Babadağ Ultra Trail 2025

İlk defa katıldım ve ilk trail koşumdu. 15k da koşmak inanılmaz zevkli ama sonu inanılmaz zorlayıcıydı benim için. Son 3 km bitmek bilmedi kaç kez sorguladım ama bitince tüm o zorluklar bitti ve mutlu oldum. Bitirebildiğim için mutluyum açıkcası. Bunu atlatabildim ve devamı da gelecek :wink: Paylaşmak istedim. Umarım daha iyi yarışlar çıkarabilirim.

12 Beğeni

2025 yılı 15K Skyrunning Dragon parkuruna katıldım. Genel olarak zorlu ama zevkli bir parkur olduğunu söyleyebilirim. Bazı bölümlerde ne işim var benim burada dediğiniz oluyor. Arkanızı dönüp manzaraya baktığınızda olmam gereken yerdeymişim hissi geliyor hemen.
Yarışa deniz kenarından başlıyorsunuz. Bir merdivenden asfalt yola çıkıp yaklaşık 5 dk. sonra patikaya giriyorsunuz. Daha ilk girişten dik bir yokuşla başlıyorsunuz. Bundan dolayı, yarış öncesi ısınma konusuna dikkat etmenizi öneririm. Zira, bir ilk düzlük diyebileceğimiz başlangıç olmadığından ısınmadan dik bir yokuşta tıkanabiliriz.
İpli geçiş diyebileceğimiz keyifli geçişler oldu. Şu an hatırladığım, bir yerde yassı kayalardan oluşan ve yüksekliğin enine doğru bir geçiş vardı. Dar ama ayak basmak için yeterli yerlere basarak geçişi tamamlıyorsunuz. Bir ipli geçiş kısmı da dik bir tırmanış şeklindeydi, merdiven şeklinde kayalara basarak ip yardımıyla çıkıyorsunuz. Ama açıkçası birinci bahsettiğim geçiş daha heyecan vericiydi.
Yaklaşık 11. km civarına kadar iyice kas ağrıları başlıyor. Bu anda bol manzaralı, motive edici ve bence dinlendirici bir bölüm başlıyor. Arkanıza mavi ve yeşil bir manzarayı (mavi derken hem gök mavisi hem deniz mavisi bu arada) alarak tamamen kayalar üzerinden tırmanarak ilerliyorsunuz. Burada artık ellerinizi de kullanarak devam etmeniz gerekiyor. En keyif aldığım kısmı burası oldu. Aynı zamanda bence farklı kas gruplarına da yönlendirdiği için vücudu dinlendiren de bir bölüm olduğunu düşünüyorum.
Bu aşamadan sonra trekking şeklinde bir parkur sizi bekliyor. Burada çift baton iyi olacaktır. Sonlara doğru kaslar yoruluyor ve dik yürüyüşler başlıyor. Batonun bu gibi yerlerde hem kas gücü olarak yürüyüşünüze destek olacağı hem de size hız kazandıracağı için kullanılmasını öneririm.
Yaklaşık 13. km gibi teleferik istasyonuna ulaşıyorsunuz. Burada bir yanılsama yaşanıyor. Ben de yaşadım ve sonrasında başka yaşayanlara da şahit olduğum için ifade etmek istedim. Burası 1700m teleferik istasyonu. İstasyona doğru son yokuşta parke yol başlıyor. Düzlüğe çıkınca gözler bitiş çizgisini arıyor. Buralarda bir yerde bitiş çizgisi olması lazım diye arıyorsunuz ama bir kalabalık yok. Etrafta paraşüt çantasıyla gezenler falan oluyor. Çevreye göz atmaya başlıyorsunuz hatta burada paraşüt atlama noktasına doğru bir yol ayrılıyor. Oraya yönelmek istiyorsunuz. Ama buradan sonra yaklaşık 2km bir parke yol ile devam ederek 1900m zirveye devam etmeniz gerekiyor. İşaretlere odaklanmanız daha doğru. Bu son zirveye giden kısım daha az yatay ve uzun bir yükselti ile devam ediyor. Ama yüzünüze nem vuruyor ve sis ya da bulutların içinden geçtiğinizi fark ediyorsunuz. Bu sizi motive ediyor. O sırada yarışı bitirenler (muhtemelen ilk yirmide falan değilseniz tabi) servislerle teleferik noktasına geri dönerken siz bitişe doğru son adımlarınızı atıyorsunuz.
Son olarak bitişe geldiğinizde madalyanızı alıp atıştırmalıkların keyfini çıkarıyorsunuz. Buradan zirveye ulaşmış olmanın verdiği haz ve içinize çektiğiniz manzaranın verdiği tatmin duygusu bir sonraki mücadelenize sizi hazırlamış oluyor.
Son olarak, şunu belirteyim. Yarış öncesinde kafede otururken birilerine kulak misafiri olmuştum. Ayrıca kendimde de vardı bu durum. Skyrunning olması biraz tereddüt yaşatıyor olabilir. Ama daha önce koşu ve trekking deneyiminiz olduysa ikisini mental ve fizik gücü olarak birleştirin. Yarış sonrası yorgunluk düzeyi ve toparlanma süreniz klasik bir 30K-35K seviyesinde olabilir.
Kritik diyebileceğim iki önerim;

• Çift baton kullanımı bence işinize yarayacaktır.
  • Birkaç noktada ağaçlar, tırmanış noktaları ve dönüşlerden dolayı parkur işaretleri gözünüzden kaçabilir. Aklınızın bir köşesinde parkur işaretlerine odaklanmak olsun.

Son olarak, kendinize güvenin ve akışına bırakın, tadını çıkarın.

11 Beğeni