47.İstanbul Maratonu, 2 Kasım 2025 Pazar

hocam şantiyede yaşandı bu. :man_facepalming:t2:

12 Beğeni

Arkadaş WD40 var diyince dalga geçiyor sandım. Bugün gerçekle yüzleştim. Harbiden WD40 varmış yarış kitinin içinde :smiley:

Önce bayaa yadırgamıştım ama şimdi bu organizasyonların devamlılığına katkı sağlayacaksa varsın WD40 sponsor olsun fark etmez diyorum. Motorun orasına burasına her tarafına sıkarım ben onu :smiley:

13 Beğeni

Ya ben balık tutmak için kullananları biliyorum. Aklına gelecek her yerde kullanabilirsin :laughing:

4 Beğeni

Mekanik tamirlerinde oldukça kullanırım Zorlanmaları ve sürtünmeyi engelliyor Belki dizlerde kıkırdak sürtünmelerine,takılmalara iyi gelebilir

5 Beğeni

wd40 detayı gerçekten trajikomik olmuş. Ayrıca uçakla dönecek katılımcılar evine bile götüremeyecek :slight_smile:

2 Beğeni

Gözardı edilen bir detay baktım 100 ml altında uçakaltı bagajda sorun yok ama kabin bagajında sorun çıkabilir. Aynı anda saw ve ih’dan küçük wd40 içeren bagajlar geçecek ve hatta kimlerde olduğu bile belli. Bizimkiler tolere eder bizim havaalanımızdan geçip giderlerde ülkelerinde oranın mevzuatına göre sorun çıkabilir.

Belki de fark ettiler yabancılar için paketten çıkardılar bunu da bilemiyoruz.

2 Beğeni

Yarış günü RPE daha fazla olması gerekmez mi ? 4 yada 5 gibi :roll_eyes:

4 Beğeni

42k programla yana yana koyarsan 5 olmalı. Zaten 15k için bir önceki hafta yarış temposunda koşu 4-5 derken yarış günü 2-3 demesi hatalı. Hayret bugüne kadar kimse farketmemiş hatalı şekilde yayında kalmış.

3 Beğeni

Tavsiye edilen koşu hacmi de düşük geldi bana .15,5 km için en az 16 -17 km jog vermesi gerekmezmiydi.

2 Beğeni

Ote yandan Borg scale 6-20 arasidir. Modified olani da 0-10 arasi

2 Beğeni

İlk defa katılıyorum, 15k koşacağım, c kapısı yazıyor ama ben arkadaşlarımla koşacaktım ve onlar yavaş koşuyorlar, e kapısındalar. Ben de onlarla koşmak istiyordum ama çıkışlar arasında neredeyse 20 dakika var. Ben e kapısından giremez miyim illa yarışa başlayıp 20dk beklemem mi gerekiyor? Onu da istemiyorum yani herkes koşarken ben orda durursam trafik de yaratırım. Bilen beni aydınlatabilir mi, e kapısından yarışa başlayabiliyor muyum?

1 Beğeni

Spor İstanbul’un Instagram hesabından paylaştığı bilgilendirme storylerinde örnek olarak “A göğüs numarası olan koşucu B kapısından giremez.” diye iletilmiş. Dün Gökhan Hocam’ın (@ggg ) 2024 Istanbul Maratonu VLOG’unu izlemiştim. Orada da kendisi bir arka kapıya geçişine izin verilmediğini belirtmiş geçen sene için.

4 Beğeni

Berlin’de bir yılda maraton bitiren kişi sayısı, ülkemiz tarihinde maraton bitiren koşucu sayısından fazla diye bir açıklaması vardı Renay Onur’un. Bu istatistik değişmeden, bizlerden değişim yönünde bir refleks gelmeden “iki kıta arasında koşulan tek maraton” da böyle romantik bir slogan olarak kalır… Üzücü ama n’apalım, koşmaya devam tabii:)

1 Beğeni

“Her sporcu göğüs numarasında belirtilen kapıdan yarış alanına girmelidir. Farklı bir kapıdan yarış alanına girilmesine izin verilmeyecektir.”

Gene de şansını dene bacağımda sorun var hızlı koşamayacağım buradan girebilir miyim. Genelde önde yer almak için çaba gösterenler var arkada yer almak isteyeni tolere etme ihtimalleri var.

3 Beğeni

Bir yandan bunu söylüyor, diğer yandan kontenjanını dolduramayan organizasyona ‘katılım kriteri’ getiriyor.. ya da getirdi diyelim.

‘Bir insanın, 42km maraton organizasyonunda kosabilmesi için daha oncesinde bir yerlerde 15km koşmuş olmalı’ demek ne demektir? Belki bir antrenor bunu söyleyebilir. ‘42’den önce 5-10-15-21km lerde gelişmelisin’ diyebilir sporcusuna. Ama kontenjanını dolduramayan bir organizasyon dememeli.

Bu zihniyete en güzel tokadı, Yiannis Kouros, Marco Olmo, Cliff Young atmıştır.

Ben ilk yarışımı, organize koşumu, resmi koşumu… artık adına ne dersek… İstanbul maratonunda 42km ile koştum ve finisher olabildim.

Kibri dağlardan büyük bu anlayış o zaman da olsaydı ben koşamayacaktim. Berlin maratonunun karşısında 1 kişi daha eksik olacaktık. Yine geçen sene (uzun bir aradan sonra koşmak istedim) katılım kriterinden gec haberdar olduğum için katılamadım. ‘Senin hatan’ denebilir bana. Ama insanın aklina gelmiyor ki böyle bir uygulama. Sanki tüm Turkiye maraton aşkıyla yaniyor da parkurda koşacak alan kalmıyor. Organizasyon ekipleri koşucuların yardımına yetişemiyor!

Bu nasıl bir çelişkidir, hem katılımi tırpanlar hem de böyle bir beyanat ta bulunurlar. Kontenjan dolar, start alanı ve parkur maraton koşmak isteyen kalabalıkları alamaz.. o zaman kriter mi getirilir, kura mi cekilir düşünülür. Ama bu şartlarda böyle bir katılım kriteri anlamsız. Bu kriteri getiren kişinin böyle bir beyanatta bulunması ise dalga geçmektir.

İstanbul Maratonu katılım sayısı genel olarak her yıl artıyor. Bu artış 2015, 2020 öncesinde de vardı (terör döneminde ve pandemide sekteye uğradı) şimdi de var. Ama ivme hep aynı. Neticede nüfus ta artıyor. Katılımcı sayısı grafiklerinde eski yönetimlerin de yeni yönetimlerinde bir katkısını, ‘aa burada bir zıplama var, doğru işler yapılmış demek ki’ denilebilecek bir grafik göremedim hiç bir zaman.

Bütün suçu organizatörlere yüklemek istemiyorum, neticede bileşik kaplar kuralı gereği, kahvehaneler ve halı sahalar dışında nerede çokluk var ki. Spora ilgi bu kadar azken bu katılım kriterini getirenin böyle bir beyanı bana sacma geldi.

6 Beğeni

Savunmak için yazmıyorum ancak IBB Instagram hesabındaki halk koşusu yorumlarına baktığımda her yıl azalan kontenjandan şikayet edildiğini görüyorum. İBB açıklaması ise şu şekilde;

“İstanbul Valiliği ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yönlendirmeleri doğrultusunda; köprü güvenliği ve köprünün belirlenen sürede trafiğe açılabilmesi için organizasyonumuz belirli bir katılımcı sınırıyla gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda, köprünün güvenliği ve zamanında boşaltılabilmesi için belirlenen kontenjanın aşılmaması gerekmektedir.”

Bu sene anladığım kadarıyla Halk koşusu kontenjanı 5bin, 15K kontenjanı 15bin, maraton ise 5bin kişi ile sınırlanmış. Bu sene 5bin halk koşusu kontenjanı 6 dakika içinde dolmuş. Geçmişe baktığınızda ise örneğin 2019 yılında toplam 140bin kişi ile katılımcı rekoru kırıldığını görebiliyoruz. O yıl 4bin maraton, 33bin 15K, 100binin üzerinde ise Halk Koşusu katılımcısı varmış. Ardından gelen Covid ve azaltılan kontenjanlar ile bugünlere geldik. Sebebi politik midir bilememiyorum ancak bu sınırlamalar gördüğümüz kadarıyla İstanbul Valiliği, KGM vs. den yani merkezi yönetimden kaynaklı görünüyor. Hatırlarsanız İzmir valiliği de trafik vs. öne sürerek bir çok koşu, bisiklet organizasyonunu engellemişti.

Kendi kişisel gözlemim ise Halk koşusu kontenjanında yer bulamayanlar, köprüden yürüyerek geçmek isteyen ve yer bulamayan insanlar kontenjanı dolmamış ve hiçbir sınırlama olmayan özellikle 15K’ya, hatta maratona kayıt yaptırmaya başladılar. 2 sene önce özellikle 15K koşucularının köprü üzerinde ciddi sayıda yürüyen ve selfi çeken insanlar yüzünden koşamadıklarından şikayet ettiklerini hatırlıyorum. Koşuculardan gelen bu şikayetler üzerine kriterlerin getirildiğini düşünüyorum.

7 Beğeni

Katılmıyorum bakın 44. İstanbul maratonu halk koşusu da var. Halk koşusuna kaydı kaçırdıkları için mi köprü de daha rahat fotoğraf çekilmek için mi bilinmez. Maraton koşusunda 1000 tane yürüyücü var 800’ü Beşiktaşta 200’ü Eminönünde koşuyu(yürüme diyelim) bırakmış. 45. İstanbul maratonunda kayıtlı koşu şartı getiriliyor sayı onun altına geriliyor.

3 Beğeni

Benim kastım 42km.

Köprü startı zaten asıl konu. Start alanına ulaşım olsun, start alanının yetersizliği olsun..
Köprü güvenliği açısından start anında kopru üzerindeki yoğunluk olsun ki bu konu hep gündemde. 10binlerce insanın bir an için aynı anda adım atarsa olusacak rezonanstan bahseder dururlar.

İstanbul Maratonu… Eski adıyla Avrasya Maratonu ana teması köprü geçişi. Köprü geçişi olmasın dersek ana temadan vazgeçilmiş olur. Yerine başka bir şey bulmaları gerekir. Ve bu organizasyonun odağı 42km değil. O onbinlerce veya yüzbin kişinin katıldığı halk koşusu (koşu tabi isimde kaliyor, yürüyüş, eğlence desek daha doğru olur ve bunda da bir sakınca yok).

Kopru-42km-halk koşusu Bu üç kavramın bir arada dusunulmesi batağına saplanilmis durumda. Askeriyedeki bank nöbeti gibi neden böyle yapıldığı, böyle yapılmaya devam edildigi dusunulmeden, yapılmaya devam ediliyor.

Devasa iki alan var. Maltepe ve Yenikapı. Bunlar içinde Yenikapı’ya İstanbul’un ulaşım merkezi diyebiliriz. Şehir dışından gelenler için de konaklama imkanları bol. Pandemide Yenikapı’fan start alındı. Birçok insan PB de yaptı. Köprüden de geçildi. Ve bu geçiş köprü güvenliğini tehlikeye atmadı. Ama o zaman da halk kosusu sekteye uğradı.

Köprü-42km-halk koşusu… Bu üçünün neden bir arada yapıldığı, yapılacaksa başka hangi alternatifler var diye düşünmeden, ezbere, iş olsun diye yapılmaya devam edilmesi tam da bizim belediyecilere göre bir davranış.

Valilik, KGM bu konuda herhangi bir yönlendirmede bulunmuyor. Başka bir alternatif aramayın, çözüm bulmayın demiyor. Yapılamayan işlerin savunmasının en kolay tarafı ‘siyasi rakibim izin vermiyor veya baltaliyor’ demektir. Bu şekilde düşünürsek hiçbir hizmet beklentimiz olamıyor. 2019 öncesinde de, sonrasında da durum aynı. Öncesinde belediye ve kamu tek eldeydi, sinrasinda farkli ellerde. Ama sonuç aynı, düşünce şekli ayni. 42km katılımcı sayısı grafiklerinin değişimi aynı.

4 Beğeni

Selam,

Daha yavaş kapılara geçebiliyorsunuz. Fakat daha hızlı kapılara geçmenize izin vermiyorlar.

3 Beğeni

Geçen sene arkadaşımla birlikte koşmak istedik. O şirketi üzerinden kayıt yaptığı için E kapısındaydı. Toplu kayıt yapan şirketler için E kapısını veriyorlar. Önce benim kapı olan B ye gidelim dedik. Anlattık durumu. “Arkadaşınız bu kapıya gelemez ama siz E kapısına gidebilirsiniz” dediler. E kapısına gittik ve kimse sorun çıkarmadı bize. E kapısından birlikte başladık.

3 Beğeni