Yüksek Nabız Problemim

Son uzun koşum frig ultra 100km den sonra 2 gün nefes almada zorluk gibi ,oksijen yeterli gelmiyormuş gibi bir sorun yaşadım .Bundan dolayı doktora gitmedim geçici kan eksikliği yaşadığımı düşünüyorum.Benzer sorunu yaşayan arkadaşlar varmıdır çözüm nedir.?

Frig 100k ertesi günü aldığım tüm gıdalar proteindi.
Hiç karbonhidrat almadım.
Özellikle kırmızı et toparlanmak çok iyi oluyor

1 Beğeni

Akciğerlerin Vital kapasitesinin az olması da sizin kalp atım hızınızı arttırabilir.Koşuyor olmanız vital kapasitenizin tamamını kullandığınız anlamına gelmiyor. Eğer yüzeyel nefes alıyorsanız akciğer kapasitenizi tam kullanmıyor, ak yuvarlarınızı tam oksijenle dolduramıyorsunuz demektir. Bunu için yapılacak kısa süreli egzersizler kapasitenizi arttırabilir. her gün 3 defa 5 dakikanızı kendinize ayırarak bu kapasitenizi arttırabilirsiniz. 6-10 saniye arasında yavaş yavaş nefes alın, akciğerlerinizin tamamen dolduğunu, hatta omuzlarınızın bile hava ile dolduğunu hissedin. nefesinizi 10 saniye kadar tutun ve yavaş yavaş verin. Bunu gözleriniz kapalı yapıp bir meditasyon haline de getirebilirsiniz . Bir müddet sonra vital kapasitenizin artığını göreceksiniz. bunu koşuya başlamadan hafif jog atarken kollarınızı havaya kaldırıp derin nefes alarak da yapabilirsiniz.

9 Beğeni

Yüzmeye daha çok vakit ayırdığım 6 ayın peşinden koşuya geri döndüğüm şu son zamanlarda, sık sık yüzmenin koşu esnasındaki nabız değerlerime olumlu etkileri olduğunu düşünüyordum. Sebebini anlattığınız gibi, yüzerken aldığımız derin nefesler sayesinde akciğerlerin vital kapasitesinin artması olarak açıklamak mümkün anlaşılan.

1 Beğeni

Bende de benzer bir durum olmuştu. Boğaziçi yüzme yarışı seçmelerine hazırlanırken kısıtlı antrenman vakitlerimi yüzmeye ayırınca koşuyu iyice bırakmıştım. Yaklaşık 2 kadar bu durum devam etti. Yüzmede belli bir seviyeye geldikten sonra koşuya tekrar ağırlık vermeye başladım ve gördüm ki koşuyla birlikte yüzme derecelerimde iyileşmeye başladı.

2 Beğeni

Benim de başıma gelen şu, akşam yaptığım koşularda sabah yaptığım koşulara oranla düşük nabıza sahip oluyorum.
Net sayı vermek gerekirse akşam yaptığım 04:48 dk/km koşusunda 178 ortalama nabzım çıkarken
Haftasonu uzunlarında 05:20-05:30 dk/km aralığında 177 ortalama nabza ulaşıyorum.

Daha sonrasında fark ettim ki haftasonu koşmadan evvel su içmiyormuşum, haftaiçi kendimi yeterince sulayabiliyorken haftasonu bundan bir şekilde kötü etkileniyormuşum.

Birkaç yerde de dehidrasyonun nabzı %5 ile %7.5 arasında pozitif yönde etkileyebileceğini okumuştum. Tecrübe etmek hoş olmuyor.

2 Beğeni

Son zamanlarda nabız ile ilgili pancar mücizesini keşfettim. Benzer sorun yaşayan arkadaşlara ciddi faydası olabilir. Pancar turşusu ya da pancar extractı (http://beet-it.com/) tükettikten sonra koşarken nabzımın en az 15-20 sayı düştüğünü gözlemledim. İçerdiği nitrik okside dönüştürülebilen nitrat sayesinde oksijen sirkülasyonunu arttırıp kan dolaşımını rahatlatıyor.

Bir de geçirdiğim bir yarımaraton hazırlık sürecinden sonra şunu eklemek istiyorum. Herhangi bir sağlık problemi yoksa düzenli antremanlar yapıp hacmi arttırınca nabız zamanla iyileşiyor.

6 Beğeni

Peki turşu olarak mı yapıyorsunuz ekstrakt mı? Tarifiniz nasıl, ya da nerelerde satılıyor, nereden alıyorsunuz? :slight_smile:

Aşağıdaki siteden turşusunu alıyorum. Sürekli tüketince turşudaki tuz miktarı önemli oluyor. Buranın turşusu fazla tuzlu değil. Aynı sitede tozu ve ekstraktı da var. Çok umutlu değilim ama bu hafta bunları da deneyeceğim.
http://www.yoreseltatlarimiz.com/

Bir de Amsterdam’dan koşu fuarından aşağıdaki ürünü almış çok memnun kalmıştım.
http://beet-it.com/shop/beet-it-sport-shot-15-x-7cl/

Buraya gelince Amazon’dan muadilini sipariş ettik ancak gümrüğe takıldı. İlaç statüsüne almışlar. Devlet hastanesinden doktor raporu götürmeyince teslim etmeyeceklermiş.

2 Beğeni

15 ila 20 sayı düşük nabız çok iyi bir sonuç .Deneyelim.

1 Beğeni

En kolayı:
Gidip pazardan pancar alıp, soyup çiğ şekilde salataya karıştırın. Bu kadarı da yeterli.
Yerken ağzınızda epey çiğneyin.Çok ince ince doğrarsanız yemesi de kolay oluyor.

3 Beğeni

benim de TSH değerlerim hep yüksek, ancak T3 ve T4 değerlerim normal, ve aynı şekilde 180 nabızla koşuyorum tüm yarışı, gücüm olduğu hissettiğimde hızlanıyorum 190 görüyorum bu seviyede 10 dakika sonra laktik asit eşiğimi aştığım için ellerimde karıncalanma oluyor maalesef. doktorum Tiroid bezlerini baskılandırmanın iyi fikir olmadığını ve bu yüzden ilaç vermeyeceğini söyledi.

İlaçların faydasını ya da zararını gördünüz mü?

Ben de geçen hafta tahlil yaptırmıştım sonuçlara bu hafta bakmış sağlık ocağındaki doktor. Serbest t3 yüksek. Tiroit ile ilgili sıkıntı va demiş. B12 eksikliğim biraz düzelse de devam ediyormuş.
Bir de kan değerim de çok yüksekmiş, HGB 18.4. Kesinlikle koşmamalı imişim. Yoksa koşudan sonra durunca hemen pıhtılaşabilir sorun çıkarabilirmiş. Bir üniversite hastanesine uğrasın demiş. Testi bisküvi yiyerek yaptırdığım gibi biraz da su içseymişim acaba daha normal bir değer elde eder miydim merak ettim. :slight_smile:
Şimdi kış olduğu için zaten koşmuyordum birkaç haftadır, her taraf buz. Ama kuru bir an yakalayayım koşacaktım tabii ki. Hala da koşarım yani, doktor koşma demiş olabilir. :smiley: Tabi yarıyıl tatilinde dediği gibi bir üniversite hastanesine uğrasam iyi olacak.

Şuan aldığım tedavi sonrası troid değerlerim normal seviyelerde. Nabzım da geçen seneye bakarak çok daha iyi durumda. Ama ben tamamen tiroide bağlamıyorum açıkçası bu iyileşmeyi. Bu sürede 2 yarımaraton koştum. Hazırlık sürecinde haftalık hacimlerim biraz daha yükseldi ve düzenli antreman yaptım. Base döneminde uzun easy koşular koşular yaptım. Tekniğimi iyileştirip yüzmeye daha çok vakit ayırdım.

2 Beğeni

Cevabınız için teşekkürler, 1 aylık dinlenme periodundan sonra benim de TSH değerlerim düzeldi. Beynin fazla adrenaline tepkisi olduğunu söyledi doktor hanım, tiroidin fazla çalışması bu durumun sonucu, yani tiroidlerde sorun yok. İşin özeti dinlenmeyi aksatmamak gerekiyor.

Nabza etkisi açısından pancarı katı tüketmekle sıvı tüketmek arasında bir fark var mı?

Turşuyu koşudan ne kadar önce ve hangi miktarda tüketiyorsunuz?

Maalesef aynı problemi ben de yaşıyorum. 2 günde bir 5 km antrenmanı yapıyorum, pace’im 4:50-5:10 arası fakat nabzım 170-190 arası sürekli. Bir türlü düşüremedim. Haftaya iç hastalıklarına ve göğüs hastalıklarına randevu aldım umarım problemi çözebilirim.

  • Ne kadar süredir koşu sporu yapıyorsunuz.
    Yeni ise bu pacelerde bu nabız normal dir.

  • İkincisi Koşu esnasında ki durumunuz nasıl. Zorlanmıyorsanız. Nabız ölçer sorunludur.

3 Beğeni

Hangi yaşta olursak olalım gerekli sabrı, istikrarı göstermeden aerobik kapasiteyi artırmak güç, yapabilen atletler var mı bilmiyorum. Hem konu sadece HR değil, koşuda vücudun şekli, kolların kullanılışı, burundan alınan diyafram nefesleri, (ayrıca wim hoffu araştırın lütfen), kadans, koşarken gevşek ve relax hissetme vs çok önemli. Hayat boyu benimseyeceğim bir spor dalı İçin 4-5 hatta 6 aylık bir base programı hiç de uzun değil, sonra çeşitli antremanlar ile kuvvetlenmeli, intervaller ile AT ya da LT lactate threshold dediğimiz bölümlere geçmeliyiz. Bana sorarsanız süreç çok zevkli ve hatta ileriki yaşlarda dahi koşuya başlansa eminim ki başladığı noktadan çok ileride olacağız, yeter ki bilimsel yaklaşalım koşu sporuna…bahsedilen bir süredir 5K 450-510 koşuyorum demek vücudunu devamlı strese sokmak demek, hep enflamasyondasınız demektir. Umarım :pray: süreçten zevk alacağınız ve gelişeceğiniz bir döneme girersiniz. Sevgiler saygılar

9 Beğeni