Yeşilay Avrasya Gece Yarı Maratonu

bir yaz gecesi köprüden geçip yarı maraton koşma fikri görür görmez çok aklıma yattı. Fakat pazartesi işten izin alma zorunluluğunu ve sabah sirkeciden 3te koyulan marmaray seferiyle eve dönme (veya dönememe) durumunu görünce fikir saçma geldi. Son olarak kayıt parası miktarı bu koşuya olan alakamı tamamen sonlandırdı.

8 Beğeni

Herkes çok güzel yorumlarda bulunmuş çok farklı açılarla bakmış. Bütün yorumları okuduktan sonra katılmaktan vazgeçtim. Çok bariz belli olan bir şey var; bazı şeyler düşünülmeden harekete geçilmiş. Katılacak olanlara hem yarış öncesi, hem yarış anında daha da önemlisi yarış sonrasında başarılar diliyorum.

6 Beğeni

Bir çılgınlık yaptım ve kayıt oldum.
21 Haziran gecesi köprüyü kapatıyorum .
Belli olmaz ileride köprüler özelleşirse köprüden geçen yarışlara izin verilmeyebilir .

4 Beğeni

Ben mesaj atmıştım. Hatalarını kabul etmek gibi bir erdem göstermek yerine aşağıdaki gibi aptalca bir savunma yapmışlar. Yani şey ettik ama şimdi sıvıyoruz diyorlar, temizlemeye niyetleri yok.

CEVAP;

Değerli sporcularımız,
21 Haziran kapsamında gerçekleştireceğimiz 21 kilometrelik gece koşumuzun neden Pazar gecesi saat 23:59 olarak planlandığını lojistik, stratejik ve sportif gerekçeleriyle paylaşmak isteriz.

1️) İstanbul’un En Sakin Zaman Dilimi

İstanbul’da haftalık trafik döngüsünde en düşük yoğunluk, Pazarı Pazartesi’ye bağlayan geçiş saatlerinde yaşanır.

Minimum Etki – Maksimum Güvenlik

Parkur Pazar gecesi tahmini saat 23:00 itibarıyla trafiğe kapatılacaktır. (Son kararı istanbul Valiliği İstanbul Emniyet Müdürlüğü verecektir)

Bu saat dilimi, şehir içi araç hareketliliğinin en düşük olduğu aralıktır.

Sosyal aktiviteler büyük ölçüde tamamlanmış olur.

Alternatif güzergâh planlaması daha sağlıklı yürütülür.

Sporculara kesintisiz ve araçsız bir rota sunulur.

Cumartesi gecesi yapılacak bir kapanma (hafta içi sabah ve akşam trafiğine yakın yoğunluğa denk geliyor), şehrin sosyal hareketliliği nedeniyle çok daha yüksek operasyonel risk taşır ve trafik İstanbul halkına inanılmaz zorluklar yaşatır. Pazar gece yarısı ise şehir açısından en dengeli zamandır.

2️) Sembolik ve Anlamlı Bir Başlangıç

21 Haziran, yılın en uzun günü ve en kısa gecesidir.
Yarışın 23:59’da başlaması bilinçli bir tercihtir.

Bu zamanlama yalnızca teknik değil, aynı zamanda konsept bütünlüğü açısından güçlü bir mesaj taşır.

Asıl amaç da zaten gece koşusu yapmaktır.

3) Dünyadan Örnekler

Büyük organizasyonlarda gün seçimi yalnızca alışkanlığa göre yapılmaz; şehir ritmi ve gelenekleri de belirleyici olur. Dünyanın en eski ve en güçlü maratonu Boston Marathon da her yıl Pazartesi günü koşulur.

4) Operasyonel Verimlilik

23:00 – 03:00 saat aralığı:

Lojistik ekiplerin en etkin çalışabildiği,

Sağlık ve güvenlik planlamasının en kontrollü şekilde uygulanabildiği,

Trafik akışının minimum düzeyde etkilendiği zaman dilimidir.

Bu saat aralığı, sporculara “sıfır trafik” deneyimi sunmak için en uygun opsiyondur.

Sonuç

Biz yalnızca bir yarış planlamıyoruz.
İstanbul’un en sakin anında, en uzun günün bitişinde, sporculara özel bir koşu koridoru oluşturuyoruz.

23:59 başlangıcı; lojistik gereklilik, şehir dinamiği ve konsept bütünlüğünün ortak sonucudur.

Asıl amaç da gece koşusu yapmaktır…

Saygılarımızla

Organizasyon Komitesi

1 Beğeni

Katılım sağlamayı planlayan sporcular da zaten buna şaşırıyor.

4 Beğeni

Bütün dert “aman şehir düzenine halel gelmesin, koşacak kişilerin ne şartlarda koştuğunun zerre önemi yok” iken ilk senede dünyanın en büyük ve güçlü maratonuyla aynı kalibrede değerlendirilmek istiyorlar bir de.

7 Beğeni

Nisan ayının 3. pazartesisi Vatanseverlik günü olarak kutlanıyor ABD’de, o yüzden pazartesi. Şehir ritmi ile alakası yok.(İsmail hocam size cevap vermedim, yeşilay’dan alıntıladım)

4 Beğeni

İç görü hiç yok, hiç. Her seferinde başka şeye şaşırıyorum, sonra şaşırdığıma şaşırıyorum. Gece 12-3 arası koşu yarışının faydalarını anlattığı yerde öylece bakakaldım. Boğazı kapatmak ve köprüde koşmaktan daha önemli şeyler var ama malumunuz ülkemizde en sevilen şey gösteriş. Bu gösteriş kültürü her şeyin önüne geçti.

6 Beğeni

Sanırım geribildirimler etkili oldu.

Saati 22:00 yapmışlar. Ayrıca 10K parkuru eklenmiş.

5 Beğeni

Aklın yolu bir. Bu 2 habere sevindim açıkçası buruk olsa da. Güzel bir adım ama benim için değil maalesef, şehir dışından katılım Pazar gece için çok zor ama gördüğüm kadarıyla parkur çok güzel, bir yolunu bulup katılmaya heves ettim bu haberden sonra. Pazar gece olması ve yüksek kayıt ücreti halen kafa karıştırıcı aslında. Gelen tepkiler yanında beklenilen kayıt sayısının düşük olması da etkili olmuştur bu kararın verilmesinde.
.
Halen devam eden sorunlar ve soru işaretlerim;
• 21 ve 10 beraber başlıyor anladığım kadarıyla, yorumu size bırakıyorum.
• Başlanılan yerde bitmediği için otobüslerle emanetler bitişe taşınacak anladığım kadarıyla.
• Web sitesindeki bilgilendirme kötü, bitişi anlayamadım açıkçası.
• “Yanlış kapıdan start alan sporcuların dereceleri iptal edilebilir.” ibaresi gördüm.
• “Ödül törenine ilişkin program daha sonra duyurulacaktır “ :thinking:
• “Organizasyon planlaması çerçevesinde Marmaray hattında 01.00 ve 02.30 saatlerinde ek seferlerin düzenlenmesi hedeflenmektedir:thinking:.
• “Yarışın gece yarısı tamamlanacak olması nedeniyle, şehir dışından gelen ve imkânı olan sporcuların ulaşım sorunu yaşamamak adına bitiş alanına yakın bölgelerde konaklama yapmaları tavsiye edilmektedir. Sultanahmet, Eminönü ve Sirkeci çevresi bu açıdan uygun seçenekler sunmaktadır.” :thinking:

6 Beğeni

Bana en anlamsız gelen kamu yararı bu işin neresinde!? Katılacak neredeyse herkesin biyolojik saatini hırpalamayı Yeşilay kendine yakıştırıyor mu!? Düzgün bir gün, saat ve ortamda koşu düzenleyip, makul kayıt ücretleri derneğe bağış olarak aktarılacaktır deselerdi herkesin yararına olmaz mıydı!?

Bu koşu tamamen bir şov ve başında da Yeşilay olması tam bizlik iş, bravo :clap:

7 Beğeni

Yarışı Yeşilay yapmıyor arkadaşlar. Yeşilay burada sadece yarışın isim sponsoru konumunda. Yarışı Paceco Event firması düzenliyor. Yani kamu yararına yapılan bir etkinlik değil, özel firma etkinliği. Aynı firma Ekim ayında Caddebostan - Kartal arasında koşulacak olan Anadolu Yarı Maratonu’nu da organize ediyor.

4 Beğeni

Düzenleyenler burayı okuyor ve dikkate alıyor olsa gerek diye düşündüm, yazılan eleştiriler düzeltilmeye çalışılıyor. Bu arada kamuyu aydınlatma yararına koşu yapılıyor bilgilendirmesi mevcut. Kim yaptığı önemli değil zaten “yeşilay” ibaresi yeterli. Katılmak isteyen katılır. Tüm bu eleştiriler doğrultusunda dilerim ki ileriki yıllarda çok daha güzel gece koşuları yapılsın, her adım hiç adım atmamaktan iyidir, eleştirilere kucak açıp gelişmeye devam edeceklerse ne âlâ, ne güzel. Gelecek aylarda çeşitli Avrupa geçe koşularına göz atıyorum, onlar da genelde 20.30 ve 21.00’de başlıyor, her sene bu şekilde düzenlense güzel bir etkinlik olur.

6 Beğeni

Geçenlerde yapılan AA koşusunu Dust organize ediyordu. Uğur Mumcu koşunu da Team Kronos. Bunun gibi yığınla örnek var. Yarın biz de bir koşu düzenlemek isteyip bir organizatör ile anlaştığımızda hayır bu bir koşuforum koşusu değil bilmem kim organizasyon koşusudur mu diyeceğiz? Burada muhatabımız Pace bilmem ne değil Yeşilay.

4 Beğeni

Katılmıyorum. Bu dediğinize göre İstanbul Maratonu’nda da Türkiye İş Bankası’nı muhattap almamız gerekir. Halbuki İş Bankası yarışa sadece finansal destek sağlar, yarışı yapan İBB Spor İstanbul’dur. Aynı şey Yeşilay için de geçerli, burada Yeşilay’ın yarışa finansal katkısı nedir ben onu bilemem ancak Yeşilay’ın düzenlediği bir yarış değildir.

6 Beğeni

Dışarıdan bakan biri koşu forum yarış düzenlemiş diyecek .
işi bilen birisi ise kosuforum yarış şartnamesini ve sözleşmesini kabul eden spacepunk şirketi operasyonu yapacak yani yarışı organize edecek/düzenleyecek diyecek .

3 Beğeni

İstanbul Maratonu’nu düzenleyen doğrudan İBB Spor İstanbul, yani organizasyon ile ilgili tüm kararları kendisi verir. Sponsor karışamaz. Yeşilay ise burada (tahmine göre konuşuyorum) işveren statüsünde, organizatöre gelip “ben şu mesafede, şu saatte, şu özelliklerde bir yarış istiyorum” diyor ve işi alan organizatör de siparişe göre organizasyon yapıyor. Dolayısıyla @SpacePunk’ın dediğine katılıyorum, muhatap işveren sıfatıyla Yeşilay olmalı.

7 Beğeni

Bu yarışa kayıt oldum fakat gece yarısı tek başıma Anadolu yakasına nasıl döneceğimi daha yeni düşünmeye başladım.

6 Beğeni

Sonunu düşünen kahraman olamaz.:laughing:

7 Beğeni

Bu yarış için start alanında kit dağıtımı olabilirdi.

edit :
kahramanlık düşünenler kullanılmaktan öteye gidemez

3 Beğeni