bir yaz gecesi köprüden geçip yarı maraton koşma fikri görür görmez çok aklıma yattı. Fakat pazartesi işten izin alma zorunluluğunu ve sabah sirkeciden 3te koyulan marmaray seferiyle eve dönme (veya dönememe) durumunu görünce fikir saçma geldi. Son olarak kayıt parası miktarı bu koşuya olan alakamı tamamen sonlandırdı.
Herkes çok güzel yorumlarda bulunmuş çok farklı açılarla bakmış. Bütün yorumları okuduktan sonra katılmaktan vazgeçtim. Çok bariz belli olan bir şey var; bazı şeyler düşünülmeden harekete geçilmiş. Katılacak olanlara hem yarış öncesi, hem yarış anında daha da önemlisi yarış sonrasında başarılar diliyorum.
Bir çılgınlık yaptım ve kayıt oldum.
21 Haziran gecesi köprüyü kapatıyorum .
Belli olmaz ileride köprüler özelleşirse köprüden geçen yarışlara izin verilmeyebilir .
Ben mesaj atmıştım. Hatalarını kabul etmek gibi bir erdem göstermek yerine aşağıdaki gibi aptalca bir savunma yapmışlar. Yani şey ettik ama şimdi sıvıyoruz diyorlar, temizlemeye niyetleri yok.
CEVAP;
Değerli sporcularımız,
21 Haziran kapsamında gerçekleştireceğimiz 21 kilometrelik gece koşumuzun neden Pazar gecesi saat 23:59 olarak planlandığını lojistik, stratejik ve sportif gerekçeleriyle paylaşmak isteriz.
1️) İstanbul’un En Sakin Zaman Dilimi
İstanbul’da haftalık trafik döngüsünde en düşük yoğunluk, Pazarı Pazartesi’ye bağlayan geçiş saatlerinde yaşanır.
Minimum Etki – Maksimum Güvenlik
Parkur Pazar gecesi tahmini saat 23:00 itibarıyla trafiğe kapatılacaktır. (Son kararı istanbul Valiliği İstanbul Emniyet Müdürlüğü verecektir)
Bu saat dilimi, şehir içi araç hareketliliğinin en düşük olduğu aralıktır.
Sosyal aktiviteler büyük ölçüde tamamlanmış olur.
Alternatif güzergâh planlaması daha sağlıklı yürütülür.
Sporculara kesintisiz ve araçsız bir rota sunulur.
Cumartesi gecesi yapılacak bir kapanma (hafta içi sabah ve akşam trafiğine yakın yoğunluğa denk geliyor), şehrin sosyal hareketliliği nedeniyle çok daha yüksek operasyonel risk taşır ve trafik İstanbul halkına inanılmaz zorluklar yaşatır. Pazar gece yarısı ise şehir açısından en dengeli zamandır.
2️) Sembolik ve Anlamlı Bir Başlangıç
21 Haziran, yılın en uzun günü ve en kısa gecesidir.
Yarışın 23:59’da başlaması bilinçli bir tercihtir.
Bu zamanlama yalnızca teknik değil, aynı zamanda konsept bütünlüğü açısından güçlü bir mesaj taşır.
Asıl amaç da zaten gece koşusu yapmaktır.
3) Dünyadan Örnekler
Büyük organizasyonlarda gün seçimi yalnızca alışkanlığa göre yapılmaz; şehir ritmi ve gelenekleri de belirleyici olur. Dünyanın en eski ve en güçlü maratonu Boston Marathon da her yıl Pazartesi günü koşulur.
4) Operasyonel Verimlilik
23:00 – 03:00 saat aralığı:
Lojistik ekiplerin en etkin çalışabildiği,
Sağlık ve güvenlik planlamasının en kontrollü şekilde uygulanabildiği,
Trafik akışının minimum düzeyde etkilendiği zaman dilimidir.
Bu saat aralığı, sporculara “sıfır trafik” deneyimi sunmak için en uygun opsiyondur.
Sonuç
Biz yalnızca bir yarış planlamıyoruz.
İstanbul’un en sakin anında, en uzun günün bitişinde, sporculara özel bir koşu koridoru oluşturuyoruz.
23:59 başlangıcı; lojistik gereklilik, şehir dinamiği ve konsept bütünlüğünün ortak sonucudur.
Asıl amaç da gece koşusu yapmaktır…
Saygılarımızla
Organizasyon Komitesi
Katılım sağlamayı planlayan sporcular da zaten buna şaşırıyor.
Bütün dert “aman şehir düzenine halel gelmesin, koşacak kişilerin ne şartlarda koştuğunun zerre önemi yok” iken ilk senede dünyanın en büyük ve güçlü maratonuyla aynı kalibrede değerlendirilmek istiyorlar bir de.
Nisan ayının 3. pazartesisi Vatanseverlik günü olarak kutlanıyor ABD’de, o yüzden pazartesi. Şehir ritmi ile alakası yok.(İsmail hocam size cevap vermedim, yeşilay’dan alıntıladım)
İç görü hiç yok, hiç. Her seferinde başka şeye şaşırıyorum, sonra şaşırdığıma şaşırıyorum. Gece 12-3 arası koşu yarışının faydalarını anlattığı yerde öylece bakakaldım. Boğazı kapatmak ve köprüde koşmaktan daha önemli şeyler var ama malumunuz ülkemizde en sevilen şey gösteriş. Bu gösteriş kültürü her şeyin önüne geçti.