Merhabalar, uzun süredir forumu takip ediyorum ama ilk mesajım bu konuya nasipmiş.
2-3 haftadır benimde sol dizimde bir ağrı oluşmakta, öncelikle üst yan kısımlarda daha sonrasında diz alt kısımlarında ağrı ve sızı yapmaktaydı.
Bu süreci dinlenme şeklinde ama cross training ile bacaklarımı güçlendirmeye çalışarak geçiriyorum.
Kendi yorumumla, fazlaca interval yüklenmemden ve özellikle son idmanda koşarak yüksek cadance ile merdiven çıkıp inmemden şüpheleniyorum.
Bende sol bacakta aşırı içe basma, sağ bacakta ise daha hafif içe basma sorunu var. Buna uygun Asics Gel Kayano kullanıyorum ama eskiden koştuğum düz ayakkabılar ile hiç yaşamadığım sorunları bu işe daha ciddi bakmamla yaşamaya başladım maalesef.
Bugün doktor ile görüştüm, çok şükür bağlarda yada menüsküste bir sorun yok fakat bacağın iç kasları görece daha güçsüz olduğu için diz kapağını tutan tendonlarda fazla yük bindirebiliyormuş. Filmden anlattığına göre dış kasa bağla tendon bölgesindeki taraftaki diz kapağı boşluğu 5 mm, iç kısımdaki ise 1 mm. Bunları dengelemek gerek dedi özellikle iç bacak kası güçlendirme çalışmamı tavsiye etti.
Lakin çoğu doktor gibi 20 km koşu mesafeli antrenmanları aşırı yüksek buldu hatta koşmasan daha iyiye getirdi lafı.
Yani sözün özü cross training ile bacak güçlendirme çok önemli, ben bunu geç kavrayıp az yapanlardanım daha dikkat etmek gerekli sanırım bizler gibi amatörler için.