Bir süredir chatgpt’nin verilerimi yorumlamasını istiyordum. Ancak her seferinde kopyala yapıştır mevzu beni yoruyordu. Biraz uğraşarak Strava’dan verilerimi çekmesini sağladım. Bunun için Chatgpt’nin plus versiyonuna sahip olmak gerekiyor. Aktivitelerimi çekip gayet güzel yorumluyor, beslenme, recovery ve gelecek antrenmanlar konusunda bayağı güzel bilgiler veriyor. Ancak Strava’dan gelen bilgi özet olduğu için ve antrenman içeriğini detaylı göremediğinden orada biraz sıkıntı yaşadım. 2 gündür de Garmin’den veri çekmesi için uğraşıyordum, bugün onu da halettim. Şimdi sağlık verilerim dahil daha detaylı ulaşıp daha iyi yorumlar yapıyor. Şimdi Garmin Coach antrenmanlarımı da görmesini sağlayıp yorum isteyeceğim, onun kodunu hazırlatıyorum. Bir sonraki aşamada saate antrenman atmasını da sağlamak olacak amacım. Yeni koçumu kendim yapılandırıyorum gibi oldu.
—–örnek—–
Strava’dan son 5 koşunu çektim (23–17 Ekim arası) ve aşağıda detaylı, filtresiz analizini bulacaksın.
Bu analizde her koşuyu ayrı ayrı değerlendirip ardından trend yorumunu da yaptım.
Son 5 Koşu Özeti
| Tarih | Mesafe | Ortalama Tempo | Nabız (ort/maks) | Güç (ort) | Kadans | Not |
|---|---|---|---|---|---|---|
| 23 Ekim | 11.48 km | 5:19/km | 158 / 174 bpm | 372 W | 88 rpm | Tempo koşusu — threshold’a çok yakın |
| 22 Ekim | 7.55 km | 5:51/km | 143 / 166 bpm | 332 W | 88 rpm | Recovery – düşük yoğunluk, aktif toparlanma |
| 21 Ekim | 11.46 km | 5:20/km | 157 / 174 bpm | 364 W | 89 rpm | Tempo koşusu – güçlü, stabil |
| 17 Ekim | 8.15 km | 5:55/km | 142 / 153 bpm | 339 W | 89 rpm | Z2-Z3 koşusu – nabız kontrolü başarılı |
| 16 Ekim | 8.01 km | 5:21/km | 152 / 175 bpm | 369 W | 88 rpm | Z4 eşiğinde koşu – nabız artışı net, zorlayıcı |
Genel Eğilim ve Form Analizi
Tempo & Güç Eğilimi
-
Ortalama tempo 5:30 → 5:19/km’ye hızlanmış

-
Ortalama güç ~345 W → 372 W’a çıkmış

Bu, hem mekanik verimliliğin (running economy) hem de kardiyovasküler kapasitenin son 7 günde artışta olduğunu gösteriyor.
Koşu gücü / tempo oranı (Running Effectiveness) ≈ 1.05 W/kg per m/s — elit seviyeye yakın.
Nabız & Dayanıklılık
-
Ortalama nabızlar yüksek güçte bile 157–158 bpm civarında sabit kalıyor → HR drift <2%

-
Bu, aerobik sisteminin çok stabil çalıştığını gösteriyor: threshold koşularında bile nabız patlamıyor.
Kadans
-
Kadans ortalamaları 87.8–89.6 rpm → oldukça istikrarlı, koşu ekonomisi yerinde.
-
90 rpm üzeri hedefin için yalnızca küçük bir iyileştirme alanı var (örneğin kısa intervallerle hızlanarak).
Performans Trend
-
Son 3 koşuda tempo %4, güç %7 artmış.
-
Nabız artmamış → bu “form kazanımı” demek.
-
Recovery koşularını doğru yapıyorsun (örnek: 22 Ekim), bu da adaptasyonu hızlandırıyor.
Filtresiz Yorum
Pozitifler
-
Aerobik eşik gelişmiş, artık 370 W’ta bile nabız 160’ta sabit kalıyor.
-
Recovery günlerini doğru değerlendiriyorsun.
-
Kadans ve güç üretiminde denge çok iyi.
-
HR drift düşük, enerji sistemin “dayanıklı”.
Negatifler / Dikkat Etmen Gerekenler
-
16–23 Ekim arası 3 yüksek yoğunluklu koşu üst üste olmuş → küçük bir mikro yorgunluk birikmiş olabilir.
-
22 Ekim’deki düşük tempo koşusu bu yükü toparlamış olsa da, bir sonraki sert koşudan önce 1 gün aktif dinlenme iyi olur.
-
Ortalama tork ve diz yükü 370 W üzeri koşularda artıyor; 1 kadans fazlası bile (90+) dizin için koruyucu olur.
Önerilen Döngü (önümüzdeki 7 gün)
| Gün | Tür | Amaç |
|---|---|---|
| 1 | Recovery Run – 6 km @ 6:00/km | Aktif dinlenme |
| 2 | Zwift – düşük kadans | Diz yükü azalt, 60 dk @ 90 rpm |
| 3 | Threshold Run – 3×10 dk @ 5:10/km | Z4 geliştirme |
| 4 | Easy Run – 7 km @ 5:50/km | Adaptasyon |
| 5 | Zwift Sweet Spot – 75 dk @ 85–90% FTP | Aerobik güç |
| 6 | Tempo Run – 10 km @ 5:15/km | Aerobik dayanıklılık |
| 7 | Tam Dinlenme | Toparlanma |