Astım hastası yeni başlayanlar için tavsiyeleriniz

Merhabalar, koşuya başlayacağım ama birkaç sıkıntım var. Astım hastasıyım ve nabzım normalden biraz yuksekmiş. Bu durumlari göz önüne aldığınızda nasıl bir başlangıç yapmalıyım? Tavsiyeleriniz nelerdir?

Antipatik bir cevap olarak algılamayacağınızı umarak en sağlıklı başlangıç doktorunuza danışmanız olacaktır. Çevremde solunum sistemi rahatsızlıkları olup spor yapan kişiler var fakat uzman bir hekim tarafından değerlendirmesi ve takibi yapılmalı diye düşünüyorum.

3 Beğeni

Astım konusunda tecrübem yok.

Çocukluğumda, bir köy ziyaretinde Boğmaca (tam bilemiyorum, bir solunum yolu veya akciğer enfeksiyonu) geçirmişim, hatırlamıyorum ama ölecek raddeye gelmişim. 5 yaşında ise 2 hafta hastanede kaldığım ve hatırladığım bir zatürre vakam var. Üstüne bir de 16 yaşından 43 yaşına kadar günlük ortalama 1bucuk paket sigara içtim.

Sanırım bunlardan olacak, nefes darlığım vardı. Denize göğsüme kadar girsem boğulacam sanırdım. O belki psikolojikti bilemiyorum. Ama bir çok zaman nefesim daralirdi.Hatta 40 yaşında tersanede planlama bölümünde işe başlamak için sağlık raporu için Gisbir’in Hastanesi’nde doktor bana ciğerlerimden dolayı çalışabilir raporu veremeyeceğini soylediginde, sahada değil ofiste çalışacağımı söyleyince alabilmistim raporu.

Sigarayi bırakmaya yakın bir dönem şehir içi 20-30 km uzun yürüyüşler yapmaya başladım. Sigarayı bıraktıktan hemen sonra, -höynkleye höynkleye- trekking, hiking gibi outdoor etkinliklere, 8 ay sonra ise Ocak 2014’te koşmaya başladım.

Hiçbir kurala uymadim. Hiç bir plan yapmadım. Bostancı Kartal arasında sahilde, (hala duruyor mu ya da yenilediler mi bilmiyorum ama yerde 100mt aralıklarla mesafe bilgileri vardı) ne kadar koştuğumu oradan takip ederdim, süre bilgisini ise (GPS konum özelliği olmayan) telefonumun saatinden. İlk koşumu yarimaraton mesafesinde yaptım. Tekrarlayan şekilde 200-300 metre koştum 1km yürüdüm. 2 saat 44 dakika sürdü. 2 ay sonra 2 saat 15 dakikaya indirdim. Yarı maraton mesafesini kesintisiz koşacak hale 2 yıl sonra gelebildim. En son 2019da 1 saat 37 dakika koştum. Ocak ayından Eylül ayına kadar, günlük kullandığım spor ayakkabılarla koştum. Ve hiç sakatlanmadim. İlk organizasyon koşum İstanbul Maratonu. (Onun şerefine ilk koşu ayakkabımı aldım) O zaman Max finiş süresi 5bucuk saatti ben 5saat 22 dakikada bitirdim.En son yine 2019da en iyi sürem 3:37:26 oldu.

Astım değil ama nefes darligim vardı. O zamanlar şimdiki gibi farkındalığım yoktu ama hatırladığım nabzim hizliydi. Biraz kendi hikayemi anlatmış oldum ama başlarsanız sizin de farklı olmayacağına eminim.

Önce ayrı ayrı kardiyoloji ve göğüs hastalıkları hekimlerine görünün. Size net bir tanı, teşhis ile kosmanızı önermezlerse, her iki dalda da yeni iki doktora daha görünün onlar da aynı teşhis ile koşma derlerse veya hangi şartlarla koşabileceğini söylerlerse dediklerine uyun. Ama herhangi bir teşhiste bulunmadan, bastan savma şekilde kosmanizi tavsiye etmezlerse, yine başka doktorlara görünmeye devam edin.

Astım konusunda tecrübesi olan bir arkadaşım vardı. Coşkun Öztürk. Parkurlarda tanıştık. Askerlik yaparken astım nedeni ile spordan muaf tutulmuş. Çok sonraları, kendi karari ile koşmaya başlamış. Astım geçti demişti. 10km süresini 36 dakikalara kadar indirebilmisti. Facebook hesabı olması lazim. Ulaşırsanız deneyimlerini belki aktarabilir. Hakkında yanlış hatırladığım bir bilgi varsa da düzeltmiş olur.

Tüm bunların ötesinde koşmaya karar verirseniz, ilk 2-3 ay herşeye kulak tıkayıp, keyif aldığınız şekilde ama ‘kendinizi zorlamadan’, vücudunuzun verdigi sinyalleri dinleyerek koşun derim. Sonrasına bakarsınız.

Edit: @aktr triflodan bahsedince aklıma geldi. Hacim olarak akciğer kapasitesi. Chatgpt ile sohbette, akciğer kapasitesinin farklı kategorileri oldugunu söylemişti. Ben tek nefeste kaç litre hava ufleyebilirim diye merak ediyordum. Kırtasiyeden bolca küre şeklinde şişen balonlar aldım. Temmuzda tek nefes ile sisirdigim balon capi 19cm (3.5 litre) iken artarak 20cm (4.1 lt) ye kadar çıktı. Balon içi basınç (1,1-1,3 bar arasında olabilir. Yani hacmim 1,1 ile 1,3x 4.1 lt kadar olabilir. Şimdi en baştaki (2014) hacmimi merak ediyorum ama artık o bilgiye ulaşma şansım yok. Koşmaya başlarsanız siz de ileride merak edebilirsiniz. Ölçümünüzü bir şekilde yapmanızı öneririm.

4 Beğeni

Direk koşudan başlama, yürüyüşler ve zamanla yürü koşlar;ama hepsinde kendini zorlamadan yavaş yavaş, yanında seni tanıyan birileriyle spor yap ve gerektiğinde alman gereken ilaç, nefes egzersizi vs varsa sana destek olmalı.

Bu sayfayı da gözden geçirebilirsin. Ayrıca polenli havalar, sisli havalar, kirli havalara da dikkat edersin.İllaki tonla koşan astım hastası vardır, yinede doktorunun önerisinde fayda vardır.

3 Beğeni

arkadaşların yanıtlarına ilave olarak: triflo egzersizleri yapın , daha önce yapmadiysaniz Google da aratın

not ; yokuşlarda tikaniyorum yada hızlı kosamiyorum diyen musabik sedanter amatör pro herkese tavsiye ederim

3 Beğeni

Astımınız kronik mi akut mu onu bilmediğim için temkinli yazacağım.
Kronikleşmiş bir astımım yok ancak immün yetmezliğimden dolayı iki defa astım tedavisi gördüm. İlkini 2020 yılında yaşadım. Üç ay kadar süre inhaler kullandım. Azalarak yok oldu. Bu sene sık sık boğaz enfeksiyonu geçirdiğim için (10 ayda 6 defa) yine astım tekrar etti. Günde iki defa inhaler dört defa nebülizatör kullandım. Haziran ayından beri de yüksek nabız problemim vardı. Kalbimi ağzımda hissediyordum. Ancak enfeksiyon geçirdiğim günlerde nabzım rahatsız edici olmuyor. Bu ilkiyle kıyaslayamayacağım kadar ağırdı. Gece ciğerimin ötmesine uyanıyordum. Yanlışlıkla ağzımdan nefes alıp ağzıma hava girerse öksürük krizine giriyordum.

Ciğerimin ötmesi ve nefes almam biraz iyileşince 30 Eylül’de koşmaya başladım. Aklınıza kilometreler gelmesin tâbi. İnterval yapıyordum. 30 saniye ile başladım. İlk günler nebülizatörü yanımda götürüyordum. (Cebe girenlerden) İlk haftadan sonra bıraktım. Konuşabilmenize engel olmayacak şekilde koşun tavsiyesine uydum. Nefesimi kontrol ederek koşmaya çalıştım. İlk birkaç gün dikkat etmeme rağmen yine de nefes nefese kalıyordum ama kısa sürdü kendi ayarını buldu vücut.

Başlayalı iki ay oldu. 30 saniyeden 20 dakikaya çıktım. İnhaler kullanmayı bıraktım. Sigarayı bıraktım. 10 kilo verdim :sweat_smile: Ben de işe yaradı kesinlikle tavsiye ederim. Ancak astımınızın şiddetini bilmiyorum. Yine de siz bilirsiniz.

İlk önce tempolu kısa yürüyüşler ardından tempolu uzun yürüyüşler ve interval yaparak başlayabilirsiniz. Koltuktan 5 km programını tavsiye ederim. Herkes için nefes kontrolü tavsiye ediliyor ancak bizim çok daha fazla dikkat etmemiz lazım. İnhaleri yanımda taşımaya dikkat ediyorum. Gerek olsa da olmasa da. Kendinizi en iyi siz bilirsiniz.
Bir de ben arabaların çok geçmediği saatlerde yürümeye ve koşmaya dikkat ediyorum. Sabahları nispeten daha iyi oluyor. Sabah 5-7 saatleri arasında çıkıyorum genelde ama kaçırdıysam hava kararıp el ayak çekilince çıkıyorum. Bunun havaya etkisi var mıdır bilmiyorum ama psikolojik olarak daha temiz bir hava soluduğumu düşünüyorum bdbdbdbdbdb

Şahika Ercümen ağır astım hastasıymış çocukluğunda. Okula gidemeyecek kadar. Yüzmeye ailesinden gizli başlamış. Şu an başarıları malûm. Çok etkileyici ve ilham verici. Nasıl olunur podcast bölümünü dinlemenizi tavsiye ederim. Kesinlikle motive edecektir.

4 Beğeni

Benim alerjik astımım vardı, lise sonda çıkmıştı. Hiç kronik olmadı, sadece mayıs-haziran aylarında bahar alerjisinini yanında akşamları genelde tıkanıklık olurdu. Bazen acile serum taktırmaya gittiğim de oldu. 2014 de koşmaya başladım ve koşarken hiç sorun yaşamadım. Mesafeler, antremanlar arttı, daha düzenli koşmaya başladıkta astım neredeyse kalmadı. En son hangi yıl inhaler kullandım onu bile hatırlamıyorum. Koşuya başladığım 10 yıldır ev dışında hiç inhaler taşımadım. Koşuya ilk başladığımda doktorum çok faydası olacağını söylemişti, ve gerçekten direk düzeldi. Şu an dinlenik nabzım 49-50 arası(eskiden 60 lardaydı)

2 Beğeni

100 ve 200 metrelerde olimpiyat ve dünya şampiyonlukları bulunan sprinter Noah Lyles’ın da tüm çocukluğu, astım hastalığıyla mücadeleyle geçmiş. Bir şekilde spora tutunup, hızı da kendisi için bir takıntı haline getirip bu seviyeye çıkabilmiş. Netflix’teki Sprint belgeselindeki ilk sezon ilk bölümde bu konunun bahsi geçiyor.

Resimdeki Noah’ı bulunuz:

4 Beğeni

Öncelikle zamanınızı ayırıp cevap verdiğiniz için hepinize teşekkür ederim.

Doktorlarıma kaynak olabilmesi için koşularımı 1 hafta boyunca saat ile takip ediyor olacağım ardından doktorlarıma danışacağım.

Yaşım 21 kilom 105 ve boyum 180.
Dün ilk tempolu olarak yurüyüşümü yaptım, genel olarak en zorlandığım şey ciğerlerimi yeteri kadar dolduramamak oldu bu astım ile alakalı mı yoksa normal bir durum mu bilmiyorum. Toplam koşumda 400 mt kadar koşmaya çalıştım 200mt-200mt şeklinde bu sırada daha da zor oldu ciğerlerimi doldurmak.

Grafiklerimi aşağıya resim olarak bırakıyorum sizce yeni başlayan biri için nasıl duruyor?

Nabızın en yüksek olduğu yerde dik bir yokuş çıkıyordum.

1 Beğeni

Bence ilk odağınız kilo vermek olmalı.Bu işi koşu gibi eforlu bir spor ile yönetmek gerçekten çok zor.İnsan koştuktan sonra kendinde her şeyi sınırsızca yeme hakkı olduğunu düşünüyor.O yüzden bir beslenme uzmanı ile daha hızlı yol alınabileceğini düşünüyorum.Bunun iki faydası oluyor.Öncelikle beslenmenin doğru yöntemlerini uygulayarak öğreniyorsunuz ve daha önemlisi haftalık takipler ciddi anlamda motivasyon kaynağı oluyor.

3 Beğeni

Cevabınız için teşekkürler, 1 aydır diyetisyen eşliğinde diyet yapiyorum ve bu surecte 5 kilo verdim. Daha once de bu şekilde kilo verdim fakat koruyamadım. Kilo vermekten uana çok büyük bir sıkıntım yok.

1 Beğeni

Ben de alerjik astım hastasıyım. 2 sene önce başladı belirtiler (önce öksürük sonrasında uyku sırasında nefes darlığı ve nefes alamama), uzun uğraş sonunda doktor yardımı ile şimdilik idare ediyorum. tabii günlük olarak alerjik hapımı ve günde bir defa astım spreyimi kullanıyorum. Bir dönem iyi hissedince bıraktım ama birkaç ay sonra tekrar nöbetlerim başlayınca bırakılmaması gerektiğini öğrendim doktorun söylemi ile. Gözlemlerime göre mevsim geçişleri ve kışın soğuk hava etkisi (nemin azalması da) ile bu atakların daha da arttığı oldu kendimde. Neyse ki kullandığım ilaçlar ile şimdilik sorunsuz idare ediyorum. Yine de bu soğuk havalarda ilaca rağmen özellikle antrenman sonrasında ufak ufak öksürük nöbetlerim olabiliyor.

1 Beğeni

astımı yenmiş sonra ciğerlerine helyum doldurmuş
:blush:

2 Beğeni