Yavaş koşuda nabzım çok yükseliyor

Merhabalar ben koşuya çok yeni başladım. Daha önce uzun yıllar spor geçmişim oldu ama hiç kardiyovasküler bir antrenman yapmadım hep güç üzerineydi. Tempolu yürüyüşlerde nabzım 140 - 150 arası gidiyor ve açıkçası hiç rahatsızlık duymadan saatlerce öyle yürüyebilirim. Saatimden baktığımda ise pace’im 10 görünüyor. Sorum da tam burda başlıyor ben aynı hızla koşmaya başladığımda ki bu yine 10 pace 200-300 metre sonra mahvolmuş oluyorum. Çok daha hızlı koşabilirim ama amacım uzun mesafeler kat edebilmek.

1 Beğeni

Soru kısmı görülmüyor.10 pace için 140 150 bpm kalp atışı düz zemin için bence fazla; yine nabız ölçüm cihaz güvenilirliği için çok defa bahsedildi.Güvenme saat nabız ölçümüne.
Şu başlığa bakmanda fayda olabilir:

1 Beğeni

Pace 10 yürürken 140-150 çok yüksek ölçümün yanlış olabileceğini düşündürdü koşarken o aralıkta tutmaya çalışıyoruz. Başka bir saat ile bir karşılaştırın elinizdeki saat muhtemelen saçmalıyor.

1 Beğeni

Saati ilk kullandığımda mil cinsinden ölçüm yapıyormuş, pace düşmeyince 10 dk sonra anladım durumu. Belki sizde de aynı durum vardır. Km cinsinden ölçüm yapıp yapmadığını kontrol edin derim. Forumda yeni başlayanlara yönelik bir çok başlık var. Mutlaka göz atın. Sağlıklı koşular.

2 Beğeni

Ölçüm doğru biraz kilolu biraz da kaslıyım sanırım kütlenin etkisi büyük. Nabız bandı kullanıyorum. O nabızlarda koşabilsem çok güzel olacak her şey.

dinlenik nabzınız kaç?

eğer tempolü yürümüyorsanız ki 10dknın üstünde tempolu sayılmaz, nabzınız çok yüksek. yine bir 2-3 ay sabredip gidişata bakın derim. 130ların altına düşmüyorsa bir sıkıntı var demektir. ekg ve efor testi yaptırmanızı da tavsiye ederim.

1 Beğeni

Bir yorum yapmak için verdiğiniz bilgiler çok az. Sigara kullanıp kullanmadığınızı da bilmiyoruz. Endurance sporlara başlamadan önce kalp sağlığını kontrol ettirmek gerekiyor.

1 Beğeni

Sabah uyanınca 85 gün içi de 110 düzenli doktor kontrolüm var zaten ama bi tiroide baktıracağım bir sorun olabilir

1 Beğeni

Saatin doğru ölçtüğünü varsayarsak bence yürüyüş sırasında bile yüksek olması normal. Özellikle de sabah 85 ve gün içi 110 da normal içi olduğunu düşünürsek.

Benim spora başlamadan önce de dinlenik nabzım ve güniçi nabzım düşüktü. Ocak 2023’te başlamıştım. Şimdi kontrol ettim dinlenik 54 güniçi 68 diyor o zaman için. Şu an dinlenik 44 gün içi de 54 civarı. Bir de Ocak 2023’ten bir koşu bandı egzersizi atayım. 1-2 noktada çok kısa koşmayı denemişim, kalanın %98-99’unu yürümüşüm.

İlk başladığımda koşmayı deneyince nabzım direkt çıkıyordu 150lere. Zone 3 ve altında kalmak için neredeyse tamamını 6km/sa hızında yürüyerek geçiriyordum. Zone 2 oranı daha yüksek ama yine önemli zone 3 miktarı da var. Sizin başlangıç değerlerinize göre bir miktar daha düşük ama güzel bir referans oluşturduğunu düşünüyorum. Başlarken 75-76kg civarıydım, sigara kullanmıyorum. 3 ay geçtiğinde nabız değerlerinde farklılıklar net hissedilmeye başladı. Zone 4’e çıkmadan yine 6km/sa hızlarda 1 saatlik antrenmanlarda aralıksız koşabilmeye başlamıştım.

1 Beğeni