Ayarı Kaçanlar Podcast

Başlık açıp açmayaya kararsız kaldım.

Matt Dawson, Paris Olimpiyatları İçin Parmak… Avustralyalı hokey oyuncusu Matt Dawson, Paris Olimpiyatları için parmağının bir kısmının kesilmesini kabul etti. Tokyo 2021’de gümüş madalya kazanan Dawson, sakatlığının şansını etkileyebileceğini düşündüğü için bu radikal kararı aldı.

Avustralyalı hokey oyuncusu Matt Dawson, Paris Olimpiyatları’nda ülkesi adına mücadele edebilmek için parmağının bir kısmının kesilmesini kabul etti. Daha önce Tokyo 2021’de gümüş madalya kazanan Dawson, sakatlığının Olimpiyat şansını etkileyebileceğinden endişeliydi ve bu nedenle radikal bir karar aldı. 146 kez Avustralya’yı temsil eden oyuncu, kararının hem Olimpiyatlar hem de sonraki yaşamı için bilinçli bir seçim olduğunu ifade etti.

Avustralyalı hokey oyuncusu Matt Dawson, Paris Olimpiyatları’nda ülkesini temsil edebilmek için parmağının bir kısmının kesilmesini kabul etti. Daha önce iki Olimpiyat’a katılan Dawson, bu kararı sakatlığının şansını etkileyebileceği düşüncesiyle aldı.

Tokyo 2021 Olimpiyatları’nda gümüş madalya kazanan Avustralya takımının önemli bir üyesi olan Dawson, Olimpiyatlardan iki hafta önce parmağını kırmıştı. Üçüncü kez Olimpiyatlara katılma fırsatı önünde olan 30 yaşındaki oyuncu, 146 kez Avustralya’yı temsil etti. Parmak sakatlığının tedavisi için plastik cerrahla birlikte karar veren Dawson, “Paris’te oyun şansını elde etmek için ve sonraki yaşamım için bilinçli bir seçim yaptım. Parmak uçlarımın bir kısmını kaybetmek zorunda kaldım ama hayatlarında daha büyük sorunlar yaşayan insanlar var; bu yüzden bu durumdan çok şanslı olduğumu düşünüyorum” dedi.

4 Beğeni

Ilgincmis gercekten ama sunu okuyunca

ne kadari olimpiyatlar icin ne kadari geri kalan yasami icin anlayamadim.

1 Beğeni

Parmaksızlığın hayatını nasıl etkileceği de tam bilinmiyor. Pişmanlığın derecesini madalya alıp almaması belirleyecek. Parmağı feda edince başarının da garantisi yok. Etik kurulu falan filan yok mu başarı için vücut bütünlüğünü bozmak oldukça yanlış. Madalya alamaz parmak için sonra pişman olur daha sonrası depresyondan depresyon beğen.

2 Beğeni

Parmağın tamamı değil üst kısmından bir yer.
Bazen kesilmesi daha sağlıklı olabiliyor. Şu haberdeki konuyu bilenler vardır:

1 Beğeni

Kendini Ayarlama Enstitüsü bölümü de oldukça güzeldi, zaman zaman bu tür bölümleri heyecanla bekliyoruz. Yalnız bölümün sonunda @spinodal ın beden ile ilgili demişken aklıma geldi dediği kısmı “Bazı antrenörler 9 günlük şeyler tutun ya da 10 günlük , ya da o günden önceki 7 gün ya da 9 gün…” ifadesi vardı. Bu kısım tam bölümün sonuna geldiğinden tam olarak ne ifade edildiğini anlayamadım. Açıkçası merak ta ettim. Daha önce duymamıştım. Zahmet olmazsa @spinodal bu platformda ya da podcastin bir sonraki bölümünde çok kısa da olsa bir açıklama yapabilir misin? Şimdiden teşekkürler…

2 Beğeni

Antrenman planlarimizi genellikle haftalik yapiyoruz. Pazartesi sabahindan pazar aksamina. Hem antrenman tiplerini hem de hacimi haftalik dusunup haftalik ayarliyoruz. Oysa beden/vucut hafta nedir bilmez. O nedenle bazi koclar/calistiricilar 9/10 gunluk donguler uzerinden giderler. Veya gecmise donuk degerlendirme yapacaklarsa her zaman bulundugunuz gunden geriye 7 gunluk dusunurler, yani pazartesiden pazara degil de bugun sali sabahi, son 7 gunde, gecen salidan beri ne yaptima odaklanirlar/odaklanabiliriz.

Ama tabii mesaisi olan, calisan insanlar olarak uzun kosuyu cumartesi veya pazara getirmek zorunda olan bizler icin uygulmasi zor. Bu detayi dile getirmek istedim ama dediginiz gib son anda aklima geldiginden guzel ifade edememis olabilirim.

4 Beğeni

Açıklama için teşekkür ederim hocam @spinodal

2 Beğeni

Bir veya birkaç bölümde kanalını yüzerek geçen sporcularımızdan bahsedilmişti.
Yarın izlenilesi bir sohbet olmuş.Meraklısına:

Yayından birkaç not

Köpekbalığı, denizanası,soğuk denizler…

2 Beğeni

3 gönderi mevcut bir konuyla birleştirildi: Eliud Kipchoge En İyi 100 Sporcudan Birisi Değil mi?

Financial Times şöyle bir paylaşımda bulunmuş

Özet

4 Beğeni

Benzeri bir durum 4 minute mile icin gecerli. Birkac yil oncesine kadar mili 4 dakikanin altinda kosanlar takip ediliyor ve bir veritabaninda tutuluyordu. Artik tutmayi biraktilar. Cunku NCAA’deki gencler bile kolaylikla kosabiliyor artik.

3 Beğeni

Hisler mi, Veriler (Teknoloji) mi?

9 Beğeni

yusuf dikec bireyselde kazanamadi ki gumus’u…takim olarak gumus kazanildi…bireyseldeki toplam performansi bayagi dusuk hatta sanirim…ve takim arkadasi ilayda tarhan da benzer sekilde atis yapiyordu ve bireysel performansi daha yuksek…neden bir anda bu kadar abartildigini ve sanki bireyselde gumus kazanmis gibi yorumlar dondugunu bir turlu anlamadim…

2 Beğeni

Viral olan fotoğraf nedeniyle; yoksa takım olarak gümüş alındığını biz bilsek de bazı WhatsApp durum bilgilerinde bu dalda madalya alan ilk Türk denilmiş(tek başaına almış gibi).

Burada forumda takıma değinilmeme nedeni de teknoloji ve hislerler ilgili Ayarı Kaçanlar bölümüne atıf.

Viral görüntü belkide yüzlerce kez karşımıza çıktı başka yarışmalarında.Ama madalya alınması ve mercekli bilim kurgu filmlerindeki gibi rakipler etkili olmuştur.
Her ikisi de değerli iş çıkardı, biri viral oldu.

1 Beğeni

Umarım ileride bu tercihinden dolayı kulaklarında bir sorun yaşamaz. Rakibi ben birinci oldum ama o viral oldu diye kuduruyordur.

Edit:kulaklık yok ama tıkaç varmış o zaman sorun yaşamaz.

1 Beğeni

Ayarı kaçanlar zor konulardan biri Semenya örneğiyle anlatılmıştı.Koşar, yüzer,halter kaldırır vs hep bireysel ( rakiple direk etkileşimli değil).Konu rakiple yumruklaşmanın olduğu bir bir örneğe geldi-boks.

Dünya boks şampiyonasına alınmayan 2 sporcu olimpiyatlarda.

Kabaca ChatGPT özeti:
Paris 2024 Olimpiyatları’na katılacak bir boksör, cinsiyet testi sonucunda kadın kategorisinde yarışmaya uygun bulunmadı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ve Uluslararası Boks Birliği (IBA) durumu doğruladı ve boksörün ismi gizli tutuldu. Bu karar, sporcu cinsiyet uygunluğuyla ilgili tartışmaları yeniden gündeme getirdi.

Not: Nasıl bir özet, isim değil maç bile belli.Meraklısı yukarıdaki bağlantıdan okuyabilir.

Konu hakkinda detayli konusmustuk. Bu olanlari daha net anlamlandirmak icin ise yarayabilir. Hatta icinde soyle demisim: “dovus sporlarinda cok sorun olacak bu konu”

Son bolumde de haberler kisminda bu sporculardan soz etmistik.

6 Beğeni

Zannerdersem New York Maratonu’nda 3. bir kürsü kurulmuştu bu durumlar için… Çözüm olabilir ama etik olmayan sorunlar da artabilir ( Hepimiz madalya için bazı insanların neler yapabileceğini biliyoruz ). Öte yandan Uluslararası Boks Federasyonu’nun onay vermediği bir duruma Olimpiyat Komitesi’nin izin vermesi , tartışmalı açılış gösterisi ile birleştirilince acaba başka amaçlar mı var diye spekülasyon bahanesi oluyor.

2 Beğeni

Dunden beri twitter’da (X) 20km yuruyus musabakasinda 45. olan sporcumuz icin yazilan yorumlari okuyorum ve kendi adima utaniyorum. Bugun dayanamadim hic yapmadigim seyi yapip Twitter’da asagidaki Emre Tilev’in haberine yorum yaptim. Birincinin 4 dakika arkasinda 4.27 ortalama pace ile saatte 13.47km hizla yuruyen sporcuya divan ekspertleri kalkmis sacma sapan yorum yapiyorlar. Hele ki Emre Tilev gibi 53 yasina gelmis, sporla ic ice bir insanin yorumu beni acikcasi rahatsiz etti. Bunun sakatligi var, konsantrasyonu var, var oglu var. Omrunde 4.27 pace ile kosamayacak insanlarin sacma yorumlari bir tek beni mi rahatsiz ediyor?

7 Beğeni

Cahiller eskiden edebini bilir susardı, şimdi ilgi çekmek için her şeyi yapıyorlar

1 Beğeni