Yaş 19 Aslen koşucu değilim katıldığım 2. Maraton olacak olan 21K yarı maratonuna hazırlanıyorum geçen yıl 1 saat 55 dakikada bitirdim.Bu yıl daha atletik ve dayanıklıyım. Şu an 10 kmyi 37 dakikada bitiriyorum birazdan 15 kmyi 1 saatte bitirmeyi deneyeceğim. Sorularım şunlar;
10K girersem derece yapma olasılığım ya da sıralamada önlerde olma olasiligim daha yüksek,10 km için 37 dakika ortalamanın üstü mü yani iyi bir kayıt mı?
21K bu yılki hedefim de 1 saat 35 dk civarı koşmak,dayanıklılığım ve mentalim iyi durumda tempomu korursam başarırım diyorum acaba gerçekçi bir hedef mi?
Edit: Geçen yıl gaza gelip derece yapacagimis sanmıştım kulaklıkla gaza gelip gereksiz hızlandığım için 10. Kmde maratoncu amcalar ve teyzeler beni solladığında feci moralim bozulmuştu,hedef 1 saatte 21 K koşmaktı bu arada o yüzden soruyorum bu hedefler gerçekçi mi?
Sayılar üzerinde gidersek 10k 37dk bitiren rahat bir şekilde 21k’yı 1:35’de bitirir. 1 saat 21k her yarımaratoncunun hayali ama gerçekleştiren şuana kadar yerli ve milli yok.
Katılacağın yarışma ismi ABC 10k veya yarı maraton yarışı olsun.Geçen seneki sonuçlardan yada XYZ yarışının sonuçlarından kıyaslayabilirsin.
1 saatte yarımaraton koşmak güzel düş, gerçekçi hedef değil.Basitçe, yarımaratonu 95 dakikada koşuyorsan 90 dakika hedef olur, 70 değil Derece sonuçtur, geçmen gereken kendi derecen değil düzenli antrenman yapmak gerek.Sonrası zaten ilerleme.
1saat 35dakika 10km mesafeyi 37 dakika koşan biri için gerçekçi olabilir.80 dakika bile olabilir ama 1saat 45dakika olsa ne zararı var,koş keyifle.
ironi değilse yazdıklarınızın hiçbir tutarlılığı yok 15 km 55 dakika da bitiren biri 6 km fazlasını 1.35 de tempomu korursam bitirebilir miyim diye soruyor …
Şuan Türkiye doğumlular arasinda yani Kenya’dan devşirme olanlar hariç 2 tane tanınan ve elit maratoncumuz var yani yol yarışçisi.
Mestan Turhan, son Runtalya’da 21.200 metreyi yani yari maratonu 1.08,38 dakikada bitirdi.
Üzeyir Söylemez, 21.200 metrede yani yari maratonda kariyer rekoru 1.04,44 dakika.
Yani sen 1 saatte 21km’yi bitirirsen TV, dergi, gazete ve haberlere çıkarsın. Kaldi ki bu 2 elit atlet yıllarını bu işe vermesine rağmen biri 1 saatte maraton koşmaya 4, diğeri 8 dakka uzaklıkta.
Ama bu tempo ne yalan söyleyeyim 1 yılda inanılmaz geldi.Bir de bu tempoda koşan biri 2. yarımaratonu koşmadan, Afrikalı arkadaşlar gibi müthiş bir form yakalamışken yarışı beklemeden biraz daha yavaş tempoda yarımaraton koşmalı.80 dakika, ama daha yavaş 85 dakika ile bu koşu tamamlanır.
Abi yorum için teşekkürler,müsabık boksörüm kondisyon ve dayanıklılık oradan geliyor.Dediğim gibi geçen yıl kondisyonumu verimsiz kullandığım için o kadar kötü geldi kayıt.Strava kaydı haritada koştuğum yer işaretliyen zımbırtı sanırım onu kaydeden uygulama kullanmıyorum