Arif Toprak yayınladı galiba facebook uzerinden. Olmadigi icin kontrol edemiyorum.
Arif Toprak çektiği fotoğrafları video olarak birleştirerek facebookta yayınlamış ![]()
Bu konuda bir seyi merak ediyorum: Butun dunya izinsiz fotograf cekilmesinin ve yayinlanmasinin onune gecmek icin regulasyonlar uzerinde calisirken kosu dunyasinda “birileri gelse de bizim fotografimizi cekse ve sonra bir yerlerde herkese acik paylassa da biz de alabilsek” talebi var. Acaba yaris gunu orada kosup kendi fotografinin cekilmesini istemeyen ya da en azindan cekilmisse bile herkese acik sekilde yayinlanmasini istemeyen birileri var midir? Tabii burada konu ikiye ayriliyor; organizasyonun tuttugu fotografcilar ve kendi kendine cekenler. Organizasyon birilerini tuttuysa acaba kosuculardan riza aliyor mu (en azindan "kaydoluyorsaniz sunu bunu kabul ediyorsunuz demektir listesinde yer vererek). Kendi kendine cekenlerin durumu ayri tabii. Aslinda bu konu street photography kavraminin da icine giriyor ve o alan da cok tartismali. Ama yine de bunlar hep aklima geliyor, merak ediyor, dusunuyorum. Sizlerin bu konudaki dusunceleri ne?
Bu soru katılımcı listeleri için daha anlamlı bence. Koşu öncesinde orada koşacağının bilinmesini istemeyen insanlar olabilir. Bazı organizasyonlar öncesinde, katılımcı listesi yayınlamayabiliyor, bazıları da ismi veya soyismi kısaltma ile geçiyor.
Fotoğraf konusunda, çok özel bir alan olmadığını düşünüyorum. Ama cekilmesini ve genele açık şekilde yayınlanmasını istemeyen kişiler de olabilir. Saygı duymak gerekir… de bunun gönüllü fotoğrafçılar tarafından bilinmesi mümkün değil. Gönüllü parkur fotoğrafçılığı devam etmesi gereken bir uygulama bence. Koşu kültüründe yer edinmiş bir uygulama. Üzerinde durulması gerekmeyen çok ince bir ayrıntı. Bugüne kadar binlerce koşuda binlerce kişinin görseli çekildi, kaç kişi itiraz etmistir ki.
Organizasyonlar zaten çekim haklarının, elde edilen görsellerin organizasyonun tanitimi icin kullanılmasına izin veren sözleşme sunuyor. Orada kişi itiraz edebilir ve organizasyon o kişiyi cekmeyebilir.
Gonullu ve organizasyon icin fotograflar cekiyorum. Yol yarislarinda genellikle organizasyonlar destek oluyor, gonullu cekime izin veriyor. Ama trail yarislarinda durum farkli. Zaten bu sebeple trail yarislarda cekim yapmiyorum. Fakat istanbul yol yarislarinda antrenman programim izin verdikce cekim yapmaya calisiyorum. Bugune kadar cekim yaptigim fotograflardan albumden kaldirmami isteyen 1 kisi oldu sadece…
Organizasyon kisminda ise reddetme diye birsey yok. Acik riza var gibi. Sozlesme icinde geciyor metin ve aksi bir durum idda etme sansi yok gibi…
Bu arada baska bir konu var esas gundem olan. Bazi girisimler var hatta bana da teklif olarak geldi. Yaris fotograflarinin eser basina ucretlendirilme talebi var. Yurtidisinda genelde durum bu sekil gordugum kadari ile… Hatta Selanik’te kostugum yaris fotograflarini 10+ € civarina satin almistim. Sevilla Maratonuna kaydolurken de fotograf hizmeti icin ayri bir ucret odedik. Bana kalirsa yakin donemde bu tip bir sureci gorebiliriz.
Vücut geliştirmede podyumda görüyorsun rakibini. Öncesinde kiminle yarışacağını bilmiyorsun yani. Bunu yarışmacı hocalardan biri söylemişti garibime gitmişti (burada belki isimlerin açıklandığı farklı yarışlar da vardır). Katıldığım koşu yarışlarının çoğunda dediğiniz gibi katılımcı listeleri yarış öncesinde açıklanıyor. Bu tarz konular katılımcıların değil de daha çok organizasyonların insiyatifinde gibi..
İlk kez düzenlenecek Kaçkar by UTMB’ye sadece bir hafta kala, yarışı daha da unutulmaz kılacak bir fırsatı sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz: Sportograf fotoğrafları!
Sportograf’ın profesyonel fotoğrafçıları, başlangıçtan bitişe kadar tüm parkur boyunca tüm katılımcıların fotoğraflarını çekerek bu günü ölümsüzleştirecek.
Etkinlikten sonra, fotoğraflarınızı Sportograf web sitesinden satın alabilirsiniz.
…
Buyrun ülkemize kapitalizm geldi")
Türkiye’deki ultra trail yarışlarında bu konuda kayıt koşullarında hep madde var gördüğüm kadarıyla, hatta kullanım haklarını da organizasyona bırakıyoruz. Şayet bu olmasa örneğin sosyal medya hesaplarında organizasyonlar bunları kullanamaz.
Aksiyon fotoğrafları (İznik Ultra, Geyik Koşuları vs.) ile kapitalizm zaten vardı ama bu sefer euro ile satan kapitalistler geliyor sanki. Artık en güzelini seçer alırız ![]()
Şunu görünce bir gülümseme geldi bana ![]()
En son Belgrad Ultra’yı koşarken, sanırım 40K civarıydı. Sahilden orman içine girmiştik. Önümde 3 kişilik bir gurup vardı. Yavaş yavaş yetiştim, biraz sonra geçeceğim. Yetiştikten bir ya da iki dakika sonra grubun en arkasındaki arkadaş geriye bana dönüp “fotoğrafçı var ilerde siz geride kalın kadraja girmeyin, fotoğraf düzgün çıksın” demez mi?
![]()
Ben ne diyeceğimi şaşırdım vallahi. En sonunda “çektir yahu ne çektireceksen” dedim üç, dört metre sağa açılıp yanından koştum geçtim gittim.
Bizim organizasyonların katılımcılarının tamamı değil ama büyük çoğunluğu bu kafada.
Kapitalizm çok önceden vardi.
Bence öylesi daha da iyiydi. Ücretsiz olup ta herkesin cekilmedigi organizasyon yerine ücretli olup eşit muamele görmek daha iyidir.
2016’da Tahtalı’da Aksiyon Fotoğrafları vardı. 2017 İznikte de. Herkesi eşit şekilde çekip ücret karşılığı veriyorlardı.
2019’da Tahtali’ya Goshots (Onur Çam ve Ufuk Yaramış) geldiler. Bildiğim en güzel spor fotoğraflarını çeken insanlardı. Organizasyonlar ile ilişkilerini bilemiyorum. Kapadokya’da ve Aladağlarda da vardılar, 2020 öncesi. 2018’de Tahtalida zirveye yakin bir yerde finishe doğru koşarken kar uzerindeki single track üzerinde durup Ufuk’a yol vermek zorunda kalmıştım. O fotografci olarak vermeyince ben koşucu olarak yol vermiştim. Sonra her ikisini de kaybettik. Önce Ufuk’u kanserden, sonra sevgili Onur’u bir bisiklet kazasında. Çektikleri fotoğraflar hala yaşıyor ama.
Yalniz bu bekleniyordu tabi. UTMB ile yapilan is sonucunda, cok sasirtici degil.
Herkesin cekilmesi konusu biraz sorunlu. Yani ceken tarafinda olunca anlamak daha kolay. Fotografci genellikle herkesi yakalamak ister ama bazi yarislarda ne yazik ki mumkun degil bu. Kabaca bir ornek vermek gerekirse 10k icinde 5000 kisi olan bir yarista on grup ve en arka grup cok rahat cekilir. Ozellikle 40dakika ve 60 dakika arasinda ya toplu fotoğraf almak gerekir ya da secim yapmak gerekir. Simdi parali hizmet alinca fotograf hizmeti alacaginiz bencek kimse garanti edemez. Fakat su net, daha fazla fotoğrafci olmasi garanti gibi. 10k kostugum Selanik yarisinda en az 6 noktada ben fotografci gordum, 10 noktadan fazla fotograf cekilmisti…
Iki konu var, bizi cek diye onumuze atlayip tum gorusu kapatanlar-dahasi tele lensin farkinda olmadiklari icin olamiyor tabi:) - ve ellerini kollarini acip arkayi kapatanlar. Hic cekesimiz olmuyor. Bu dedigine sahit olma sansimiz az tabi ![]()
Benim kastım kalabalık koşular degildi. O durumu anlayabiliyorum. Hatta makinenin (tele lens) ağırlığından dolayı kolları dinlendirmek için objektifi indirmeyi de anlayabiliyorum. Ama özellikle trailde, parkurun herhangi bir noktasında dakikada 1 veya 2 kişi ancak geciyorken, önden gelenin çekilirken, arkadan gelen de çekilirim umudu taşırken organizasyon fotoğrafçıları tarafından objektifin yere indirildigi durumlara şahit oldum. Ben kendi açımdan fotoğraf hassasiyetim yok. Özellikle sizin gibi yol kosularinda gönüllü fotoğrafçılık yapan kişilere sevgim de saygım da büyük. Hiçbir karşılık beklemeden yaptığınızi da biliyorum. Hatta bir ara Çafder’di galiba böyle bir grup vardı. Sonra dağildiklari zaman üzülmüştüm.
Edit: kendini makine önüne atanlari sevmiyorum, onlar benim konumun dışında, zaten amaclarinin koşmak veya spor olduğunu da düşünmüyorum ![]()
Tuzla Run Fest çekimleri @kosanvizorkosanvizor
@sipsakmemo
Apphurra çekimleri
Bora Yenilmez yarın Üsküdar’ı koşuyorum etabının fotoğraflarını paylaşacağını Instagram hesabından paylaştı. İlginenlere duyurulur.
Harika fotolar, elinize sağlık.
Google Drive @sipsakmemo - instagram adresi
47. İstanbul Maratonu - Mehmet Evrim OLGUN
Elinize sağlık. tespitime göre 28 ile 29. arasında bir yer fotoğrafını arayan o kilometrelere ne zaman vardıklarını gözönüne alırsa daha kolay bulurlar. @FlighT paylaşımında klasör içindeki fotoğraflarda ayakkabı çipini beline bağlayan koşucu gördüm sonuçlarda dns gözüküyor.
- İstanbul Maraton Barış Gider 47. İSTANBUL MARATONU - Google Drive