Başarılı bir yarış organizasyonu nasıl olur?

Pek sık yazmasam da forumu uzun zamandır okuyorum. Gördüğüm kadarıyla biz koşucular kadar yarış organizatörü olan arkadaşlarımız da burayı takip ediyorlar. İstedim ki onlara sıkıntılarımızı anlatabileceğimiz bir başlığımız olsun.

Bir yarış organizasyonu yapsaydınız, neyi nasıl yapardınız?

Ben aklımdaki maddeleri yazıyorum. Sizler de yazarsanız ve organizasyon yapan arkadaşlarımız da hazırlık sürecinde bir açar okursa yaşadığımız sorunları belki biraz olsun önleyebiliriz.

  • Parkur mesafelerinin (yarımaraton - maraton) kalibrasyonunu ve standartlara uygun olarak, gerçek mesafe uzunluklarında olduğunu gerekirse defalarca kontrol eder, GPS verilerini, güncel formatlarda, önceden yarışın web sitesinden yarışmacılarla paylaşırdım.
  • İstasyon (yerleri, nerede hangi hizmetlerin verildiği) ve parkur (zemin ve eğim profili) bilgilerinin olduğu, acil durumlarda kullanılacak irtibat bilgilerini de içeren bir broşürü mutlaka yarış kitine koyardım. Hatta bu bilgileri küçücük de olsa göğüs numarasının tasarımına eklerdim.
  • Yarış rotasını trafiğe kapatır ve kontrollü olarak hangi saatlerde nerelerin açılmaya başlayacağı bilgisini paylaşırdım.
  • Güzel bir yerde ve doğru zamanda (yarışmacıların yarıştan önceki akşam erken yatmak isteyeceğini düşünerek) iptal edilmeyecek bir teknik toplantıda bütün önemli noktaları anlatırdım.
  • Cip dağıtımı, Start-Finish noktaları, ödül töreni yerini mümkünse aynı yerde yapardım.
  • Trail yarışlarında işaretlemeleri çok özenli yapardım.
  • Yeterli sıklıkta ve işlevsellikte (yeterli gıda ve mutlaka su bulunan, önceden gerekli eğitimi almış, güleryüzlü, yardımsever gönüllülerin olduğu) CP yapardım.
  • Eğer yaz aylarındaysak yarışı mutlaka daha serin olan, sabah erken saatlerde başlatırdım.
  • Rotayı katılımcıların sağlığını tehdit edebilecek, tehlikeli ortamlardan uzak tutardım.Vahşi hayvan barınağı, arı kovanı, vs…
  • Finish noktasında ve CPlerde sağlık ekibi bulundururdum. Bunu sağlayamıyorsam da CPlere hızlıca ulaşabilecekleri bir sistem oluştururdum.
  • Yarış tshirtünü gerçekten giyilebilir kalitede yapardım. Giye-bili-rsek sizin reklamınız olur. Çoğu gerçekten çok kötü oluyor.
  • Yarış fotoğraflarına koşucuların ücretsiz ulaşmasını sağlardım.

Artık Türkiye’de düzgün organizasyonlar görmek ve sürekli düzgün işler çıkaran insanların organizasyonlarına katılmak istiyoruz. Bu yarışmalara aylar öncesinde hazırlanarak geliyoruz. Onca emeğin ticari kaygılarla görmezden gelinmesi gerçekten bizleri çok üzüyor.

14 Beğeni

Kolay olmasa da halkın ilgisini çekmeye çalışırdım. Burada en büyük iş belediyeye düşüyor . 5 km de bir müzik koymak olmasa gerek. 0 motivasyonla koşuyoruz .

Ayrıca arı kovanlarının içinden koşturmazdım sapancadaki gibi :slight_smile:

1 Beğeni

Elbette işin sadece bir parçası ama iyi düşünülmesinde yarar var:
http:https://kosuforum.com/t/madalya-vs-finisher-yelek-tisort/34

Tek parça olsun ama kullanılabilir kalitede olsun, katılıyorum.

4 Beğeni

Yarış öncesi açık ve net, değişmeyen bilgiler bence önemli. Mecburiyetler dışında parkurda, checkpointlerde, start veya finish noktasında hiçbir değişiklik olmaması lazım.
Yarış sonrası organizasyon tarafından beğeniler ve eleştiriler ile ilgili mail ya da anket ile geri dönüş alınması benim açımdan çok önemli, hatalar eksiklikler ille olur önemli olan daha iyiyi elde edebilmek bence. Kapadokya sonrası @aykutc bey burada hem fikirlerini paylaştı hem de bilgi topladı. Yine İznik sonrası @caner bey güzel bir anket maili gönderdi. İyileştirme çabası bence çok önemli.
Kendi adıma örneğin katıldığım bir organizasyonda ciddi eksiklikler vardı, bunlarla ilgili bildirim yapmış olmama rağmen geri dönüş alamadım, bu sebeple o organizatörün hiçbir programına katılmama kararı aldım.
Organizatörler çok emek harcıyorlar, ticari anlamda mutlaka kazanç elde etmeliler ama bunu yaparken koşucu sağlığı dikkate alınmalı ve belli bir kalite standartı sağlanmalı. Koşucu gözüyle de bakılmalı.
Sponsor firmaların ve basının ilgisini biraz daha çekebilsek çok daha güzel şeyler olabilir

5 Beğeni

Yazılanlara ek olarak:

  1. Özellikle Trail yarışlarında yaş kategorilerini 5 yıla indirirdim. +40 dendiğinde 50- 60 lı yaşlarında ki insanlara büyük haksızlık oluyor.Hatta 60 yaş üstü katılan herkesi kürsüye çıkarır ayrıca tebrik ederdim (En azından katılımın bu kadar az olduğu şu an için)
  2. Trail yarışlarında parkurları değiştirmezdim.Aynı parkuru tekrar koştuğunuzda eski halinizi ,sürelerinizi yokuşları çıkma/inme şeklinizi vs konularda kıyaslama imkanınız oluyor.
  3. Yarış Tşirtünü kayıt esnasında opsiyonel yapar istemeyene vermezdim. (Benim için çok özel olmayan hiç bir yarış tşirtünü giymiyorum boşuna masraf yapılıyor bence yarış tşirti meselesinde )
  4. Yarışın düzenlendiği tüm yıllara ait sonuçları web sitesinde tutardım.
  5. Yarış parkuru gps verilerini tüm yıl web sitesinde tutardım.
  6. Web sitesini sürekli aktif ve güncel tutardım.
  7. Yarış parkurunun çeşitli yerlerine ait fotoğrafları farklı mevsimlerde ki halini yıl boyunca web sitesinde aktif tutardım.
  8. Teknik toplantıda ‘Falanca ağacı gecince’ ya da ‘’… Yaylasına’’ varınca gibi sanki katılımcılar oranın köylüsüymüş gibi muallak yer tarifleri yerine
    ’’… km’’ de gibi daha nesnel veriler kullanırdım veya oraya gecici tabela koyardim. ‘’’…Yaylasında’’ ‘’’…agacının orada ‘’’ tabela olmadığını yarışmacıların oranın yerlisi olmadığını bilirdim.
  9. Trail yarışlarında aralara minik tabelalar yerleştirir istasyonlara olan mesafeyi yazardım.(İstasyona 500 mt kaldığı halde bitik çok koşucu gördüm .). Bence istasyonlarda bulunan sonra ki istasyona olan mesafeyi yazan tabelalar yeterli değil.(Özellikle yeni katılımcılar için )
14 Beğeni

Organizasyondan arkadaşlar içeriği okuyorlar ise özellikle t-shirt ve çanta konusunda ricam olacak, yukarıda arkadaşların da belirttiği gibi lütfen kayıt sırasında opsiyonel olsun. Kiminin kalitesi iyi olsa dahi belki istemeyen olur. O kitlerin içinden çıkan poşetler, broşürler, tişörtler, hatta bazen çantaların kendisi çöpe gidiyor; e biz doğasever değil miydik?

İş çıkarmak gibi olacak ama ona harcanacak para ile sizin yerinize şuraya ağaç diktik diye reklam yapın, söz herkese duyuracağım…

5 Beğeni

alternatif olarak, organizasyon firmalari tek seferlik chip satisi yapabilir ve o chip ilgili firmanin tum organizasyonlarinda kullanilabilir…boylece chip basim maliyeti ve kirliligi de dusurulur…

1 Beğeni

bir organizatör olarak yazdıklarınıza aynen katılıyorum. Bariz bir örnek, kariaultra’yı organize ediyoruz. 2020 'de rotayı wikiloc ile ölçtüm. 24K diye koşuyu başlattık. finishte 30 km oldu. hatamı öğrendim. ve sporculardan özür diledim. ölçüm, doğru ölçüm çok önemli.
kartalgölü ultrada aynı hatayoı yapmayacağım.

1 Beğeni

Merhaba. Kaş yarı maratonuyla alakalı bir haber çıktı. Bende merak ettim. 18 yaşından küçük ve lisanslı bir sporcu yarışı 2. bitirmiş. Fakat iddiaya göre, organizatör, 18 yaşının altındaki sporcular, yarışlara katılabilir, ama kürsüye çıkamaz gibi bir savunma yapmış.

Bu doğru mu?

1 Beğeni

2015 yılı:

Düzeltme : @Muratakan ve @HalilAksoy’un dediği gibi 6km yarışmacısı.10km üzerindeki yarışmacı değil.

1 Beğeni

“2. Katılım Şartları
Koşul 18 yaş üzerinde herkesin değiştirebileceğine. Ekim 2005 doğumları ve yukarısı yarışa katılabilirler. 18 Yaş altı sporcuların ailelerinden getirecekleri muvaffakatname ile yarışa katılabilirler. 18 yaş altı kategori oluşturulamaz.
Muvaffakatname anne ve baba tarafından ortak imzalanmalıdır.”

Organizasyon web sayfasında böyle bir kriter var. Ama buradaki sıkıntı, çocuk yaş kategorisinde bir iddiada bulunmuyor. O yaşında Kadın genel sıralamada 2. olmuş. Kursu bu durumda hak görünüyor. Taf’in bu konuda bir kısıtlamasını göremedim.

@PolatDede bir açıklama yapar mı acaba.

Kızın katıldığı mesafe 6km. Adı ‘Öykü Zeynep Çankaya’. Koştuğu pace 04:48,6. Aferin sana Öykü Zeynep.

2 Beğeni

Ben de haberi görünce yarış sitesine girdim ve sonuçlara baktım. Bu kızımız Kadınlar kategorisinde gerçekten genelde 2.olmuş, kadın-erkek karışık olarak genel kategoride de 9.olmuş. 6Km’yi 28:52’de koşmuş görünüyor.

Katıldığı yarış yarı maraton olarak geçse de 6K parkurundaymış. Talimatnamede paylaşılan kısma bir aykırılık yok. Kızımızın hakkı yenmiş gibi duruyor.

3 Beğeni

Şimdi ne diyeyim bilemedim. Ben alıntıyı organizasyonun web sayfasında 6K koşusunun ‘Genel Bilgiler ve Kurallar’ bölümünün 2. Maddesi olan katılım şartları bölümünün ilk paragrafı olarak aldım ve burada paylaştım. Bu 18 yaş konusu ‘sadece’ bu paragrafta geçiyor.

Organizasyonu düzenleyen Rossist’in başındaki kişi ise, ‘kayit’ kısmında belirttim diyor. Kayıt kısmı ‘Genel bilgiler ve Kurallar’ bölümünun 3. Maddesi ve bu maddenin hiçbir yerinde yaş ile ilgili bir kriter yer almıyor. İşte bu durumda ne diyecegimi bilemiyorum. Bu işler bu kadar özen ile mi yapılıyor. 18 yaş altı katilamaz ama anne baba her ikisinin de onayı ile katılabilir, yaş kategorisi oluşturmaz dedikten sonra…

Genel sıralama kürsüsünde hak iddia eden çocuğun ebeveyni sonuna kadar gitsinler bence. Yani 10 yaşındaki bir çocuk, yaş sınırlaması olmayan bir yarışta büyükler ile aynı kürsüye çıkamaz diye bir kural gösterilmeli, gösterilemiyorsa o çocuk oraya çıkmaliydi. Çıkartmadan alkislatsan ne olur alkislatmasan ne olur.

3 Beğeni

12. Yaş Kategorileri

6K için sadece genel klasman ödülleri verilecektir.
Yaş kategorileri 21 K ve 12 K için yapılacaktır.

  • Genel Klasman
  • Kadın
  • Erkek

Yarışın sitesinden kopyalayıp yapıştırdım. Organizasyonun açıklaması yanlışa devam ettiklerini gösteriyor. Evet 6K için yaş kategorisi yapmayacağınızı açıklamışsınız ama genel kategoride olacağını da belirtmişsiniz. Bu kızımız genelde 2.olmuş, yaş kategorisinde ya da 18 yaş altında olmamış.

2 Beğeni

Organizasyon haksız zaten 18 yaş altı kategori yapın demiyor kadınlar genel klasmanda ikinci oldum ödülümü verin diyor.

1 Beğeni

Yarışmacı listesinde doğum tarihi olarak 2009 görünüyor ama. Yani 15 yaşında. Muhtemelen ailesi bilerek ve isteyerek bu şekilde yaptı kaydını. Kimse masum değil.

1 Beğeni

15 yaş göstermelerinin sebebi ne olabilir? 15 yaş altı yasak gibi bir durum mu var? Acaba kayıtta site mi izin vermedi.
Böyle bir art niyet olsa bile parkurda kestirme yapmadığı müddetçe küçük kız genelde 2.olmuş oluyor. Doğum tarihindeki yanlış bilgi ile kayıt yine organizasyonu işaret eder gözümde, kit dağıtımında kontrol sorumluluğu organizasyonda.

2 Beğeni

Selam Mehmet Ali,

Bu ihtimal benim de aklıma geldi. Polat açıklamasında online kayıttan bahsediyor. Kaydın bilgisi dışında, gerçek olmayan bilgiler ile aile tarafından yapıldığını kasdediyor olabilir. Ama şunu çok iyi biliyoruz ki, kit teslimi yapılmişsa, organizasyon kosucuyu kabul etmiş sayılır. Kit teslimi sırasında kimlik bilgileri kontrol edilir. Yaş kategorisi uygulanan yarışlarda özellikle doğum tarihi kontrol edilir. Bu 6K’da yaş kategorileri olmaması organizasyonun kimlik kontrolü yapmasına engel değil. Sanırım biz paramızı aldık, gelsin koşsun anlayışı ile hareket edilmiş.

2009 gösterilmesi belki de kayıtta başka secenek olmadığı içindir. Ama dediğim gibi kit teslimi esastır. Göğüs numarasi veriliyorsa, koşucu kabul görmüş demektir.

Organizasyonun açıklaması başka bir detay içermediği için, aile ve çocuk masum görünüyor.

3 Beğeni

İşte bu da 2009 2008 2007 2006 yıllarda doğmuş olmanı, 2010 ve sonrası daha genç yaşta olmamanı istiyor demek.Kimlik kontrol etmeyen yada gözden kaçıran organizasyonun sorumlu olması velilerin sorumsuz olabileceği anlamına gelmez.
3000m yükseklikte 2000m yükseklik kazanımlı koşuda 50 yaş üzeri yasak deseler,
—55 yaşındaki biri yaşını 50 gösterse, kit dağıtımında gözden kaçsa yanlış bilgi verenin hiç mi sorumluluğu olmayacak.

Başarılı bir yarış organizasyonunda katılım şartları açık net olmalı, terüddüte yer vermemeli.16 yaş altı katılamaz dersin ve konu kapanır.

1 Beğeni