Antrenman Programı ve Saat Tavsiyesi

Merhabalar BESYO sınavı gerekçesiyle koşuya yeni ilgi duymaya başladım. Sınav içeriği ise 6x30 sprint testi, hayatımda hiç koşu ile ilgili bir şey yapmadım. Hedeflediğim üniversiteye girebilmem için 30 metreyi en fazla 4 saniyede koşabilmem lazım bunun yanında 6 tur arasında ki saniye farkına yani yorgunluk endeksine de bakıyorlar elde ettiğim sürati büyük oranda koruyabilmem lazım. Tabi yorgunluk endeksi puanlamanın sadece %20’sini oluşturuyor asıl önemli olan 30 metreyi kısa sürede tamamlayabilmek. Nereden başlayacağımı bilmiyorum ama spor salonuna yazıldım ve yaklaşık 4 aydır salona gidiyorum daha öncede vücut geliştirmeye gittim şimdi yeniden başladım. Şuan yazdırdığım program ağırlıklı olarak bacak kaslarımı ve patlayıcı kuvvetimi geliştiriyor. Bunun dışında sprintimi geliştirmek için nasıl bir antrenman yapabilirim? Antrenman programı tavsiyelerinize veya bu konu için program bulma kaynaklarınıza açığım. Bu hedefim doğrultusunda ortalama hızımı ölçebileceğim, koştuğum mesafeyi ve süreyi öğrenebileceğim bir saat arıyorum. Eğer mümkünse anlık hızımı bana gösterebilen ve belirli bir mesafeye ulaştığımda tuttuğu süreyi durdurabilecek bir saat var mı? Bütçem 4000 TL. Şimdiden cevap verecek olan herkese teşekkür ederim.


Her 30m arası 20sn dinlenme ve süre otomatik ölçülüyormuş.(geçen yıl Cerrahpaşa)

Saat kısmı için bence, o kısa mesafede başlat durdur için el kola gider de avuç içine sabitleneecek kronometre daha faydalı olabilir.
Sprint için ayakkabı saatten önemli olabilir.
Kolay gelsin.

1 Beğeni

Yanıtınız için teşekkür ederim ama kronometreden çok gelecek zamanda da kullanabileceğim spor saati, akıllı saat istiyorum kalori hesaplaması falan yapsın mesela. 30 metre olduğundan emin olduğum bir yer bilmiyorum o yüzden saatten aldığım veriye güvenmek zorunda kalacağım.

1 Beğeni

garmin’lerden kendi intervalini ayarlayabiliyorsun, fakat en kisa kac var emin degilim…eger 30m gibi kisa bir araligi girebiliyorsan, bir garmin saat bakabilirsin, idman oncesinde olusturursun ve tek bir baslat yaptiginda saat kendisi tum programi uygular sana…

2 Beğeni

Carminlere biraz bakmıştım ama henim için çok pahalı bütçem 4000 tl zaten. Huawei gt runner var onda da koşu antrenmanına başlamadan hedef mesafe koyabiliyormuşsun onu tavsiye eder misiniz?

İkinci el garmin 45/735XT bakabilirsin

1 Beğeni

hic kullanmadigim icin bir sey soylemem zor…hedef mesafe koyabiliyor olsan da, minimum mesafe onemli…2015’ten beri kosuyorum ve cevremde 30m sprint idmani yapan hic gormedim, o sebeple bu mesafelere inebilmesi onemli…su anda kullandigim 955’e baktim (ki garmin’in ust segment triatlon modelidir) interval olarak 100m’ye iniyor…fakat garmin connect uzerinden idman olustururken 0.03km girebiliyorum…huawei icin durum nedir bilmiyorum, internette belki bulabilirsin

3 Beğeni

Gt runner kullanıyorum onda en kısa mesafe 1 km ve dakika 10 dk. Bu kadar hassas ayarlı bir saat olduğunu sanmıyorum(gps ile bu kadar hassas ölçüm mümkün değil) . Herhangi bir yerde antrenman yapacaksınız adım boyunuz ile hesaplama yapın. Süre için Kronometre en mantıklısı. Sabit bir yerde antrenman yapacaksanız ölçmek için metre kullanabilirsiniz. Bir kere 30 ve 60 metrelik mesafe ölçmenizi yaparsanız sonra kronometre ile süreyi siz tutarsınız yada yanındaki bir kişiye tutturursunuz başkası tutacak ise kronometre yerine kronometre uygulaması da iş görür, siz ölçüm yapacaksanız kronometre daha kullanışlı.

2 Beğeni

Yanıtınız için teşekkür ederim. Fitness veya çeşitli sporlar yapabilecek bir kişi için gt runner önerir misiniz peki? Memnun musunuz?

1 Beğeni

İlk saatim gayet memnun, ilk saat olması nedeniyle başkalarıyla kıyaslama yapamam. İphone ile uyumsuzluk sorunları olduğundan bazı yerlerde bahsedilmiş düzeltti mi devam ediyorum mu bilmiyorum iPhone kullanıyorsanız bu konuya bir bakın. Android ile arası iyi appgalery yükleyip oradan huawei health uygulamasını kurmanız gerekiyor(abd yasakları mevzusu). Ekranı, gps ve nabız ölçümü gayet iyi. Saat hafif ama ekranı biraz büyük bazı bileklerde rahatsız edici olabilir avmlerde ki mağazalarda bir görmenizi öneririm.

2 Beğeni

Müsaadenle ekleme yapayım hocam GT runner a nabız bandı da bağlanıyor bence çok güzel ve gerekli bir özellik. Yanlız nabız bandı sadece ant bağlantılı değil normal Bluetooth bağlantılı olmalı. Fenix 5x plusla beraber kullandım ikisini beraber inanın çok bir eksiği yok. Tabiki malzeme kalitesi sağlamlık hariç :slightly_smiling_face:

2 Beğeni

Güzel koşu saatleri var ama 30 metre için faydası olacak bir model öneremem. Çoğunda intervaller vs. daha uzundur. Ayrıca koşu saatleri mesafeyi de GPS ile ölçüyor ve GPS için 30 metre çok rahat yanılabilecekleri bir mesafe. Etraftaki bir nesnenin yansıttığı sinyal saati 15 metre ötede gösterebilir ve o mesafede tüm veri hiç olur. 10K koşuda %1 bile etmediğinden hissetmezsin bile ama 30 metre için saatlere güvenilmez.
Alın bir şerit metre. Antrenman yaptığınız yerde 30 metrelik mesafeler ölçün ve antrenmanlarınızı yapın. Eğer gereken sürelere ulaşmakta zorluk yaşıyorsanız ona göre ayakkabı vs. fayda eder mi, yatırıma gerek var mı düşünürsünüz.

3 Beğeni

Yanıtınız için teşekkürler. Gerçekten de hassas ölçüm yapabilen saat ya yok ya da çok nadir bulunuyor. Düz bir zemin bulup metre ile ölçeceğim.

Koşu hızımı geliştirmek için verebileceğiniz tavsiyeler veya program önerileri var mı? Sınav temmuz-ağustos civarı olacak.

1 Beğeni

Antrenman önerebilecek kadar bilgili değilim fakat naçizane tavsiyem şu olacak. Çabuk gelişme göstermek için vücuda fazla yüklenip sakatlık yaşamak sizi daha da geriye götürecek. Onun için olabildiğince yavaş ama düzenli gelişim göstermek. Tabiki belirli bir zaman içinde belirli bir gelişim göstermeniz gerekiyorsa mülakat sınav vs varsa eğer mecburen zorlamak gerekecek.

1 Beğeni

soyle duzeltelim bence; ozellikle yeni modellerde birden fazla uyduya baglanabilen ve oldukca hassas olcum yapan bir cok model var…eski modeller bile tek uyduyla hassas olcum yapan modeller var…buradaki sorun istenen mesafenin kosu dunyasi icin oldukca kisa olmasi…

5/10k ve yari maraton kosan ve yabanci, sertifikasi olan bir kocla calismama ragmen, bugune kadar off-season’da yaptigim 100m tekrarlari disinda 200m’den daha kisa interval bile yapmadim…kosu saatlerinin de daha cok 5k ve uzeri kosan tuketicilere ve sporculara hedefli gelistirildigini dusunursek, bu kisa mesafeleri karsilayamayasi anlasilabilir, bu onlarin hassas olmadigi anlamina gelmemeli…

2 Beğeni