her zamanki gibi kit dağıtımında malzeme kontrolünde birbirinden malzeme alan koşucular, müsamahakar görevliler vardı.

Bir kısım koşucu da büyük ihtimalle malzeme kontrolünden sonra yarışa eksik malzeme ile başladı. Zirveye tshirtle çıkan, yaptıkları sporun ekstrem bir spor olduğunun farkında olmayan bir çok koşucu maalesef karmaşaya sebep oldular. Hemen hepimiz bu sporu eğlence ve keyif almak için yapıyoruz. Sevdiklerimiz, sevenlerimiz var. Sorumluluk sahibi olarak araziye çıkmalıyız.

Başka bir örnek de geçen seneki Uludağ Ultra. O gün hava bozmadı ama kaç kişi yağmurluğunu, buff’ını taşıdı? 30k ve üstünde kürsüye çıkanlarda malzeme kontrolü yapıldı mı?? Hayır! Taşıyanlar taşıdıkları ile kaldılar ( ben :smile: )

Organizasyon:
Kit alımında müsamaha gösterilmemeliydi.
Hava’nın sertleşeceği belli iken startta malzeme kontrolü yapılmalıydı. Hadi startta yapılmadı, son CP Beycik’te yapılmalıydı.
Yine Beycik CP’de cut-off saati öne cekilerek nispeten bitik, yorgun, yavaş koşucuların zirveye gitmeleri izin verilmemeliydi.
Finish’te sıcak bir içecek ikram edilebilirdi.

Nitekim Polat Dede ödül töreninde katılımcılardan özür diledi. Erciyes, Uludağ, Antalya gibi yarışlarda özellikle malzeme kontrolüne ve gerekirse yarış içinde organizasyonu iptal edebilme cesaretini organizatörler göstermeli.

Bir de atasözü bırakalım:
Kötü hava yoktur, kötü/eksik ekipman vardır! Umarım bu yarış hepimize ders olur. Ucuz atlattık.

22 Beğeni

Haksız rekabet ve felakete davetiye. Yarış sırasında hava bozup doğal afete dönseydi işte o zaman hiç kimse bu yarışçıların kendi tercihi malzemeleri almadılar kendileri hataları demeyecekti.

4 Beğeni

Hava bozdu ve afet oldu zaten. Onlarca kişi hipotermi krizine girdi.

4 Beğeni

Bu kadar olayın üzerine yarışın sayfasından “The hardest race of the world :+1:” ibaresiyle reklam yapmaları da ayrı bir durum.

İda 2021’de de benzer bir şey yaşandıktan sonra aynı organizasyonun su taşkınıyla ilgili de aynı şekilde reklamı olmuştu.
Bir şekilde bunu görüp maceraya gelen çok insan var, işin pazarlama kısmında doğru bir hareket olabilir ama sporcu sağlığı tartışılacak bir konu olmamalı ve yeterli önlemler alınması gerekiyor.
Beycik’te kontrol yapılması ve yarışmacı ayırt etmeden (bazı yarışlarda kürsü yapacak sporculara da ne yazık ki iltimas sağlanabiliyor) net bir şekilde ekipmanı yetersiz görülenin yarışının sona erdirilmesi gerekli ve basit biz çözümmüş aslında.
Kimsenin sağlığında ciddi bir sorun olmamış olması gerçekten sevindirici.

14 Beğeni

Gebze ultra yarışındaydım. Bir gün önce kit almaya gittiğimde zorunlu malzemeleri hiç sormadılar bile ve hatta başka arkadaşların kitlerini biz aldık. Normalde herkesin kendisinin gelip imzalaması gerekiyordu. Hele yarış trail ise. Gebze ile ilgili başlık açarak yazdım diğer eksikleri de, çünkü ortam yine çamurlu vs. idi.

2 Beğeni

Geçen sene bu yarışa katılmıştım amatörce ama çok iyi niyetli hazırlanılmış bir yarıştı. Bu sene baktım ki organizasyonda yer alanlardan biri A Kalite diye yağmurluk satmaya çalışıyor. A kalite ne demek?

https://www.instagram.com/p/CnNM2SHt2kb/?utm_source=ig_web_copy_link

Doğa olduğu için ortamın çamurlu olması normal.
Chipler ayakkabıya bağlanan yol ayakkabısı chipleri. Türkiyede önemli pazar payı olan Salomon ayakkabılara bunları takmak çok zor. Geçen sene anlattık bunları ama herkes ben yaptım oldumcu.

1 Beğeni

Öncelikle herkese geçmiş olsun. Son 500 metrede neden yanıma eldivenimi almadım diye kendi kendime söylenirken, yanından geçtiğim yağmurluksuz,ilk yardım battaniyesine sarınmış olan yarışmacının durumunu düşünemiyom bile. Doğru organizasyon zorunlu malzeme kontrolü yapmalı ama insanlar kendilerini düşünmedikten sonra 300 kişinin malzeme kontrolü yarış öncesinde nasıl yapılsın. 200 gram ağırlık yapacak diye yanına yağmurluk almamak organizasyonun hatası değil. Yüksek rakımda yapılan yarışlardan önce katılımcılara bu görüntüler izlettirilip bu işin çocuk oyuncağı olmadığı bilinci yerleştirilmeli.

5 Beğeni

Merhaba arkadaşlar. İnsan dağlara giderken tüm hava şartlarına hazırlıklı olmalı. Zorunlu malzeme mutlaka ama mutlaka taşımak zorundadır. Esas konu şu: Her yarışçı bu malzemeleri organizasyon görevlileri için değil kendi sağlığı ve güvenliği için yanında bulundurmalı, hepimiz yetişkiniz ve hayatımızdan her şeyden önce biz sorumluyuz. Eldiven, içlik, uzun alt, yağmurluk ve bere ne kadar ağırlık yapar ki? Yapsa da sağlığımızdan ve da hayatımızdan daha önemli olamaz. Dağlarda geçen 330 kilometrelik bir yarışta iki adet alüminyum battaniye zorunluydu. Konuşmaya kulak misafiri oldum: Bir yarışmacı tek battaniyeyi dörde kesip bu şekilde organizatörleri kandıracakmış :sweat_smile:. Duyduklarıma inanmadım, bir fırtınada o battaniyenin 1/4 ile neyini saracaktı acaba :smiling_face_with_tear:? Elbette organizasyon güvenli şartları sağlamalı, malzeme kontrolü yapılmalı ama esas iş bir sporcunun bilincinden başlar. Söz konusu 3 yaşındaki çocuklar değil, koskoca insanlar. Herkese sağlıklı koşular dilerim. Sevgiler.

15 Beğeni

Kritik noktalarda malzeme kontrolü güzel olurdu. 2017 yılında UTMB’de gece, yükseklerde hava ısısı -15’e düştü. Sert bir tırmanış vardı yarışın en yüksek noktasına doğru, o KN’sından kimse su geçirmez pantolonunu giymeden çıkmadı; izin vermediler. PTL’de buzula girmeden önce herkesin kramponlarına bakılıyordu. Başka haftalık bir yarışta patikalarda durduruldum, ormanın ortasında malzeme kontrolü :saluting_face:.

5 Beğeni

Çok geçmiş olsun ve çok tebrikler :sunglasses:. Geçen sene 100 km Uludağ’da o kadar malzeme taşıdım ki, çantamda birkaç çift eldiven vardı :sweat_smile:. Bir önceki sene hava o kadar bozdu ki, zirveden doluyla beraber iniyorduk. Dağlarda koşarken felsefem; yanımda fazla malzeme olsun, evde duracağına yanımda bulunsun :innocent:.

16 Beğeni

Esas konu şu: Her yarışçı bu malzemeleri organizasyon görevlileri için değil kendi sağlığı ve güvenliği için yanında bulundurmalı, hepimiz yetişkiniz ve hayatımızdan her şeyden önce biz sorumluyuz.

Çok doğru ama şunu da unutmamak lazım, bizim ülkemizde spor kültürünün olduğu seviye belliyken son yıllarda iyice ilgi ve katılım sayısı hızlıca artan trail yarışlarında organizasyonların sorumluluğunun daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Yapı olarak zaten tırnak içinde “çakallığı” marifet sayan bir millet olduğumuzdan bir de yanına “bir şey olmaz abi ya” mantığını sevdiğimizden sağlıkla ilgili konularda kontrolün kişilere bırakılması için çok erken olduğunu düşünüyorum. Dağdan gelen görüntüler gerçekten kaygı vericiydi, konuştuklarımın bahsettikleri de aynı şekilde.

Hep kötüden de bahsetmeyelim, bu zorlu yarışı bitirmesine rağmen o yorgun halde daha kötü halde olanlara yardım için koşturanların olması eşyalarını düşünmeden paylaşmaları da gerçekten çok güzel bir özelliğimiz.

10 Beğeni

Artık ülkemizde düzenlenen çoğu organizasyonda (belli kalitede olanlar hariç,onlar da en fazla 1-2 tane ),ekstrem durumlarda yarışlarda kimse ölmediyse başarılı olarak kabul ediliyor.Sonra da organizasyon tarafında ne kadar tehlikeli ve heyecanlı olduysa ,bak ne kadar ekstrem yarış düzenledik diye pazarlanıyor. Yarışçı tarafındaysa ;şimşek çaktı,gök üzerimize boşaldı,ölüm kalım mücadelesi verdik,ne kadar çılgınız biz diye pazarlanıyor.Burada her iki tarafta da çok büyük hata var.Kral ve kraliçe çıplak ama kimsenin umrunda değil

İşin başka bir yönünü defalarca yazdım yine yazacağım,bir işe yaramayacak ama kendimi avutayım.Dağların şakası olmaz.Dağa çıkacaksan malzemen tam ve yeterli olacak.Malzemeyi alırken paradan kaçmayacaksın,bazen bir malzemeye çuval dolusu para verirsin,yüz defa yanında taşırsın,hamallığını yaparsın, ama bir defa işine lazım olur kullanırsın hayat kurtarır.

Sövmeden, saymadan düzeyli şekilde eleştirdiğim ve sonra da beni sosyal medya ve diğer yerlerden engelleyen organizatörlere de selamlar olsun buradan :slight_smile:

21 Beğeni

Yabancı bir sporcunun yarışla alakalı reels i
iki farklı dünya videonun başı ve sonrası…

Reels

7 Beğeni

Çok iyi özetlemiş gerçekten

Engelleyenler ayıp etmişler. Geri bildirimler bu sporun daha da gelişmesi için. Koyulan kurallara herkes uymalı. Açıkça yazabilirim. En müsamahakar organizasyon limitsensin yarışları.

Yüklediğim foto yarışın kendi reels’inden. Koşucu yabancı arkadaşımız 65k’da bayağı bir önlü arkalı gittik. Sağanak altında 2 saat yağmurluksuz koştu. İki kere parkuru kaybettiğimde beni çevirdi sağolsun. Zirvede de tshirtle gitmiş. Belki sırtında yağmurluğu vardır bilemiyorum. Ama flaskler? Elinde plastik su şişesi ile 65k koştu! CP’lerden su doldurdu ve kimse bir şey demedi. Nasıl olur inanamıyorum!!!

@spinodal tahmin ediyorum ki başlığı takip ediyorsunuzdur. Çin’deki yarış podcast’inizde konuşuldu. 2023 Tahtalı Run to Sky’dan yola çıkarak hepimizin bilinçlenmesi için tekrar gündem edebilirseniz camia için faydalı olacaktır.

Not: Tahtalı parkurları çok özel parkurlar. Fikirlerimizin yarışı daha da güzel ve özel hale getireceğine inancım tam.

10 Beğeni

Tahtalı’da daha önce koşmuş herkes sabah sahili o halde gördüğünde mutlaka şunu demiştir: “Burası böyleyse yukarısı kim bilir nasıldır.” Tüm koşuculara geçmiş olsun.

3 Beğeni

Run to Sky için yarış raporumu yayınladım: 2023 Tahtalı Run To Sky 27K Yarış Raporu | Koşu Yazıları. Seçim sonuçları açıklanana kadar biraz kafa dağıtmak isterseniz :upside_down_face:

8 Beğeni

Arkadaşlar bende yarıştaydım. Konuları bence bir miktar ayırmalıyız. Ben Organizasyonun hatası olduğunu düşünmüyorum. Eksiği olabilir. Ama benim Türkiyede gördüğüm bir şey varsa o da şudur. Her yarış neredeyse mesafe cinsinden konuşuluyor. 27K yürüyerek biter düşüncesi bir çok koşucuda hakim maalesef. Organizasyon böyle bir etkinlik düzenliyorsa ve siz katılım kararı alırsanız sorumluluk sizindir. Kimse kusura bakmasın. Bu yarışlara yeterli hazırlık yapmayan, teknik ve mental olarak, parkurda çöpünü atan, malzemesini taşımayan, hep aynı karakterler. Sıcak olur şikayet eder, soğuk olur şikayet eder. Ben 5. defa bu yarışa katıldım. İlk yılında da vardım. Eksikleri yok mu? Çok var. Adam bas bas bağırdı hava kötü önleminizi alın diye. Gece fırtına yıldırım kendini belli etti. Ne bekliyorduk zirvede? Güneşli bir hava ve ballı lokma ile karşılama mı? Hayır hiç sanmıyorum.

6 Beğeni

Bir de şu varki, hiç bir malzeme kontrol edilecek diye taşınmaz. Emniyet kemeri polis kontrol edecek diye takılmadığı gibi. Bilmem anlatabiliyor muyum. Ama bizde zihniyet bu yönde maalesef.

8 Beğeni

Yazdıklarınız şahıslar özelinde çok doğru, emniyet kemerini polis yüzünden çok takan var, bu yazdığınız da çok doğru. Polis de jandarma da bu yüzden takıldığını bilse de kontrol etmekten vazgeçmiyor. Otorite olarak kural koyan kuralları denetlemeli, uymayanlara yaptırım uygulamalı.
Bahsi geçen yarışı konum olarak uzak geldiği için hiç koşmaya yeltenmedim, parkuru ve kontrol noktalarını hiç bilmiyorum bu sebeple. Ama hava şartları değiştiyse ve insan sağlığı için risk ortaya çıktıysa ekstra kontrol, yarışı durdurma ya da malzeme eksiği olanları diskalifiye etme gibi yaptırımları uygulamalı organizasyon.(parkur değiştirme, kısa kısaltmayı yurt dışı yarışlarda çok çok duyuyoruz)
Kişisel yeterlilik, yarış öncesi imzalan bütün sorumluluğu üstlendiğimize dair muvafakatnameler bu sebeplerle can kaybı olduğunda organizatörleri doğrudan kurtarmaz.
Bu yarış özelinde söylemiyorum ama yarış organize etmek çok da hafife alınmaması gereken bir iş aslında.

5 Beğeni