Babadağ Ultra Trail 2025

26-27 Nisan 2025’te Ölüdeniz’de yapılacak olan yarışta 5K -14K (Trail) - 15K (Skyrunning) - 27K (Down hill) - 56K (Ultra) parkurları bulunuyor. 15K parkuru denizden zirveye tırmanış skyrunning, 27K parkuru zirveden denize iniş down hill, 56K parkuru ise tüm parkurları kapsayan bir Ultra.

Bu yıl yarışa katılan arkadaşlar 15K ve 27K parkurları hakkında detay paylaşırlarsa sevinirim. Örneğin parkurlardaki ip tırmanışları nasıl? dağcılıktaki gibi 90 derece kayaya iple tırmanış mı yapılıyor? ya da Tahtalı’daki kaya geçişleri gibi aralarda basılacak yerler var mı?

8 Beğeni

Merhaba,

2024’teki parkurda ipli tırmanış yapılan yerde ayak basmak için yerler vardı. Benim ilk ipli tırmanış deneyimim oldu ve hiç zorlanmadım.

4 Beğeni

Tam gitmeye niyetlendim ertesi güne İstanbul Yarı Maratonu varmış daha önceden ona kaydolmuştum. 2026’ya artık.

2 Beğeni

kaliteli yarışların çakışması hiç iyi olmuyor maalesef. organizatörler bu konuda biraz daha özenli olsa güzel olacak.

2 Beğeni

Aslında sırf organizasyonla da bağlantılı değil bu konu. Yarış sayısı çok fazla, bazı haftalarda 4-5 yarış birden çakıştığı oluyor. Ortalama 140 tane koşu yarışı düzenleniyor 1 yıl içinde.

2 Beğeni

Bu yıl katılacağım. 56 k için daha önce bu yarışı deneyimlemiş, tecrübelerini (malzeme , koşu hızı ve temposu , ulaşım vb ) paylaşabilirse çok sevinirim.

4 Beğeni

Merhaba arkadaşlar. 5 , 14 ve 26 k parkurlarını koştum.
Sadece 15 koşmadım bu yıl hedefim 56 koşup parkuru bitirmek.
14 km parkuru tersten koştuğumuzu düşünecek olursak rahat bir başlangıcı var 5 km parkuruda aynı hatta . İpli tırmanış ise kısa bir hat ip destekli bir tırmanış denebilir. Yarışan arkadaşlardan dinlediğim kadarıyla. Teleferikle de 26 k çıkarken hattı gördüm. Coğraya harika. Geçen yıl iniş hattında 250 - 300 kadar Likya yolu yürüyüşü yapanlara denk geldik bizleri alkışlarıyla desteklediler ve yolu açtılar. Tesadüfen videosunu çekebilmiştim. 2000 MT zirve den dönüşte 10 km kadar çok hızlı bir iniş var sonlşara doğru yatay bir ip geçişi var dikkatli geçilirse sıkıntı doğurmaz ben ip kullanma gereği duymadım

ve sonrasında keyif veren manzarayla karışık tarihi bir rota.
Tavsiye olunur. Başlangıç ve bitiş noktası plaj.
Tuvaletler duşlar ve de deniz keyfi sürülebilitor. Her yerde kafeler mekanlar var.

9 Beğeni

Ekim 2023’te bu parkuru deneyimledim. O zaman 60K olarak planlanmıştı ama küçük bir kaybolma macerasıyla 64K’ya tamamlamış oldum:) 14 saat sürdü—tam anlamıyla bir dayanıklılık testiydi benim için! Macera ve adrenalin sevenler için kesinlikle denenmesi gereken bir rota!

Uludağ 65K ile kıyasladığımda, buranın daha zor olduğunu düşünüyorum. Parkur, her anlamda dikkat gerektiriyor, Likya yolu yürüyüşçüleri ya da turistlerden işaretleri kaçırmak işten bile değil. Özellikle Babadağ’a tırmanırken, AKUT’un beklediği çarşak zeminde adımlarınızı çok dikkatli atmanız gerekiyordu. Önünüzde biri varsa, taşların yuvarlanması kaçınılmazdı. Tutunacak pek bir şey yoktu sanki, ağaç köklerine falan tutunmaya çalışmıştık diye hatırlıyorum. İp var mıydı burada, emin değilim. AKUT’taki arkadaşlar yukarıdan daha rahat çıkabilmem için yönlendirme yapmaya çalıştılar, ama adrenalin devreye girince kendi yolumu kendim çizdim.

Teleferikli kısımdaki ipli çıkışlar ne çok kolay ne de çok zor. Ama basından biri, “İple iner misiniz? Fotoğrafınızı çekelim.” dediğinde hemen reddettim. Basamakların olmadığı bu bölümde ipi kullanarak inmeye cesaret edemedim—çünkü bir düşüş, doğrudan hastanede son bulurdu. Toplamda 2-3 ip vardı ve dikkatli olmak şarttı.

Sabah 6’da başladığımızda hava serindi ve karanlıktı ama rüzgarlık giymeye bile gerek duymadım. Babadağ zirvesine öğlen civarında ulaştığımda ise güneş tüm gücüyle yakıyordu. Neyse ki dropbag’de kıyafet değişimi yapabildim. Bu CP’de en az 20 dakika dinlenip enerjimi topladım. Zirveden iniş kısmı sıcak hava nedeniyle oldukça zorluydu. Ağaç gölgelerinde sık sık mola verdim.

Eğer akşama kalacaksınız çok iyi bir kafa feneriniz olsun derim, Likya Yolu inişi ciddi tehlikeli olabiliyor, genel olarak orada çok düşen oldu. Sabah Kayaköy civarını da alacakaranlıkta geçtik, zemin kaygan ve taşlık, temkinli geçmek gerekiyor.

Single patikaları seven biri olarak bu parkur beni gerçekten etkiledi. Hem çıkışta hem inişte manzaralar muhteşemdi. Merak duygusunu sürekli canlı tutan bir rotaydı, bu yönüyle Latmos 45K’yı andırıyordu. Organizasyon ekibindeki arkadaşlar da motivasyon konusunda inanılmaz destek oldular, sağ olsunlar.

Ulaşım açısından da oldukça avantajlıydı—Dalaman Havalimanı’ndan bölgeye ulaşmak gayet kolaydı.

Teknik zemin, zorlu parkurlar ve adrenalin seven biri olarak, Türkiye’de bu yarışı her zaman ilk sıraya koyarım. Üstelik finish noktasında deniz olması müthiş bir ödül! Nisan ayında bu parkuru tekrar denemek de ayrı bir keyif olur, çünkü hava daha serin olacak.

Şimdiden katılacak herkese bol keyifli bir yarış diliyorum. Ayağınıza taş değmesin!

18 Beğeni

Paylaşım in çok teşekkürler. Şimdi tecrübelerinize dair bir sorum olacak. Yarış ölüdenizde başlıyor. Fethşye merkezden oraya nasıl ulaşacağız şahsi aracımız yoksa. Sanırım 15 km kadar bir mesafe var

2 Beğeni

Ölüdeniz’de kaldığım için bunu tam olarak bilmiyorum.Yarışınız erken saatte değilse 15-30 dakikada bir kalkan şehir servislerini kullanabilirsiniz belki. Otogardan kalkıyorlardı o zamanlar.

4 Beğeni

Sayfasında ;
1-“Toplu taşıma araçları sabah 07:00 ile 22:30 saatleri arası 15 dakikada bir geçer.” demekte;
2-" Etkinlik 26 NİSAN 2025 Cumartesi günü saat 07:00’da ÖLÜDENİZ/ORANGE CAFE’’de başlayıp aynı yerde sona erecektir" demekte 56k için..

Saat olarak çakışmakta, o civarda 3-4 kişi taksiyle gitmesi, organizasyondan ulaşım talebi, aracı olanlarla ortak gitmek-imece- vs…Kolay gelsin

2 Beğeni

Fethiye merkezden sürekli minibüs seferleri olmakta fakat erken saate ölüdenizde olmak için araç gerekebilir. Yarın ölüdeniz minibüs saatlerini alıp paylaşırım. Ölüdenizde iae bir çok otel açık. Çadır kurmak isteyenler için de kamp alanları mevcut. Özellikle lagün içerisinde.

5 Beğeni

Selamlar,

Yarışın 15k skyrunning , 27k downhill ve 56k ultra parkurları dün koşuldu . Ben 56k daydım.

Yarış;
Parkur çıkışta ve inişte teknik bölümlerden oluşuyor. Ölüdeniz manzarası eşliğinde harika bir doğada çok sağlam mücadele gerektiriyor. Öncesinde bacaklara yokuş yüklemek şart ki ön sıra tırmanışçılardan oluşuyordu. Zirvede paraşütçülerin de üzerine çıkmak müşhiş kayifli.

Organizasyon ;
İşaretlemeler yeterliydi.Cp noktalarında bulunan insanlar hem güler yüzlü hem motive ediciydi.

Konaklama olarak da kalmasam bile 1250 lira fiyata katılımcılara ayarlama yapmışlar.

Pozitif düşünerek eleştirilerim;
-Madalyalar tüm parkurlarda aynı olmasa çok iyi olurdu.
-Teknik toplantıda özellikle kendi parkurum olan 56 k için daha detaylı bilgiler beklerdim. Sitede yazılı olanların sözlü aktarımı yerine parkurun detayları ve trik noktaları anlatılabilir. Örneğin yarışta son 5k inişleri baya sertti ve bunları yolda bir başka koşucudan öğrenip ona göre performans ayarladım.
-Yarışlarda tşört yerine atlet verilse çok daha kullanışlı bence. Mesela bu atleti 19 mayıs ankara yarışında giyerdim. Şimdilik aklıma gelen bunlar sonradan edit edebilirim.

11 Beğeni

9 Beğeni

İki kelimeyle özetleyecek olursam, yarış mükemmel.

23 Nisan tatiliyle birleştirerek uzun bir tatil için Fethiye’ye geldik. Tatil planı, yarışın Türkiye’de gittikçe artan neredeyse yol yarışı teknikliğinde parkurlardan olmaması, ciddi bir skyrunning içermesi ve geçtiğimiz sene katılan sizlerin geri bildirimleri bu yarışa eşimle katılmamızın temel nedenleri oldu.

Kısaca kendi durumumdan bahsedecek olursam, geçen seneki sakatlığım yok. Koşu bandına erişimim olduğu için bu sene yokuş idmanlarımın çoğunu koşu bandında yapma imkanım oluyor. Bu sayede haftasonu uzunlarımda daha yarış temposu odaklı çalışmalar yapabiliyorum. Aslında Efes Ultrada da kendimi çok iyi hissediyordum ama yarışı istediğim gibi bitirememiştim.

Bu yarışa gelirken her ne kadar katılımcı sayısı az olsa da, özellikle kuzey ülkelerinden gelen yüksek itra puanlı katılımcıları görmek beni mutlu etti. kendime sadece süre hedefi belirledim: 8:30 ama 9un altı her türlü okey. Sadece süre hedefi belirledim çünkü itra sırası olarak 10-15 arasındaydım.

Fethiye’ye geldik ve normalde yarış haftası yapmamam gerekiyordu fakat perşembe günü Çal dağı tırmanışını gerçekleştirdik. Hiç pişman değilim. Yarış öncesi hidrasyonu düşünmeden bol bol güneşlendik ve sahilde bira keyfi yaptık, hiç pişman değilim. Son günlerde @Bashocan ve Miguel’in de Fethiye’ye gelmesiyle tatilimiz şenlendi ve çok da keyifli geçti.

Yarış sabahı sunucumuz Ayşe’ye burada uyuyoruz polis çağırırım diye çıkış yapan kadın, bu tatildeki tek kötü anı olarak kalacaktı.

56 km; 14,15 ve 26 parkurlarının hepsini içeren bir parkur. Tek farkı 14 parkurunu biz tersten koşuyoruz. Yarışa Kayaköy parkuruyla başlıyoruz. Başlangıç kısmındaki taşlar Latmos’u oldukça andırıyor. Bir gün önce yağış da olduğundan taşlar kaygan. İnişte ayağımı burkuyorum. Neyse ki yarış ve yarış sonrasında bana sorun çıkarmadı bu burkulma.

Başından itibaren ön gruptaydım. Nabzımın oturması biraz uzun sürse de, bunu dert etmedim. Yarışın ortalarına doğru toparladı zaten kendini.

Kayaköy’ün içinden geçmek çok keyifli. Yerler çok riskli ama gördüklerim çok keyifli. sonra Kayaköyden çıkınca bir süre orman yolundan iniş var. Burada ortlama pacei yükseltmek için fırsat buluyorsunuz.

Teleferik’e ulaşıyoruz ve 15 kmlik çıkışımız başlıyor. Önce Likya Yolu’na giriyoruz. zemin hiç bir zaman düz değil. Dizlere ellerimle basarak, tempolu bir şekilde burayı çıktım. Bu yarışta, daha önce bu yarışı koşmuş olan @paddlesteamer in tavsyelerine harfiyen uydum. Baton almadım. Keşke alsaymışım da demedim. Jellerin bir kısmını zirveye dropbage bıraktım.

Çıkışın bir aşamasında artık eller devreye giriyor ve sırt hattını çıkmaya başlıyoruz. Buralar benim oyun alanım. Sürelere baktığımda da aralarında bulunduğum kişilere farkı kapattığım/açtığım yerler olmuş bu noktalar. Sonra elle tırmanış bitiyor ama aynı diklikte tırmanış devam ediyor. 15k parkuruna bayıldım. Tahtalı’nın bu kadar gündem olduğu günlerde asla pişman olmayacağınız belki çok daha güzel bir alternatif burası. Bir yandan dimdik parkuru tırmanırken Ölüdeniz manzarası gittikçe küçülüyor ama küçüldükçe güzelleşiyor.

Zirveye doğru dağın diğer yüzüne geçmiş oluyoruz ve burada bulutlar ve sis var. Hava da oldukça soğuyor. Bu şekilde zirveye ulaşıyoruz. Hedefim 5 saatte zirveye ulaşmaktı. 4.20 gibi gelmiştim.

Sonra iniş başlıyor. Artık belirsizlikler yok. Çünkü @nkoner in videosunu hatmetmiştim :slight_smile: 10 km civarı yüzde 7 ile 3 eğim arası orman yolu koşusu var. Zemin taşlık ama yardırmaya da müsait.

Daha sonra yer yer asfalt iniş çıkış, yer yer kısa single tracklere giriyoruz. Son cpde kafeinli jelleri ve kolaları içip Likya yoluna tekrar geldiğimiz yerden geri giriyoruz. Likya yolunu inmesi çok keyifli. Bir yandan en küçük hatamda elimdeki kürsüden olmamak adına dikkat etmeye çalışıyorum. Bir yandan da arkamdan birisi geliyor zannediyorum. dönüp arkama bakmak istemediğimden olabildiğince yardırmaya çalışıyorum.

Son 2.5 km inişin en zor ve koşması da hayli zor kısmı. İp geçişi bana öyle çok da riskli gelmedi ama güvenlik her zaman iyidir.

Ve yarışı 7 saat 29 dakikada tamamlıyorum. Genel 5 Yaş 1. olarak tamamlanıyor.

Yarış öncesi sonrası Servet(lokum, şekerleme)'in ikramları mükemmeldi. Herkes çok yardımcıydı ve kendileri eğlendiği gibi bizleri de eğlendirdiler. Bazı cplere gülerek girdim. Açıkçası organizasyon adına şu daha iyi olabilirdi diyebileceğim bir şey yok. Çok sağolsunlar, her şey mükemmeldi. Belki bu kadar güzel organizasyonun katılımı daha fazla olabilir. Orada da görev bizlere düşüyor.

Bu şekilde tatile de bağlandığı sürece biz sürekli katılmayı düşünüyoruz.

yarışın videosuna buradan ulaşabilirsiniz:

19 Beğeni

2023’te ilk düzenlendiğinde benim de tatille birleştirerek hem 14K hem de 25K parkurunu koştuğum Babadağ Ultra her sene organizasyonun üzerine katarak devam ediyor gibi görünüyor. Buradaki yorumlardan, videolardan ve sosyal medyadan bunu gördükçe katılamadığıma üzüldüğüm bir yarış oluyor iki senedir. Önümüzdeki sene kesinlikle yeniden listemde olacak.

6 Beğeni

Bu yarışa seneye aksilik olmazsa mutlaka katılacağım, tekrar tebrik ederim :clap:

3 Beğeni

[quote=“ggg, post:15, topic:16262”]
Sonra iniş başlıyor. Artık belirsizlikler yok. Çünkü @nkoner in videosunu hatmetmiştim :slight_smile: 10 km civarı yüzde 7 ile 3 eğim arası orman yolu koşusu var. Zemin taşlık ama yardırmaya da müsait.
[/quote

Çok zor geçmişti benim için …

4 Beğeni