Başlangıç sonrası gelen sakatlık

Merhabalar,

Koşuya yeni başlayacağım ve başlangıcım bir yarış ile başladı. Yakın bir zamanda 15k yarışına katılıp, koşma imkanım oldu. Yarışta decathlon’dan alınma gayet dandik bir ayakkabı ile katıldım. Hiç antremanımın olmaması ve ayakkabının kalitesizliği ile birlikte yarışmayı tamamlayabildim. Koşudan 3 gün sonra antreman amaçlı önce 4k yürüyüş sonra koşuya başladım ancak 1.5k koştuktan sonra resimde işaretli dizde müthiş bir ağrı başladı. Sanki sol dizimde bıçak ile kesilmiş ve damarlarım zonklamaya başladı. Hemen antremanı kesip geri döndüm. Buz tedavisi ve kas gevşetici krem ile kendi çapımda tedavi yaptım. Bu süreçte hiçbir antreman yapmadım. Dizdeki ağrının ortaya çıkmasından 1 gün sonra sağ ayağımda işaretli yerde müthiş bir ağrı başladı. Evde bile zor yürüten cinsten. Yere bastığım an sağ ayağımın işaretli bölgesinde başlayan ağrı ile 2 farklı yerde sakatlık emaresi baş gösterdi. Ağrının ortaya çıkmasından 3 gün sonra 10k yavaş tempo yürüdüm(mecburen) ağrılar olduğu yerde duruyordu. Bu durum canımı çok sıktı. Şimdi öncelikle bu ağrıların temeli nedir, hangi sakatlıktır ne yapmak lazımdır? Öyle bir durum oluştu ki bende acaba kalıcı bir sakatlık mı yaşadım, acaba başlamadan bitti mi koşu maceram moduna girdim. Bu sakatlıkların bir daha yaşanmaması adına ne yapmalıyım? Devlet hastanelerinde spor hekimliği bölümü mevcut. Buradan bir randevu alsam, bu sakatlıkları inceleyip, genel olarak bir kontrol yaparlar mı yoksa doğrudan ortopedi bölümünden mi randevu almak gerekir? Ayrıca Bu spor hekimliği hizmetinde basış analizi vs gibi bir hizmet mevcut mudur?

Son olarak ayakkabı hakkında yardım talep ettiğim forum başlığı;

Merhaba geçmiş olsun. Dizdeki işaretlediğiz bölgeden bende sakatlandım. Arka arkaya 3 gün antrenman yaptıktan sonra. İşaretlediğiz yer “Patella Femoral Sendromu” gibi duruyor.
Spor hekimliğine gittiğimde teşhis koyuldu bir kaç egzersiz ve Bir aylık dinlenmeden sonra hiçbir sorun kalmadı

2 Beğeni

İlginiz için teşekkür ederim. Söylediğiniz teşhis ile alakalı araştırmalarda bulundum, dediğiniz gibi tanım uyuyor gibi. Bu sorunun çözümü olarak yapılması gereken egzersizleri buldum ve uygulamaya koyuldum. Buna ilave olarak Hardline marka glucosamine msm takviyesini satın aldım. Kıkırdak sorunları varsa önlesin diye. Tüm bunların dışında sağ ayağımdaki sorunun ne olduğunu bulamadım henüz.

Ayakkabı olarak aklımda Asics gel-kayano 28 modeli vardı ancak fiyatının pahalı olması sebebi ile rotamı Asics Gel-contend 7 modeline kırdım. Hazır soruma yanıt vermiş birini bulmuşken bu sorumuda iletmek istiyorum. Başlangıç olarak gel-contentd 7 modelini satın alsam beni belirli bir seviyeye kadar idare eder mi(Bu soruyu potansiyel içe basan biri ve amatör biri olarak soruyorum)?

Merhaba, umarım bir faydam dokunur. Glukozamin takviyeleri bazen **yalancı ağrı kesici olabiliyor. Şöyle söyleyeyim dizdeki ağrı gidiyor ama kıkırdaktaki sorunu düzeltmiyor ve kişi sorun düzeldi diyerek tekrar ağır bir yüklenme yapıp sakatlık nüksedebiliyor. Buna dikkat etmenizi öneririm.

Size yine kendimi uygulayıp kısa sürede sonuç aldığım bir takviyeden bahsedeyim. BAMYA TOHUMU evet bu tohumu hergün aç karına 8-12 adet arasında su ile yuttum ve gün içinde bol su tükettim devamında kıkırdak sorunumda kalmadı. Denemenizi tavsiye ederim.

6 Beğeni

Tekrar teşekkür ederim. Dediğiniz diğer çözümü de araştıracağım.

Kalan sorularım için de yanıt/yanıtlar beklemekteyim.

Ayağınızda ki tarif ettiğiniz ağrıda bence dinlenerek geçecektir. Nedeni sert zeminde uygun olmayan ayakkabı ile yapılan uzun koşu olma ihtimali yüksek.

Asics Gel Contend ve ayarında ayakkabılar genel olarak yürüyüş ve haftalık 20-25k koşu hacmi olanlar için daha uygundur.
New Balance Koşu ayakkabılar ını deneyebilirsiniz yada Nike Pegasus serilerinden herhangi birini

2 Beğeni

Dizdeki ağrıyı sadece ayakkabıya bağlamayın.Monitör kablosu söküp takarken bugün diz ağrısı yaşadım.Forumda sakatlık kelimesi, diz kelimesi vb arama yaptığınızda birçok konu ve deneyim çıkar.(zemin, tempo)

Çok beğenip rahat ettiğiniz, bildiğiniz bir ayakkabının bir sonraki versiyonu bile aynı deneyimi sunmayabilir. Ayakkabı kişisel ve bu nedenle ayakkabıyı alırken değil aldıktan sonrası için aklıma gelenler:

  1. İlk koşular kısa yavaş,ayakkabının uymasını gözlemleyerek giymenizi,
  2. Ayakkabı bağlamayı ihmal etmeyerek, bağlama tekniklerini bilerek ayak yapısına göre bağlamanızı (sözümün aksine aylarca aynı bağlanmış ayakkabı ile yürürüm,iyi birşey değil)
  3. Ayakta rahatsızlık veriyorsa inatlaşmamayı; topukta, tabanda, dizde, kaval kemiğinde ağrı için eskimiş ayakkabıdan da şüphelenmeyi,
  4. Yoğun ve sık antrenmanları farklı günlerde farklı ayakkabı ile deneyimlemenizi,
  5. Ayakkabıyı daha önce giymediyseniz mağaza da denemenizi.(internet alışverişi ise etiketi sökmeden ev içi denemenizi, gerekirse iade etmenizi)
  6. runrepeat.com sayfasından özelliklerine bakmanızı, içe basan kişilerin illaki buna önlem ayakkabı giyme zorunluluğu olmadığını bilmenizi,
  7. Ayakkabıyı giymeden, topuğuna basarak 2 dakika çöp atıp geliyim dememenizi (ezilen ayakkabı topuğu ayak arkasına iyi gelmedi)
  8. Dandik decathlon ayakkabısı ile harika koşu çıkaranlar olduğu (decathlonda deneyip tabanı çok sert gelen ayakkabı vardı, çok çeşitte ayrı amaçlarla birine iyi gelen birine kötü hissettiren ayakkabı her yerde olabilir).
  9. Ben Asics gel content 7 ben alabilirim, fiyatı kayano’dan daha uygun.Ama nike adidas bakarken benzer fiyatta ayakkabılar da bulunabiliyor.İçe basma ile ilgili birkaç model:
    Başlangıç İçe Basma Ayakkabı Önerisi
  10. Diz ağrısı varken koşmamakla iyi yapmışsınız.

Keyifli sağlıklı koşular, günler

6 Beğeni