Ağzına sağlık. Bütün mesele burada. Ben buna 15K koşusunu da ekliyorum. 15K başka bir tarihte başka bir güzergahta yapılabilir. Bunlar aşılmadan İstanbul Maratonu sorunları bitmez ve çözülmez. Daha önce defalarca yazdığım detaylara tekrar girmek istemiyorum. Şehrimizin koşusu, kapımıza kadar maraton gelmiş diyerek katılmaya devam ediyorum sadece.
Biz tam tersi bir durum yaşadık. @yamcothegreat in de dediği geçtiğimiz sene @osma ile İstanbul mratonunu koşacaktık. Ben B kapısındaydım, Yağız C kapısındaydı ve ne dediysek de ikna edemedik. Dolayısıyla sizin yaşadığınız tekil bir deneyim olabilir. Benimki de olabilir diyeceğim fakat bu durumu yaşayan birçok kişi biliyorum. Hem bir grup kişi daha yavaş kapıya alınmıyorsa bilgilendirmeyi olumsuz yapmanın daha doğru olacağını düşünüyorum. Alınmamaya yönelik planlama yapmak daha doğru olacaktır.
Fakat yarışa doğru kapılar açılıyor. Hızlı kapıdaki kişi yerinde bekleyerek yavaş kapıdaki kişiyi bekleyebilir.
Siz kriter getirilmesini eleştirdiniz diye açıklama getirmeye çalıştım. 2019’da 140bin kişinin katılabildiği bir etkinliğe bugün 25bin kişiye izin veriliyorsa Valilik daha nasıl bir yönlendirmede bulunacak bilmiyorum. Tamamen formatı değiştirmek ayrı bir konu. Bana da sorarsanız maratonun Yenikapı’dan sonrası yani Ataköy’e gidip gelinen büyük kısmı o kadar sıkıcı ve demotive edici ki. Boğaz, Haliç vs. varken etrafta doğru düzgün kimsenin ve hiçbir tarihi güzelliğin olmadığı bir rotada maraton koşulması herşeyden önce İstanbul’a haksızlık.
Tipik bir “Türk İşi” olmuş
Kime nasıl denk gelirseniz artık. Fakat yavaş grupta başlamak isteyenlere izin verilmesi en doğru yaklaşım olacaktır bence. Organizasyonun neyi doğru ki bu konuda bu kadar hassas davranıyorlar.
İşte ben 140.000 kişi, 25.000 kişi tarafını ele almıyorum. En başta belirttiğim gibi 42km katılımını ele alıyorum.
Oncelikle İstanbul Maratonu büyüyerek yaşamalı. Bunun yanısıra Halk koşusunu da gerekli buluyorum. 15km’yi de gerekli buluyorum. Ama bu üçünün tek güne, tek noktaya sıkıştırılmasını eleştiriyorum. Bu üçünün tek gün, tek noktada gerçekleştirilmeye çalışılmasını, böyle gelmiş böyle devam etmeliyim seklinde düşünmeyi, çözümsüzlük… daha da ötesinde vizyonsuzluk olarak görüyorum. Ve tüm bunlari anlatmaya çalışırken, vurguladigim konunun başka mecralara çekilmesini kabul edemiyorum. Seçtiğimiz kişilerin atadığı insanları eleştirebilmeliyim. Yoksa iki kutuptan birine şirin görünüp şakşak almak kolay. İnsanları pasifize etmenin, cozumsuzluge suruklemenin en kolay yolu onları politize etmektir. Boylelikle Hiçbir sorun çözülemez ve mevcut durumdan faydalananlar, sağladıkları faydalara devam ederler.
İstanbul Maratonundaki bu vizyonsuzluk herhangi bir kişiye, partiye, zümreye ait değil. Taaa en baştan itibaren Avrasya teması var. Ama amacı maraton koşmak olmayan, bir günlüğüne eğlenmek isteyen (ki sonuna kadar haklarıdır) diğer insanlar kendi parkurlarindaki kontenjan dolunca , maraton tarafindan kayıt Olmasınlar diye… hadi kibir tabirinden vazgeceyim, böyle bir kriter koymak kolayciliktir ve kapsayıcı değildir.
Tıkanıklığı acmak için başka alternatifler düşünülebilir. İstanbul’un vasfi sadece kıtalar arası oluşu değil. O kıtaları birleştiren köprüde koşturmak yerine.. yine o kıtaları ayıran güzelim Bogazici’nde kosturulabilirm Tarihi var… özellikle Suriçi’nde. Orada da bir parkur oluşturulabilir. Köprü’de başlatmak gibi bir batağa saplanıp, hem o ruhsuz ana arterlerde koşturmaya çalışmak, hem de o anaarterler’in yarattığı olumsuz koşulları bahane olarak sunmak kabul edilemez.
Lütfen beni yanlış anlamayın, tabi ki tüm kurumlar eleştirilebilir, eleştirilmelidir. İBB adına eleştirilerinizi göğüslemek değil amacım. Örneğin sosyal medya üzerinde her sene Kanyon alışveriş merkezinde kit dağıtımını eleştiriyorum. Anadolu yakasında oturanlar için ulaşması çok zor bir yer. Ya da parkurun değişmesi gerektiğine inanıyorum, Ataköy’e gidip gelmekten hiç haz etmiyorum, bunun için İBB’ye mesajlar attım. Dediğim gibi ben sadece kriterlerin neden konduğunu tahmin ettiğim kadarıyla yazmak istedim. Valiliğin kontenjanı azaltmasının da bunun ana sebebi olduğunu düşündüğüm için yazdım. Politikaya girmeyi hiç istemem ama son zamanlarda olanlara bakınca güç sahiplerince bilmediğimiz başka zorluklar çıkarıldığını düşünmeden de edemiyor insan. Olan tabi İstanbul halkına ve İstanbul maratonu koşucularına oluyor maalesef.
Starta söğütlüçeşme’den nasıl ulaşabilirim? Ankaradan geliyorum, toplu taşıma hakkında hiç fikrim yok, maratondan dolayı yollar kapanacağı için google maps’e de güvenemiyorum. Yardımcı olan arkadaşlara teşekkür ediyorum şimdiden
Marmaray ile üsküdara geç üsküdar’da Beylerbeyine koşucu servisi olacak ona bin Beylerbeyinde inip oradan start alanına yürüyeceksin.
Mesele yarışta koşacak kafa sayısıysa, herkese döner-ekmek dağıtılsın, herkes yayılıp köprüde piknik yapar ama 2-3 kat artar katılım. Ama eğer bir maraton organize etmek istiyorsanız bir takım kurallar koymak şart. Nereden tutsan elde kalacak bir metin dizmişsiniz, derdiniz ne anlamadım.
Ben de 15,5K ve 8K Halk Koşusu’nun Maraton’dan ayrı bir günde yapılması gerektiğini düşünüyorum ancak yine aynı parkurlarda yapılırsa 1 yılda 2-3 kere köprü ve ilgili parkur bağlantı yolları nasıl trafiğe kapatılır o da ayrı sorun.
Ayrıca İstanbul Maratonu’nun Start ve Finish’ini de alan darlığı ve ulaşım zorluğu bakımından yanlış buluyorum. Bunu her yıl yapılan İstanbul Maratonu memnuniyet anketinde de görüş ve öneriler bölümünde defalarca belirttim. Yenikapı Etkinlik Alanı, toplanma noktası olarak ideal bence 2020’deki gibi yapılmalı. Finish, Yenikapı yerine farklı bir yerde olabilir ama Sultanahmet olmamalı, orada da aynı şekilde alan sorunu ve yarış bitiminde tramvay çalışmadığı için toplu taşımaya ulaşım sorunu var.
Köprü temasından kurtulup başka seçenekler de olabileceğini gördüğünüz gün derdimin ne olduğunu anlayabilirsiniz. Tüm kurguyu köprü ve onun yarattığı sorunlar üzerine kurarsanız… haklısınız koşmaya gelen insanları engellemek zorunda kalırsınız.
Üsküdar ring otobüsleri saat 07:00-8:00 arasında, bir alternatif Marmaray ile Üsküdar’a geçtikten sonra M5 Üsküdar Samandıra metrosuna binip Altunizade durağında inip aşağı doğru yürüyebilirsiniz.
Merhaba bu yıl hazırlanamadığım için 15.5 koşacağım, lakin 42k’ya kayıt olmuştum, parkur değişikliği oluyor mu ya da 42 kiti alıp 15 koşsam bir problem yaşar mıyım? Teşekkür ederim ilginiz için ![]()
Emanet çantanız Sultanahmete taşınacaktır. Bunun lojistiğini sağladığınız sürece istediğiniz kmde bırakabilirsiniz ![]()
“Hastası olan var tatili olan var herkes mecbur mu sizin için trafikte kalmaya?” “Koşmak isteyen gitsin evinde koşsun köprüyü niye kapatıyorsunuz?” “5 saattir köprü trafiği bekliyorum sizin keyfiniz için” umarım herkes hazırdır bu ve bunun gibi yorumlara ![]()
Edit: Bir de Avrasya Tüneli kapatıldığı için kızan bir topluluk var, onları da anmadan geçmeyeyim.
Moskova maratonunda cumartesi gunu 10km yarisi, pazar gunu de maraton yarisi kosuluyor, Istanbul icinde aslinda iki gune yayarak organizasyon basariyla yapilabilir diye dusunuyorum. Gerci iki gun arka arkaya yollari kapatmak insanlarimizin tahammul sinirini asip istenmeyen olaylara sebep verebilir diye de dusunmeden gecemiyorum. 15 gun once Adana’da yasanan ve yol kapandigi icin kosucularin tartaklandigi olay aklima gelince endisem daha da artmiyor degil.
| A kapı 1. derecede olacağım herkese başarılar dilerim |
|---|
wd40’ı ve japon yapıştırıcısını ben babanneme hediye ettim. yaşlılar böyle şeylere bayılıyor gerçekten. neden o kadar koşacaksın kendine yazık ediyorsun, gibi muhabbetler başladığı anda verince bir anda konu değişiyor. belki de bunu düşünüp koydular![]()
Olayın sosyolojik ve psikolojik bilimsel açıklaması mutlaka vardır.
Aklıma yatan teori ise kırmızı hapı seçenlerin koştuğu, mavi de kalanların ise çemkirdiği ![]()
Pazar sabah Şişli’den çıkıp otobüsle Beşiktaş Liman’a geçmeyi, oradan vapur ile Üsküdar yapıp shuttle ile Beylerbeyi yapmayı düşünüyordum. Numarayı teslim alırken görevli bir arkadaşımız sağ olsun, ezberinde olmasa da kapanan yollarda sorun yaşayabilirsiniz M2 ile Taksim yapıp TAKSİM – KABATAŞ – BEYLERBEYİ – START ALANI ULAŞIMI rotasını takip edin daha rahat edersiniz diye bir öneride bulundu. Benzer yol izlemek isteyen varsa belki yardımı dokunur.