Yeni Başlayan Yarışlara Ne Zaman Katılmalı?

Merhaba herkese
Bir ay önce başladım. Çok yeniyim. Koşmayı çok fazla sevdim. Şu an koşu ile ilgili okumalar yapıyorum bolca. Sakatlanmaktan çok korkuyorum. İki yıl önce ayak bileğimde kıkırdak zedelenmesi yaşamıştım. Aylarca çektirdi ve o dönem yaptığım crossfiti bırakmak zorunda kaldım. İki yılda maalesef yirmi kilo aldım. Kilom çok fazla ve bel fıtığım var. Kendimi incitmeden vücudumu dinleyerek koşmaya çalışıyorum. Benzer hikayeleri olan insanlardan sürecin işleyişi için fikir istiyorum. Kilolu biri olarak başlayıp sağlıklı kilosuna ulaşmış ve/veya bel fıtığı olan kişilerin tavsiyelerine ihtiyacım var.

Bir diğer konuda koşuya başladıktan ne kadar süre sonra yarışlara katıldınız? Önümüzdeki iki ayda iki yarı maraton var katılabileceğim. 10k koşmak istiyorum. Ancak bunun doğru mu erken mi olduğunu bilmiyorum. Görüşlerinizi yazarsanız sevinirim.

Bence yarı maraton için çok erken.Aslında 10k için bile erken ancak sadece yarış ortamında sağlıkla bitirme amaçlı olarak bulunmak bile ilerisi için motivasyon kaynağı olabilir.

2 Beğeni

10k’ da süre hedefi koymadan bitirme odaklı olursanız herhangi bir sıkıntı olmaz. Hem yarış günü deneyimini kazanmış olursunuz hem de büyük organizasyonlarda ki keyfi tatmış olursunuz.

2 Beğeni

Koşmaya başladığınız günün ertesi günü yarışa katılabilirsiniz veya herhangi bir yarış ile koşmaya baslayabilirsiniz.

Eğer gerçekten yarışacaksanız, zamanına kendiniz karar verirsiniz.

Burada ‘yarış’ ifadesi önemli. Yarış dediğimiz koşulara organizasyon, aktivite gibi daha iddiasız terimler kullanmak uygun olur. Bunlar bir 100m yarışı gibi değildir. Herkes birbirini geçmeye çalışmaz Çünkü bu koşulara katılan bir çok insan sadece mesafeyi bitirmek için katılır. Parkur mesafesini, verilen süre içerisinde -ki bu süreler oldukça esnektir- bitirebileceginizi gözünüze kestiriyorsaniz neden olmasın

2 Beğeni

Ben koşmaya yarışla başladım :slight_smile:
Arkadaşlarla sadece gezme ve eğlenceli bir aktivite olarak kayıt olmuştuk; hatta öncesinde antrenman bile yapmadım, o kadar alakam yoktu. Bodrun 10k trail yarışıydı, tepe tırmanışlı. Amacım sadece bitirmekti, “bitirirsem başarı” diye düşünerek başladım, ki pek de emin değildim bitirebileceğimden. Ama hızlanıp yavaşlayarak, yer yer yürüyerek de olsa bir şekilde bitti, oluyor yani :slight_smile: Tabi ki kendinizi zorlamamalı, hemen sınırlarınızı test etmeye kalkmamalısınız. Dediğim gibi en büyük hedef bitirmek zaten. Ayrıca yarış tecrübesi de ayrı bir şey, hiç bir zaman antrenman koşularınız gibi olmuyor yarışlar, mutlaka edinmek gerek.

2 Beğeni

Ben 10 yıl aradan sonra koşuya geçen sene bu zamanlarda bir 5k yarışıyla başladım ve o zamandır düzenli koşuyorum. Bu başlangıçtan 2 yıl önce bileğim halı sahada burkuldu, 3 ay üzerine basamadım. Onun haricinde kilom normal ama 15 yıldır oturarak çalıştığım için bel fıtığım var(L5-S1). Ailede genetik olarak kalp rahatsızlıkları ve bende de mitral kapak sarkmasına bağlı bir kalp sorunu var, yüksek nabızda uzun süren aktivitelerden kaçınmam doktor tarafından tavsiye edilmişti. Koşmaya hiç bir zaman nefesim yetmezdi, 2-3dk koşar 1-2dk yürürdüm (sigara kullanmıyorum).

Yarışı bitirmek bir başarıydı ve bu 1 yıl içinde katıldığım tüm yarışlarda da hedefim bitirmek ve kendi sınırlarımı çok zorlamadan(sakatlığa sebep olmadan) en iyisini koşabilmek oldu. Şu an 10k yarışları mesafe olarak rahat koşabiliyorum. Ayak bileğimdeki ağrı geçti. Bel fıtığım ve ağrıları sanıyorum düzenli antrenman sebebiyle çok daha iyi durumda. Nabzımı da yarışlar ve antrenmanlarda kontrol altında tutuyorum.

Koşmayı her zaman çok severdim fakat hiç hayatımda doğru yerde konumlandıramamıştım. Bu kadar keyif aldığınız bir aktivite bulmuşken, sizin de sağlık problemlerinizin engel olacağını sanmıyorum. Şahsi tavsiyelerim (profesyonel/tıbbi değil): bedeninizi dinleyin, şikayetlerinizin fazla üzerine gitmeyin ve esneme, ısınmadan ödün vermeyin.

7 Beğeni

Ben de kesinlikle böyle düşünüyorum aslında. Katılma isteğim o atmosferi hissetmek sadece. Yarış gözüyle bakmam şu an ütopik olur. Yürü koş yaparak cut off süresini geçmeden bitirmeyi hedefliyorum. Ancak iç sesim bunun erken olduğunu söylüyor ve eğer belirlenen sürede bitiremezsem psikolojik olarak kötü etkilenir miyim kestiremiyorum. O yüzden tecrübeleri duymak istedim

1 Beğeni

Aktardığınız deneyim için teşekkür ederim. Önceki yorumda bahsedildiği gibi yarış demem iddialı olmuş. Benim de hedefim dediğiniz gibi belirlenen süre içerisinde bitirmek.

Evden bel ağrısı ile koşuya çıkıp eve döndüğümde ağrılarımın tamamen geçtiğini gördüğüm birkaç gün yaşadım. Bu büyük motivasyon yarattı.

İmmün yetmezliğim var bundan kaynaklı yaz boyunca yüksek nabızdan muzdariptim. Nabzım oturduğum halde 105-110 lara çıkıyordu. Kalbimi ağzımda hissediyordum. O his artık olmamasına rağmen koşuya başlamadan önce yine aynı sayıları görüyordu. Şu an 75-80 lere düştüğünü görüyorum.

2 Beğeni

Bir çok yol ve trail yarışında cut-off süreleri gerçekten çok geniş.Sadece tempolu yürüyüş ile bile süre içinde kalınabilir.Diyelim ki yetişemediniz.Ne olacak ki?
Bence önemli olan anın içinde kalabilmek.Sadece start alanındaki heyecan için bile katılım gösterebilmelisiniz…

2 Beğeni

Bu ‘bel ağrısı ve koşu ilişkisi’ son bir hafta içinde forumda bolca geçti ve genel olarak, koşunun bel agrisina iyi geldiğinin tecrübe edildiği söylendi.

Askerde astımlı olduğu için spordan muaf tutulan bir kişi, 25 yaşından sonra koşuya başladı ve astım rahatsızlığından kurtuldu. 10km PB süresi ise 36 küsur dakika yapmıştı.

Kalbiniz ve dizleriniz sağlamsa koşmak iyi gelir… iyileştirir.

@selcukokmen tavsiyesine katılmamak mümkün değil. Yalnızca koşarken kendinizi dinleyin, gerekirse çekilin.

2 Beğeni

Koşmaya yeni başladım yarışlara nezaman başlamalıyımın cevabı bana göre hemen. Çünkü yarış atmosferi koşmayı daha çok sevdiren, yeni kosucularla tanışmanızı sağlayan en önemlisi motivasyonunuzu en üst seviyede tutan bir atmosfer. Fakat! Doğru mesafe ve doğru tempo! Koşmak hızlı olmak değil bu unutulmamalı yürüş temposunfmda daha yavaş bir koşu da mümkün! Yarışlara hemen başlayabilirsiniz ama mesafe ve hız sınırlarınızı hemen zorlamayın.

Kısa mesafelerde, yavaş bir başlangıçlarla hemen yarışlara başlamanızda hiçbir sakınca yok bence.

3 Beğeni

Kaydımı yaptırdım. Hiç kimseye söylemedim :sweat_smile:

1 Beğeni

Merhabalar. Ben tam 1 yıl önce 116 kg ile koşuya başladım ve ciddi bel fıtığı ağrılarım vardı. Haftada 3 antrenman yaptım ve 6 ay boyunca neredeyse hiç kaçırmadım. Bu süreçte 18 kg verdim . En önemlisi de şekeri neredeyse sıfıra indirdim. Hızlı kilo vermemi sağladı. Bel fıtığı ağrılarım hiç kalmadı. Koşudan önce ve sonra yapılan açma germe hareketleri sanırım omurgamı çok rahatlattı. Size de iyi gelir diye düşünüyorum. 100 kg civarıyken yokuş aşağı koştuğum bir yarışta dizimi sakatladım. 45 gün ara verdim. Biz kilolu insanların en büyük sorunu dizler oluyor maalesef.
Yarışlar için de şunu söyleyeyim; 1 ay bittikten sonra 10K yarışlarına başladım. Ama tamamen bitirme odaklı. Süre vs umrumda değildi. Size de tavsiyem yarışlara katılın atmosferi deneyimleyin sizi daha da motive edecektir.
İlerleyen süreçte Antrenmanları yaptıkça sürem 64dk dan 52 ye indi. Kısa ve orta mesafeli Traillere katılıp hem koştum hem manzaraların tadını çıkardım. İlk yarı maratonu da koşuya başladıktan 6 ay sonra koştum. İlk maratonu da 1 yıl bitince bu ay koştum. Süre; 3:56:20
Size tavsiyem lütfen ama lütfen acele etmeyin. Kilodan dolayı diz sorunu yaşarsanız sizi çok geriye atar. Öncelikle kilo verin beden rahatlasın ki sizi koştursun. Kilo verdikçe hızlanacaksınız en güzeli bu oluyor. bu sizi daha da motive edecektir. 1 yıl sonra 26 kg vermiş oldum. 90 kg ile 10K yı 48 dk da koşuyorum. Herşeyden önce sakatlanmamak ve süreklilik. Etrafımızdakilere bakıp ben niye yapamıyorum vs gibi olumsuzluklara kapılmayın. Herkesin bedeni sağlığı spor geçmişi hayat şartları aynı değildir.
Sağlıkla kalın…

4 Beğeni

@fd2106 Gönülden kutlarım çok ilham verici. Dediklerinizi uyguluyorum şu an ama bunu acı acı öğrendim maalesef. 10 yıllık kilo serüvenimde şok diyetler, kendini aç bırakmalar, bayılana kadar spor yapmak gibi çok fazla hatam oldu. Şimdi onun acısını da çekiyorum maalesef. Çok çok yavaş veriyorum. Ancak sonuçta dünden daha iyiyim. Mottom bu aslında dediğiniz gibi süre ve birilerini geçme gibi bir düşüncem kesinlikle yok.

Diz ağrılarım yataktan kalkmayacak kadar şiddetliydi. Menisküs olduğunu düşünüyordum yumuşak dokuda ödem çıktı. Koşuya başladıktan 15 gün sonra diz ağrılarım kayboldu. Beni rahatsız eden aslında ağrıdan ziyade kitlenmesi ve sürekli çıtlatma hissinin ortaya çıkmasıydı. At kılı fırça ile bacaklarımı fırçalıyorum. Epsom tuzunu sıcak suya atıp bacaklarımı bir süre bekletiyorum. Sonra da kantaron yağı sürüyorum. İki hafta aralıksız yaptım ve diz ağrılarım kayboldu. Tavsiye ederim. Bel fıtığım için de soğuk ve sabit ayakta durmak beni mahvediyor. Yatağıma sıcak su torbası koyarak uyuyorum. Hem çabuk uyuyorum hem de ağrılarım azalıyor. En ufak bir rüzgar değmesinde kürek kemigim ve belim de tutulma oluyor

Şeker tüketimim neredeyse sıfır. Benim ince karnım acı ve tuzlu. Kilo alıp vermem yediklerimden ziyade ne kadar hareket ettigimle alakalı. Bir yılda 20 kilo aldım. Öncesinde ise crossfit ve pole dance yapıyordum. Günde on saat ayak başında olduğum bir işte çalışıyordum. Tamamen dışarıdan yiyordum. Pizza hamburger pide sabah akşam alkol ama kilo almıyordum. Bu tabii doğru değil. Günün sonunda bağışıklığım çöktü.

Günün sonunda hata yapa yapa doğrusunu öğrendim ama bir sürü hastalıkta peşinden geldi. Çok teşekkür ederim çok motive ettiniz. Sağlıklı günler dilerim.

1 Beğeni

@fd2106 Yaşar nabzın hakkında da bir şeyler ekleyebilir misin ? 90 kg 48 dk, bravo çok güzel süreler.

2 Beğeni

Öncelikle azminizi ve yaklaşımınızı tebrik ederim.

1 sene önceye kadar olan 116kg ağırlık, sizin için ‘çok büyük artı olacak’. 116kg’a alışmış olan iskelet, kas, kardiyovasküler sisteminiz, 90kg’dan biraz daha aşağılara (boy kaç bilmiyorum ama, örneğin 80lere) inince 10km’de 4 pacelere yaklaşır belki de geçersiniz.

3 Beğeni

Merhabalar. Nabım 6 ay kadar 177 in altına düşmüyordu pekve bu beni çok korkutuyordu aynı zamanda yoruyordu. Son 5 aydır 160 a düştüm. Son 20 günde koştuğum maratonda 145-147 de sabitledim resmen. bu benim İçin normal sayılıyor:)
Ama gün gün düşüş devam ediyor. Özellikle uzun mesafelerde 140a Kadar düşüyor

3 Beğeni

Boy 1.80 Murat hocam. Göbek çok kötüydü :sweat_smile: göbek yarı yarıya eriyince boyum uzadı resmen. Duruşum çok değişti. 75 e düşmek istiyorum şimdilik. Bacak boyum da biraz uzun daha da hızlanırım diye umut ediyorum.
Desteğiniz ve güzel sözleriniz için de ayrıca çok teşekkür ederim.

3 Beğeni

@fd2106 Harika gerçekten maşallah diyelim. Totalde 41 kilo vereceksiniz yani. Benim de hedef iki yıla yayılmış şekilde tam o kadar vermek. 97’den 58-56 ya düşmek istiyorum. Çok motive ettiniz gerçekten. yolu yarılamışsınız artık. Arkası gelen olsun.

1 Beğeni