Yakın zamanda, Fransa’daki bilinen bir 171km ve 40 km’lik yarışta koşan 23 sporcu ile yapılan ve uzun mesafe-yoğun performans içeren spor aktivitelerinin metabolizma üzerindeki sonuçlarını gösteren bilimsel araştırma çeşitli hakemli dergilerde yayınlandı.Sınırlı sayıda ve sınırlı alanda( yaş, cinsiyet vb.) örneklem içermesine rağmen bulunan bu ‘olumsuz etki gösteren’ sonuçlar önleme ve giderme yaklaşımının daha iyi hale gelmesine yardım edecek.Bu konuya ilgi duyanlar gözatabilir. Ultra Endurance Running May Accelerate Aging and Breakdown of RBCs - Hematology.org
7 Beğeni
Bu çalışmayı okudum ama böyle çalışmalarda kafam bin türlü soruyla doluyor, mesela herhangi bir koşunuzun ertesi sabahında bile bir çok değeriniz yüksek çıkabilir; mesela benim hep kreatin kinaz yüksek çıkar, sonuçta kas yıkımıyla ortaya çıkan bir enzim, ama bir gün sonra baksanız normale dönecektir. Bana anormal çıkması normal geliyor, normal çıksaydı şaşırırdım ama o anormalliğin patolojik sınırı ne ve ileride bir soruna yol açıyor mu, bunlar daha da önemli gibi.
Gerçi çalışmayı yapan kişi de benzer yorum yapmış; “We’ve observed this damage happening, but we don’t know how long it takes for the body to repair that damage, if that damage has a long-term impact, and whether that impact is good or bad.”
2 Beğeni