2 yıl aradan sonra Daz spor ve Ordos katkılarıyla tekrar gerçekleştirilen Karasay ve Alaca zirveli 30-50k Aladağlar Sky trail yarışmalarında neler yaşadık, bunları paylaşmak istedim. Katılan arkadaşları burada okumak paylaşımlarını görmek isterim. @aliatav
Ayaklarına, yüreğine sağlık Hüseyin .
Keyifle okudum. Yanlış görmediysem Aladağlarda 4 koşu. Birinci ve ikincisi Argeus zamanından eski 15km ve 45km, üçüncü ve dördüncü yeni parkurlar.
Dikkatimi çeken birşey var.
1- Inişlerde geçtiğin kişiler çıkışlarda seni geçiyor.
2- Sonuç kısmında yatay mesafe, süre, pace, CP süreleri ve sıralama bilgileri var. Fakat bir Sky Trail’in en önemli parametresi yükseklik kazanımı yok.
3-Bahaneler kısmında 4 madde içinde (aslında 5 madde, iki tane 3. Madde var) sağlık, interval, fartlek, beslenme gibi kriterler var. Ama tepe/merdiven antrenman bilgisi yok.
4-Yarisin sonuna dogru yaşadığın krampları sadece megnezyum eksikligine bagliyorsun.
Bence yeteri kadar tepe/merdiven çalışmıyorsun. Sonuçlarda yükseklik kazanımından bahsetmemen, inişlerde gectigin kisilerin çıkışlarda seni geçmesi, kramp sorununu ağırlıklı olarak magmezyum eksikliğine bağlaman bende bu kanıyı uyandırdı.
İsmet’in vefatından sonra medyada hep ‘tur kayağı’ ve 'dag rehberliği’nden bahsedildi. Onun için de önce bunlar geliyordu. Ama İsmet ayni zamanda çok iyi bir patika koşucusuydu. Allah rahmet eylesin.
Tepe antrenmanı evet gerçekten büyük eksiklik oldu. Merdiven ve çıkış antremanları yaptım ama yetersizdi. 30 k için 2400m kazanım vardı cp aralarında ki bilgileri ilave edeceğim. Kramplar 2. Kısımda galiba yorgunluktan sonra çıktı. 4 saat sonra. Değerlendirmerin yerinde olmuş sağol varol @Muratakan . (Garmin yükseklik haritasını ilave ettim)
Yazıyı okudum, çok ayrıntılı ve güzel olmuş. Kaleminize sağlık. Kaleminize sağlık diyorum ama bu yazıyı yazmak için orayı koşmak, tırmanmak ve tüm anlatılanları yaşamak gerekiyor. Onun için bu tarz yazılar çok değerli ve anlamlı. Ben her zaman arkadaşlarıma diyorum, koşu vlogu çekmek için orayı koşman gerekir. Yazmak için de öyle. Tebrikler. umarım ben de bir gün bu deneyimi yaşarım ve vlog ile de taçlandırırım.
Harika bir rapordu ellerinize sağlık. Tebrik ederim.
Tebrik ederim, harika bir yazı, harika bir parkur Seneye yapılır ve ben de koşarım umarım.
Tebrikler, ayağınıza ve elinize sağlık. Çok güzel bir yazı. Parkuru yaşattırdı adeta. Egemen Dağıstanlı’nın yakaladığı kare de enfes görünüyor. Duvara asmalık bir enstantane olmuş.
Çadır alanlarında yaşanan müzik, gürültü, geç saatlere kadar yüksek sesle sohbet vs. gibi problemlerle ben de sıkça karşılaştım geçmiş dönemlerde. Sırf bu yüzden kamp alanı tahsis edilen yarışlarda bile çadır kurmak istemiyoruz artık. Üstelik bu durumun başka bir sporcu grubundan kaynaklanması daha da üzücü olabiliyor. Toplumumuzdaki genel empati eksikliği ve “saygı” anlayışının olumsuz bir yansıması daha maalesef…
Tebrikler @husy72 abi, yazınızı okudum, artık bu yarışta benim radarıma girdi, bakalım belki nasip olursa gelecek yıl ben de katılırım
Selam,
Öncelikle tebrik ederim
Yazınızda Ankara’lı bir arkadaştan bahsediyorsunuz ve ilk trail yarışı olduğunu söylüyorsunuz Bu arkadaş gerekli kriterleri karşılayıp nasıl bu yarışa kabul edilmiş çok ilginç
Belki ilkkez dağ yarışına katılıyorum demiştir.(yazımı ilk sky trail yarışmasına katılıyorum şeklinde düzenledim) @okmali
- Katılım Şartları
Koşu 18 yaş ve üstü herkesin katılımına açıktır. Ancak, koşu dağ koşullarında
gerçekleşeceği için adayların dağ ve patika koşularında deneyimli olması
gerekmektedir. Bu sebeple adaylardan ön kayıt için aşağıdaki ön koşullardan en az
birini yerine getirmiş olması beklenmektedir.
- Son 4 yılda en az 1 orta ya da daha uzun mesafede ultra maraton (>75 km)
mesafesinde patika koşusu tamamlamış olmak*; - Son 4 yılda en az 1 ultra dağ patika koşusu (>42 km ve 3000m irtifa kazanımı)
kategorisinde koşu tamamlamış olmak; - Son 4 yılda en az 1 defa en az 3500 m.'lik bir zirve çıkış deneyimine sahip olmak.
son maddeye istinaden hak kazanmış olmalı. Eski organizasyonda da bu kural vardı. Hiç koşmamış bir dağcı 3500m üzeri bir zirve yapmışsa kabul görüyor.
Hayat böyle güzel, renklendirmek ve imrendirmek böyle olmalı, emeğine,yüreğine, ayaklarına sağlık kardeşim
Abi şimdi okudum yazını,
Emeğine yüreğine sağlok, yine keyif almadan koşanlardan olmamışsın sevindim.
Naçizane iki yorumum olacak,
Magnezyum düzenli alınması ve depolanması gereken bir mineral diye biliyorum, bir tabletle çözülemeyebilir kramp sorunu. 2-3 yıldır kramp sorunu yaşamadım neredeyse.
Bir de neden L carnitin hele de aç karnına, nabzına olumsuz etkisi de olmuş olabilir mi sence.
Benim yarış öncesi ve sabahı checklistlerim var, o stresle gözden kaçmasına engel oluyor bazı şeylerin, böyle zorlu yarışlar içinde cp notları almaya çalışıyorum, cp e gelmeden bir göz atıyorum.
Sevgiler
Merakımdan soruyorum. Bu L-carnitin’in ne işe yarıyor? Ben şimdiye kadar hiç kullanmadım. Kullanma gereği de duymadım? Kullanıp da şöyle faydasını gördüm diyen var mı? Varsa nasıl bir faydası vardır?
L-Carnitine’in görevi, yağların, özellikle de uzun zincirlerle bağlanmış olan yağların, hücre içinde mitokondriye taşınmasını sağlamaktır. Mitokondri içinde oksijenin varlığında yakılan yağ asitleri ATP üreterek enerji olarak kullanılmak üzere vücutta dolaşıma sokulmaktadır. Bu işleyiş, vücut hem yoğun şekilde hareket içerisindeyken hem de bazal metabolizmadayken devam eder. Ancak, vücudun hareketli olması özellikle de dayanıklılık gerektiren antrenmanlardan çıkmış olması, ATP üretiminin daha fazla olmasını sağlamaktadır.
Bilim insanları tarafından İskoçya’da yapılan araştırmalarda, bu amino asitlerin sadece yağ taşımadıkları, aynı zamanda kas hücrelerinde bulunan insülinin de aktivitesini artırdıkları tespit edilmiştir. Düzenli ve yeterli miktarda L-Carnitine kullanımı, kandaki glikoz miktarını dengeli tutabilmekte ve glikojen doygunluğunu giderebilmektedir.
Selam,
Şuradaki bilgilere göre L-Carnitine yarışlarda energy kaynağı olarak adreslenmiyor. Ben de zaten böyle biliyordum. Belki placebo etkisi vardır. Yarış sırasında jel ya da alternatif katı gıdaları enerji kaynağı olarak kullanmak daha doğru olacaktır.
Gerçekten çok eğlenceli bir video yapmış, Alp’in emeklerine sağlık. Her eve lazım eğlenceli bir arkadaş .
Yalnız baton kullanmayı bilmiyor. ve ayrıca İnişlere de yeteri özeni gostermemis ki zaten bir kaç kere de düştü. Neyse ki ciddi bir sonuçla karşılaşmamış.
Yarışin katılım sartlarindaki bu madde, diğer maddelere alternatif olmak yerine, en azından o 3500ü 3000 yapip zorunlu tutulsa daha iyi sanki.
Sevgili @ominal magnezyum kullandım ama bu yarışta kullanmadım. 2018 de Cappadocia ultrada koşacağım yerde eskiden dalak şişmesi derlerdi öylece kramp giriyordu. Sonradan magnezyum ve düzenli antremanla işi çözdüm ama benim burada yaptığım , koca Aladağa karşı yaptığım Deli Dumrulluk mu dersin yoksa don Kişot mu öyle bi durum işte